Steep - Preview

Στα όρη, στα ψηλά βουνά…
21 Νοεμβρίου 2016 09:52
Steep - Preview

Θα ξεκινήσω με μια γενική εικόνα που έχω σχηματίσει σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια. Όταν παίζεις κάποιον τίτλο, ο οποίος ανήκε σε κάποιο είδος παιχνιδιών που δεν το συμπαθείς και ιδιαίτερα, αλλά περνάς καλά μαζί του, τότε αυτός ο τίτλος κάτι κάνει πολύ καλά. Ακριβώς ένα τέτοιο παιχνίδι είναι και το Steep. Παρόλο που δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στα χειμερινά sports αυτού του τύπου, με την συγκεκριμένη beta πέρασα αρκετά καλά. Ήταν μια έκπληξη για μένα που δεν την περίμενα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το Steep είναι ένα ανοιχτού κόσμο παιχνίδι με extreme sports που αναπτύχθηκε από την Ubisoft Annecy και θα εκδοθεί από την Ubisoft στα PC, PlayStation 4 και Xbox One. Η Ubisoft Annecy δημιουργήθηκε το 1996 και ειδικεύεται στα multiplayer κομμάτια μεγάλων τίτλων της Ubisoft όπως τα Assassin’s Creed και Splinder Cell. Το παιχνίδι δίνει μεγάλη έμφαση στο online multiplayer, αλλά φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να παίξετε μόνοι σας.

Το Steep μπορεί να παιχτεί, είτε σε πρώτο πρόσωπο ή με προοπτική τρίτου προσώπου. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί επίσης την κάμερα GoPro κατά τη διάρκεια των αγώνων, μιας και είναι βασικός χορηγός του. Οι τέσσερις κύριες δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες στο είναι οι εξής: Σκι, Wingsuit flying, Snowboarding και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Για μένα το πιο διασκεδαστικό αλλά και αυτό με την μεγαλύτερη πρόκληση και αδρεναλίνη ήταν το wingsuit flying. Έτσι, με την προσθήκη τεσσάρων δραστηριοτήτων, η ποικιλία και η διασκέδαση ανεβαίνει κατακόρυφα. Οι παίκτες μπορούν να εναλλάξουν τη δραστηριότητά τους ανά πάσα στιγμή μέσω ενός wheel menu.

Όπως ανέφερα και πριν το Steep είναι κυρίως μια multiplayer εμπειρία, στην οποία όλοι οι παίκτες μοιράζονται τον ίδιο κόσμο και συμμετέχουν σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες ταυτόχρονα. Μπορούν επίσης να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, εάν ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα collide. Για να περιηγηθούν στον κόσμο γρήγορα, οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία Mountain mode, το οποίο δείχνει τις διαφορετικές “drop zones” του παιχνιδιού. Αυτές οι ζώνες πτώσης χρησιμεύουν ως γρήγορα σημεία-ταξίδια, που επιτρέπουν στους παίκτες να φτάνουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου του παιχνιδιού, χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν την πραγματική απόσταση που τους χωρίζει από αυτά. Υπάρχουν διάφοροι κρυφοί αγώνες και challenges, καθώς και αρκετές κρυμμένες περιοχές, οι οποίες μπορεί να ανακαλυφθούν και να ξεκλειδωθούν κατά την εξερεύνηση στον κόσμο του Steep. Οι παίκτες είναι επίσης εξοπλισμένοι με ένα ζευγάρι κιάλια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανακαλύψουν νέες τοποθεσίες.

Στο Steep υπάρχουν τέσσερα στυλ παιχνιδιού. Μπορούμε  να ασχοληθούμε με το στυλ Explorer για να εξερευνήσουμε τον κόσμο και να ανακαλύψουμε νέες προκλήσεις και θέσεις, ενώ με το στυλ Freestyler επικεντρωνόμαστε στην ακρίβεια και την ορθότητα των ακροβατικών κόλπων. Ένα από τα διασκεδαστικότερα modes του παιχνιδιού είναι το Bone Collector, το οποίο ανταμείβει τους παίκτες για την εκτέλεση γελοίων ακροβατικών αλλά και των μεγαλειωδών συντριβών τους. Το τελευταίο στυλ, Freerider, περιγράφεται ως ένα μείγμα και των τριών στυλ παιχνιδιού, στο οποίο οι παίκτες θα ανταμειφθούν αν εξερευνήσουν τον κόσμο, εκτελέσουν κόλπα και αναλάβουν να πάρουν μέρος σε επικίνδυνες διαδρομές και αγώνες.

Σε κάθε διαδρομή ή αγώνα, υπάρχει ένα σύστημα επιβράβευσης αναλόγως των ακροβατικών που έχουν εκτελεστεί. Όσο περισσότερα τα κόλπα, τόσο περισσοτέρους βαθμούς θα συλλέξετε όπως και καλύτερο μετάλλιο. Δυστυχώς, η ποικιλία των tricks που μπορείτε να εκτελέσετε είναι πολύ περιορισμένη και αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα που συνάντησα στο Steep. Βέβαια, δεδομένου ότι δοκίμασα την beta του τίτλου όλα αυτά γράφονται με κάθε επιφύλαξη μιας και μπορεί το τελικό προϊόν να είναι διαφορετικό και πλουσιότερο.

Μετά από κάθε συντριβή σας σε γκρεμό ή βράχια, έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε κατευθείαν ξανά από την αρχή την συγκεκριμένη διαδρομή ή αγώνα στον οποίο συμμετέχετε και να μάθετε τις δυνάμεις G τις οποίες δεχτήκατε κατά την σύγκρουση. Επίσης, κάθε διαδρομή που συμμετέχετε καταγράφετε και μπορείτε στο Mountain Mode να την παρακολουθήσετε, με τις δυνατότητες pause, rewind και replay, καθώς και να τραβήξετε screenshots και να τα μοιραστείτε σε διάφορες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι παίκτες μπορούν και να μοιράσουν τις δραστηριότητές τους με την μορφή challenge σε άλλους παίκτες. Να προσθέσω πως και η μουσική του τίτλου κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ το Freestyler των Bomfunk MC’s στην αρχή του παιχνιδιού ξυπνάει μνήμες από το παρελθόν.

Όσο για τον τεχνικό τομέα, δεν μπορώ να πω πως συνάντησα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση δεν “ρίχνει σαγόνια”, είναι όμως όμορφος και πιστεύω ταιριάζει με το εικαστικό του τίτλου. Σίγουρα στην τελική έκδοση θα υπάρξουν βελτιώσεις, έτσι ευελπιστώ τουλάχιστον, οπότε και εκεί το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού.

Γενικά το Steep φαίνεται πως βαδίζει σε σωστά μονοπάτια. Ολοκληρωμένη εικόνα φυσικά και δεν μπορώ να έχω, αλλά με τα όσα είδα στην Beta του παιχνιδιού μόνο θετικές εντυπώσεις αποκόμισα και διασκέδασα αρκετά. Η ποικιλία στα ακροβατικά και οι πανομοιότυπες μεταξύ τους διαδρομές, ήταν για μένα το μεγαλύτερο μειονέκτημα του τίτλου. Όλες οι απορίες μας όμως θα λυθούν στις 2 Δεκεμβρίου όταν γίνει διαθέσιμος ο τίτλος. Μέχρι τότε οι φίλοι του συγκεκριμένου είδους έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν!