Bitcoin, οικονομία και τεχνολογία

“Το internet είναι σαν την άγρια δύση. Δεν υπάρχουν κανόνες.”
26 Νοεμβρίου 2017 08:40
Bitcoin, οικονομία και τεχνολογία

Το παραπάνω έχει ειπωθεί από τον Steven Wright και πιστεύω πως είναι μια κατάσταση η οποία ισχύει και θα ισχύει για πολύ καιρό ακόμα. Οι ανθρώπινες “σχέσεις” στο διαδίκτυο είναι βασισμένες κυρίως στην ανωνυμία που προσφέρει το μέσο. Ο καθένας μπορεί να παρουσιαστεί όπως θέλει χωρίς ποτέ κανένας να μάθει αν λέει την αλήθεια ή πόσα από αυτά που έχει δηλώσει είναι πραγματικά. Ένας από τους ανθρώπους που βασίστηκε στην ανωνυμία που του προσέφερε το διαδίκτυο και τα υπόλοιπα τεχνολογικά μέσα είναι ο αυτοαποκαλούμενος Satoshi Nakamoto. Ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτήν την ταυτότητα είναι υπεύθυνος -οι για τη δημιουργία της θεωρίας του Blockchain (Αλυσίδα των μπλοκ) και για την υλοποίηση του πρώτου γνωστού ψηφιακού νομίσματος με βάση την κρυπτογραφία, Bitcoin.

Η θεωρία παρουσιάζει ένα οικονομικό δίκτυο πλήρως αποκεντρωμένο και ανεξάρτητο από ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από τους χρήστες. Το δίκτυο παίζει το ρόλο της δημόσιας αρχής στην οποία καταγράφονται όλες οι συναλλαγές που γίνονται μεταξύ λογαριασμών (Distributed Ledger Technology). Η λίστα με τις συναλλαγές είναι δημόσια και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτή. Όσο υπάρχουν οι χρήστες υπάρχει και το Bitcoin. Με τη χρήση του νομίσματος, μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών (Digital Wallets), οι χρήστες κρατάνε ένα αντίγραφο του Blockchain το οποίο επαληθεύεται, κάθε φορά, με τα αντίγραφα των υπολοίπων χρηστών. Με αυτόν τον τρόπο το δίκτυο παραμένει αποκεντρωμένο και βασίζεται στη μέθοδο peer-to-peer (Δίκτυο ομότιμων μερών).

Η διαφορά αυτής της εφαρμογής με άλλες πριν από αυτή, είναι πως ο Satoshi Nakamoto κατάφερε να λύσει το μείζον πρόβλημα για τη σταθερότητα και τη φερεγγυότητα του νομίσματος, την πλαστογραφία. Εφόσον πραγματευόμαστε κάτι ψηφιακό, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να προσπαθήσει να το παραποιήσει με σκοπό να επωφεληθεί από αυτό. Στη θεωρία και εν συνεπεία στην πράξη του Bitcoin, για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα, παρουσιάστηκαν οι miners. Οι miners είναι μια ομάδα χρηστών η οποία έχει αποφασίσει να διαθέσει κάποια επεξεργαστική ισχύ στο δίκτυο με σκοπό κάποιο κέρδος. Το δίκτυο δεσμεύει την επεξεργαστική ισχύ για την “εξόρυξη” των blocks στα οποία καταγράφονται οι συναλλαγές. Στη συνέχεια, αν οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται αφορούν πραγματικά bitcoins τότε πιστοποιούνται από τους miners.  Το δίκτυο ως ανταμοιβή τους επιστρέφει κάποια ποσά σε φρέσκα bitcoins.

Έχοντας ξεκαθαρίσει τις βασικές έννοιες που περιβάλλουν σχεδόν όλα τα κρυπτονομίσματα (Cryptocurrencies) που προέρχονται από τη θεωρία του Bitcoin, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το εκάστοτε νόμισμα σαν οικονομικό μέσο. Όλα τα ηλεκτρονικά νομίσματα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα φυσικά παραδοσιακά νομίσματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής για τα πάντα και σχεδόν όλα έχουν αναπτύξει ισοτιμία μεταξύ τους. Κατά την συγγραφή του άρθρου η ισοτιμία ανάμεσα σε Bitcoin και Ευρώ είναι 1 BTC (μονάδα Bitcoin) = 7239€ κάτι που πριν λίγα χρόνια φάνταζε εξωπραγματικό. Αυτό οφείλεται στο ότι τα τελευταία έτη όλο και περισσότερος κόσμος παρουσιάζει ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά νομίσματα και πιο πολύ για το Bitcoin, λόγω της τόσο υψηλής του αξίας. Και ως γνωστόν, ο νόμος της αγοράς ισχύει παντού. Όσο πιο μεγάλη η ζήτηση τόσο αυξάνεται η τιμή.

 

Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο των ηλεκτρονικών νομισμάτων είναι οι επενδυτές και οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες. Οι πρώτοι είδαν προοπτικές κέρδους μέσα από μια αγορά η οποία μόλις είχε ξεκινήσει και επένδυσαν σε αυτή κάνοντας το Bitcoin αυτό που είναι σήμερα. Χωρίς να έχει την προοπτική, αυτό το ηλεκτρονικό νόμισμα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά χρηματιστηριακής συναλλαγής στον κόσμο με αξία $145 δις. Από την άλλη, οι δεύτεροι εκμεταλλεύτηκαν το θεμελιακό στοιχείο που πρεσβεύει το Bitcoin αλλά και όλα τα υπόλοιπα νομίσματα, την ανωνυμία, με σκοπό τις εγκληματικές ενέργειες.

Όπως είναι λογικό το σύνολο των χρηστών του νομίσματος δεν αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αυτές τις δύο ομάδες ανθρώπων. Οι πιο θερμοί υποστηρικτές του Bitcoin, καθώς και όλων των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, είναι οι άνθρωποι της τεχνολογίας οι οποίοι ασπάζονται το μέγεθος της σημασίας της ανωνυμίας και της αποκεντροποίησης του οικονομικού συστήματος. Χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό νόμισμα ως μέσο καθημερινών συναλλαγών και προωθούν την καινούρια τεχνολογία η οποία αποκλείει τράπεζες και κυβερνήσεις, κάνοντας έτσι το άτομο αποκλειστικό κύριο των χρημάτων του.

Όντας οικονομικό μέσο, ήταν θέμα χρόνου, όπως αναλύσαμε, να επηρεαστεί η οικονομική αγορά, ωστόσο δεν ήταν η μόνη. Η ηλεκτρονική αγορά δέχτηκε εξίσου μεγάλη επιρροή.

Λόγω της αναλογίας των ποσών, με τη ραγδαία αύξηση των χρηστών του Bitcoin αυξήθηκαν και οι miners. Όπως αναφέραμε νωρίτερα οι miners αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος προσφέροντας επεξεργαστική ισχύ για την λειτουργία του. Όμως από που αντλούν αυτή την ισχύ;

Στα αρχικά στάδια των κρυπτονομισμάτων για να γίνει κάποιος miner και να “εξορύξει” καινούρια νομίσματα, δε χρειαζόταν τίποτα παραπάνω από έναν απλό υπολογιστή ή laptop. Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των χρηστών-miners, οι απαιτήσεις γίνονταν όλο και περισσότερες από την μεριά του δικτύου. Συγκεκριμένα υπάρχει ένας αλγόριθμος ο οποίος θέτει το επίπεδο δυσκολίας που χρειάζεται η παραγωγή ενός καινούριου block ανάλογα με τον αριθμό των miners και της επεξεργαστικής ισχύς που παρέχουν. Αυτή είναι μια δικλίδα ασφαλείας του δικτύου για να ρυθμίζει τη διάθεση του νομίσματος. Βάσει αυτού, γινόταν όλο και πιο δύσκολο για τους οικιακούς, απλούς επεξεργαστές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του δικτύου, σπαταλώντας πολύ χρόνο για την εξόρυξη ενός block. Οι άνθρωποι του χώρου κατάλαβαν, σχετικά γρήγορα, πως οι κοινοί CPU δεν ήταν αποδοτικοί γιατί δεν ήταν σχεδιασμένοι για τέτοιου είδους φορτίο, στρέφοντας έτσι το ενδιαφέρον τους προς τις GPU.

Οι κάρτες γραφικών θεωρήθηκαν κατάλληλες για αυτή την εργασία διότι μπορούν να εκτελέσουν δραματικά περισσότερες 32-bit εντολές ανά χρονισμό. Αυτό προκύπτει από τον αρχικό σχεδιασμό τους, που στοχεύει στην ταχύτατη παραγωγή 3D γραφικών για το σύστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν το ίδιο φόρτο εργασίας με έναν CPU, που έχει και την συντήρηση του υπολογιστικού συστήματος (λειτουργικό σύστημα, προγράμματα κλπ).

Όλα τα παραπάνω, λογικά και επόμενα, έστρεψαν τους miners στην αγορά των GPUs, κάτι το οποίο έκανε, τους μέχρι τότε βασιλιάδες Gamers, να ανησυχήσουν. Η γιγάντια ζήτηση των high-end καρτών όλων των εταιριών αποτέλεσε λόγο για την αύξηση των τιμών αλλά και την έλλειψη των προϊόντων από την αγορά.

 

Όπως είναι εμφανές, ο ντόρος γύρω από τα νομίσματα της νέας εποχής γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Νέα crypto currencies γεννιούνται συνεχώς, ενώ νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται πάνω στην βασική θεωρία όλων, το Blockchain. Ανεξάρτητα με τα σημερινά δεδομένα και τη χρήση των cryptos, αδιαμφισβήτητα παρακολουθούμε τα πρώιμα στάδια μιας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας αλλά και το μέλλον ενός οικονομικού μέσου που είναι δίκαιο και αδέκαστο. Χωρίς κυβερνήσεις, χωρίς τράπεζες, μόνο χρήστες. Ένα νόμισμα για όλους.