Αγαπημένοι συνθέτες βιντεοπαιχνιδιών

Όταν οι νότες διηγούνται την ιστορία
17 Ιουλίου 2016 21:10
Αγαπημένοι συνθέτες βιντεοπαιχνιδιών

Έχω πει πολλές φορές πως η μουσική που ντύνει ένα παιχνίδι παίζει σπουδαίο ρόλο. Ειδικά σε αυτά που στηρίζονται στο σενάριο και στη μετάδοση συναισθημάτων. Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι η μουσική δεν είναι σημαντικός παράγοντας, ότι πρόκειται για μια λεπτομέρεια που δεν είναι απαραίτητη. Σαφώς και είναι λεπτομέρεια που συνδέεται άμεσα με το καλό gameplay και σενάριο, όμως  αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και μπορούν να απογειώσουν ένα παιχνίδι δίνοντάς του επική υπόσταση. Πάρτε για παράδειγμα το Halo που ομολογουμένως είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι και έχει διαπρέψει, τόσο για τους gameplay μηχανισμούς, όσο και για το σενάριό του. Πιστεύω ότι δε θα έμενε το ίδιο στο μυαλό και την καρδιά μας  χωρίς το εκπληκτικό του soundtrack. Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα που όταν γίνει μια αναφορά σε κάποιο τίτλο, η μουσική του είναι αυτή που μας έρχεται κατευθείαν πρώτη στο μυαλό. Και ξέρω ότι αρκετοί από εσάς έχετε ήδη και ακούτε στις φορητές σας συσκευές themes αγαπημένων σας παιχνιδιών.

Και πώς να μην έχετε αφού είμαστε gamers και η μουσική των αγαπημένων μας παιχνιδιών είναι άρρητα συνδεδεμένες με τις εμπειρίες που μας προσέφεραν. Είναι αυτή η μαγεία, ότι μπορείς όπου και να είσαι, στο λεωφορείο ή στην ουρά της τράπεζας να βάλεις να παίζει, να κλείσεις τα μάτια και να μεταφερθείς σε εκείνο το μέρος. Να βιώσεις ξανά για μερικά λεπτά αυτό το συναίσθημα που σου άφησε εκείνη η σκηνή. Ένα βίωμα που είναι χαραγμένο μέσα σου και ξέρεις ότι είναι δικό σου, κάθε φορά που θα ανοίγεις τα μάτια και θα βλέπεις τους υπόλοιπους γύρω σου. Βλέπεις η μουσική έχει αυτή τη δύναμη και πολλές φορές είναι ικανή να διηγηθεί μια ιστορία δίχως καν λέξεις. Είναι ικανή όπως είχαμε πει σε ένα άλλο άρθρο να εμπνεύσει διάφορους καλλιτέχνες. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι δημιουργοί που κρύβονται πίσω απ’ τις μελωδίες αγαπημένων μας παιχνιδιών; Τι λέτε; Πάμε μαζί να ξαναζήσουμε μερικές τέτοιες στιγμές και να τους θυμηθούμε;

Martin O'Donnell

Ο Martin είναι ένας Αμερικανός συνθέτης ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας μουσικά σποτάκια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η πρώτη του δουλειά που αφορούσε video game ήταν  το 1997 με το ιδιαίτερο παιχνίδι γρίφων Riven. Μετά τη δουλειά του στο Myth II, η Bungie του πρότεινε συνεργασία για το Oni και για έναν ακόμα τίτλο που έμελλε να γίνει ο θρύλος στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Το Halo: Combat Evolved. Η συνεργασία του με την Bungie κράτησε μέχρι και το Halo Reach ενώ το Destiny ήταν η αιτία του ξαφνικού τους διαζυγίου.

Ύστερα απ’ την δικαστική τους διαμάχη στην οποία δικαιώθηκε ο O'Donnell ανακοίνωσε ότι η απόλυσή του επήλθε διότι αντιστάθηκε στην διαβρωτική παρουσία της Activision που επηρέαζε τη συλλογική κουλτούρα της Bungie. Η τελευταία υποστήριξε ότι ο Marty δημιουργούσε ταραχή  στα briefings, άλλαξε τη μουσική που είχε γράψει για το E3 trailer του 2013 με δική της κι’ όταν ο συνθέτης εξέφρασε την επιθυμία του να δημοσιοποιήσει την δουλειά του απολύθηκε. Τα συμπεράσματα δικά σας…  Εγώ το μόνο που θα πω είναι κάθε εμπόδιο σε καλό. Η μουσική του Martin δεν άξιζε στο Destiny.     

Harry Gregson-Williams

Ο Williams είναι ένας Βρετανός συνθέτης, μαέστρος, μουσικός παραγωγός και  ενορχηστρωτής ο οποίος έχει γράψει θέματα για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο με μερικά από αυτά να είναι τα The Rock, Kingdom of Heaven, Gone Baby Gone, η σειρά The Chronicles of Narnia, X-Men Origins, Prometheus, The Martian, καθώς και για animation ταινίες της DreamWorks όπως ο Shrek, Antz, Chicken Run και Sinbad: Legend of the Seven Seas.

Στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών έχει γράψει τη μουσική των τριών πρώτων Metal Gear Solid καθώς και ορισμένα κομμάτια του Metal Gear Solid 4. Επίσης έγραψε το main theme του Call of Duty 4  και σε συνεργασία με την AudioMachine που ειδικεύεται σε epic themes για ταινίες και trailers,  του Call of Duty: Advance Warfare. Βέβαια η δουλειά του που ξεχωρίζει είναι αυτή των Metal Gear Solid.

Austin Wintory

Ο Austin είναι ένας Αμερικανός συνθέτης που έχει γράψει για αρκετά γνωστά παιχνίδια, αλλά και για αρκετές όχι τόσο γνωστές ταινίες. Άρχισε να γίνεται γνωστός το 2006 από την δουλειά του στο ιδιαίτερο παιχνίδι της ThatGameCompany, Flow για να έρθει το 2012 το Journey και να απογειώσει την καριέρα του στην μουσική βιομηχανία των παιχνιδιών. Το Soundtrack του Journey έκανε το ντεμπούτο του στα Billboard charts στην υψηλότερη θέση από οποιοδήποτε άλλο soundtrack στην ιστορία του gaming, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ήταν το πρώτο βιντεοπαιχνίδι του οποίου η μουσική προτάθηκε στα βραβεία Grammy στην κατηγορία Best Score Soundtrack for Visual Media.

Κέρδισε τα Audio Achievement και Original Music στα British Academy Games Awards (BAFTA), το Outstanding Achievement in Original Music Composition στα D.I.C.E. Awards και το Best Original Score στα VGA. O Austin έχει συνθέσει τη μουσική για το Assassin’s Creed Syndicate, για τα δυο The Banner Saga και περιμένουμε να δούμε την επόμενη δουλειά του στο ιδιαίτερο Abzû. O Austin Wintory είναι επίσης φίλος με την Malukah και την Taylor Davis με τις οποίες έχει συνεργαστεί τόσο στο YouTube όσο και σε live συναυλίες.

Sam Hulick

Ο Sam είναι Αμερικανός συνθέτης ο οποίος προτάθηκε στα BAFTA και κέρδισε διάφορα βραβεία για τη δουλειά του στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και φυσικά στα βιντεοπαιχνίδια. Η πρώτη του σύνθεση σε video game ήταν το 2003 και αφορούσε το Maximo Vs Army of Zin. Η καριέρα του εκτινάχθηκε όταν τον πλησίασε το 2007 η BioWare για να γράψει μαζί με τον Jack Wall τη μουσική για ένα sci-fi παιχνίδι που επρόκειτο να κυκλοφορήσει. Το Mass Effect. Το Soundtrack του πρώτου μέρους της τριλογίας επαινέθηκε από τους κριτικούς του Game Informer ως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και μοναδικά soundtrack σε video game ενώ τα IGN, GameSpy και GameSpot του απέδωσαν το βραβείο Best Original Score.

Ενδιάμεσα εργάστηκε πάνω στο WWII tactical first person shooter Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad όπου με την υποβλητική μουσική του στοίχειωσε τους παίκτες και μετέφερε το κλίμα μιας εκ των πιο βίαιων μαχών της ανθρωπότητας. Επιπλέον διακρίθηκε για την δουλειά του στο Mass Effect 2 όπου προτάθηκε στα BAFTA και VGA για το Best Original Score. Στο Mass Effect 3 συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο συνθέτη Clint Mansell ο οποίος έχει επιμεληθεί μεταξύ άλλων τα soundtracks των Requiem for a Dream, The Fountain και Black Swan, κερδίζοντας το IGN’s People Choice Award Best Overall Music, το Best Soundtrack of the Year από το GameTrailers και το Best Video Game Music Award από το NBC News. Αργότερα ο Hulick έγραψε για τα δυο Baldur's Gate: Enhanced Edition.

(Περιέχει spoilers)

Akira Yamaoka

Νομίζω εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Yamaoka είναι Ιάπωνας συνθέτης, κιθαρίστας και μουσικός παραγωγός ο οποίος ξεχώρισε  για τις εξαιρετικές μελωδίες που μας χάρισε στα παιχνίδια Silent Hill. Μαθαίνοντας ότι η Konami αναζητά μουσικό για το πρώτο Silent Hill και γνωρίζοντας εκ των προτέρων περί τίνος πρόκειται, προσφέρθηκε για τη «δουλειά» πιστεύοντας πως ήταν ο μόνος που μπορούσε να αποδώσει στις μελωδίες το άρρωστο και μελαγχολικό κλίμα του τίτλου. Και όντος έτσι ήταν. Ο Yamaoka είναι το τρανότερο παράδειγμα ότι χωρίς τη μουσική του συνθέτη το παιχνίδι δεν θα ήταν όπως το ξέρουμε. Γιατί εκτός των άλλων η μουσική του συνείσφερε στο να εξυψώσει το παιχνίδι σε άλλα επίπεδα που δεν είχαμε ποτέ πριν το 1999 δει. Θυμάμαι τέλη 2001 που είχε κυκλοφορήσει το Silent Hill 2 και ήμουν φαντάρος,  ότι είχα αποθηκεύσει το OST του τίτλου σε ένα MP3 player το οποίο με συντρόφευε στις αρχές της θητείας που δεν είχα τη δυνατότητα να παίξω το παιχνίδι.

Η μουσική ήταν ικανή από μόνη της να με ταξιδέψει στον κόσμο του και να με κάνει να νιώσω τη σαπίλα του. Τόση δύναμη είχε η γραφή του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.  Ο ίδιος σε μια συνέντευξή του είχε δηλώσει πως το αγαπημένο δικό του Soundtrack ήταν αυτό του Silent Hill 2. O Yamaoka έχει επίσης δηλώσει πως τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τον Goichi Suda ή αλλιώς Suda 51 γι’ αυτό και το 2009 όταν αποχώρισε από την Konami δούλεψε στην εταιρία του ίδιου Grasshopper Manufacture, στην οποία συνεργάστηκε με τον ίδιο και τον πατέρα του Resident Evil Shinji Mikami, για το Shadows of the Damned. Στην ίδια εταιρία παραμένει μέχρι σήμερα. Έκτοτε έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία, ενώ το 2014 εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με τον Hideo Kojima για να συνθέσει τη μουσική του Silent Hills που όπως δυστυχώς γνωρίζουμε ακυρώθηκε.

Εσάς ποιες είναι οι αγαπημένες σας μουσικές στιγμές σε video games; Πείτε μας στα σχόλια!

Πολλές πληροφορίες για τους μουσικοσυνθέτες αντλήθηκαν από το www.wikipedia.org

Tags: