For Honor - Preview

Μια πρώτη ματιά στον πολυαναμενόμενο τίτλο της Ubisoft
20 Σεπτεμβρίου 2016 09:15
For Honor - Preview

Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το For Honor στην E3 του 2015, ομολογώ πως ήμουν μπερδεμένος σχετικά με τη φιλοδοξία του παιχνιδιού. Είδα ένα generic hack and slash multiplayer που δεν προσδιόριζε το τι διαφορετικό είχε να επιδείξει από άλλους τίτλους του είδους. Πλέον, το τοπίο ξεκαθαρίζει, εφόσον είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ μαζί του στην Alpha έκδοση του παιχνιδιού το περασμένο τριήμερο. Αρχικά, ο παίκτης καλείται να επιλέξει έναν από τους τρεις ξεκλείδωτους βασικούς χαρακτήρες, έναν από κάθε faction, ενώ υπάρχει και ένας ακόμα κλειδωμένος σε κάθε κατηγορία. Τα factions χωρίζονται στους Knights, Vikings και Samurai. Ο κύριος κορμός του gameplay τους είναι ο ίδιος, αλλά κάθε class έχει τα δικά της μοναδικά abilities και εξοπλισμό.

Ο χειρισμός είναι γεροδεμένος και "βαρύς" με ότι θετικά ή αρνητικά συνεπάγεται αυτό. Από τη μία υπάρχει καλή αίσθηση της κίνησης και των χτυπημάτων, από την άλλη μπορεί εύκολα να κολλήσει σε εμπόδια, να μην κάνει εύκολα μανούβρες και πεισματικά να μην κατευθύνεται στο σημείο που επιθυμεί ο παίκτης. Η μεγάλη έκπληξη είναι πως παρόλο που πρόκειται τυπικά για ένα hack 'n' slash playstyle, δεν πρόκειται για σπασμωδική επαναλαμβανόμενη χρήση δύο κουμπιών (button smashing). Φυσικά και μπορεί κάποιος να παίξει με αυτόν τον τρόπο αν το επιθυμεί, αλλά το σίγουρο είναι πως θα αποτύχει εάν εναντιωθεί σε κάποιον παίκτη που ξέρει να μάχεται.

Αρχικά, υπάρχει το συνηθισμένο πλέον "κλείδωμα" στο στόχο που επιθυμούμε και έπειτα συνιστάται μεγάλη προσοχή για τους χρόνους που γίνεται η επίθεση, η άμυνα αλλά και οι κατευθύνσεις τους. Έχουμε την επιλογή να επιτεθούμε με το όπλο μας από τα αριστερά, επάνω ή δεξιά, με ελαφριά (γρήγορη) ή δυνατή (αργή) επίθεση, να συνδυάσουμε combo μεταξύ τους ή να κάνουμε κάποια λαβή. Οι ίδιες κατευθύνσεις ισχύουν και για την άμυνα, εφόσον ο αντίπαλος επιτεθεί βλέπουμε κάποιες πολύ σύντομες ενδείξεις που προδίδουν την κατεύθυνση που επίλεξε να επιτεθεί και πρέπει να συγχρονίσουμε τις κινήσεις μας για να αποκρούσουμε το χτύπημα. Υπάρχει και η επιλογή του execute όταν "ρίχνουμε" τον αντίπαλο, όπου αν γίνει σωστά χρονικά, κάνουμε μία αιματηρή εκτέλεση άκρως ικανοποιητική και θεαματική, αλλά ο βαθύτερος σκοπός είναι να αποτρέψουμε την ανάστασή του από τους συμπαίκτες του.

Οι λαβές μπορούν να σπάσουν την άμυνα, να ξαπλώσουν κάποιον στο έδαφος, να ζαλίσουν ή ακόμα και να ρίξουν τον αντίπαλο από γκρεμό όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Εδώ μερικές φορές φαίνονται και μερικές μικρές αδυναμίες του χειρισμού σχετικά με το βάρος και τον όγκο του ήρωα, αφού μπορεί η λαβή να περάσει παραδόξως δίπλα από τον αντίπαλο, ή να τον ρίξει σε κάποιον τοίχο αντί να πέσει στο γκρεμό που βρισκόταν ακριβώς πίσω του. Σε γενικές γραμμές όμως, η όλη ποικιλομορφία στις κινήσεις αλλά και σε συνδυασμό με τα abilities του κάθε χαρακτήρα, δίνουν ένα πολύ στιβαρό και πολυεπίπεδο gameplay που δεν περίμενα να συναντήσω. Οι developers αποκαλούν το σύστημα "The Art of Battle" και είναι εμφανές πως έδωσαν αρκετή βαρύτητα σε αυτό. Εξάλλου φαίνεται και από το χρόνο που χρειάζεται κανείς για να μάθει να μάχεται σωστά, εφόσον δεν αρκούν μερικά δεκάλεπτα όπως συνηθίζεται σε τέτοιου τύπου παιχνίδια.

Όσο μαχόμαστε, λοιπόν, με κάποιον από τους παραπάνω ήρωες, αυτοί ανεβαίνουν levels, ξεκλειδώνουν abilities και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να παρέχεται μια ικανοποιητική παραμετροποίηση αλλά και πρόοδος που ανταμείβει το χρόνο που ξοδεύουμε σε κάθε χαρακτήρα. Αυτόματα, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δίνει ένα κίνητρο στον παίκτη, που σε αντίθετη περίπτωση θα έπαιζε "άμυαλα" matches χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικό. Τα modes τα οποία είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι τρία. Το 1vs1 Duel, στο οποίο παίζουμε ενάντια σε ένα παίκτη ή A.I. και απλά παλεύουμε μέχρι τελικής πτώσης σε 5 γύρους. Έπειτα, έχουμε το 2vs2 Brawl το οποίο είναι ακριβώς ίδιο με το προηγούμενο mode, αλλά με ομάδες δυάδων και γίνεται εγγυημένα πιο διασκεδαστικό όταν παίζεται με φίλους.

Τέλος, υπάρχει το 4vs4 Domination, το οποίο είναι μεγαλύτερης κλίμακας μάχη, λαμβάνοντας χώρα σε ένα battlefield, με 8 παίκτες αλλά και πολλά minions. Οι δύο ομάδες διαχωρίζονται σε Attackers και Defenders και ο βασικός στόχος είναι το κλασσικό "capture zone" σε τρία διαφορετικά σημεία του χάρτη, όπου η κάθε ομάδα κερδίζει πόντους σύμφωνα με το πόσες περιοχές ελέγχει ανά πάσα στιγμή. Ενώ οι δύο ζώνες είναι προσβάσιμες μόνο από τους παίκτες, η τρίτη και κεντρική ζώνη είναι στην καρδιά του πεδίου μάχης με πολλά minions (απλούς στρατιώτες) από κάθε ομάδα όπου προσπαθούν να "σπρώξουν" τη γραμμή σύγκρουσης βαθύτερα προς τη μεριά του αντιπάλου. Εκεί, πρέπει να βοηθήσει ο εκάστοτε παίκτης σαρώνοντας το κάθε minion με ένα χτύπημα ώστε να βοηθήσει το στρατό του να προχωρήσει και να κατακτήσει και αυτή την περιοχή. Σε όλο το "τσούρμο" της μάχης όμως, έρχεται ένα σημαντικό πρόβλημα για τους παίκτες που τους αποθαρρύνει από το all-in σύστημα... το friendly fire.

Να σημειωθεί πως σε κάθε ένα από τα παραπάνω mode υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε ενάντια σε A.I. το οποίο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, διότι έχει γίνει εμφανώς αρκετά καλή δουλειά. Ο τεχνικός τομέας είναι ήδη σε καλό επίπεδο, με καλογυαλισμένα γραφικά στην πλειάδα των περιπτώσεων, ωραία μοντέλα, σωστά animations και κλειδωμένα 60 fps στο PC (όπου και δοκιμάστηκε) χωρίς προβλήματα. Παρατήρησα κάποιες ατέλειες σε σημεία, όπως η φωτιά που μοιάζει χάρτινη σε ορισμένες περιπτώσεις και διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στο background και φαίνονται "ξεχασμένα", αλλά τίποτα το ενοχλητικό, που πιθανότατα κιόλας μπορεί να έχουν εξαλειφθεί όταν το παιχνίδι κυκλοφορήσει.

Ενδεχομένως θα ήθελα και λίγα επιρρεπή αντικείμενα, διότι τα πάντα στο περιβάλλον είναι αλώβητα και ο χώρος μοιάζει αρκετά στατικός σε σύγκριση με τους πολεμιστές. Ο ήχος δένει όπως πρέπει με τις μάχες και τις συγκρούσεις των όπλων, ενώ η μουσική χωρίς να παρουσιάζει κάτι ιδιαίτερο, συνοδεύει άριστα τον τίτλο και βοηθάει στο κλίμα της μεσαιωνικής εποχής. Το όλο σύνολο θα το χαρακτήριζα ως ένα "online shooter με σπαθιά", αλλά ίσως ένας τόσο απλοϊκός χαρακτηρισμός να το αδικεί. Φαίνεται να προσπαθεί να εισάγει αρκετά στοιχεία που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον και δανείζεται αρκετά από RPG και MOBA παιχνίδια. Το For Honor κυκλοφορεί στις 14 Φεβρουαρίου 2017 για PlayStation 4, Xbox One και PC, ωστόσο αναμένεται να δούμε αν τελικά αποδειχτεί ένα καλό δώρο για τους βαλεντίνους σας.