Το ελληνικό στούντιο πίσω από το επερχόμενο "Η Δούκισσα της Πλακεντίας"

Μιλήσαμε με τους developers, του πρώτου ελληνικού Horror VR τίτλου
01 Μαρτίου 2017 00:20
Το ελληνικό στούντιο πίσω από το επερχόμενο

Το Game Development στη χώρα μας είναι μια πονεμένη ιστορία. Είμαι σίγουρος πως υπάρχει αρκετό ταλέντο και μεράκι από πολλούς συμπατριώτες μας που απλώς δε μπορεί να βρει το δρόμο του ή την υποστήριξη που χρειάζεται. Παρόλα αυτά είναι ευχάριστο να βλέπεις πως υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις. Μια από αυτές είναι η ομάδα TENEBRA studios η οποία μας έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Είναι η ομάδα που μας έφερε στα Ελληνικά σημαντικά παιχνίδια του χώρου μέσω localization, όπως το Uncharted 4,  The Last of Us και το God of War. Πρόσφατα αποκάλυψα πως εργάζονται πάνω στην δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Horror VR παιχνιδιού.

Δεν μπορώ να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε Ελληνικές προσπάθειες και δημιουργίες. Μόνο μέσα από την αμέριστη συμπαράστασή μας θα καταφέρουμε να καθιερώσουμε τα βιντεοπαιχνίδια ως ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής κουλτούρας και στη χώρα μας. Πρέπει λοιπόν, όλοι μας να δίνουμε τα εύσημα σε τέτοιους ανθρώπους που διακατέχονται από πάθος και όραμα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξη που μας παραχώρησαν από κοινού η Κωσταντίνα Μπεθάνη και ο Θανάσης Γεωργούλης, ιδιοκτήτες της εταιρίας. Με τον Θανάση έτυχε να έχουμε μια κοινή βάση, καθώς έχουμε γράψει και οι δύο για το περιοδικό PC Master. Αυτό που μου φέρνει χαμόγελο στο πρόσωπο είναι πως έχει καταφέρει να κάνει το όραμα του πράξη, ξεκινώντας από πολύ μικρός στον κόσμο του προγραμματισμού.

Unboxholics: Μιλήστε μας λίγο για τον εαυτό σας. Όνομα και ιδιότητα.

Θανάσης Γεωργούλης (Lead Programmer), Κωνσταντίνα Μπεθάνη (Marketing/ Creative Director). Εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες και producers της Tenebra Studios.

Unboxholics: Από πόσα μέλη απαρτίζεται η εταιρία σας;

Αυτήν την περίοδο στο δυναμικό της εταιρίας ανήκουν οι εξής: Ηλίας Πετρόγκονας (3D Modeler/ Texture Artist) αναπόσπαστο μέλος και σήμα κατατεθέν της εταιρίας από την αρχή της, Στάθης Καλαμούκης (Junior Programmer/ IT Manager), Μάνθος Καλυβιανάκης (3D Modeler/ Texture Artist/ Sculptor/ Junior Animator), Γιάννης Βασιλειάδης (Game Design, 3D Renderers, Assistant Modeling), Βασίλης Μπαύκας (Programmer), Ειρήνη Θεοχάρη (Concept Artist/ Texture Artist), Θεολόγος G. O’Neill Λινάκης (Music Composer, Sound guy), Κωνσταντίνος Ροϊνός (Junior 3D Modeler), Κατερίνα Τσουκαλά (πρακτική ως Junior Programmer), Αριστοτέλης Τριανταφυλλίδης (πρακτική ως Junior Programmer), Άρης Γεωργιάδης (πρακτική ως  3D Modeler).

Unboxholics: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτόν τον κλάδο;

Θανάσης: Προσωπικά απασχολήθηκα πολλά χρόνια με τα games, είτε ως gamer, είτε ως δημοσιογράφος στο PC Master και στο PC Master Gold. Ενθουσιασμένος από παλιά games που έπαιζα και ενώ έκανα δοκιμές στον προγραμματισμό, αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω τα δικά μου.

Κωνσταντίνα: Αυτό που δεν λέει ο Θανάσης είναι ότι άρχισε να κάνει δοκιμές στον προγραμματισμό στην ηλικία των 11 ετών! Εγώ προέρχομαι από έναν τελείως διαφορετικό χώρο. Επί σειρά ετών έχω απασχοληθεί στο Political Intelligence αρχικά στην έρευνα, έπειτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν σε εταιρία των ΗΠΑ. Έχω  διατελέσει και Marketing Director σε διάφορους φορείς. Ανεξαρτήτως απασχόλησης ανέκαθεν ήμουν gamer και tech enthusiast. Με τον Θανάση γνωριστήκαμε στην UTRAX στον τομέα του gaming localization, στον οποίο απασχοληθήκαμε δεδομένης της αγάπης μας για το χώρο και επειδή είμαστε πολύγλωσσοι και οι δύο. Τότε ο Θανάσης ήταν παράλληλα διευθυντικό στέλεχος σε φαρμακευτική εταιρία ωστόσο θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, έτσι πήραμε την απόφαση να ιδρύσουμε την Tenebra το 2006. Αρχικά αποφασίσαμε να ασχολούμαστε με mobile games/ apps και web development, πλέον όμως έχουμε στραφεί ως επί το πλείστον στην ανάπτυξη games για PC και κονσόλες.

Unboxholics: Μεταξύ άλλων έχετε ασχοληθεί με την Ελληνική μετάφραση μερικών από των πλέον αγαπημένων παιχνιδιών. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στα God of War, The Last of Us και Uncharted 4, που παρεμπιπτόντως είναι και τρία από τα αγαπημένα μου franchises. Πώς προέκυψε κάτι τέτοιο και πώς ήταν η συνεργασία σας με την ‘μαμά’ εταιρία;

Θανάσης: Η αρχική γνωριμία με τον Διευθυντή της Locsmiths, Bruno Dias, έγινε όταν ήμουν ακόμη αρθρογράφος στο PC Master και είχα πάει στη Νορβηγία για να καλύψω την κυκλοφορία του Age of Conan. Έκτοτε έχουμε συνεργασία με την Locsmiths, καθώς επίσης με τις Local Heroes και Utrax, εταιρίες Localization με τεράστια εμπειρία στο χώρο των videogames. Οι τελευταίες, αναγνωρίζοντας την ποιότητα της δουλειάς μας, μας πρότειναν στην Sony Portugal αρχικά και μετά στην Sony για μεταφράσεις των πιο γνωστών franchises της για το Ελληνικό κοινό.

Unboxholics: Ποιο ή ποια ήταν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε στον χώρο; Είχε να κάνει κάποιο από αυτά με την γραφειοκρατία ή με την προκατάληψη;

Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από πλευράς πολιτείας, όπως και καμία οικονομική ανακούφιση σε θέματα ασφάλισης ή φορολογίας. Επίσης, δεν παρέχεται καμία διευκόλυνση για χορηγίες και ανεύρεση κονδυλίων. Το παράδοξο είναι ότι οι δυνατότητες της βιομηχανίας του gaming είναι τεράστιες και θα μπορούσε να αποτελέσει μια διέξοδο από την οικονομική δεινότητα, πόσο μάλλον δε όταν μιλάμε για μια βιομηχανία η οποία τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεπεράσει σε τζίρο αυτήν του κινηματογράφου και της μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γραφειοκρατία το 2006 ήταν αποτρεπτική και το κυριότερο πρόβλημα ήταν ότι οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι δεν γνώριζαν τίποτα για τη σύσταση εταιρίας διαδραστικού λογισμικού στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά υπερκεράσαμε τα εμπόδια με υπομονή και προσήλωση στο στόχο μας. Ότι έχουμε καταφέρει πραγματικά αποτελεί αποκλειστικά δική μας προσπάθεια και επιτυχία.

Unboxholics: Πάνω σε ποια μηχανή γραφικών εργάζεστε;

Χρησιμοποιούμε την Unity3D μιας και έχει τεράστιο community, φοβερό multiplatform capability και βολεύει στη συνεργασία με όλα τα μέλη της ομάδας. Η Unity3D έχει μεγάλη ευελιξία στο scripting της και πλέον καταπληκτική ποιότητα γραφικών. Για παραγωγή indie παιχνιδιών από μικρές ομάδες χωρίς τεράστιο budget θεωρούμε πως η Unity3D είναι πλέον μονόδρομος.

Unboxholics: Μιλήστε μας λίγο για το επερχόμενο VR παιχνίδι σας, την ‘Δούκισσα της Πλακεντίας’.

Θανάσης: Το παιχνίδι ξεκίνησε αρχικά από ένα tech demo. Ήθελα να φτιάξω στην Unity3D ένα παιχνίδι που να μοιάζει με το αρχικό Silent Hill σε ατμόσφαιρα αλλά και στους περιορισμούς του τότε hardware. Δείχνοντας το αρχικό demo στην Κωνσταντίνα και συζητώντας κατά πόσον μπορούμε να το κάνουμε κάτι, έριξε την ιδέα της Δούκισσας σαν ιστορικό setting  με πολύ creepy ατμόσφαιρα. Κατόπιν αγοράσαμε Google cardboard και έκανα το πρώτο port του tech demo σε Google VR. Όσοι το είδαν είπαν τα καλύτερα λόγια για την ατμόσφαιρα και το πόσο ωραία δένουν τα retro 3D γραφικά με το VR και έτσι αποφασίσαμε να το εξελίξουμε σε πλήρες παιχνίδι. Το σενάριο το έχει αναλάβει η Κωνσταντίνα και εμπεριέχει μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις. Συνεργαζόμαστε με το Μέγαρο της Δούκισσας στην Πεντέλη καθώς και με το Βυζαντινό Μουσείο αλλά και με καθηγητές ιστορίας και λαογραφίας για να αποδώσουμε όσο πιο πειστικά γίνεται την Αθήνα του 1830 και την ιστορία της Δούκισσας που είναι δραματική και ταυτόχρονα τρομακτική. Αυτό τον καιρό βρισκόμαστε και σε συζητήσεις για πιθανή μεταφορά του παιχνιδιού στο PlayStation VR, εκτός από Google VR.

Unboxholics: Το “Δούκισσα της Πλακεντίας” θα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων;

Τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν φτιαχτεί με σκοπό να μοιάζουν σε παιχνίδι PlayStation 1 οπότε δεν υπάρχουν ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε hardware. Μέχρι το τελικό release και τα optimizations που θα γίνουν πιστεύουμε ότι θα μπορεί να ‘τρέχει’ καλά σε μια ευρεία γκάμα κινητών της τελευταίας 5ετίας.

Unboxholics: Έχουμε να κάνουμε με ένα Exploration/ Adventure  τίτλο ή με ένα καθαρό Horror/ Survival;

Ένας συνδυασμός των 2 προαναφερθέντων genres θα δώσει την τελική κατεύθυνση του παιχνιδιού. Θα μπορέσετε να καταλάβετε περισσότερα παίζοντας το demo που θα κυκλοφορήσουμε σύντομα.

Unboxholics: Σε ποιο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται αυτή τη στιγμή το παιχνίδι;

Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε pre-alpha, έχουμε κλειδώσει το look and feel του παιχνιδιού και κάνουμε τις τελικές δοκιμές στο gameplay και στο VR experience/ implementation. Ταυτόχρονα τελειώνουμε το σενάριο και την ιστορική έρευνα για το timeframe και τον κόσμο του παιχνιδιού. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με διάφορες εταιρίες για πιθανές συνεργασίες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Nvidia και η Sony.

Unboxholics: Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει;

Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του 2017, αλλά είναι δύσκολο ακόμα να δώσουμε τελικό deadline κυκλοφορίας.

Unboxholics: Για τι διάρκεια gameplay μιλάμε περίπου; 

Για την ώρα στοχεύουμε σε μια διάρκεια τουλάχιστον 5 ωρών. Δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για VR experience έχουμε κάποιους περιορισμούς ως προς την διάρκεια.

Unboxholics: Θα διαθέσετε ταυτόχρονα ή αργότερα 2 διαφορετικές εκδόσεις; Μία εξελληνισμένη και μία στα Αγγλικά ή όχι;

Ιδανικά θέλουμε και μια εξελληνισμένη έκδοση μιας και πρόκειται για Ελληνική ιστορία και θα ταίριαζε τέλεια με το setting μας, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία. Προς το παρόν δουλεύουμε πάνω στην Αγγλική έκδοση.

Unboxholics: Οικονομικά μιλώντας, πώς είναι η κατάσταση στην χώρα μας σε ότι αφορά τον κλάδο σας; Το αναφέρω μιας και πρόσφατα είδαμε τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις σε εταιρίες ανάπτυξης (πχ στην Πολωνία και στην Τουρκία).

Η χώρα μας όπως συνήθως υστερεί και σε αυτό το σημείο. Καμία κρατική επιχορήγηση δεν υπάρχει. Καμία διευκόλυνση για την δημιουργία ψηφιακού λογισμικού και δη παιχνιδιών όπως το δικό μας που προωθεί τον Ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό. Τον τελευταίο χρόνο είδαμε δειλά-δειλά να γίνονται κάποιες προσπάθειες καταγραφής εταιριών που ασχολούνται με ψηφιακό λογισμικό και videogames καθαρά και μόνο για να τις ελέγξουν και να τις φορολογήσουν, όχι όμως  για να μας ενισχύσουν. Απλώς κατάλαβαν πολύ αργοπορημένα ότι τα videogames είναι το μέλλον και σαν βιομηχανία ψυχαγωγίας έχει ξεπεράσει κάθε άλλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια χώρα με τόσο πλούσια ιστορία σαν την δική μας θα έπρεπε να εξάγει πολιτισμό μέσα από τα videogames και όχι να αφήνει άλλες χώρες να φτιάχνουν παιχνίδια ή ταινίες βασισμένες στην ιστορία και την μυθιστορία μας ενώ εμείς καθόμαστε άπραγοι. Ειδικά μέσα στην κρίση θα ήταν μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας κάτι τέτοιο.

Unboxholics: Ποια είναι τα αγαπημένα σας παιχνίδια;

Quake 3, Monkey Island 3, Doom 3, Half-Life 2, The Elder Scrolls IV: Oblivion...γενικά είμαστε λάτρεις των παλιών καλών games μιας και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ένα trend για open world games με filler content και dlcs τα οποία εστιάζουν σε tacked on multiplayer/ co-op elements και όχι σε βαθύ story με καταπληκτικό gameplay όπως το The Witcher 3 που αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι λατρεύουμε και Uncharted, God of War, The Last of Us!

Unboxholics: Το Dungeons n’ Disco φαντάζει μια ‘τολμηρή’ κίνηση. Πώς καταλήξατε στο όνομα άλλα και το στυλ του παιχνιδιού;

Θανάσης: Πάλι από ένα tech demo ξεκίνησε αυτό. Μάθαινα OpenGL και είχα γράψει την δική μου engine (μιλάμε για το 2004 οπότε Unreal και Unity3D δεν υπήρχαν) και αποφάσισα να δοκιμάσω να κάνω ένα 3D roguelike dungeon crawler. Το θέμα είναι ότι δεν ήξερα ακόμα καλά τους περιορισμούς της OpenGL ως προς τα ενεργά φώτα σε κάθε σκηνή και επειδή είχα πολλά, αυτά άρχισαν να συμπεριφέρονται περίεργα. Αναβόσβηναν randomly, μετακινούνταν και γενικά δημιουργούσαν ένα εφέ disco. Όταν πρωτοέδειξα το tech demo στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τα σχόλια είχαν πάντα κάποιο αστείο με disco και Travolta. Για αυτό στο πρώτο alpha demo με την παλιά engine είχαμε και τον Τravolta μέσα. Μετά και ενώ περνούσε ο καιρός και αποφασίσαμε να το κάνουμε πλήρες παιχνίδι, ψάχναμε για κάποιο πιασάρικο όνομα. Όλοι παίζουμε dungeons and dragons και γενικά είμαστε λάτρεις του εναλλακτικού μεσαίωνα και του dungeon crawling οπότε δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πώς προέκυψε το Dungeons’n’Disco. Για άλλη μια φορά η ιδέα ήταν της Κωνσταντίνας. Δεν είναι τυχαίο που είναι Marketing Director!

Unboxholics: Η στρατηγική σας είναι στραμμένη προς τα κινητά τηλέφωνα και τους προσωπικούς υπολογιστές αποκλειστικά ή εργάζεστε και πάνω σε εκδόσεις κονσολών;

Κωνσταντίνα: Το market των κινητών τηλεφώνων έχει πλέον γεμίσει με εφαρμογές pay to play, pay to win, freemium και γενικά εφαρμογές χαμηλής ποιότητας και ελάχιστης προσπάθειας. Από την άλλη, το Google VR είναι το μέλλον του VR καθότι είναι φτηνό και accessible, για αυτό επιλέξαμε να φέρουμε τη ‘’Δούκισσα’’ σε αυτό αρχικά. Ωστόσο, ως hardcore gamers αναγνωρίζουμε τις παραπάνω δυνατότητες που προσφέρουν οι υπολογιστές και οι κονσόλες ως πλατφόρμες για αυτό και έχουμε στρέψει την προσοχή μας σε αυτές.

Unboxholics: Πέρα από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχει η ισορροπία μεταξύ γραφικών, ιστορίας και gameplay, ποιο πιστεύετε πως είναι σημαντικότερο; Τι αποτελεί ή τι θα έπρεπε να αποτελεί την ‘βάση’ στις περισσότερες δημιουργίες;

Κωνσταντίνα: H ιστορία και το gameplay είναι τα σημαντικότερα στοιχεία ενός παιχνιδιού, εκείνα που θα σε βάλουν μέσα στον κόσμο του και δεν θα μπορείς να καταλάβεις πότε ξημέρωσε ενώ ξεκίνησες να παίζεις νωρίς το βράδυ. Τα γραφικά είναι σημαντικό αλλά βοηθητικό κομμάτι για το storytelling. Δυστυχώς στις μέρες μας πολλές εταιρίες πέφτουν στην παγίδα του technology showcase και καταλήγουμε με παιχνίδια τα οποία είναι καταπληκτικά στον τεχνικό τομέα αλλά βαρετά στο gameplay, όπως το Mafia 3. Η ‘βάση’ θα έπρεπε να είναι το story driven gameplay ώστε τα παιχνίδια να ξαναγίνουν αυτό που ήταν κάποτε, εμπειρίες εξερεύνησης και όχι ‘αγγαρεία’.

Unboxholics: Τι θα λέγατε σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτόν τον κλάδο βιοποριστικά;

Να έχουν  όραμα και να μην απογοητεύονται παρά τις δυσκολίες. Είναι μεγάλη πρόκληση ειδικά στον τομέα μας να είσαι ενημερωμένος για τις εξελίξεις σε μόνιμη βάση. Για να επιβιώσουν και να έχουν συνέχεια θα πρέπει να κάνουν συνεχώς αξιολόγηση των εποικοδομητικών και ουσιαστικών συνεργασιών και των γενικότερων επαφών τους. Και βέβαια να επιλέγουν τα εργαλεία της δουλειάς τους αναλόγως των αναγκών τους και όχι βάσει της πιο δημοφιλούς επιλογής (πχ Unity VS Unreal fanboy war). Τέλος, μια χρήσιμη συμβουλή είναι να φροντίσουν να έχουν πολλαπλές συνεργασίες και να επεκταθούν σε διάφορους τομείς ώστε να έχουν κάποια σταθερή πηγή εισοδήματος για να μπορούν να ενισχύουν την ανάπτυξη των παιχνιδιών τους.

Unboxholics: Τι σας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον και τι σας δίνει κίνητρο για να συνεχίσετε;

Κίνητρο μας είναι η αγάπη για αυτό που κάνουμε και το όραμα που έχουμε για να ξεπερνάμε τους στόχους που θέτουμε σε συνεχή βάση. Αισιόδοξους μας κάνει η ανταπόκριση του κόσμου στις προσπάθειές μας, όπως και η αναγνώριση του επαγγελματισμού και της εγκυρότητας της εταιρίας μας από διάφορους φορείς, όπως ο εκπαιδευτικός όμιλος New York College στον οποίο διδάσκουμε Games Development, γεγονός πρωτοποριακό για την Ελλάδα, το Bolton University με το οποίο βρισκόμαστε σε επαφές για επικείμενη συνεργασία και το Πάντειο Πανεπιστήμιο με το οποίο θα επεκτείνουμε την ήδη επιτυχημένη μας συνεργασία και σε άλλους τομείς. Θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις άμεσα για όλα όσα αναφέρθηκαν.

Unboxholics: (Προς την Κωνσταντίνα). Πώς νιώθεις σαν εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου σε αυτόν τον χώρο; Έχεις ποτέ βιώσει κάποιου είδους ρατσισμό;

Πλέον δεν έχει σημασία το φύλο όταν παίζει κάποιος games. Σίγουρα ωστόσο το ποσοστό των γυναικών στο game development και εν γένει στο gaming industry είναι ακόμη χαμηλό, είναι όμως στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό, καθώς δεν υπάρχει γυναικεία και ανδρική επιχειρηματικότητα, όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Χαίρομαι για τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των γυναικών. Πιστεύω στην επιλογή καθενός να διεκδικήσει αυτό που θέλει και στη δυνατότητα να διαμορφώσει την αγορά. Σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ ότι ακόμη και αν κάποιος έχει κάποια εικόνα στο μυαλό του εκ των προτέρων εξαιτίας του φύλου μου, όταν με γνωρίσει ως επαγγελματία θα καταλάβει ότι κάτι τέτοιο με αδικεί. 

Unboxholics: Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας ή να μάθει νέα για τις δημιουργίες σας;

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο [email protected] και να στέλνετε βιογραφικά στο [email protected]. Τα νέα μας μπορείτε να τα βλέπετε στην ιστοσελίδα μας: www.tenebrastudios.com και να μας ακολουθείτε στα social media της εταιρίας:

Facebook: Tenebra Studios page

Twitter: @Tenebra_Studios

Instagram: tenebra_studios

Youtube, LinkedIn, Google+: Tenebra Studios

Tags: