Battlefield 1 - Preview

Η επιστροφή στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο
05 Σεπτεμβρίου 2016 04:30
Battlefield 1 - Preview

Αν υπάρχουν μερικά πράγματα που έχω να θυμάμαι από το 2016 -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ένα από αυτά θα ήταν σίγουρα το reveal trailer του Battlefield 1. Από το πουθενά, η Electronic Arts και η DICE κυκλοφόρησαν ένα από τα πιο "καυτά" trailers των τελευταίων ετών. Οι προβολές του trailer στο YouTube ξεπερνούν τα 45 εκατομμυρία, ενώ τα likes το 1 εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο trailer του Call of Duty: Infinite Warfare που κυκλοφόρησε μια εβδομάδα νωρίτερα από αυτό του Battlefield 1 μετράει περίπου 10 εκατομμύρια λιγότερο προβολές, ενώ έχει 3 εκατομμύρια dislikes. Φυσικά, αυτό δε μας λέει τίποτα για την ποιότητα των δύο παιχνιδιών. Αλλά μας λέει πολλά για το πόσο δυναμικά παίζει φέτος το Battlefield 1 στο τομέα του marketing.

Το Battlefield ήταν πάντα ένα διαφορετικό παιχνίδι από το Call of Duty αλλά τα τελευταία χρόνια η σύγκριση έχει γίνει αναπόφευκτη λόγω της ευρύτερης αναγνώρισής του, όμως παρακολουθώντας χρόνια τη σειρά, μπορώ να πω πως αυτή η φετινή μάχη θα καθορίσει πολλά και ιδιαίτερα τη θέση των δύο παιχνιδιών στην αγορά. Πολλοί gamers είχαν τη δυνατότητα να παίξουν το Battlefield 1 στη Gamescom 2016 και τα λόγια των περισσότερων όσων ήρθαν σε επαφή με το παιχνίδι στη γερμανική έκθεση, μόνο θετικά ήταν. Στις 31 Αυγούστου η DICE έδωσε το σήμα της έναρξης για την open beta του Battlefield με άγνωστη ημερομηνία λήξης προς το παρόν. Όντας βετεράνος της σειράς, δε μπορούσα να χάσω αυτή την ευκαιρία και εδώ και μερικές ημέρες αφιέρωσα ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου στο Battlefield 1 και συγκεκριμένα στην PC έκδοση.

Για όσους έχουν ασχοληθεί με τη σειρά, τα πράγματα στο gameplay τομέα του Battlefield 1 είναι γνώριμα αλλά ταυτόχρονα έχουν έναν διαφορετικό αέρα και πνοή διότι έχουν προστεθεί κάποια στοιχεία ώστε να εμπλουτίσουν την συνολική multiplayer εμπειρία. Gameplay στοιχεία όπως το Behemoth Train, τα άλογα, οι τρεις elite classes, το cavalry class αλλά και διακοσμητικά στοιχεία όπως οι στολές και τα όπλα εκείνης της εποχής, θέτουν το κατάλληλο κλίμα για μια σοβαρά αληθοφανής εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα διαθέσιμα modes είναι τα Conquest και Rush, όπου στο πρώτο mode δύο πλευρές μάχονται για την κατάκτηση σημείων στο χάρτη, ενώ στο δεύτερο υπάρχουν δύο objectives τα οποία πρέπει να προστατεύσουν οι αμυνόμενοι. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, ο χάρτης μεγαλώνει κάθε φορά με δύο νέα objectives έως ότου φτάσουμε στο τελευταίο σημείο του που πρέπει να προστατευθεί από την αμυνόμενη ομάδα. Ως mode, το Conquest υπήρχε από πάντα στη σειρά, ενώ το Rush παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Battlefield: Bad Company με την ονομασία "Gold Rush".

Η Βρετανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν οι μόνες διαθέσιμες χώρες/κράτη με τις οποίες μπορούσε να ενταχθεί κάποιος σε ένα faction στην open beta αλλά έχει επιβεβαιωθεί πως στο τελικό παιχνίδι θα είναι διαθέσιμες οι παρακάτω χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Αμερική και η Αυστροουγγαρία. Η Γαλλία έχει επιβεβαιωθεί πως θα προστεθεί υπό τη μορφή επιπρόσθετου περιεχομένου (DLC) αφού κυκλοφορήσει το παιχνίδι. Αφού επέλεξα τη χώρα για την οποία θα "πολεμήσω", σειρά είχε να ενταχθώ σε κάποιο squad με φίλους. Το σύστημα των squads στο Battlefield ήταν πάντα μια πονεμένη ιστορία, καθώς ήταν λίγες οι φορές που δούλευε σωστά. Τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και αρκετές φορές θα με πετούσε από το squad στο οποίο βρισκόμουν. Ένα μικρό παράπονο που έχω είναι πως στην PC έκδοση τουλάχιστον θα έπρεπε να σε αφήνει το παιχνίδι να αλλάζεις το όνομα του squad σου. Εκτός από το squads και το invite σύστημα του Origin όπου συγκεντρώνεσαι σε ένα party με φίλους, δεν λειτουργεί πάντα σωστά και χρειάστηκε να κάνω επανεκκίνηση το παιχνίδι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που συνάντησα και ήταν εξοργιστικό αφορούσε το γεγονός πως ενώ είσαι στη μέση της μάχης, το παιχνίδι μπορεί να διακοπεί επειδή κάποιος σου έστειλε πρόσκληση για να μπεις σε έναν άλλον server. Αυτό θα πρέπει να το κοιτάξει σίγουρα η DICE πριν την κυκλοφορία.

Ο χάρτης που είναι διαθέσιμος στην open beta ακούει στο όνομα Sinai Desert και έχει εμπνευστεί από την ομώνυμη πραγματική έρημο στην χερσόνησο του Σινά. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεγάλο χάρτη, στον οποίο οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν την τιμητική τους. Σε γενικές γραμμές, ο χάρτης δεν με εντυπωσίασε, ενώ με απογοήτευσε το γεγονός πως δεν είχε αρκετά σημεία κάλυψης και άφηνε λίγα περιθώρια για την επιτιθέμενη ομάδα. Από τα πιο απολαυστικά πράγματα στην open beta είναι σίγουρα το gameplay με τα άλογα. Όταν ανεβαίνεις σε ένα άλογο, η class του στρατιώτη αλλάζει σε “Cavalry” και εκτός από βελτιωμένη προστασία, προσφέρει και μεγαλύτερη ευξελιξία στα gadgets που μπορείς να κουβαλήσεις, έχοντας ένα ammo pack και ένα medic pack ταυτόχρονα.

Μιας και αναφέρθηκα σε class, θα πρέπει να αναφερθώ στα Elite Classes, όπως τα ονομάζει η DICE. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές classes που χωρίζονται σε: Flame Trooper, Sentry και Tank Hunter. Ο Flame Trooper φοράει πυρίμαχο εξοπλισμό και κουβαλάει φλογοβόλο, ο Sentry είναι εξοπλισμένος με μια πανίσχυρη πανοπλία και ένα υδρόψυκτο πολυβόλο, ενώ ο Tank Hunter είναι ο απόλυτος sniper με ένα από τα πιο δυνατά όπλα στο παιχνίδι, το 1918 Tankgewehr, το οποίο εξοντώνει τους εχθρούς με μια σφαίρα και χρησιμοποιείται και ως αντιαρματικό όπλο. Ακόμα ένα από τα νέα πράγματα που συνάντησα, ήταν τα “δυναμικά” καιρικά φαινόμενα του Battlefield 1. Στις πρώτες μάχες είχα συνηθίσει την ξηρασία και τον καυτό ήλιο της ερήμου, ώσπου ξαφνικά σε μια από τις μάχες ξέσπασε άγρια θύελλα. Κατά τη διάρκεια της θύελλας, το οπτικό πεδίο μειώνεται σημαντικά και οι εχθροί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν, κάνοντας τη μάχη πολύ πιο αγχωτική, κάτι που λάτρεψα προσωπικά και ήταν από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές που έζησα στο Battlefield 1.

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που ένιωσα κατά τη διάρκεια των μαχών, είναι πως στο Battlefield 1 τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά σε ότι αφορά στο shooting κομμάτι. Παρατήρησα πως ενώ οι εχθροί πεθαίνουν κάπως πιο εύκολα και με λιγότερες σφαίρες σε ορισμένες περιπτώσεις αναλόγως το όπλο που χρησιμοποιείς, η στόχευση δεν είναι καθόλου εύκολη. Ίσως φταίει ότι είχα καιρό να παίξω Battlefield, αλλά δοκίμασα τόσο με ποντίκι, όσο και με χειριστήριο και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Είναι κάτι που με προβλημάτισε και θα ήθελα να μου πείτε στα σχόλια αν το αντιμετωπίσατε.

Ομολογώ πως οπτικά το Battlefield 1 δείχνει σοκαριστικό. Η Frostbite Engine για ακόμα μια φορά “δείχνει τα δόντια της” και συμβάλλει τρομερά στην εξέλιξη της μάχης, ειδικά με τα δυναμικά καιρικά φαινόμενα που περιέγραψα παραπάνω. Από τα οχήματα, τα μοντέλα των χαρακτήρων και τα όπλα, μέχρι το τερέν και τα κτήρια, όλα στο Battlefield 1 έχουν ανασχεδιαστεί για να ταιριάζουν θεματικά με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα έλεγα πως η DICE πήρε τη βασική φόρμουλα του Battlefield 1 και τη διακόσμησε θεματικά αλλά με έναν τρόπο που συμβαδίζει με τα σημερινά gaming δεδομένα.

Όπως σε κάθε open beta, ο στόχος είναι να έρθει σε επαφή για πρώτη φορά ένα πολύ μεγάλο πλήθος από gamers με το παιχνίδι. Για έναν παλιό της σειράς, όπως εγώ, η open beta του Battlefield 1 δεν ήταν σε θέση να δώσει πολλά. Για τους νεοεισερχόμενους όμως, και πιστέψτε με αυτοί είναι πολλοί, του αφήνει πολλά να περιμένει.

Σίγουρα το Battlefield 1 θα είναι ένα παιχνίδι που θα απολαύσω αρκετά, και πέρα από μια τεχνολογικά ανώτερη οπτικοακουστική εμπειρία, η σειρά φαίνεται πως θα λάβει έναν τίτλο που πολλοί θα θυμούνται ως μια από τις καλύτερες αναπαράστασεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο multiplayer τομέα. Μένει να δούμε το τελικό προϊόν και να κρίνουμε με σιγουριά. Το Battlefield 1 αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 21 Οκτωβρίου για PlayStation 4, Xbox One και PC. Η beta είναι διαθέσιμη από τις 31 Αυγούστου στις προαναφερθέντες πλατφόρμες και μπορείτε να την κατεβάσετε από το PlayStation Store, το Xbox Store και το Origin.