Project Ara: Το τολμηρό σχέδιο της Google

Το "φτιάξτο" μόνος σου project του κολοσσού για τα smartphones
14 Αυγούστου 2014 01:40
Project Ara: Το τολμηρό σχέδιο της Google

Το “φτιάξτο μόνος σου” smartphone της Google έρχεται όλο και πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, με πολλούς να θεωρούν πως το 2015 θα είναι η χρονιά που θα αλλάξει το τοπίο στα smartphones. Το Project Ara είναι γέννημα του Advanced Technology Projects (ATAP) τμήματος της Motorola και είναι ένα από τα τμήματα που η Google διατήρησε στην κατοχή της, μετά την πώληση της Motorola στη Lenovo.

Το πρόγραμμα είναι ένα τολμηρό σχέδιο για να δημιουργηθεί μια open-source hardware πλατφόρμα για smartphones. Ο χρήστης θα μπορεί να συνδυάσει όποια κομμάτια θέλει αυτός πάνω στον κορμό που ονομάζεται Endo, με τη μέθοδο plug-and-play, συνθέτοντας έτσι το τέλειο κινητό για αυτόν. Τα επιμέρους κομμάτια μπορούν να είναι κάμερα, μπαταρία, επεξεργαστές ή ότι άλλο σκεφτούν οι δημιουργοί του. Για παράδειγμα, οι σκληροπυρηνικοί χρήστες, ίσως να βάλουν μια δεύτερη μπαταρία στο Endo ή αυτοί που θέλουν καλή κάμερα θα διαλέξουν το καλύτερο module κάμερας που υπάρχει.

Πάμε να δούμε όμως τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το Project Ara.

Διαθεσιμότητα: Βρίσκεται ακόμα στο στάδιο ανάπτυξης, με τους developers να έχουν πάρει πρόσφατα το MDK (Module Developers Kit). Μια αρχική μορφή αυτού του smartphone αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2015.

Κόστος: Η Google σχεδιάζει να εισάγει ένα entry-level Grey phone στην αγορά, του οποίου η κατασκευή θα κοστίζει μόλις $50 και ένα high-end phone κόστους $500. Ο Paul Eremenko βέβαια, επικεφαλής του Project Ara, έσπευσε να τονίσει πως η τιμή λιανικής θα διαμορφωθεί από τους εμπόρους και τα καταστήματα.

Μέγεθος: Τρία θα είναι τα διαθέσιμα μεγέθη του Endo, της βάσης δηλαδή πάνω στην οποία θα “χτίσετε” το τηλέφωνό σας. Μικρό, μεσαίο, μεγάλο και για να έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους μιλάμε για επίπεδα iPhone 4, LG G2 και Galaxy Note 3 αντίστοιχα.

Modules: Τα διάφορα κομμάτια του τηλεφώνου, γνωστά και ως modules, θα ενώνονται στο σκελετό της συσκευής, γνωστό και ως Endo, μέσω ηλεκτρομόνιμων μαγνητών. Όταν αυτοί οι μαγνήτες αποκτήσουν ηλεκτρικό φορτίο, δημιουργούν έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του Endo και των Modules. Όταν πάψει αυτή η παροχή φορτίου, οι μαγνήτες απελευθερώνουν τα modules ώστε να τα αντικαταστήσετε. Τα modules μπορεί να είναι κάμερες, κεραίες, μπαταρίες, επεξεργαστές και ότι άλλο σκεφτούν οι developers που να μπορούν να το χωρέσουν στο κέλυφος του module. Επιπλέον, αυτά τα κελύφη των modules μπορούν να εκτυπωθούν σε 3D εκτυπωτή, για να καλύψουν όλα τα γούστα του χρήστη.

Αγορά των modules: Η Google θα δημιουργήσει ένα site που θα λειτουργεί παράλληλα με το Google Play Store και όπως αγοράζετε μια εφαρμογή, θα μπορείτε να αγοράσετε το module της επιλογής σας.

Android: Προς το παρόν το Android δεν υποστηρίζει ένα τέτοιο σύστημα, αλλά το λειτουργικό αναβαθμίζεται για αυτό το σκοπό, με πιθανή περίοδο κυκλοφορίας τις αρχές του 2015.

Πρωτότυπο: Ένα πρωτότυπο προ-παραγωγής θα κάνει την εμφάνιση του το Σεπτέμβριο, πιο ολοκληρωμένο και λειτουργικό από αυτό που παρουσιάστηκε στο Project Ara event, το οποίο δεν είχε τους ηλεκτρομόνιμους μαγνήτες και δεν ήταν σε λειτουργία.

Χρηστικότητα των modules: Ένα module μπορεί να υποστηρίζει τόσα χαρακτηριστικά, όσα μπορεί να το φορτώσει ένας developer. Αρκεί να χωράει στους περιορισμούς μεγέθους του module και μπορεί να είναι πάνω από ένα εξάρτημα. Για παράδειγμα μπορεί να είναι μια μικρή οθόνη για ειδοποιήσεις και μια μικρή μπαταρία ταυτόχρονα, για να αντισταθμίζει την κατανάλωση. Πραγματικά είναι θέμα φαντασίας και ικανότητας των developers.

Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει: Τα Project Ara smartphones αναμένεται να έχουν διάρκεια ζωής πέντε με έξι χρόνια, πολύ μεγαλύτερο από τα smartphones που κυκλοφορούν σήμερα. Αντί να αγοράζετε καινούριο τηλέφωνο κάθε δυο χρόνια, θα μπορείτε απλά να αναβαθμίζετε το υπάρχον με τα τελευταία modules. Έτσι αν θέλετε το νέο επεξεργαστή που μόλις κυκλοφόρησε, ή μια νέα καλύτερη κάμερα, ή ακόμα κι αν σας σπάσει η οθόνη, απλά αγοράζετε το αντίστοιχο module, plug-and-play και είστε έτοιμοι.

Γιατί πρέπει να ενδιαφέρει τους developers: Είναι ένας τρόπος για τους developers να σχεδιάσουν μια συσκευή η οποία συνδέεται απευθείας πάνω στο τηλέφωνο, παρακάμπτοντας το σχεδιασμό και την κατασκευή third-party hardware. Με λίγα λόγια θα απλοποιήσει τη δουλειά τους και φυσικά θα αυξήσει τα κέρδη, αφού ότι σχεδιάσουν θα είναι διαθέσιμο απευθείας στο ενσωματωμένο market των χρηστών.

Το μέλλον των smartphones φαντάζει εντυπωσιακό και πάνω από όλα λειτουργικό. Τα smartphones θα μοιάζουν με τουβλάκια Lego που τα συνθέτετε εσείς όπως θέλετε, αντί για ένα μεγάλο τούβλο. Η παραμετροποίηση και η χρηστικότητα των Ara δε θα έχουν τέλος, φυσικά με τη βοήθεια των developers. Και όλα αυτά προς το συμφέρον του χρήστη, ο οποίος θα δημιουργεί ένα smartphone στην τιμή που θέλει, με τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται. Εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία αυτή τη νέα τεχνολογία. Εσείς; Ποια στοιχεία είναι πιο σημαντικά για εσάς σε ένα smartphone και σε τι θα δίνατε προτεραιότητα “χτίζοντας” ένα Ara Phone; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Tags: