Η Παλίρροια: Οι αλλαγές της gaming βιομηχανίας είναι μπροστά μας

Τα games πέθαναν. Ζήτω τα games
15 Μαρτίου 2017 12:14
Η Παλίρροια: Οι αλλαγές της gaming βιομηχανίας είναι μπροστά μας

Όταν ήμουν μικρός δεν πίστευα ότι θα κατάφερνα να ζήσω μια νέα εποχή για τα βιντεοπαιχνίδια. Τώρα όμως, αυτή η παλίρροια μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τι συμβαίνει με το αγαπημένο μας 'μέσο' (βιντεοπαιχνίδια). Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο στην ιστορία στάδιο. Ένα στάδιο που όμοιο του δεν έχει υπάρξει. Ένα τρομακτικό άλλα και όμορφο στάδιο. Και είναι καιρός να προβληματιστούμε λίγο περισσότερο. Τα παιχνίδια όπως τα ξέρουμε, θα αλλάξουν για πάντα. Το μέσο μας βιώνει αλλαγές που κανείς μας δεν πίστευε ότι θα βιώσει τόσο σύντομα.

Τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν πλέον ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της καθημερινότητας. Αυτό που γνωρίζαμε ως 'gamer' τείνει να γίνει παγκόσμιο και πολυεπίπεδο. Το gaming έχει βγει από τα στενά όρια του πιτσιρικά που ξενυχτά μπροστά από μια κονσόλα και βρίσκεται πλέον σε κάθε ηλικιακό στρώμα, σε κάθε κοινωνικό επίπεδο. Και αυτό που είναι τρομακτικό αυτή τη στιγμή, είναι πως τα βιντεοπαιχνίδια έχουν μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να εδραιωθούν. Να καταξιωθούν για πρώτη φορά. Να γίνουν ένα μέσο με απήχηση και αποδοχή ανάλογη ενός άλλου μέσου, της τηλεόρασης.

Μια από τις βασικότερες αλλαγές στον χώρο, είναι πως σταματήσαμε να κυνηγούμε την τεχνολογία. Για πάνω από έξι γενιές ολόκληρη η βιομηχανία, ο κόσμος ο ίδιος προσπαθούσε να φτάσει σε ένα επίπεδο γραφικών τέτοιο ώστε να μην επηρεάζεται η εμπειρία. Να είναι αποδεκτό από όλους. Να είναι όμορφο και σχεδόν τέλειο. Αυτή τη στιγμή, τα έχουμε καταφέρει. Είναι η πρώτη φορά από την αρχή των βιντεοπαιχνιδιών που δεν κυνηγάμε τα γραφικά. Που εκείνα δεν παίζουν και τόσο σημαντικό ρόλο. Μπορεί κανείς να το συνειδητοποιήσει αυτό; Μπορείτε να καταλάβετε πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει στην βιομηχανία. Χρήματα που θα χρησιμοποιούνταν για την περαιτέρω ανάπτυξη των γραφικών, επιτέλους μπορούν να διοχετευτούν σε άλλους τομείς. Στην έρευνα. Στην μουσική, στον κώδικα. Παντού. Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτής της ”Παλίρροιας”, όπως την ονομάζω. Τα γραφικά και οι αναλύσεις επιτέλους έχουν φτάσει στα επίπεδα της επιστημονικής φαντασίας που ονειρευόμασταν. Αναλύσεις 4Κ, 8Κ, σε προσιτές τιμές για όλους. Ο άτυπος ψυχρός πόλεμος των εταιριών φαίνεται να φτάνει στο τέλος του.

Το κύμα που έρχεται θα τα σαρώσει όλα. Ολόκληρη η βιομηχανία όπως την ξέρουμε θα αλλάξει. Κι αυτό που τρομάζει τους περισσότερους, είναι πως σε παρόμοια κατάσταση, η βιομηχανία κατέρρευσε.  Ήταν το 1983 όταν η συνεχής παραγωγή χαμηλής ποιότητας παιχνιδιών είχε κατακλύσει την αγορά με αποτέλεσμα ο κόσμος να χάσει την εμπιστοσύνη του στα παιχνίδια. Ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει, οι εταιρίες σχεδόν πτώχευσαν. Η αγορά σχεδόν εξαφανίστηκε. Θυμάστε προηγουμένως που ανάφερα ότι έχουμε μια ευκαιρία να γίνουμε όσο αποδεκτή είναι σήμερα η τηλεόραση; Αυτό που πρέπει να προσέξει η βιομηχανία είναι να μην γίνει “κακή τηλεόραση”. Να μην γίνει “Φτηνή τηλεόραση” που θα κουράσει και θα απομακρύνει τον “Θεατή”.

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε μια ευκαιρία να μας πάρουν στα σοβαρά. Άνοιξαν οι πρώτες 'σχολές για παιχνίδια' ανά τον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό; Όλο και περισσότεροι μαθαίνουν την χαρά της δημιουργίας ενός παιχνιδιού έξω από τα στενά όρια μιας γιγαντιαίας εταιρίας με κανόνες. Για πρώτη φορά κάποιος έχει στην διάθεση του μια πληθώρα εργαλείων επαγγελματικών, ώστε να κάνει το όραμα του πράξη, χωρίς ιδιαίτερο budget. Χωρίς περίπλοκες διαδικασίες. Ακόμα και από το ίδιο του το σπίτι.

Η άνθιση του game development  είναι πλέον γεγονός. Και γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο αποδεκτό όχι μόνο από την βιομηχανία, άλλα και από την ίδια την κοινωνία. Παλεύουμε χρόνια να αποδείξουμε στον κόσμο πως το μέσο μας είναι ίσως το καλύτερο μέσο στον κόσμο. Ένα μέσο που μπορεί με πολύ ξεχωριστό τρόπο να μεταδώσει εμπειρίες, να μάθει σε κάποιον πράγματα, να τον διασκεδάσει και άλλα πολλά. Επιτέλους λοιπόν, έχουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να κάνουμε τα οράματα μας πράξη. Το βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνει σε μυριάδες πλατφόρμες. Από τις απλές τύπου 'browser games' μέχρι τις πλέον σύγχρονες των εξομοιωτών. Από τα κινητά μέχρι τις σημερινές γενιές κονσολών. Δεν απαιτείται πλέον κανένα ιδιαίτερο προνόμιο για να ασχοληθεί κάποιος με τα βιντεοπαιχνίδια. Για να δημιουργήσει βιντεοπαιχνίδια. 

Ακόμα ένας παράγοντας της άνθισης και καταξίωσης του μέσου είναι και η πρώτη γενιά των gamers. Εκείνος ο gamer έχει πια μεγαλώσει. Πλέον, είναι ανάμεσα στα υψηλά δημογραφικά στρώματα της κοινωνίας. Με την αγάπη του προς το μέσο να έχει διατηρηθεί. Αυτό σημαίνει πως έχει ωριμάσει. Έχει δημιουργήσει οικογένειες. Έχει ενταχθεί στο σύστημα. Είναι πλέον σε θέση να ορίζει τα πράγματα από 'μέσα'. Έτσι, μαθαίνει σιγά- σιγά να ζητά και να απολαμβάνει. Μαθαίνει να ξοδεύει τα χρήματα του σωστά. Να επενδύει σε projects καταδικασμένα. Να στηρίζει ανθρώπους μέσω διαφόρων πλατφορμών όπως το Kickstarter. Μαθαίνει στην ίδια την κοινωνία πως υπάρχει ένα κομμάτι που πρέπει να του δοθεί λίγη περισσότερη προσοχή. Μαλώνει τις εταιρίες και τους επισημαίνει τα λάθη τους. Εκείνος ο πιτσιρικάς έχει μεγαλώσει. Το γούστο του έχει ωριμάσει. Πλέον, δεν συμβιβάζεται εύκολα με  ανούσια παιχνίδια και προσπαθεί να ωθήσει τη βιομηχανία προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Μια πιο ώριμη και σοβαρή κατεύθυνση. Και αυτό είναι επίσης κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του μέσου.

Στο κοντινό μέλλον θα βιώσουμε νέες μεθόδους αλληλεπίδρασης. Νέα 'είδη' -ή genre αν θέλετε- παιχνιδιών. Νέες συσκευές που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Νέα θεματολογία. Όλο αυτό το αλάτι που ταξιδεύει τόσο καιρό στον αφρό του κύματος 'games' θα κατακαθίσει στις ηλιοκαμένες πλάτες μας. Στην αρχή ίσως μας φανεί περίεργο, άλλα γρήγορα θα συνειδητοποιήσουμε πως το μέσο πρέπει να αλλάξει. Και πως κι εμείς, με τον τρόπο μας, συμβάλλαμε σε αυτό. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η εναλλακτική, στασιμότητα δεν κρύβει καμία ομορφιά και κανένα ενδιαφέρον.

Tags: