Αξίζουν τα νέα DLCs του Resident Evil 7;

Τα νέα DLCs στο μικροσκόπιο
20 Δεκεμβρίου 2017 12:25
Αξίζουν τα νέα DLCs του Resident Evil 7;

Όταν ανακοινώθηκε το Resident Evil 7 υποσχόμενο για άλλη μια φορά ότι επιστρέφει στις ρίζες της σειράς κανείς αρχικά δεν το πίστεψε. Η Capcom είχε προβεί στις ίδιες βαρύγδουπες δηλώσεις και για τους δύο προηγούμενους τίτλους και το μόνο που κατάφερε ήταν να απογοητεύσει και να κάνει τους fans να χάσουν τη πίστη τους στο franchise. Προς έκπληξη όμως όλων το παιχνίδι εκπλήρωσε τις υποσχέσεις του και μας παρέδωσε ένα αξιοπρεπέστατο και πιο κοντά στις ρίζες Resident Evil που είχαμε να δούμε από το Code Veronica. Μετά το φιάσκο του 6 η, εταιρία φάνηκε να άκουσε επιτέλους τον κόσμο. Σαφώς επηρεασμένη από το P.T. και εκμεταλλευόμενη τη δίψα του κόσμου μετά την ακύρωσή του, έκανε το come back για πρώτη φορά στα χρονικά της αριθμημένης σειράς μέσω πρώτου προσώπου. Το αναλυτικό video review των Unboxholics μπορείτε να το δείτε εδώ. Σχεδόν ένα χρόνο μετά η Capcom καλεί τους παίκτες να επιστρέψουν στο εφιαλτικό περιβάλλον του Resident Evil 7 προσφέροντας δυο ολοκαίνουργια DLC’s που συνεχίζουν την ιστορία. Είναι όμως αντάξια του αρχικού παιχνιδιού;

Not a Hero

Το Not a Hero διατίθεται δωρεάν και συνεχίζει την ιστορία ακριβώς μετά το τέλος του παιχνιδιού. Ο γνωστός star της σειράς, Chris Redfield, αφού έκοψε τα αναβολικά και πέρασε από το Extreme Makeover, άλλαξε για ακόμα μια φορά εμφάνιση και για κάποιο λόγο που «εξηγείται» σε μερικές γραμμές κειμένου στην αρχή του DLC συνεργάζεται με την Umbrella προκειμένου να βρει και να συλλάβει τον παρανοϊκό γιο της οικογένειας, Baker Lucas,  ο οποίος συνδέεται με τη σκιώδη οργάνωση «The Connections»  που ευθύνεται για το project Eveline. Ο ίδιος όμως όπως και οι συνάδερφοί του πέφτουν στις αρρωστημένες παγίδες του Lucas κι’ έτσι ξεκινά ένας αγώνας επιβίωσης και καταδίωξης γεμάτος θανάσιμους εχθρούς. Όσοι περιμένετε να μάθετε λεπτομέρειες για τη νεοσύστατη Umbrella, πως συνεργάστηκε ο Chris μαζί τους ή πως συνδέονται όλοι αυτοί με τα γεγονότα του Resident Evil 7 θα απογοητευτείτε οικτρά. Το Not a Hero είναι απλά μία αφορμή για να πυροβολήσετε τέρατα χρησιμοποιώντας ως τυράκι έναν από τους πιο γνωστούς ήρωες της σειράς, χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει τίποτα στο κυρίως παιχνίδι. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι διασκεδαστικό. Στο ρόστερ των εχθρών προστίθεται ένα νέο είδος των τεράτων που είδαμε στο 7, το οποίο είναι πιο βελτιωμένο καθώς αναγεννιέται  και είναι ανθεκτικό στις κοινές σφαίρες. Ο Chris θα περιπλανηθεί στα salt mines του κυρίως παιχνιδιού όπου θα ανακαλύψει εκεί καινούργιες κρυφές εγκαταστάσεις που είναι γεμάτες με ασφυξιογόνα αέρια, σκοτεινές περιοχές, turrets που πυροβολούν ότι κινείται και φυσικά παγίδες του Lucas.

