PUBG: Αξίζει η έκδοση του Xbox One;

Πρώτη επαφή με το παιχνίδι φαινόμενο στις κονσόλες
22 Ιανουαρίου 2018 00:54
PUBG: Αξίζει η έκδοση του Xbox One;

Περίπου ένας μήνας έχει περάσει από τη στιγμή που το PlayerUnknown's Battlegrounds κυκλοφόρησε για το Xbox One. Μετά από 60 ώρες gameplay, μερικά Chicken Dinners, 143 matches και 5 patches, ήρθε η ώρα να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από την έκδοση των κονσολών.

Νομίζω πως δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το παιχνίδι φαινόμενο της Bluehole. Ο τίτλος έχει καταφέρει να στρέψει όλα τα φώτα πάνω του και έχει γνωρίσει απήχηση ακόμα και στο mainstream κοινό που δεν ασχολείται με κάθε gaming κυκλοφορία. Υποθέτω πως όλοι είστε εξοικειωμένοι με το concept και εφόσον το παρόν κείμενο δεν αποτελεί ακριβώς κριτική, δε θα σταθώ ιδιαίτερα στην ανάλυση αυτής της πτυχής.

Αρχικά, το PUBG, όπως συνήθως λέγεται εν συντομία, κυκλοφόρησε αποκλειστικά για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο πλαίσιο του Early Access προγράμματος που προσφέρει το Steam, τον Μάρτιο του 2017. Το παιχνίδι έφυγε από το Early Access πρόγραμμα της πλατφόρμας τον Δεκέμβριο, έπειτα δηλαδή από 9 μήνες περίπου. Υπό ιδανικές συνθήκες, ο στόχος των παιχνιδιών που κάνουν χρήση τέτοιων προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη χέρι-χέρι με την κοινότητα, η οποία πληρώνει κανονικά το παιχνίδι βοηθώντας μια ομάδα που ενδεχομένως δεν έχει εξ’ αρχής όλα τα χρήματα να συνεχίσει την ανάπτυξη και δεύτερον, συνεισφέρει με feedback και αναφορές σφαλμάτων και προβλημάτων. Είναι ίσως η πρώτη φορά που κάποιο early access παιχνίδι γνωρίζει επιτυχία σε τέτοια κλίμακα και αυτό παρουσιάζει μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει μια τέτοια προσέγγιση για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία ενός παιχνιδιού.

Από την E3 2017, το παιχνίδι δρομολογήθηκε ως early access κυκλοφορία για το Xbox One. Για την ώρα οι κονσόλες της Microsoft είναι οι μόνες που φιλοξενούν το multiplayer φαινόμενο, χάρη στο Xbox Game Preview πρόγραμμα. Με την άφιξη του παιχνιδιού στο One, λοιπόν, αντιλήφθηκα και το βασικό μειονέκτημα των early access κυκλοφοριών. Προσωπικά έχω συνηθίσει να παίζω ολοκληρωμένα παιχνίδια που -πράγμα που θεωρούσα αυτονόητο- λειτουργούν. Δυστυχώς, είχα την ατυχία να παίξω το παιχνίδι από την πρώτη κιόλας μέρα που έφτασε στο Xbox. Όντας πρόσφατος κάτοχος του αναβαθμισμένου Xbox One X και χωρίς να έχω δει προηγουμένως εντυπώσεις για την έκδοση των κόνσολών στο διαδίκτυο, κατέβασα με ανυπομονησία το PUBG, έβαλα στο χειριστήριο τις φρεσκοφορτισμένες μπαταρίες, έφερα τον καφέ μου και πάτησα το Start μόνο και μονο για να αντικρίσω…ένα μαύρο χάλι!

Δεν θέλω να υπερβάλω, αλλά το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε unplayable μορφή. Η απογοήτευση ήταν διπλή καθώς έπαιζα στην καινούργια μου κονσόλα, η οποία προωθείται για την δύναμη της και την τεχνική υπεροχή που έχει έναντι των ανταγωνιστών. Υπερφορτωμένοι servers που είχαν ως αποτέλεσμα lag, αποσυνδέσεις, rubber-banding (τηλεμεταφορά του παίκτη σε θέση που βρισκόταν πριν λίγα δευτερόλεπτα), πρόχειρο και με κακή αίσθηση aiming, ατέλειωτα crashes, προβληματικό lobby, ατέλειωτα crashes (το ξέρω πως είναι η δεύτερη φορά που το γράφω), πολύ χαμηλά FPS σε στιγμές δράσης, χαμηλά FPS στην αρχή των αγώνων, ατέλειωτα crashes (ναι, το παιχνίδι ‘crashαρε’ τόσες φορές σε μένα και τους συμπαίκτες μου που πρέπει να το ξαναπώ), προβλήματα με το HUD και το UI, προβλήματα με τον χειρισμό του inventory, αργό φόρτωμα των textures στην αρχή των αγώνων για τους παίκτες σε απλό Xbox One.

