Read later
 • Written by 
 • Bitcoin, οικονομία και τεχνολογία

  Bitcoin, οικονομία και τεχνολογία

  “Το internet είναι σαν την άγρια δύση. Δεν υπάρχουν κανόνες.”

  Το παραπάνω έχει ειπωθεί από τον Steven Wright και πιστεύω πως είναι μια κατάσταση η οποία ισχύει και θα ισχύει για πολύ καιρό ακόμα. Οι ανθρώπινες “σχέσεις” στο διαδίκτυο είναι βασισμένες κυρίως στην ανωνυμία που προσφέρει το μέσο. Ο καθένας μπορεί να παρουσιαστεί όπως θέλει χωρίς ποτέ κανένας να μάθει αν λέει την αλήθεια ή πόσα από αυτά που έχει δηλώσει είναι πραγματικά. Ένας από τους ανθρώπους που βασίστηκε στην ανωνυμία που του προσέφερε το διαδίκτυο και τα υπόλοιπα τεχνολογικά μέσα είναι ο αυτοαποκαλούμενος Satoshi Nakamoto. Ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτήν την ταυτότητα είναι υπεύθυνος -οι για τη δημιουργία της θεωρίας του Blockchain (Αλυσίδα των μπλοκ) και για την υλοποίηση του πρώτου γνωστού ψηφιακού νομίσματος με βάση την κρυπτογραφία, Bitcoin.

  Η θεωρία παρουσιάζει ένα οικονομικό δίκτυο πλήρως αποκεντρωμένο και ανεξάρτητο από ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από τους χρήστες. Το δίκτυο παίζει το ρόλο της δημόσιας αρχής στην οποία καταγράφονται όλες οι συναλλαγές που γίνονται μεταξύ λογαριασμών (Distributed Ledger Technology). Η λίστα με τις συναλλαγές είναι δημόσια και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτή. Όσο υπάρχουν οι χρήστες υπάρχει και το Bitcoin. Με τη χρήση του νομίσματος, μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών (Digital Wallets), οι χρήστες κρατάνε ένα αντίγραφο του Blockchain το οποίο επαληθεύεται, κάθε φορά, με τα αντίγραφα των υπολοίπων χρηστών. Με αυτόν τον τρόπο το δίκτυο παραμένει αποκεντρωμένο και βασίζεται στη μέθοδο peer-to-peer (Δίκτυο ομότιμων μερών).

  Η διαφορά αυτής της εφαρμογής με άλλες πριν από αυτή, είναι πως ο Satoshi Nakamoto κατάφερε να λύσει το μείζον πρόβλημα για τη σταθερότητα και τη φερεγγυότητα του νομίσματος, την πλαστογραφία. Εφόσον πραγματευόμαστε κάτι ψηφιακό, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να προσπαθήσει να το παραποιήσει με σκοπό να επωφεληθεί από αυτό. Στη θεωρία και εν συνεπεία στην πράξη του Bitcoin, για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα, παρουσιάστηκαν οι miners. Οι miners είναι μια ομάδα χρηστών η οποία έχει αποφασίσει να διαθέσει κάποια επεξεργαστική ισχύ στο δίκτυο με σκοπό κάποιο κέρδος. Το δίκτυο δεσμεύει την επεξεργαστική ισχύ για την “εξόρυξη” των blocks στα οποία καταγράφονται οι συναλλαγές. Στη συνέχεια, αν οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται αφορούν πραγματικά bitcoins τότε πιστοποιούνται από τους miners.  Το δίκτυο ως ανταμοιβή τους επιστρέφει κάποια ποσά σε φρέσκα bitcoins.

