Gran Turismo Sport Preview

Σίγουρα όχι Gran Turismo 7...
16 Μαΐου 2017 20:12
Gran Turismo Sport Preview

Σε αντίθεση με άλλα τεράστια racing franchises, το Gran Turismo ήταν πάντα αυτό για το οποίο άξιζε να περιμένεις, όσα χρόνια κι αν βρισκόταν υπό ανάπτυξη. Άξιζε την αναμονή διότι ήξερες πως η τελειομανία των Ιαπώνων της Polyphony και του τεράστιου Kazunori Yamauchi, θα έπιανε τόπο στο δισκάκι που έφτανε στα χέρια σου. Από την εποχή του PSX μέχρι και το PS3, δεν πέρασαν αμέτρητα Gran Turismo, αλλά όσα πέρασαν, αγαπήθηκαν και αγκαλιάστηκαν από το racing κοινό όσο λίγα. Το Gran Turismo Sport, του οποίου την beta είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν είναι ακριβώς το επόμενο μεγάλο Gran Turismo, αλλά κάτι σαν πείραμα, τουλάχιστον για τα δικά μου μάτια. Για την ιστορία, να αναφέρω πως πρόκειται για το πρώτο Gran Turismo του PS4, πράγμα που υπό άλλες συνθήκες θα σήμαινε πολλά. Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπω εγώ στο νέο Gran Turismo δε μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει.

Με απλά και κατανοητά λόγια, το Gran Turismo Sport εστιάζει στην “eSports” κατηγορία. Σαφώς και θα υπάρχει campaign mode, θα μπορείς να παίξεις co-op σε τοπικό επίπεδο και θα βρεις σχεδόν όλα τα γνωστά «καλούδια» που υπάρχουν σε ένα Gran Turismo, αλλά ας μην ξεγελιόμαστε, το παιχνίδι «σπρώνει» με μανία την ενασχόληση με το Sport Mode, εξ’ ού και το “Sport” στον υπότιτλο. Το εν λόγω mode φέρνει τα eSports στο Gran Turismo και σε συνάρτηση με μία τεράστια συνεργασία με την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα σοβαρεύτηκαν επικίνδυνα. Μάλιστα, αν προχωρήσει κάποιος σε μεγαλύτερο βάθος, η FIA θα του υπογράψει ψηφιακό δίπλωμα!

Σε αυτό το mode οι οδηγοί, όχι μόνο θα μπορούν να παίζουν σε προκαθορισμένα online events, με σκοπό το σκαρφάλωμα στα σχετικά Leaderboards και την κατάκτηση τίτλων, αλλά θα κερδίζουν αληθινά τρόπαια, θα μπορούν να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση μεγάλους αγώνες και πρωταθλήματα και γενικά να ζουν το Gran Turismo, όπως οι MOBA παίκτες ζουν το League of Legends και την DoTA 2. Όσοι αρέσκονται σε αυτήν την gaming δραστηριότητα, προφανώς και στο πρόσωπο του Sport θα βρουν όμορφα πράγματα, ωστόσο στα δικά μου όλο αυτό το πανηγύρι με αφήνει ελαφρώς αδιάφορο, αφού προτιμάω σίγουρα μια πιο συντηρητική racing εμπειρία.

Εύλογα θα προβληματιστείτε με αυτά που γράφω παραπάνω και είμαι σίγουρος πως η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό σας είναι η «ε, αν δεν σου αρέσει το mode αυτό, μην ασχοληθείς και ασχολήσου με τα υπόλοιπα, εφόσον υπάρχουν». Θα συμφωνούσα με μία τέτοια τοποθέτηση, αν πράγματι τα «υπόλοιπα» ήταν έτσι όπως άρμοζαν στο πρώτο Gran Turismo του PS4. Είτε οδηγικά να το δεις, είτε ακόμη και στον τεχνικό τομέα, το Sport δε με εντυπωσίασε όσο θα ήθελα. Όταν έχεις δει το «πατσαρισμένο» Drive Club (του PS4) ή το Forza Horizon 3, το Gran Turismo Sport μοιάζει με παιχνίδι που κυκλοφόρησε αρκετά πριν τα προαναφερθέντα. Τα τοπία είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων μέτρια, τα οχήματα, αν και λεπτομερή, ακόμη και σε 4K ανάλυση στο PS4 Pro, εμφανίζουν αισθητό aliasing στις άκρες τους, λείπουν καιρικά φαινόμενα και κύκλος νύχτας-μέρας, συνάντησα tearing της οθόνης, τα framedrops δεν λείπουν και γενικά τίποτα δε σου ρίχνει το σαγόνι.

Οι παραμετροποιήσεις που αφορούν στην ανατριχιαστική λεπτομέρεια της οδηγικής συμπεριφοράς του οχήματος και είναι ευτυχώς για ακόμη μία φορά εκεί, αλλά περίμενα κάποιου είδους εξέλιξη από το Gran Turismo 6 του PS3 και δεν την είδα. Δε θα γκρινιάξω όπως κάνουν πολλοί για την απουσία συστήματος καταστροφών, μιας και τα Gran Turismo δε θέλουν να «παίζεις», αλλά να οδηγείς το όχημα. Επιπροσθέτως, μία θετική εξέλιξη αφορά στους AI οδηγούς των αγώνων, οι οποίοι πλέον έχουν σαφέστατα πιο ανθρώπινη δραστηριότητα, απόρροια ενός συστήματος που μοιάζει με τα drivatars των Forza Motorsport.

Το παιχνίδι κυκλοφορεί τον Νοέμβριο και ειλικρινά δε ξέρω αν κάτι από τα παραπάνω θα βελτιωθεί δραματικά μέχρι τότε (εξαιρώ τα τεχνικά, που πιστεύω θα διορθωθούν), αλλά πολύ φοβάμαι πως η αφοσίωση των developers αυτή τη στιγμή είναι αλλού (eSports).

Στα υπόλοιπα νούμερα, σύμφωνα με την εταιρία το GT Sport θα περιλαμβάνει 137 “super premium cars” -χωρίς να έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο- τα οποία έχουν δημιουργηθεί από το μηδέν. Επίσης, έχει επιβεβαιωθεί πως όλα τα οχήματα θα έχουν cockpit view, κάτι που στο Sport η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πολύ. Σε ό,τι αφορά τις πίστες και τις τοποθεσίες, το τελικό προϊόν θα περιλαμβάνει 37 διαδρομές από 19 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων δύο χωμάτινες και η Northern Isle Speedway. Τέλος, να μη ξεχάσω να αναφέρω πως ένα ακόμη Gran Turismo θα έρχεται πλήρως εξελληνισμένο.

Οι φανατικοί της σειράς, θα το αγοράσουν και κατά πάσα πιθανότητα θα το «ξεζουμίσουν» όπως κάνουν με όλα τα Gran Turismo. Οι «θνητοί» racing fans όμως δε ξέρω αν στα μάτια του Gran Turismo Sport θα βρουν κάτι παραπάνω σε σχέση με άλλα παρόμοια racing παιχνίδια που εδώ και καιρό κυκλοφορούν. Το σίγουρο είναι πως με το GT Sport η Sony θέλει να πατήσει τις ασφάλτους των eSports. Ο Νοέμβριος είναι κοντά, οπότε περιμένουμε με αγωνία το τελικό προϊόν.