Ο παίκτης αρχικά ξεκινά με ένα handgun και στη πορεία θα βρει μια καραμπίνα και ένα assault rifle για τα οποία σε αντίθεση με το κανονικό παιχνίδι που κάνει combine υλικά για να φτιάξει σφαίρες, εδώ θα τις βρει έτοιμες και διασκορπισμένες στο χάρτη.  Στη διάθεσή του εκτός των όπλων θα έχει επιπλέον χειροβομβίδες φωτιάς, καπνού και explosion. Το gameplay δεν έχει αλλάξει απλά κινείται σε εντελώς action μονοπάτια. Ωστόσο αυτή τη φορά ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει προς όφελός του το περιβάλλον, κάνοντας τα τέρατα να τον ακολουθήσουν μέχρι τα turrets (σε περίπτωση που δεν έχει αρκετές σφαίρες) αφήνοντάς τα να τελειώσουν τη δουλειά για εκείνον. Κάποιοι χώροι δεν είναι εξ αρχής προσβάσιμοι. Άλλοι είναι σκοτεινοί και άλλοι γεμάτοι αέρια από σπόρια. Προκειμένου να συνεχίσει θα πρέπει να βρει γυαλιά νυχτερινής όρασης και αντιασφυξιογόνο μάσκα αντίστοιχα. Είναι μια καλοδεχούμενη πινελιά που προσθέτει λίγο παραπάνω στο άβολο θα έλεγα στοιχείο αφού η όραση περιορίζεται και στις δυο περιπτώσεις. Ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται τρομακτικό καθώς ο τρόμος που νιώσαμε στο κυρίως παιχνίδι απλά πετάχτηκε απ’ το παράθυρο και τη θέση του πήρε η καθαρή δράση. Γενικά ως DLC δεν είναι αυτό που περιμένεις να δεις από το Resident Evil 7. Όχι μόνο είναι διαφορετικό, αλλά κάνει το ακριβώς αντίθετο  από αυτό που αφήνει το τίτλος του «Not a Hero» να εννοηθεί. Αν δεν ήταν δωρεάν, σίγουρα δε θα ήμουν τόσο κολακευτικός. Αφού όμως είναι, θεωρώ πως είναι απλά μια οκ πρόταση, πολύ διαφορετική μεν, διασκεδαστική δε.

End of Zoe

Σε αντίθεση με το Not a Hero, το End of Zoe είναι επί πληρωμή και περιστρέφεται γύρω απ’ την υπόσχεση του Ethan να στείλει στην μολυσμένη απ’ τον ιό Zoe που άφησε πίσω του βοήθεια. Πρωταγωνίστρια σε αυτή την ιστορία δεν είναι όμως η Zoe, αλλά ο αδερφός του πατέρα της και θείος της (Cotton Eye) Joe, ο οποίος εμφανίζεται πρώτη φορά από το πουθενά. Προφανώς είχε πεταχτεί μέχρι το κέντρο της Louisiana για σουβλάκια όλο αυτό το διάστημα κι επέστρεψε σπίτι να τους τα φέρει, βρίσκοντάς τα όλα… μπάχαλο και την ανιψιά του να’ χει κάνει cosplay την αδερφή της Lightning απ’ το Final Fantasy XIII. Ερχόμενος λοιπόν σπίτι, ο Joe βρίσκει την αναίσθητη Zoe περικυκλωμένη από ανθρώπους της Umbrella και πιστεύοντας ότι αυτοί της έχουν κάνει κακό τους επιτίθεται. Ένας όμως από αυτούς του λέει (αφού πρώτα έφαγε της χρονιάς του και δέθηκε χειροπόδαρα) ότι είναι εδώ για να βοηθήσουν κι ότι υπάρχει θεραπεία για τη Zoe. Αρχικά δεν τον πιστεύει όμως γρήγορα ανακαλύπτει ότι λέει την αλήθεια, αφού εντελώς τυχαία υπάρχει εκεί κοντά σε ένα πτώμα μισή δόση για το αντίδοτο. Λίγο μετά αφού επιστρέψει στη καλύβα και πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες από τον στρατιώτη της Umbrella για το που να ψάξει για το υπόλοιπο, τους επιτίθεται ένα τέρας του βάλτου και τρέπονται σε φυγή.

Ο παίκτης στη διάρκεια του παιχνιδιού θα πρέπει να ψάξει για τη θεραπεία αντιμετωπίζοντας στο δρόμο του τα τέρατα με τις… μπουνιές του. Ναι καλά διάβασες, εκεί που όλοι οι άλλοι χαρακτήρες χρειάζονται μια αποθήκη πυρομαχικών για να τα ρίξουν, ο μπάρμπα-Joe τα πλακώνει στο ξύλο με τις μπουνιές του! Θέλεις να στο πω άλλη μια να το εμπεδώσεις ή είσαι οκ; Με το L2 και το R2 λοιπόν ελέγχουμε την αριστερή και δεξιά μπουνιά αντίστοιχα ενώ με το L1 κάνουμε άμυνα. Ο παίκτης στη διάθεση του θα έχει και μερικά combo όπου πατώντας με μια συγκεκριμένη σειρά τα κουμπιά, οι γροθιές του Joe κάνουν περισσότερο damage. Μεγάλη έλλειψη ωστόσο θεωρώ την απουσία fatality ή έστω μια κίνηση Hadoken. Βέβαια ο Joe μπορεί να ποδοπατήσει τον εχθρό αν πέσει κάτω και να τον αποτελειώσει. Στο διάβα μας θα βρούμε επίσης κούκλες βουντού (άλλες καλά κρυμμένες, άλλες όχι) που έχουν μαγικές ιδιότητες κι αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη του Joe. Αυτές είναι δύο ειδών και του δίνουν διαφορετικό ποσοστό δύναμης.

Προς το τέλος όμως του παιχνιδιού θα πάρουμε μια εξελιγμένη σιδερογροθιά-γάντι η οποία είναι χορηγία της Umbrella και πεταμένη σε μια βαλίτσα (ξανά όλως τυχαίως) κάπου στο δάσος, όπου μετά το φινάλε θα την έχουμε στο μπαούλο αν ξεκινήσουμε νέο παιχνίδι για να μας κάνει τη ζωή ευκολότερη. Η σιδερογροθιά αυτή έχει τρία στάδια charge, τα οποία γίνονται για όσο κρατάμε πατημένο το L2 πριν από μια επίθεση, με το τελευταίο φυσικά να είναι το πιο δυνατό. Η Capcom όμως για να προσθέσει περισσότερο ρεαλισμό στο παιχνίδι μιας κι εκτός από τέρατα, στο βάλτο συναντούμε και κροκόδειλους τους οποίους δεν μπορούμε να τους βαρέσουμε με μπουνιές, πρόσθεσε τα καμάκια. Ο Joe συλλέγει από το περιβάλλον μέταλλα και κλαδιά με τα οποία μπορεί να φτιάξει καμάκια και να καρφώσει τους κροκόδειλους σαν να’ ναι τσιπούρες. Θα μπορούσε βέβαια να τους πιάνει και να τους σπάει τα σαγόνια σαν τον Kratos εφόσον ρίχνει τα τέρατα με μπουνιές, αλλά προφανώς αυτό δε θα ήταν τόσο αληθοφανές. Οπότε τα καμάκια που με μια ριξιά διαπερνούν το δέρμα κροκόδειλου ταιριάζει ομολογώ καλύτερα στο συγκεκριμένο gameplay, το οποίο εμπλουτίζεται κι από στοιχεία stealth, αφού αν καταφέρει και πάει σιγά πίσω απ’ τους εχθρούς μπορεί να τους σπάσει το λαιμό. Για την αναπλήρωση την ενέργειας ο Joe μπορεί να καταναλώσει ως σνακ σκέτες κάμπιες, σαρανταποδαρούσες ή σκορπιούς που βρίσκει σε δέντρα ή κάτω από πέτρες ή να τα κάνει combine με chem fluids φτιάχνοντας first aid meds. Διαβάζεις ακόμα; Είσαι καλά; Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα πολύ να σου πω ότι όλα τα παραπάνω είναι ανέκδοτο, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει.

Τα DLCs του Resident Evil 7 είναι η φυσική προέκταση του προκατόχου του και σίγουρα θα ικανοποιήσουν πλήρως τους αναρίθμητους 2-3 φίλους του 6. Ας σοβαρευτούμε όμως. Τα συγκεκριμένα DLCs δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο αξιόλογο Resident Evil 7. Τόσο ως προς την ιστορία όσο και στο gameplay. Αμαυρώνουν ότι είχε χτίσει μέχρι τώρα. Μπορεί να ήμασταν ελαστικοί τουλάχιστον στο Not a Hero μιας και προσφέρεται δωρεάν, παρόλο που κινείται σε εντελώς action μονοπάτια, επαναφέροντας μνήμες από τις χειρότερες στιγμές της σειράς (βλ. 6), αλλά το End of Zoe το οποίο έχει το θράσος να ζητά χρήματα, όσο και ανάλαφρα να το πάρουμε θεωρώ πως είναι προσβολή και καταστρέφει ότι ελπίδα είχε ανακάμψει με το come back στις ρίζες. Όχι απλά δε θα έπρεπε να αποτελεί μέρος του 7, αλλά να μην υπήρχε καν. Δε γνωρίζω ποιο θα είναι το μέλλον και πως θα κινηθεί η Capcom στο επόμενο κεφάλαιο της σειράς, αλλά αν είναι όπως στα συγκεκριμένα DLC’s καλύτερα να μην έρθει ποτέ. Αν είστε από αυτούς που αγόρασαν την απλή έκδοση του παιχνιδιού να θεωρείτε τους εαυτούς σας τυχερούς που δεν πλήρωσαν το season pass. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να το αγοράσετε. Ας μείνει το Resident Evil 7 ως μια καλή ανάμνηση ως έχει. Αν μη τι άλλο το αξίζει.