Αν θέλετε μπορώ να συνεχίσω να μιλάω για τα προβλήματα που συνάντησα για πολύ ώρα ακόμα, αλλά πιστεύω πως μπήκατε στο κλίμα. Η κατάσταση του παιχνιδιού ήταν το λιγότερο απαράδεκτη, θλιβερή και σε σημεία εξοργιστική, ειδικά όταν σε ένα τόσο ανταγωνιστικό παιχνίδι χάνεις από τα bugs του. Μου έτυχε να είμαι στην τελευταία δεκάδα των ζωντανών παικτών και το παιχνίδι απλά να ‘crashάρει’. Αν άλλος ήταν στην θέση μου μάλλον θα έψαχνε να αγοράσει νέα οθόνη ή μοχλό.

Είναι όμως αυτά τα μαύρα χάλια κατακριτέα; Προσωπικά διστάζω να αποφασίσω. Από την μία ως καταναλωτής πληρώνω κανονικά για το παιχνίδι και έχω το δικαίωμα να έκφρασω την άποψή μου για αυτό, από την άλλη οι δημιουργοί είναι ξεκάθαροι πως πρόκειται να ξοδέψεις τα λεφτά σου σε κάτι μη ολοκληρωμένο, το οποίο γνωρίζεις εκ των προτέρων πως ενδέχεται να έχει προβλήματα. Η αλήθεια πιστεύω πως βρίσκεται κάπου στη μέση. Ναι μεν αναφέρεται στο εξώφυλλο, στην περιγραφή στο ηλεκτρονικό κατάστημα, ακόμη και στο ίδιο το εικονίδιο του παιχνιδιού πως έχουμε να κάνουμε με early access προϊόν, αλλά από την άλλη έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο πετυχημένα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων που έχει και την υποστήριξη της Microsoft, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του publisher. Οπότε, από την μια οι δημιουργοί έχουν το μαξιλαράκι ασφαλείας του early access, από την άλλη χρειάζεται και λίγο θράσος (ή απελπισία) για να κυκλοφορήσεις ένα προϊόν που ξέρεις ότι θα φτάσει στα χέρια τόσων παικτών σε τέτοια κατάσταση.

Επειδή οι σκέψεις μου θα εκτροχιαστούν και η χιονόμπαλα θα πάρει γενικά το early access κίνημα που έχει γεννηθεί τώρα τελευταία, ας συνεχίσω. Αρκετά, λοιπόν, με το πως ήταν το PUBG στο Xbox. Bρισκόμαστε στο τώρα και όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, το παιχνίδι έχει λάβει ήδη 5 patches. Λίγες μέρες αφού έλαβα τον κωδικό μου ξεκίνησα να γράφω ένα κατακεραυνωτικό κείμενο στο οποίο πρότεινα να αποφύγετε το παιχνίδι. Ωστόσο, ήδη από την πρώτη εβδομάδα η ομάδα ανακοίνωσε πως η πρώτη ενημέρωση με πληθώρα αλλαγών είναι καθ’ οδόν. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφόρησαν τελικά 2 patches με πολλές βελτιώσεις και διορθώσεις και ήδη ακουγόταν το τρίτο patch. Δεν είχε νόημα να σας μεταφέρω εντυπώσεις με ημερομηνία λήξης. Πλέον η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από την στιγμή που κυκλοφόρησε το πέμπτο patch και προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα καταφθάσει η επόμενη ενημέρωση. Οφείλω να αναγνωρίσω στην ομάδα πως έσπευσε να διορθώσει αρκετά γρήγορα την κατάσταση και κατάφερε ως ένα βαθμό να βελτιώσει την αρχική τραγωδία. Το framerate ειδικά στην αρχή των αγώνων έχει βελτιωθεί αρκετά, το aiming είναι αρκετά καλύτερο και πιο άμεσο, ο χειρισμός έχει τροποποιηθεί προς το καλύτερο, το lag διορθώθηκε και τα εκνευριστικά crashes που πραγματικά κατέστρεφαν το παιχνίδι σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Δεν πιστεύω πως αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο, αλλά σίγουρα το παιχνίδι σε καμία περίπτωση δεν συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα που κυκλοφορούν. Η γοητεία του βρίσκεται στο gameplay του και στην αλληλεπίδραση με τους άλλους παίκτες. Δεν βλάπτει ωστόσο και μια μικρή αναφορά στο οπτικό τομέα. Προσωπικά έχω περάσει άλλες τόσες ώρες με την έκδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οπότε μπορώ εύκολα να κάνω την σύγκριση. Το Xbox One X "τρέχει" σε native 4K ανάλυση, ενώ το απλό Xbox One σε 1080p. Το framerate βρίσκεται (προσπαθεί τουλάχιστον) στα 30 fps. Σε σύγκριση με την έκδοση των υπολογιστών το απλό Xbox One έχει μια μίξη ρυθμίσεων όσον αφορά τα γραφικά, με άλλες πτυχές του οπτικού συνόλου να θυμίζουν τα Low και Medium των PCs και παραδόξως άλλες να είναι πιο κάτω και από τα Very Low. Στο One X το παιχνίδι έχει αρκετά βελτιωμένα γραφικά, με πιο καθαρά textures, καλύτερο draw distance και άλλες βελτιώσεις. Το One X τοποθετείται κοντά στα Medium settings των PCs. Αξίζει να σημειωθεί πως με ένα από τα patches που κυκλοφόρησε η ομάδα ανάπτυξης από την στιγμή που κυκλοφόρησε το παιχνίδι, τα γραφικά βελτιώθηκαν ελαφρώς και ως early access κυκλοφορία αναμένονται περεταίρω βελτιώσεις.

Άρα αξίζει το PUBG στο Xbox One; Η απάντηση είναι "εξαρτάται".

Προσωπικά πιστεύω και δηλώνω με αυτοπεποίθηση πως το PlayerUnknown's Battlegrounds είναι μια από τις καλύτερες multiplayer εμπειρίες που έχω βιώσει. Η αγχωτική και άκρως ανταγωνιστική του συνταγή που απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση, σκέψη και σωστή επικοινωνία με την ομάδα σου είναι ανεπανάληπτη. Ναι, υπάρχουν και άλλα battle royal παιχνίδια στην αγορά, αλλά το PUBG είναι αυτό που καθιέρωσε και έκανε ευρέως γνωστή την ιδιαίτερή και πρωτοπόρα αυτή ιδέα. Άρα, αν είστε ήδη κάτοχοι Xbox One ή Xbox One X και ψάχνετε με την παρέα σας κάποιο νέο multiplayer παιχνίδι για να παίξετε, το PUBG θα πρέπει να είναι πολύ υψηλά στην λίστα των επιλογών σας, με μια μεγάλη προειδοποίηση. Θα περάσετε καλά, αλλά θα πρέπει όμως να κάνετε τα στραβά μάτια στα τεχνικά του προβλήματα.

Τα βασικά μου παράπονα είναι τα εξής:

  • Ακόμα το framerate δεν είναι σταθερό. Σε περιπτώσεις που ο κύκλος μικρύνει αρκετά και έχουν μείνει πολλοί παίκτες ζωντανοί (ας πούμε 50) ο ρυθμός ανανέωσης πέφτει σε 20 και ενδεχομένως λιγότερα fps. Αντίστοιχα το framerate υποφέρει και στην οδήγηση. Υπενθυμίζω πως οι δοκιμές μου έγιναν στο X μοντέλο και από το λίγο που είδα το παιχνίδι στο απλό Xbox One η κατάσταση είναι χειρότερη.
  • Το παιχνίδι ακόμα έχει crashes σε απρόσμενες στιγμές ειδικά στο απλό Xbox One.
  • To rubber banding και το lag που οφείλεται στους servers συνεχίζει να υφίσταται και να ενοχλεί.
  • Στο απλό Xbox One πολλές φορές αργούν να φορτώσουν τα textures στην αρχή του αγώνα και αναγκαστικά ο παίκτης πρέπει να περιμένει μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει το loot. Αυτό καθιστά άδικο και δύσκολο το PvP στις αρχές του αγώνα, αν κάποιος αποφασίσει να πέσει σε πολυσύχναστη περιοχή.
  • Υπάρχουν προβλήματα με το Inventory. Η αφαίρεση των εξαρτημάτων των όπλων για παράδειγμα είναι άβολη και χρονοβόρα.

Αν κάποιος μπορεί να τα παρακάμψει αυτά, τότε σίγουρα θα περάσει καλά με την παρέα του. Η βελτίωση του παιχνιδιού μέσα σε μόλις ένα μήνα είναι αξιοσημείωτη και σίγουρα ενθαρρυντική για το μέλλον. Αν από την άλλη, αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τα τεχνικά προβλήματα σας προτείνω να περιμένετε λίγο ακόμα ή να ασχοληθείτε με την έκδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Tags: