Συνθέτες που θέλουμε να δούμε σε βιντεοπαιχνίδια - Μέρος 2ο

Ανερχόμενοι ταξιδευτές που χρήζουν προσοχής
18 Νοεμβρίου 2016 11:01
Συνθέτες που θέλουμε να δούμε σε βιντεοπαιχνίδια - Μέρος 2ο

Υπάρχουν πολλά ταξίδια που μπορείς να κάνεις. Αυτά που ξέρεις τι θέλεις και τι θα αφήσεις πίσω. Που θα δεις τον ορίζοντα και θα μάθεις που τελειώνει. Αυτά που θα φτάνεις πάντα τη στιγμή που πρέπει να φύγεις. Κι αυτά που φεύγοντας δε θα ξαναγυρίσεις. Θα δεις με τα μάτια σου τόπους, θα γνωρίσεις ανθρώπους, θα συλλέξεις συναισθήματα και στο γυρισμό θα κλείσεις στη βαλίτσα αναμνήσεις, εμπειρίες, εικόνες, συναισθήματα, μυρωδιές, γεύσεις και σκέψεις που θα κουβαλάς για πάντα. Ένα κομμάτι αν θες μικρής ελευθερίας. Του να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, να κάνεις αυτό που τραβά η καρδιά σου. Άλλες φορές θα θελήσεις να μοιραστείς, άλλες να κρατήσεις μόνο για σένα. Η ουσία δεν είναι που θα φτάσεις, ή με ποιον συνταξιδιώτη. Άλλωστε αυτός που ταξιδεύει μόνος δε χρειάζεται να περιμένει.

Γιατί το ταξίδι θα το βρεις μέσα σου και σημασία δεν έχει ο τρόπος. Μπορεί να είναι πραγματικό, μπορεί να είναι νοητό και το νοητό να είναι πολλές φορές πιο αληθινό. Είναι στη μουσική; Είναι σε ένα βιβλίο; Είναι σε ένα βιντεοπαιχνίδι ή στα μάτια ενός ανθρώπου; Έχει στ’ αλήθεια σημασία η τελευταία νότα, η τελευταία σελίδα, οι τίτλοι τέλους ή η τελευταία λέξη; Το ταξίδι είναι μια ανάγκη. Μια απόπειρα να μετατρέψεις το όνειρο σε πραγματικότητα και δεν έχει σημασία πως θα το δουν οι άλλοι. Αν θα κρίνουν ή θα εντυπωσιαστούν. Άλλωστε όλες οι παλιές ιστορίες  μιλούσαν για ανθρώπους που έκαναν ταξίδια για να εντυπωσιάσουν τους θεούς. Επειδή η προσπάθεια να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους δεν άξιζε ούτε το χρόνο, ούτε τον κόπο. Και είναι ένα μυστικό που ξέρεις μόνο εσύ και συλλογίζεσαι τα βράδια. Πως είτε έχεις φύγει για πολύ καιρό είτε για λίγο, δεν επιστρέφεις εντελώς. Ακόμα κι αν η κίνηση σταμάτησε στο χωροχρόνο εσύ θα συνεχίζεις. Και είναι αυτό, το νόημα του ταξιδιού, για πολλούς και της ίδια της ζωής. Το να αποτάσσεις το συνηθισμένο και να υιοθετείς το διαφορετικό . Το να χαράζεις πορεία στο δρόμο που σε εκφράζει ακόμα και με πιθανότητες σαν ψίχουλα μικρές  που κάποτε ίσως κάποιος δει και βρει το δρόμο το δικό του. Έτσι είναι και η ιστορία αυτή, τον πέντε παρακάτω ανθρώπων, με πιθανότητες μικρές και όνειρα μεγάλα. Ταξιδευτές στον ωκεανό της μουσικής κι ανιχνευτές της ελπίδας, πως ο δρόμος θα’ ναι μακρύς. Κι’ αυτό, ένα μικρό βήμα.

Οι παρακάτω πέντε καλλιτέχνες εντοπίστηκαν τυχαία στο διαδίκτυο. Ο κοινός τους παρονομαστής είναι η αγάπη τους για τα video games. Κάποιοι έχουν κάνει κάποια βήματα, για κάποιους είναι τα πρώτα. Στο παρελθόν ασχοληθήκαμε με γνωστά ονόματα που κατάφεραν και έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Αλλά και για συνθέτες που θα θέλαμε να δούμε σε βιντεοπαιχνίδια. Η μουσική σε αυτά μπορεί να παίζει δευτερεύοντα ρόλο, όμως έχει τη δύναμη να απογειώσει εκεί που τα υπόλοιπα στοιχεία αδυνατούν. Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν.

Ivan Torrent

Ο Ivan είναι ένας Ισπανός νέος συνθέτης. Η πρώτη απόπειρα να συνθέσει ήταν στην ηλικία των 7 ετών, ενώ στα 13 του άρχισε να παίζει με midi αρχεία στον υπολογιστή. Στα 18 ξεκίνησε επαγγελματικά με επιρροές από Enya, Harry Gregson Williams, Mike Oldfield και John Williams. Αρχικά έκανε demos και remixes για εγχώριους καλλιτέχνες που ανήκαν στην Sony και Warner Music. Η αγάπη του για την ορχηστρική μουσική τον έκανε να την ενσωματώσει σε διαφημιστικά τραγούδια κι' αργότερα προχώρησε σε δείγματα για μικρού μήκους films, trailers και μουσικές παραγωγές καθώς και demos για μουσικές βιβλιοθήκες εταιριών. Ονειρεύεται να ανεξαρτητοποιηθεί και να κάνει το δικό του ορχηστρικό άλμπουμ χωρίς όρια και περιορισμούς που θα ενσωματωθεί σε ταινία ή βιντεοπαιχνίδι, προσμένοντας μια καριέρα όπως του Jo Blankenburg και Thomas Bergensen. Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Reverie συγκεντρώνοντας τη δουλειά του, μέσα απ’ το οποίο είναι και τα παρακάτω δυο κομμάτια.

Gavin Dunne

Ο Gavin είναι ένας 36χρονος μουσικός Ιρλανδός ο οποίος είναι ο άνθρωπος πίσω από το -όπως το λέει ο ίδιος- internet music project, Miracle of Sound. Η παραγωγή και η μίξη των δημιουργιών του γίνονται εξολοκλήρου από τον ίδιο στο studio του σπιτιού του. Αν και ο Gavin ζει ήδη το όνειρό του και αρκετοί από εσάς θα τον γνωρίζουν, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν από το πάθος του για τα παιχνίδια και τις ταινίες. Ότι έκανε το έκανε μόνος του μέσω του YouTube και η φήμη του εξαπλώθηκε μέσω του word of mouth χωρίς βοήθεια από δισκογραφικές εταιρίες. Τεράστια ονόματα της gaming βιομηχανίας δεν άργησαν να τον προσέξουν μέσα στα οποία είναι η Ubisoft, Bioware, EA, Epic και Bethesda και δημιουργίες του χρησιμοποιήθηκαν σε blog busters όπως Assassin’s Creed 4, Mass Effect 3, Watch Dogs και Wasteland 2.  Τα τραγούδια του ποικίλουν και προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής όπως rock, pop, electronic rock, hard rock, heavy metal, alternative, tribal κ.α.  Έχει περιγραφεί ως ο πιο πετυχημένος indie Ιρλανδός μουσικός, κι αυτή τη στιγμή το κανάλι του στο YouTube αριθμεί 80 εκατομμύρια προβολές.

Gareth J. Rubery

Ο Gareth είναι ένα μουσικό ταλέντο από το Ηνωμένο Βασίλειο ο οποίος κόλλησε το «μικρόβιο» της σύνθεσης στην ηλικία των 8 ετών όταν ξεκίνησε να παίζει πιάνο. Οι επιρροές του προέρχονται από τον Hans Zimmer, John Williams και James Horner. Ξεκίνησε να παίζει σε rock bands κι’ αργότερα αφοσιώθηκε στη σύνθεση που αφορούσαν διάφορα διαφημιστικά σποτ και ταινίες μικρού μήκους. Σήμερα διδάσκει πιάνο στο Λονδίνο και συνεχίζει να συνθέτει ελπίζοντας κάποια στιγμή να μπει στη gaming βιομηχανία  όπως και αυτή του κινηματογράφου. Στόχος του είναι οι δημιουργίες του να συναρπάζουν και να ξυπνούν τις αισθήσεις. Το 2014 έχτισε το προφίλ του στο Twitter στο οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 22.000 followers, ενώ τον Αύγουστο που μας πέρασε ανέβασε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Two» στα Amazon Music, ITunes και Google Store.     

Panos Mathicolonis

Ο Πάνος έπεσε στην αντίληψή μου όταν είδα το όνομά του σε κάτι λίστες με συλλογές που αφορούσαν το epic genre, διαπιστώνοντας ότι διαθέτει ταλέντο και έχει κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Κι’ αυτή είναι μόνο η αρχή πάνω στο συγκεκριμένο κλάδο. Σπούδασε στην Αθήνα μουσική τεχνολογία και ηχοληψία. Εργάστηκε ως δάσκαλος  μουσικής, κιθάρας αλλά και ως session μουσικός σε διάφορες μπάντες. Αργότερα σπούδασε μουσική στο πανεπιστήμιο του Southampton και τώρα κάνει το master στο Bristol πάνω στη σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο και τηλεόραση. Οι επιρροές του ποικίλουν και πηγάζουν από κλασσικούς και σύγχρονους συνθέτες όπως Gustav Holst , Sibelius, John Williams και Hans Zimmer.  Τα τελευταία δυο χρόνια έχει αφιερωθεί στη σύνθεση για media και ονειρεύεται μια καριέρα στη βιομηχανία του κινηματογράφου και των βιντεοπαιχνιδιών. Ας του το ευχηθούμε!

 

Γιώργος Ερμείδης

Ο Γιώργος είναι «δικό» μας παιδί εδώ στην κοινότητα των Unboxholics.  Μια μέρα στο Facebook είδα ένα «Like» του δικού μας του Μπάμπη Ματσαμάκη σε ένα κομμάτι με τίτλο «Adventure Music» κι επειδή ξέρω ότι ο συγκεκριμένος έχει κάποιο γούστο (τις περισσότερες φορές) πάτησα με δυσπιστία στην αρχή, αλλά εξεπλάγην ευχάριστα από τις πρώτες κιόλας νότες. Ο Γιώργος είναι μόλις 18 ετών από Θεσσαλονίκη, έχει κάνει μαθήματα κιθάρας αλλά είναι κυρίως αυτοδίδακτος. Οι επιρροές του προέρχονται από τον Zack Hemsey, Howard Shore, Ennio Morricone και Dimitri Tiomkin. Στο μέλλον ελπίζει να συνθέσει μουσική για video games και τον κινηματογράφο, αλλά όλα αυτά όπως λέει είναι μια σκέψη. Η συμπερίληψή του στο συγκεκριμένο άρθρο είναι να του δώσουμε όλοι μαζί ώθηση να αφήσει λίγο στην άκρη το Minecraft, να το πάρει ζεστά και να ασχοληθεί σοβαρά με το αντικείμενο, γιατί θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην αξιοποιηθεί αυτό το ταλέντο που διαθέτει.  Ακούστε τις δυο μοναδικές του δημιουργίες και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Ορισμένες πληροφορίες αντλήθηκαν από το Wikipedia και τις προσωπικές ιστοσελίδες των καλλιτεχνών.

Tags: