Bitcoin: Το ψηφιακό σας πορτοφόλι

Που φυλάσσονται και αποθηκεύονται τα χρήματά σας
15 Δεκεμβρίου 2017 00:11
Bitcoin: Το ψηφιακό σας πορτοφόλι

Στο προηγούμενο άρθρο της σειράς εξηγήσαμε και αναλύσαμε το τεχνικό και θεωρητικό μέρος του Bitcoin και της πλειοψηφίας των κρυπτονομισμάτων. Η ανταπόκριση που έλαβε το εν λόγω άρθρο ήταν αξιοσημείωτη και πολλοί από εσάς ζητήσατε ένα ακόμα πιο εκτεταμένο άρθρο πάνω στα βασικά της καθημερινής χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων.

Αρχικά να αναφέρουμε πως εκτός του Bitcoin έχουν δημιουργηθεί και δημιουργούνται συνεχώς χιλιάδες άλλα κρυπτονομίσματα, με πολλά από αυτά να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Ένα δείγμα της ολοένα και αυξανόμενης λίστας των ηλεκτρονικών νομισμάτων μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς και να παρακολουθήσετε την κατάσταση της ισοτιμίας τους.

Όπως κάθε μορφής χρήμα, έτσι και τα ηλεκτρονικά νομίσματα έχουν την ανάγκη αποθήκευσης. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αποθήκευσης νομισμάτων είναι τα προσωπικά πορτοφόλια και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Σε αντίθεση με τις παραπάνω επιλογές, τα κρυπτονομίσματα δεν χρησιμοποιούν αρχές ή οργανισμούς για να αποθηκευτούν και να πιστοποιηθούν, αντ’ αυτού ο εκάστοτε χρήστης είναι και ο μοναδικός κύριος και υπεύθυνος των χρημάτων του.

Κάθε νόμισμα έχει και διαφορετικό πορτοφόλι. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κρυπτονομίσματα δεν συνυπάρχουν σε ένα blockchain ή ένα κοινό δίκτυο. Κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του blockchain και δίκτυο χρηστών που το καθιστούν μοναδικό. Για παράδειγμα σε ένα digital wallet για Bitcoin, ο χρήστης μπορεί να φυλάξει και να χειριστεί μόνο νομίσματα Bitcoin χωρίς να έχει την δυνατότητα αποθήκευσης νομισμάτων τύπου Ethereum, Monero κλπ. Που βρίσκονται λοιπόν τα πορτοφόλια και πως προμηθεύομαι ένα;

Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα το μέρος στο οποίο υπάρχουν. Η πρώτη κατηγορία και πιο διαδεδομένη, αφορά τα software wallets (πορτοφόλια λογισμικού). Τα software wallets είναι προγράμματα ανοιχτού κώδικα τα οποία εγκαθίστανται σε κάποια συσκευή, όπως Windows - Linux PC, Mac PC, Adnroid ή iOS smartphone και φυλάσσουν τα νομίσματα στον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής. Τα εν λόγω πορτοφόλια αποτελούν την πρώτη λύση για εξοικειωμένους χρήστες καθώς δεν έχουν κανένα κόστος ενεργοποίησης ή χρήσης και δίνουν πλήρη έλεγχο στα κεφάλαια.

Τα software wallets σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχουν την ανάγκη δεκάδων GB αποθηκευτικού χώρου καθώς κάθε ένα από αυτά αποτελεί ένα node (κόμβο) του δικτύου του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος. Με απλά λόγια, κάθε χρήστης κρατά ένα αντίγραφο όλης της αλυσίδας των block (blockchain), βοηθώντας με τη σειρά του το δίκτυο να παραμείνει αποκεντροποιημένο και σταθερό.

Όντας μια λύση για εξοικειωμένους χρήστες, τα πορτοφόλια λογισμικού δημιούργησαν την ανάγκη για πορτοφόλια εύκολα στη χρήση για τους όλο και πιο πολλούς τεχνικά ανεκπαίδευτους κατόχους κρυπτονομισμάτων. Έτσι μετά από λίγο καιρό έκαναν την εμφάνιση τους οι διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης cryptocurrency, αλλιώς γνωστές και ως Cloud Wallets. Πλέον αποτελούν την πρώτη λύση που θα σκεφτεί ένας νέος χρήστης, καθώς μπορούν να δημιουργηθούν σε δευτερόλεπτα, δεν απαιτούν καμία τεχνική ή εξειδικευμένη γνώση και δίνουν στο χρήστη τη δυνατότητα διαχείρισης από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και από οποιαδήποτε συσκευή.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχουν τα Cloud Wallets έναντι των Software είναι η ικανότητά τους να αποθηκεύσουν παραπάνω από ένα είδος κρυπτονομίσματος. Οι υπηρεσίες έχουν αναπτύξει ειδικά πορτοφόλια τα οποία μπορούν να δεχθούν διαφόρων ειδών νομίσματα χωρίς να τα μπλέκουν μεταξύ τους.

Μαζί με την τόση ευκολία έρχονται και τα ανάλογα ρίσκα. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες ηλεκτρονικών πορτοφολιών, στην πλειοψηφία τους, αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση απώλειας κεφαλαίων λόγω λαθών ή κλοπής από τρίτο. Πολλές είναι οι περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό που ακούσαμε για hacks σε τέτοιες υπηρεσίες με λεία εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα ανυποψίαστων χρηστών.

Όπως έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, κάθε επιλογή που αναφέραμε έχει προτερήματα και μειονεκτήματα. Στην προσπάθειά τους να δώσουν λύση σε πολλά από αυτά, νεοσύστατες εταιρίες όπως οι Satoshi Labs και Ledger σύστησαν τα πρώτα φυσικά ηλεκτρονικά πορτοφόλια γνωστά και ως hardware wallets.  Οι οργανισμοί αυτοί κατάφεραν να δημιουργήσουν συσκευές, ειδικά σχεδιασμένες για την ασφαλή αποθήκευση και συναλλαγή ηλεκτρονικών νομισμάτων, δίνοντας στο χρήστη πλήρη εξουσία χωρίς να τον επιβαρύνουν με το blockchain. Όπως και τα cloud, έτσι και αυτά είναι ικανά να αποθηκεύσουν παραπάνω από ένα είδος κρυπτονομισμάτων.

Τα hardware wallets σε αντίθεση με τα software και cloud, κοστίζουν πραγματικά χρήματα για να μπορέσετε να αποκτήσετε ένα, ωστόσο προσφέρουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια που μπορεί να έχει κάποιος όσον αφορά την απώλεια και την κλοπή νομισμάτων.

Όπως και τα παραδοσιακά νομίσματα, τα ηλεκτρονικά έχουν αναπτύξει ισοτιμία μεταξύ τους. Φανταστείτε ένα παράδειγμα ενός ταξιδιού σε μια χώρα του εξωτερικού που για να μπορέσετέ να κάνετε αγορές θα πρέπει πρώτα να προμηθευτείτε το τοπικό νόμισμα. Οι ενέργειες που θα πραγματοποιήσετε για να πετύχετε το παραπάνω έχουν ως εξής:

Α) Θα εντοπίσετε το ανταλλακτήριο με την καλύτερη ισοτιμία στο νόμισμα που σας ενδιαφέρει. (Καλή ισοτιμία θεωρείται αυτή που με τα λιγότερα ευρώ/δολάρια αγοράζεις το περισσότερο συνάλλαγμα)

Β) Θα μεταβείτε στο ανταλλακτήριο και θα δημιουργήσετε έναν λογαριασμό.

Γ) Θα κάνετε την τελική μετατροπή των νομισμάτων.

Την ίδια πολιτική ακολουθείτε και στη περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε κάποιο ηλεκτρονικό νόμισμα, εύκολα και γρήγορα. Πλέον υπάρχουν εκατοντάδες ηλεκτρονικά ανταλλακτήρια τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες οποιουδήποτε κράτους γρήγορα και με ασφάλεια. Ωστόσο τι γίνεται αν κάποιος δε θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία;

Στην κοινότητα των ‘crypto’ υπάρχουν χρήστες οι οποίοι προτιμούν να μην αγοράζουν νομίσματα ηλεκτρονικά, κυρίως για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν κάποιο φυσικό πωλητή, ο οποίος θα κάνει τη συναλλαγή τοπικά και πολλές φορές χωρίς την εμπλοκή κάποιου οργανισμού ή τράπεζας (συναλλαγή με μετρητά). Με αυτή τη μέθοδο οι αγοραστές αναγκάζονται να προμηθεύονται τα ηλεκτρονικά νομίσματα με πολύ κακή ισοτιμία καθώς οι πωλητές αυξάνουν την τιμή για το ρίσκο που παίρνουν.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε μια εναλλακτική λύση στην φυσική αγοραπωλησία, τα Cryptocurrency ATMs. Πρόκειται για ηλεκτρονικά μηχανήματα διάσπαρτα μέσα σε μια πόλη, τα οποία πουλούν και αγοράζουν cryptos στη στιγμή. Μπορείτε να εντοπίσετε το πλησιέστερο αυτόματο μηχάνημα εδώ.

Η χρήση των κρυπτονομισμάτων για αγοραπωλησίες αγαθών σε καθημερινή βάση είναι πλέον συχνό φαινόμενο, με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα αν και έχουμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε όλο και περισσότερο με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, είτε αυτά αφορούν πατροπαράδοτα νομίσματα (τραπεζικές κάρτες) είτε ηλεκτρονικά νομίσματα, έχουμε ακόμα μεγάλο περιθώριο για ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα υπάρχουν καταστήματα, φυσικά και ηλεκτρονικά, τα οποία έχουν υιοθετήσει το Bitcoin ως μέθοδο πληρωμής. Για να είμαστε ρεαλιστές όμως, οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά νομίσματα αυτή τη περίοδο, δεν το κάνουν για να εκμεταλλευτούν τα προτερήματα του εναλλακτικού τρόπου πληρωμής, αλλά τα χρησιμοποιούν ως επενδυτικές πλατφόρμες για να βγάλουν κάποιο κέρδος.

*Στα παραδείγματα έχουν χρησιμοποιηθεί πορτοφόλια και υπηρεσίες για το νόμισμα Bitcoin. Αντίστοιχες εφαρμογές υπάρχουν και για τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά νομίσματα.