Είδαμε το PlayStation VR στο Golden Hall 

Δείτε το κι εσείς πρώτοι στις 14 Οκτωβρίου

Είδαμε το PlayStation VR στο Golden Hall

Η εικονική πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο "καυτά" θέματα συζήτησης στο gaming το 2016 καθώς είναι η χρονιά όπου κυκλοφορούν τα τρία μεγαλύτερα VR headsets από άποψη επένδυσης χρήματος/χρόνου αλλά και των εταιριών που βρίσκονται πίσω από αυτά. Η χρονιά ξεκίνησε με το Oculus Rift και συνέχισε με την κυκλοφορία του HTC Vive, αλλά μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει καταφέρει να βάλει για τα καλά την εικονική πραγματικότητα στα σπίτια των καταναλωτών, κυρίως λόγω της υψηλής τιμής τους. Το PlayStation VR είναι η πρόταση της Sony στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και έχει μια αρκετά διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το PlayStation VR, ο κόσμος ζητούσε από την ιαπωνική εταιρία η τιμή να του να είναι σε λογικά πλαίσια και φαίνεται πως η Sony άκουσε, καθώς η VR συσκευή θα κοστίζει μόλις €399 σε σύγκριση με τα €899 που ζητάει το HTC Vive και τα €699 του Oculus Rift.

Εκτός από την συσκευή φυσικά, ένας παίκτης θα χρειαστεί και ένα δυνατό hardware που θα μπορεί να συνεργαστεί σωστά με την VR συσκευή σε ότι αφορά στις τεχνικές απαιτήσεις. Ένα αξιοπρεπές PC που μπορεί να το κάνει αυτό κοστίζει το λιγότερο €800 με €900, κάτι που σε συνδυασμό με την τιμή είτε του Oculus Rift, είτε του HTC Vive, ξεπερνάει τα €1600 συνδυαστικά. Αυτό σημαίνει πως η Sony σίγουρα έχει προβάδισμα στην τιμή καθώς ακόμα και αν συνδυάσουμε τις τιμές του PlayStation VR με αυτή ενός καινούργιου PlayStation 4 και μιας PlayStation κάμερας που είναι απαραίτητη για την λειτουργία, τότε η τελική τιμή δεν θα ξεπεράσει τα €800. Αυτή η τιμή, ακόμα και για το ελληνικό gaming κοινό, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απαγορευτική.

Το PlayStation VR κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου αλλά οι Unboxholics, μετά από πρόσκληση της Sony, είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν την VR συσκευή στο Golden Hall σε ένα ειδικό press event. Εκεί βρήκαμε το PlayStation Area, όπως το αποκαλεί η Sony, έναν χώρο όπου υπήρχαν PS4 Slim κονσόλες με τίτλους όπως το PES 2017, NBA 2K17, Uncharted 4: A Thief's End και Ratchet & Clank. Αυτό, όμως, για το οποίο πήγαμε εμείς ήταν το PlayStation VR Area. Ο χώρος αυτός αποτελείται από τέσσερα stands με PS4 κονσόλες και ένα PlayStation VR να είναι τοποθετημένο σε κάθε ένα από αυτά. Οι τίτλοι που δοκιμάσαμε με την σειρά είναι οι εξής: Until Dawn: Rush Blood, The London Heist, Ocean Descent και τέλος το RIGS Mechanized Combat League.

Το The London Heist και το Ocean Descent αποτελούν κομμάτι του PlayStation VR Worlds, ένα πακέτο πέντε τίτλων (The London Heist, Ocean Descent, Scavengers Odyssey, VR Luge και Danger Ball) που θα διατεθεί από την πρώτη μέρα στο launch της συσκευής. Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα ήταν το Until Dawn: Rush Blood. Κατά την άποψη μου, έχει τα καλύτερα γραφικά συγκριτικά με τα υπόλοιπα τέσσερα demo που έπαιξα και μάλλον σε αυτό ευθύνεται το γεγονός πως η ομάδα ανάπτυξης είναι η Supermassive Games, καθώς όσοι έχουν παίξει το Until Dawn γνωρίζουν πολύ καλά για τον εξαιρετικό τεχνικό τομέα του παιχνιδιού. Το Until Dawn: Rush Blood με έβαλε σε ένα τρενάκι τρόμου στο οποίο χειριζόμουν τα χέρια ενός χαρακτήρα με τα δύο χειριστήρια του PlayStation Move και πυροβολούσα διάφορους στόχους, κινούμενους και μη με στόχο ένα καλό σκορ. Η απόκριση ήταν άμεση και σε κάποια σημεία η βόλτα με το τρενάκι μου δημιούργησε εκείνο τον ίλιγγο της κατηφόρας, το οποίο βρήκα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που δεν με ζάλισε.

Στο The London Heist βρέθηκα μέσα σε ένα van στη θέση του συνοδηγού όπου πυροβολούσα τους εχθρούς που ερχόντουσαν με αμάξια και μηχανές δίπλα μου. Το αξιοσημείωτο στοιχείο σε αυτό το demo ήταν ο "διασκεδαστικός" τρόπος που έκανε reload το όπλο με το PlayStation Move και σίγουρα η εμπειρία στο The London Heist δεν είναι ίδια με το χειριστήριο. Το βρήκα ιδιαίτερα γρήγορο και άμεσο, αλλά η ακρίβεια στην στόχευση στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη. Από την άλλη, το Ocean Descent ήταν κυρίως ένας τίτλος επίδειξης καθώς δεν υπήρχε κάποιος τρόπος αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, απλά απολάμβανες το "σόου". Βρισκόμουν σε ένα κελί στο βυθό της θάλασσας, το οποίο μεταφερόταν κάθε φορά σε διαφορετικά σημεία για να μου δείξει την πλούσια θαλάσσια ζωή και το όμορφο περιβάλλον που είχε δημιουργήσει η ομάδα ανάπτυξης.

Τέλος, έπαιξα δύο αγώνες από το RIGS Mechanized Combat League. Εδώ, δύο ομάδες από πιλότους ρομπότ έρχονται αντιμέτωπες σε ένα mode που εκτός από την εξόντωση των αντιπάλων, πρέπει να σκοράρουν σε ένα σημείο που βρίσκεται στη μέση του χάρτη και για να το κάνουν αυτό πρέπει να μπουν πρώτα σε overdrive mode, το οποίο πραγματοποιείται Η προσαρμογή στον χειρισμό του ρομπότ ήταν άμεση και η επιλογή του να στοχεύεις με το κεφάλι πολύ σωστή ώστε να μην προκληθεί σύγχυση στον χρήστη. Σε θέμα γραφικών, παρατήρησα πως είχε αρκετό aliasing και ελπίζω να είναι κάτι που θα διορθώσουν στο τελικό προϊόν. Παρόλα αυτά, ήταν ο πιο έντονος τίτλος προς επίδειξη σε θέμα ρυθμού και δράσης και σίγουρα η Sony το προορίζει ακόμα και για eSports με τον τρόπο που είναι στημένο.Όταν μια συσκευή αποδίδει πολύ καλά, είναι φυσικό επακόλουθο να προσπαθήσουμε να βρούμε κάτι αρνητικό σε αυτή. Έχοντας ξοδέψει μόνο μια ώρα συνολικά με το PlayStation VR είναι λογικό να μην μπορώ να βρω κάτι αρνητικό τόσο εύκολα στο λειτουργικό κομμάτι του. Κατά κύριο λόγο εντυπωσιάστηκα από την φοβερή ομαλότητα του και από το γεγονός πως δεν ζαλίστηκα καθόλου, πέρα από τα γρήγορα σημεία με το τρένο στο Until Dawn: Rush Blood, που ούτως ή άλλως αυτό γίνεται και στη πραγματικότητα. Όντας χρήστης γυαλιών, περίμενα η συσκευή να μην με βολεύει ως ένα βαθμό, αλλά δεν ένιωσα ούτε λεπτό κάποια τέτοια ενόχληση και κατάλαβα με σιγουριά πως το PlayStation VR σχεδιάστηκε με την λογική να εφαρμόζει σωστά σε όλα τα είδη χρηστών και η Sony έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Το βάρος του headset κυμαίνεται σε πολύ λογικά πλαίσια και δεν ένιωσα να με ενοχλεί καθόλου, ακόμα και που το είχα 20 λεπτά συνεχόμενα στο κεφάλι μου.

Από την πρώτη επαφή μου με το PS VR, έχω την εντύπωση πως η μέγιστη διάρκεια που θα άντεχα να παίξω είναι περίπου τα 45 λεπτά συνεχόμενα, χωρίς να γνωρίζω ποιο είναι το χρονικό όριο που προτείνει η Sony. Το μόνο σίγουρο, και μιλώντας πάλι από προσωπική εμπειρία, είναι πως μετά από κάθε session, θα πρέπει να κάνετε 5 με 10 λεπτά διάλειμμα. Το PlayStation VR ήταν η πρώτη συσκευή με την οποία ήρθα σε επαφή με την εικονική πραγματικότητα, οπότε δυστυχώς δεν μπορώ να συγκρίνω την συσκευή με αντίστοιχες που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορώ να μιλήσω μόνο για αυτό που βίωσα στο event, το οποίο όπως είπα και παραπάνω ήταν μια ομαλότατη εμπειρία δίχως να νιώσω καμία ενόχληση.

Όπως αναφέρει και ο Σάκης Καρπάς στο σχετικό video των Unboxholics, το PlayStation VR ίσως να είναι η συσκευή που θα βάλει για τα καλά το VR στα σπίτια μας και αυτό θα γίνει με καλά παιχνίδια, καθώς η συσκευή έχει όλα τα φόντα. Αναμένουμε και ευελπιστούμε, λοιπόν, σε σημαντικές κινήσεις στο θέμα παιχνιδιών από την Sony.

Μπορείτε να δείτε το video των Unboxholics πατώντας εδώ ή μέσα από τον παρακάτω player. Η PlayStation Area θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 14 Οκτωβρίου και εκεί θα μπορείτε να το δοκιμάσετε εντελώς δωρεάν στο δεύτερο όροφο του Golden Hall. Προϋπόθεση είναι να κλείσετε τη θέση σας, δηλώνοντας το ενδιαφέρον σας εδώ. Το PlayStation VR θα βρίσκεται προς δοκιμή σε αυτό το χώρο μέχρι τα τέλη του 2016, ενώ ο χώρος PlayStation Area θα παραμείνει και για την νέα χρονιά.

To PlayStation VR θα γίνει διαθέσιμο στην ελληνική αγορά από τις 13 Οκτωβρίου αποκλειστικά σε όλα τα μοντέλα PlayStation 4, στην τιμή των €399. Για τη λειτουργία του, απαιτείται η PlayStation κάμερα, η οποία ξεκινάει από τα €49.99.

5 σχολιο(α)