Andromeda: A Galaxy Full of Possibilities

Προσδοκίες & προβλέψεις για νέο Mass Effect κεφάλαιο
17 Μαρτίου 2017 10:54
Andromeda: A Galaxy Full of Possibilities

Προσοχή: Το παρόν κείμενο περιέχει spoilers πάνω στην αρχική τριλογία

Πέρασαν πέντε χρόνια από το κλείσιμο της τριλογίας Mass Effect. Η τελική φράση του stargazer «One more story…» μας στοίχειωσε και έδωσε αφορμή για απεριόριστες συζητήσεις και εικασίες για το που και πως θα εξελιχθεί το επόμενο κεφάλαιο στο σύμπαν της επικής σειράς που μας χάρισε η BioWare. Το studio δημιούργησε ένα σύμπαν με τόσο πλούσιο κυρίως αλλά και back up story μέσα απ’ το οποίο μπορούν να ειπωθούν ατέλειωτες ιστορίες. Το Mass Effect ξεχώρισε για δυο κυρίως στοιχεία. Όχι για τα γραφικά και το gameplay τόσο τα οποία βέβαια εξελίχθηκαν και βελτιώθηκαν αισθητά από παιχνίδι σε παιχνίδι ,αλλά κυρίως στο καθηλωτικό σενάριο και στο χτίσιμο των χαρακτήρων, τόσο του κεντρικού ήρωα, όσο και αυτών που τον πλαισίωναν. Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό που κατόρθωσε η BioWare. Να φτιάξει τόσους πολλούς χαρακτήρες, να τους δώσει από μια μοναδική προσωπική ιστορία, να αφήσει τον παίκτη να τους ανακαλύψει, να δεθεί μαζί τους και να νοιαστεί μέχρι το τέλος.

Πλέον δεν πολεμούσες μόνο για σένα, την ανθρωπότητα ή το καθήκον σου ως Allianse soldier, ένιωθες την ανάγκη να πολεμήσεις, να σταθείς στα πόδια σου και να τα καταφέρεις για τους φίλους που σε στήριξαν στα δύσκολα, πολέμησαν στο πλάι σου και πίστεψαν σε σένα από την αρχή μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ήταν αυτός ο δεσμός που σπάνια συναντάς σε άλλα παιχνίδια. Και προσωπικά μπορώ να πω ότι σε κανένα άλλο δεν το έχω βιώσει τόσο έντονα. Δε θα ξεχάσω ποτέ το πνίξιμο που ένιωθα προς το τέλος του 3 πριν την τελική μάχη που καταλάβαινες ότι αυτή τη φορά δεν ήταν απλά μια αποστολή αυτοκτονίας,  όδευες προς τη μάχη όλων των μαχών σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Δεν θα ξεχάσω το ράκος που ένιωθα όταν έπρεπε να πω το αντίο σε κάθε ένα χαρακτήρα ξεχωριστά και δε θα ξεχάσω τη δύναμη στα λόγια του Garrus που ήταν μαζί μου από την αρχή αυτού του ταξιδιού να μου λέει «Πήγαινε εκεί έξω και δώσε κόλαση, έχεις γεννηθεί γι’ αυτό». Παρόλο που το ίδιο σκηνικό είχε παιχτεί στο τέλος του Dragon Age Origins, στο Mass Effect αντιλαμβανόσουν το πόσο πολύ το ίδιο studio ξεπέρασε τον εαυτό του και το πόσο η σειρά Dragon Age βοήθησε το Mass Effect να γίνει αυτό που έγινε.

Τι να πρωτοθυμηθείς σε αυτή τη σειρά και να μη σε πιάσει ρίγος, τη πρώτη επαφή με το ολόγραμμα του Sovereign στον Virmire που με την  επιβλητική φωνή του σου έλεγε ότι τα λόγια σου για αντίσταση είναι άδεια όπως το μέλλον σου; Την αποκάλυψη του Vigil στον Ilos για την ταυτότητα των Reapers και την πτώση των Protheans; Την αναγέννηση του Normandy καθώς έβγαινε απ’ το σταθμό του Cerberus; Την suicide mission; Την εικόνα των εκατομμυρίων Reapers να καταφθάνουν στον γαλαξία; Τον θάνατο του αγοριού καθώς ο Shepard έφευγε απ’ τη Γη; Τη θυσία του Mordin και του Legion; Τον Garrus να σου δείχνει το σπίτι του στον Palaven να καίγεται; Την απόγνωση του Shepard όταν έπεσε η Thessia; Τον Joker που προσπαθούσε να σε κάνει να γελάσεις παρόλο που οι Reapers μόλις είχαν επιτεθεί στην αποικία που έμενε οι οικογένειά του; Τον λυγμό στη φωνή του Elcor στη Citadel να σου λέει ότι οι Reapers αφάνισαν το είδος του; Τον λόγο του Hackett προς τον στόλο πριν την τελική επίθεση; Το «I’m proud of you»  του Aderson καθώς πέθαινε; Τα flash back με τους συντρόφους σου υπό τον ήχο του «An End Once and for All» καθώς ο Shepard εκπλήρωνε την τελευταία του αποστολή; Αλήθεια τι μπορείς να πρωτοθυμηθείς; Ακόμα κι’ αν δε θυμάσαι πλήρως τις λεπτομέρειες, στο μυαλό είναι χαραγμένο το δέος που σε έκανε να νιώσεις και να το διαχωρίσεις στη καρδιά σου ως κάτι επικό.

Βρισκόμαστε μόλις μερικές μέρες πριν την κυκλοφορία του επόμενου Mass Effect κεφαλαίου και τα trailer έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχή. Με βάση αυτά θα εκφράσουμε τις προσδοκίες, τις ανησυχίες και τις προβλέψεις μας για το τι πιστεύουμε και θέλουμε να δούμε στο σύμπαν του Mass Effect Andromeda. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι λίγο πριν την εισβολή των Reapers στο 3, έφυγαν αρκετές Arks με προορισμό τον γαλαξία της Ανδρομέδας (μιας και είναι ο πιο κοντινός γαλαξίας στον δικό μας) επανδρωμένες με όλες τις φυλές, την τεχνολογία και τον πολιτισμό του Milky Way. Ουσιαστικά είναι «κιβωτοί» διάσωσης (ένα plan B), σε περίπτωση που ο Shepard δεν τα καταφέρει. Οι επιβάτες μπήκαν σε pods κρυογενετικού ύπνου ελεγχόμενα από AI’s, φτάνοντας στον προορισμό τους ύστερα από 600 χρόνια μετά τα γεγονότα του 3. Οι Arks έχουν ως κεντρικό hub, έναν διαστημικό σταθμό το λεγόμενο Nexus (τύπου Citadel) ο οποίος όντας κατασκευασμένος βιαστικά δεν είναι ολοκληρωμένος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν επανέρθει όλοι οι ταξιδιώτες από τον κρυογενετικό ύπνο, καθώς ο ανολοκλήρωτος σταθμός δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για κάτι τέτοιο. Οι πρωταγωνιστές μας αυτή τη φορά θα είναι δυο Alliance soldiers αδέρφια, ο Scott και η Sara Ryder. Ο πατέρας τους Alec Ryder είναι ένας βετεράνος N7 Alliance soldier ο οποίος συμμετείχε στον First Contact War με τους Turians και θεωρείται λόγο της εμπειρίας και της εκπαίδευσής του, η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια την ανθρωπότητας να βρει νέο σπίτι. Αυτά είναι τα λίγα στοιχεία που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.

Αν και ασφαλές συμπέρασμα όπως είναι αναμενόμενο δεν μπορώ να βγάλω, αλλά μπορώ ως ένας gamer που λατρεύει τη σειρά, να εκφράσω τους προβληματισμούς μου έστω κι’ αν αποδειχτούν αβάσιμοι. Να σας πω την αλήθεια τα αρχικά trailer δεν με ενθουσίασαν, απεναντίας επέκτειναν τις φοβίες μου οι οποίες βασίζονται στο ότι ένα σοβαρό μέρος των ανθρώπων πίσω απ’ την ανάπτυξη και το σενάριο έχει αποχωρήσει, με βασική κατά τη γνώμη μου απώλεια του «κεφαλιού» πίσω από το Mass Effect Trilogy (και όχι μόνο), Casey Hudson. Η πιο action κατεύθυνση που έχει πάρει η σειρά στο gameplay από παιχνίδι σε παιχνίδι είναι εμφανής και τη συγκαταλέγω στα θετικά. Αν μη τι άλλο οι μάχες στο Mass Effect 3 με τα biotic και tech combos ήταν απολαυστικές και στο Andromeda δείχνουν ακόμα πιο δουλεμένες και απολαυστικότερες. Οι προβληματισμοί μου δεν έχουν να κάνουν με το gameplay ή το setting, αλλά με τα δυο βασικά στοιχεία που έκαναν το Mass Effect να ξεχωρίσει. Την ιστορία και την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Οι χαζοχαρούμενοι διάλογοι και φωνές που άκουσα στο trailer της loyalty mission της Peebee (τι όνομα κι’ αυτό) λες και μια παρέα παιδιών πάνε σχολική εκδρομή, αρχικά με απογοήτευσαν. Βάζοντας όμως τις σκέψεις μου σε μια σειρά (και με αρκετή αισιοδοξία) θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό είναι επιτηδευμένο και θα εξηγηθώ παρακάτω.

Καταρχάς πιστεύω ότι το παιχνίδι θα είναι πολύ κοντά στο πρώτο Mass Effect και είναι λογικό. Νέος γαλαξίας, νέοι χαρακτήρες, νέες συνθήκες, πρέπει να δοθεί χρόνος και χώρος να γνωρίσει ο παίκτης τους χαρακτήρες ώστε να χτιστεί ο δεσμός με αυτούς και να κερδίσει απ’ το μηδέν τον όρο «έπος». Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι η επική διάσταση της τριλογίας ξεκίνησε προς το τέλος του Mass Effect 1 κορυφώνοντας σιγά σιγά μέχρι το 3. Το πρώτο παιχνίδι αν θυμάστε καλά βασιζόταν στην εξερεύνηση και στη γνωριμία του σύμπαντος/χαρακτήρων. Ακόμα και ο ίδιος ο χαρακτήρας του Shepard όπως γίνεται σε όλα τα καλοδουλεμένα σενάρια, δεν έμεινε ίδιος. Ξεκίνησε ως Alliance soldier, έγινε Spectre, εντάχθηκε στο Cerberus και τέλος έγινε σύμβολο ελπίδας όλου του γαλαξία.

Η Ανδρομέδα είναι ένας νέος γαλαξίας με ολοκαίνουργιους υπό ανακάλυψη εχθρούς και φίλους. Οι βάσεις για ένα κλίμα εντάσεως στυλώνονται με τους «πρόσφυγες» του Milky Way να προσπαθούν να εγκατασταθούν. Είναι αναμενόμενο κάποιοι να αντιδράσουν αρνητικά ή συμφεροντολογικά μιας και φέρνουν γνώση, όπλα και τεχνολογία (απ' ότι έχουμε δει) αρκετά πιο ανεπτυγμένα. Προβλέπω ο πατέρας Ryder θα φύγει σχετικά γρήγορα απ’ το παιχνίδι, ίσως μέσω ενός τραγικού γεγονότος όπως έγινε με τον Nihlus στο ME1, αποκαλύπτοντάς μας τον αρχικό «κακό» του παιχνιδιού. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα αναγκαστούν τα παιδιά του να πάρουν τον έλεγχο. Κι' εδώ ακριβώς θα μου άρεσε να δω τα χαζοχαρούμενα που είδαμε στα βίντεο να ωριμάζουν και να σοβαρεύουν απότομα. Πιστεύω ότι η BioWare θα μας παραπλανήσει με τον Αrchon ο οποίος φαίνεται να είναι ο κεντρικός κακός. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αυτός θα παίξει τον ρόλο του Saren και οι πραγματικοί κακοί θα αποκαλυφθούν λίγο πριν το τέλος. Επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι Krogans που είναι στα Arks δεν πήραν ποτέ τη θεραπεία στη genophage.

Πως λοιπόν θα αντιδράσουν όταν θα μάθουν ότι υπάρχει θεραπεία και ποιος θα το εκμεταλλευτεί αυτό για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα στρατό από krogan ή μερικούς inside σαμποτέρ στις Arks; Άλλωστε το «διαίρε και βασίλευε» είναι γνωστή τακτική των Reapers. Και τι εννοώ. Γνωρίζουμε ότι οι Reapers είναι μιλιούνια, ζουν απενεργοποιημένοι στο deep space και ότι στέλνουν έναν σε κάθε γαλαξία (στη δική μας περίπτωση τον Sovereign) για να ελέγχει πότε ο πολιτισμός θα φτάσει το peek του να τον θερίσουν. Επίσης μετά τα γεγονότα στο Mass Effect 2, οι Reapers δεν έχουν πρόσβαση στα mass relays. Πόσο μάλλον μετά τα γεγονότα του 3. Οπότε όσα διαδραματίστηκαν στο τέλος του Mass Effect 3 δεν έχουν επηρεάσει αυτούς που έμειναν πίσω στο deep space. Έτσι για να φτάσουν σε κάποιο γαλαξία θα έπαιρνε αρκετά χρόνια. Στα μέχρι τώρα βίντεο βλέπουμε ότι υπάρχουν απομεινάρια άγνωστων αρχαίων πολιτισμών που προφανώς ακόμα οι κάτοικοι της Andromeda ανακαλύπτουν ή έχουν ήδη ανακαλύψει κρατώντας το μυστικό. (Ίσως κάποια τεχνολογία εφάμιλλη με αυτή των Protheans;)Μήπως ο κύκλος συγκομιδής προϋπήρχε και στην Ανδρομέδα, αλλά οι κάτοικοί της δεν έχουν φτάσει ακόμα στο peek; Και μήπως ο ερχομός των δικών μας με την τεχνολογία που διαθέτουν άθελά τους σπρώξουν στο να κλείσει ο κύκλος και να σημάνει τον ερχομό των Reapers;

Επίσης μη ξεχνάμε και τους Leviathans οι οποίοι έμμεσα ευθύνονται  για τη δημιουργία των Reapers. Οι Leviathans ήταν το πρώτο οργανικό (θαλάσσιο) είδος πριν δισεκατομμύρια χρόνια με indroctrination ικανότητες. Λόγω αυτής της ικανότητας θεώρησαν τους εαυτούς τους ως υπέρτατη φυλή υποδουλώνοντας τα υπόλοιπα οργανικά είδη (χωρίς τα ίδια να έχουν επίγνωση της κατάστασής τους) για να τους υπηρετούν, ενώ εκείνοι έμεναν κρυμμένοι μακριά από βλέμματα στις αβύσσους των ωκεανών. Όταν τα άλλα είδη δημιούργησαν συνθετικούς οι οποίοι στράφηκαν εναντίων των δημιουργών τους,  οι Leviathans ανέπτυξαν μια τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα είχε ως σκοπό να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ οργανικών και συνθετικών διατηρώντας τη ζωή με κάθε κόστος. Όμως η A.I συμπέρανε ότι μέρος του προβλήματος ήταν οι ίδιοι οι Leviathans αποφασίζοντας να στραφεί εναντίων τους δημιουργώντας τον πρώτο Reaper (Harbinger) κατά εικόνα και ομοίωσή τους, απορροφώντας την γενετική ύλη τόσο των ίδιων όσο και των άλλων ειδών κατασκευάζοντας στη συνέχεια ολοένα και περισσότερους Reapers που θα εξυπηρετούσαν τον σκοπό της.

Σφετερίζοντας όμως την τεχνολογία των άλλων ειδών οι Leviathans κατάφεραν να ταξιδέψουν στο διάστημα και να κρυφτούν σε διάφορα μέρη του γαλαξία. Παρόλο που είχαν τη δυνατότητα να βοηθήσουν όταν σκότωσαν ένα από τους πρώτους Reapers (τον λεγόμενο «Leviathan of Dis» που αργότερα οι Batarians θα ανακάλυπταν και θα γινόντουσαν intocrinated agents ανοίγοντας την πύλη για να επιτεθούν οι Reapers στον γαλαξία), επέλεξαν να μείνουν αμέτοχοι θεατές στη σφαγή των ειδών στους αναρίθμητους κύκλους εξάλειψης, διαγράφοντας κάθε τόσο τα ίχνη τους. Υπάρχει όμως περίπτωση να είχαν την ίδια ιδέα με τους Pathfinders, να ταξίδεψαν και να κρύφτηκαν σε άλλον γαλαξία όπως αυτόν της Ανδρομέδας, βρίσκοντας εκεί νέα είδη ή φέροντας μαζί τους indoctrinated οργανικούς ή συνθετικούς από τον Milky Way ως σκλάβους. Ας μη ξεχνάμε ότι η κυριαρχική φύση τους ήταν ξεκάθαρη και στον ίδιο τον Shepard όταν του είπαν ότι θα τον κρατήσουν σκλάβο για τις ανάγκες τους πριν εκείνος τους μεταπείσει και στην ουσία τους αναγκάσει να βοηθήσουν εφόσον η κρυψώνα τους έγινε γνωστή στους Reapers. Ήταν παραπάνω από ξεκάθαροι ότι δεν έχουν καμία διάθεση να επεκτείνουν αυτή τη «συνεργασία» όταν οι Reapers ηττηθούν.

Όμως αφού οι Reapers τώρα γνωρίζουν την ύπαρξη των αρχαίων δημιουργών τους (υποθέτοντας πάντα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών βρίσκεται ακόμα στο deep space) προφανώς και θα θελήσουν να κλείσουν αυτή την ανοιχτή υπόθεση. Ωστόσο στον γαλαξία της Ανδρομέδας είδαμε στα trailers ότι συνθετικά πλάσματα επιτίθενται σε οργανικούς. Οπότε φτάνοντας οι Pathfinders στον προορισμό τους υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν μπροστά σε πόλεμο που έχει ήδη ξεσπάσει μεταξύ των οργανικών και συνθετικών ή μπορεί η άφιξή τους να τον προκαλέσει στα πλαίσια της εξερεύνησης. Έτσι πιστεύω ότι στήνεται ένα πολύ όμορφο σκηνικό στο οποίο θα κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των Pathfinders και των Andromenians στο οποίο θα δούμε νέες έχθρες και συμμαχίες σε έναν πόλεμο βιτρίνα πίσω απ’ τον οποίο τα νήματα ίσως θα κινούν οι Leviathans ή κάποιοι άλλοι προκειμένου να διατηρήσουν την κυριαρχία τους.

Όποια εκδοχή και να πάρουμε είτε με την εύρεση τεχνολογίας από ερείπια αρχαίων πολιτισμών που προϋπήρχαν στην Andromeda, είτε με τους δικούς μας να φέρουν αυτή τη τεχνολογία ξεκινώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση διαμάχης, είτε με την αποκάλυψη ότι υπάρχουν Leviathans στον νέο γαλαξία που θα υπερασπίζονταν την απειλούμενη κυριαρχία τους, όλα αυτά είναι ένας πολύ καλός λόγος για να κάνουν οι Reapers την εμφάνισή τους. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον (και προσωπικά θα με έκανε να περιμένω σαν τρελός το επόμενο παιχνίδι) αν στο τέλος, αφού έχει νικηθεί ο αρχικός εχθρός (Αrchon) και γνωρίζοντας δια στόματος BioWare ότι ένα μέλος της ομάδας του Shepard θα εμφανιστεί, να δούμε την Liara ως Shadow Broker στην Matriarch φάση της πλέον να προειδοποιεί τις Arks ότι ο πραγματικός εχθρός επιστρέφει! Όπως και να’ χει, λίγες μέρες μένουν ακόμα να ανακαλύψουμε την αλήθεια. Μέχρι τότε περιμένω στα σχόλια τις δικές σας προβλέψεις, σκέψεις ή ανησυχίες.