  Έχοντας ξεκαθαρίσει τις βασικές έννοιες που περιβάλλουν σχεδόν όλα τα κρυπτονομίσματα (Cryptocurrencies) που προέρχονται από τη θεωρία του Bitcoin, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το εκάστοτε νόμισμα σαν οικονομικό μέσο. Όλα τα ηλεκτρονικά νομίσματα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα φυσικά παραδοσιακά νομίσματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής για τα πάντα και σχεδόν όλα έχουν αναπτύξει ισοτιμία μεταξύ τους. Κατά την συγγραφή του άρθρου η ισοτιμία ανάμεσα σε Bitcoin και Ευρώ είναι 1 BTC (μονάδα Bitcoin) = 7239€ κάτι που πριν λίγα χρόνια φάνταζε εξωπραγματικό. Αυτό οφείλεται στο ότι τα τελευταία έτη όλο και περισσότερος κόσμος παρουσιάζει ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά νομίσματα και πιο πολύ για το Bitcoin, λόγω της τόσο υψηλής του αξίας. Και ως γνωστόν, ο νόμος της αγοράς ισχύει παντού. Όσο πιο μεγάλη η ζήτηση τόσο αυξάνεται η τιμή.

   

  Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο των ηλεκτρονικών νομισμάτων είναι οι επενδυτές και οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες. Οι πρώτοι είδαν προοπτικές κέρδους μέσα από μια αγορά η οποία μόλις είχε ξεκινήσει και επένδυσαν σε αυτή κάνοντας το Bitcoin αυτό που είναι σήμερα. Χωρίς να έχει την προοπτική, αυτό το ηλεκτρονικό νόμισμα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά χρηματιστηριακής συναλλαγής στον κόσμο με αξία $145 δις. Από την άλλη, οι δεύτεροι εκμεταλλεύτηκαν το θεμελιακό στοιχείο που πρεσβεύει το Bitcoin αλλά και όλα τα υπόλοιπα νομίσματα, την ανωνυμία, με σκοπό τις εγκληματικές ενέργειες.

  Όπως είναι λογικό το σύνολο των χρηστών του νομίσματος δεν αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αυτές τις δύο ομάδες ανθρώπων. Οι πιο θερμοί υποστηρικτές του Bitcoin, καθώς και όλων των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, είναι οι άνθρωποι της τεχνολογίας οι οποίοι ασπάζονται το μέγεθος της σημασίας της ανωνυμίας και της αποκεντροποίησης του οικονομικού συστήματος. Χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό νόμισμα ως μέσο καθημερινών συναλλαγών και προωθούν την καινούρια τεχνολογία η οποία αποκλείει τράπεζες και κυβερνήσεις, κάνοντας έτσι το άτομο αποκλειστικό κύριο των χρημάτων του.

  Όντας οικονομικό μέσο, ήταν θέμα χρόνου, όπως αναλύσαμε, να επηρεαστεί η οικονομική αγορά, ωστόσο δεν ήταν η μόνη. Η ηλεκτρονική αγορά δέχτηκε εξίσου μεγάλη επιρροή.

  Λόγω της αναλογίας των ποσών, με τη ραγδαία αύξηση των χρηστών του Bitcoin αυξήθηκαν και οι miners. Όπως αναφέραμε νωρίτερα οι miners αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος προσφέροντας επεξεργαστική ισχύ για την λειτουργία του. Όμως από που αντλούν αυτή την ισχύ;

  Στα αρχικά στάδια των κρυπτονομισμάτων για να γίνει κάποιος miner και να “εξορύξει” καινούρια νομίσματα, δε χρειαζόταν τίποτα παραπάνω από έναν απλό υπολογιστή ή laptop. Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των χρηστών-miners, οι απαιτήσεις γίνονταν όλο και περισσότερες από την μεριά του δικτύου. Συγκεκριμένα υπάρχει ένας αλγόριθμος ο οποίος θέτει το επίπεδο δυσκολίας που χρειάζεται η παραγωγή ενός καινούριου block ανάλογα με τον αριθμό των miners και της επεξεργαστικής ισχύς που παρέχουν. Αυτή είναι μια δικλίδα ασφαλείας του δικτύου για να ρυθμίζει τη διάθεση του νομίσματος. Βάσει αυτού, γινόταν όλο και πιο δύσκολο για τους οικιακούς, απλούς επεξεργαστές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του δικτύου, σπαταλώντας πολύ χρόνο για την εξόρυξη ενός block. Οι άνθρωποι του χώρου κατάλαβαν, σχετικά γρήγορα, πως οι κοινοί CPU δεν ήταν αποδοτικοί γιατί δεν ήταν σχεδιασμένοι για τέτοιου είδους φορτίο, στρέφοντας έτσι το ενδιαφέρον τους προς τις GPU.

  Οι κάρτες γραφικών θεωρήθηκαν κατάλληλες για αυτή την εργασία διότι μπορούν να εκτελέσουν δραματικά περισσότερες 32-bit εντολές ανά χρονισμό. Αυτό προκύπτει από τον αρχικό σχεδιασμό τους, που στοχεύει στην ταχύτατη παραγωγή 3D γραφικών για το σύστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν το ίδιο φόρτο εργασίας με έναν CPU, που έχει και την συντήρηση του υπολογιστικού συστήματος (λειτουργικό σύστημα, προγράμματα κλπ).

  Όλα τα παραπάνω, λογικά και επόμενα, έστρεψαν τους miners στην αγορά των GPUs, κάτι το οποίο έκανε, τους μέχρι τότε βασιλιάδες Gamers, να ανησυχήσουν. Η γιγάντια ζήτηση των high-end καρτών όλων των εταιριών αποτέλεσε λόγο για την αύξηση των τιμών αλλά και την έλλειψη των προϊόντων από την αγορά.

   

  Όπως είναι εμφανές, ο ντόρος γύρω από τα νομίσματα της νέας εποχής γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Νέα crypto currencies γεννιούνται συνεχώς, ενώ νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται πάνω στην βασική θεωρία όλων, το Blockchain. Ανεξάρτητα με τα σημερινά δεδομένα και τη χρήση των cryptos, αδιαμφισβήτητα παρακολουθούμε τα πρώιμα στάδια μιας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας αλλά και το μέλλον ενός οικονομικού μέσου που είναι δίκαιο και αδέκαστο. Χωρίς κυβερνήσεις, χωρίς τράπεζες, μόνο χρήστες. Ένα νόμισμα για όλους.

  Στράτος Κορδώνης

  Βρείτε το συντάκτη: Facebook | Twitter | Instagram | kordonisef@unboxholics.com

  Login to post comments
  Comments (18)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   Fatsas00
   Fatsas00 03/12/2017 01:29:47
   Πολύ κατατοπιστικό άρθρο!
   Καλό θα ήταν να ακολουθήσει και άλλο με περαιτέρω πληροφορίες για την διαδικασία προστασίας και δημιουργίας των block
  • Comment Link
   Drake
   Drake 03/12/2017 01:10:45
   αυτή ακριβώς την ανάλυση ήθελα όταν πριν από μια εβδομάδα έκανα την ερώτηση σε προηγούμενο άρθρο σας
   για το bitcoin..
   that was fast που λένε κ στο χωριό μου..
  • Comment Link
   salmp7
   salmp7 02/12/2017 21:34:10
   Θυμίζει εποχές λίγο πριν το 1999. Και τότε κάποιοι είχαν γίνει εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα και δεν πουλούσαν γιατί θα γινόταν ακόμα πιο πλούσιοι.. Επειδή κάποιοι είναι είναι μικροί για να θυμούνται τί έγινε τότε ας διαβάσουν λίγο. Ευτυχώς στο ίντερνετ όταν ψάχνεις μαθαίνεις, εκεί είναι οι πληροφορίες.
  • Comment Link
   bubblefish
   bubblefish 02/12/2017 12:15:13

   Η αλήθεια είναι οτι δεν διάβασα το άρθρο,αν καταλαβα σωστά ,οχι ρε φίλε θελω να παω στιν μανάβη και να μυρίζω ολη αυτήν την φρουτιλα να παω να αγοράσω βιντεοπαιχνίδια και να ριχνω μια ματια στα ράφια με τα cd ,να παω για αγορά ρούχων και να μου μιλάει κάποιος.ναι να υπαρχη και η επιλογη αγοράς ιντερνετ αλλά οχι,μη τα ισοπεδωνουμε ολα μη γίνουμε ρομπότ στην θεση των ρομποτ..Παιδεία αν ειμαι εκτος θεματος πεςτε μου :D :D   Ποιος σου είπε ότι τα φυσικά καταστήματα δεν μπορούν να δεχτούν bitcoin;
  • Comment Link
   SomeGreek
   SomeGreek 02/12/2017 11:51:32
   Tο bit coin είναι μία νέα μορφή χρυσού. Πεπερασμένο σε ποσότητες και συγκεντρωμένο στα χέρια λίγων. Με αξία που προσδιορίζεται μόνο από την αναγνώρισή του - χωρίς πραγματικό παραγωγικό αντίκρυσμα.
   Δεν πρόκειται να φέρει κάτι καινούριο στην λειτουργία της οικονομίας για όλους εμάς τους πληβείους. Η μόνη βελτίωση είναι ότι (αντίθετα με τον χρυσό) δεν μπορεί να κλαπεί, ούτε να "εξαφανιστεί" μυστηριωδώς από τα υπόγεια κάποιου εθνικού ταμείου. Είναι διαφανής η κυκλοφορία του. Πρακτικά τίποτα για τον μέσο άνθρωπο.
  • Comment Link
   SpectreGR
   SpectreGR 02/12/2017 04:11:52
   Τα bitcoin επίσης είναι περιορισμένα σε αριθμό, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν παραπάνω από όσο αντέχει η αγορά (βλέπε δάνεια, χρέη κρατών, κόψιμο επιπλέον νομίσματος). Το ίδιο το bitcoin χρόνο με το χρόνο αυτορυθμίζεται ώστε να εξορύσσεται πιο δύσκολα και να ανεβαίνει η αξία του, λόγω ακριβώς του πόσο δυσεύρετου είναι.
  • Comment Link
   seit
   seit 02/12/2017 01:56:34
   Η αλήθεια είναι οτι δεν διάβασα το άρθρο,αν καταλαβα σωστά ,οχι ρε φίλε θελω να παω στιν μανάβη και να μυρίζω ολη αυτήν την φρουτιλα να παω να αγοράσω βιντεοπαιχνίδια και να ριχνω μια ματια στα ράφια με τα cd ,να παω για αγορά ρούχων και να μου μιλάει κάποιος.ναι να υπαρχη και η επιλογη αγοράς ιντερνετ αλλά οχι,μη τα ισοπεδωνουμε ολα μη γίνουμε ρομπότ στην θεση των ρομποτ..Παιδεία αν ειμαι εκτος θεματος πεςτε μου :D :D
  • Comment Link
   thanos.katsavrias
   thanos.katsavrias 02/12/2017 01:11:31

   Να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι ρε παιδιά, άμα δώσω 1 bitcoin θα πάρω ένα καρβέλι ψωμί?
   (δεν το λέω για να θίξω κανέναν, απλά ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω ποιος το χρησιμοποιεί αυτό το νόμισμα και που)


   Αυτήν την στιγμή το ίδιο το Steam δέχεται bitcoins ως μέσο πληρωμής. Αν η κατάσταση συνεχιστεί και δεν αποδειχτεί απάτη ή δεν ξέρω εγώ τι, δεν μπορώ καν να φανταστώ ως που θα φτάσει.. Ίσως κάποτε πράγματι να αγοράζουμε ψωμί χρησιμοποιώντας το "BreadCoin" :p
  • Comment Link
   thanos300
   thanos300 01/12/2017 22:09:39
   Να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι ρε παιδιά, άμα δώσω 1 bitcoin θα πάρω ένα καρβέλι ψωμί?
   (δεν το λέω για να θίξω κανέναν, απλά ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω ποιος το χρησιμοποιεί αυτό το νόμισμα και που)
  • Comment Link
   Striker
   Striker 01/12/2017 20:57:00
   Πολύ καλό άρθρο! Μας δίνει μια ιδέα για το πως λειτουργεί το όλο πράγμα με το bitcoin.
  • Comment Link
   darkore0
   darkore0 01/12/2017 18:09:44

   Ερώτηση: η υπολογιστικη ισχη που χρησιμοποιηται για την παραγωγη των bitcoins σε τι χρησιμοποιειται στο web?


   Η υπολογιστική ισχύ δεν χρησιμοποιείται για την δημιουργία νέων Bitcoins αλλά για την συντήρηση του δικτύου και την παραγωγή νέων Blocks στα οποία καταγράφονται οι συναλλαγές. Κάθε συναλλαγή κοστίζει ένα αμελητέο ποσό (προμήθεια) από την οποί επιβραβεύονται οι miners για την ισχύ που προσφέρουν.
   Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου δεν μπορώ να σου απαντήσω, καθώς χρειάζομαι λίγο παραπάνω στοιχεία για το τι εννοείς όταν λες "web".
  • Comment Link
   christos.vasilopoulos
   christos.vasilopoulos 01/12/2017 18:00:13
   Ερώτηση: η υπολογιστικη ισχη που χρησιμοποιηται για την παραγωγη των bitcoins σε τι χρησιμοποιειται στο web?
  • Comment Link
   hiimFred
   hiimFred 01/12/2017 16:25:27

   Ευχαριστουμε για το αρθρο!
   κάτι κατάλαβα τι παίζει με το bitcoin!

   θα ήταν καλά να έκανες και μια εισαγωγή πως μπορείς να πάρεις αυτά τα coins στην κατοχή σου :)   Τα αγοράζεις ή τα φαρμάρεις.
  • Comment Link
   philip
   philip 01/12/2017 15:38:21
   Ευχαριστουμε για το αρθρο!
   κάτι κατάλαβα τι παίζει με το bitcoin!

   θα ήταν καλά να έκανες και μια εισαγωγή πως μπορείς να πάρεις αυτά τα coins στην κατοχή σου :)
  • Comment Link
   Assass1nGR
   Assass1nGR 01/12/2017 13:38:11
   Ευχαριστουμε για το αρθρο!
   "Χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό νόμισμα ως μέσο καθημερινών συναλλαγών", δυστυχως ακομη τα περισσοτερα ηλεκτρονικα καταστηματα δεν δεχονται ως μεσο πληρωμης bitcoins παρα καποιες εξαιρεσεις (απ'οσο εχω παρατηρησει τουλαχιστον). Πιστευω οτι τα επομενα 1-2 χρονια ΑΝ δεν εχει συμβει κατι συνταρακτικο στο bitcoin και στα υπολοιπα crypto-currencies (επιβεβαιωθουν δηλαδη οσοι μιλανε για μια "φουσκα") θα υπαρχει σε ολες τις ηλεκτρονικες συναλλαγες σαν επιλογη.
   Θα ηθελα να διαβασω και αλλο σχετικο αρθρο για την τεχνολογια blockchain γενικοτερα και πως θα μπορουσε να λειτουργησει σε αλλους τομεις.
  • Comment Link
   django96
   django96 01/12/2017 13:22:43
   Ενα πολυ καλο κι ακρως ενημερωτικο αρθρο.
  • Comment Link
   masselement
   masselement 01/12/2017 12:59:21
   Eυχαριστώ για το άρθρο, τώρα ίσος άρχισα να καταλαβαίνω λίγο καλύτερα τι παίζει με το Bitcoin.
   Αν και μου φαίνεται πως σε λίγο οι εταιρίες θα φτιάχνουν υπερ-pcs και με κάποιο τρόπο η φάση θα αλλάξει...
  • Comment Link
   niksid
   niksid 01/12/2017 12:50:14
   Και για να απαντήσουμε στο ερώτημα των ήμερων αν είναι φούσκα η όχι το bitcoin και τα cryptocurrencies όχι και πάλι όχι άπλα είναι ένα εναλλακτικού τύπου νόμισμα so simple as that.

  Tech & Science News