Android Wear: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε

Το μέλλον στους καρπούς των χεριών μας
18 Ιουνίου 2014 00:02
Android Wear: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε

Τι είναι το Android Wear;

Η πρώτη γενιά Galaxy Gear ήταν η πρώτη μου μας εισήγαγε στον κόσμο του Android στον καρπό μας, έκτοτε όμως η Samsung πήρε διαφορετικό δρόμο και στηρίχτηκε πιο πολύ στο δικό της λογισμικό, το Tizen. Έτσι η Google αφοσιώθηκε στη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος αποκλειστικά για wearable συσκευές. Δεν περιορίζεται στα smartwatches, αντίθετα είναι κατάλληλο για όλα τα wearables και καθώς αναπτύσσεται αυτή η αγορά θα δούμε δυναμική είσοδο της Google σε αυτή με το λειτουργικό της.

Με το Android Wear στον καρπό σας θα παίρνετε πληροφορίες και προτάσεις βασισμένες στην τοποθεσία σας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και updates από Facebook, Twitter, άμεσα μηνύματα, ειδοποιήσεις και νέα. Επιπροσθέτως, το smartwatch, θα μπορεί να επεξεργάζεται μετρήσεις που θα παίρνει από το σώμα σας και να σας δίνει στοιχεία για τη σωματική σας κατάσταση. Όπως συμβαίνει και στα Google Glass, το Android Wear εκτελεί λειτουργίες με την εντολή “OK Google”. Δε θα χρειάζεται πλέον να βγάλετε το κινητό σας από την τσέπη για να στείλετε ένα μήνυμα, να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας, ή ακόμα και να καλέσετε ταξί.

Πως θα είναι;

Είναι Android, αλλά δεν είναι σαν το Android του τηλεφώνου σας. Το σχήμα και το μέγεθος του ρολογιού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία χρήσης και το user interface δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Οπότε η Google σχεδίασε από την αρχή ένα UI για το Android Wear, βάζοντας υπεύθυνο όλων των λειτουργιών το Google Now. Η λογική είναι να κάνει τις πληροφορίες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας εύκολα προσβάσιμες και να μπορείτε με ένα swipe να δείτε τον καιρό, τα ραντεβού σας και τα updates, ενώ κατευθύνσεις, προτάσεις και μηνύματα μπορούν να εκτελούνται μέσω φωνητικών εντολών.

Που θα χρησιμοποιείται;

Το software είναι της Google αλλά είναι άχρηστο χωρίς hardware. Η LG με το G Watch θα προσφέρει πιθανώς ένα χαμηλού κόστος μοντέλο και έχει συνεργαστεί στενά με τη Google για την ανάπτυξη της συσκευής. Η Motorola έκλεψε τις εντυπώσεις με το πολυσυζητημένο Moto 360, το οποίο λόγω σχεδιασμού, θυμίζει περισσότερο ρολόι. Οι τεχνικές λεπτομέρειες των μοντέλων, όμως, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Fossil η οποία εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως συνεργάζεται στενά με την Google για την επέκταση του Android μέσω του Android Wear. Η ίδια η Google έχει παραδεχτεί πως συνεργάζεται με HTC, Asus και Samsung, ενώ υπάρχουν και συνεργασίες με κατασκευαστές chip όπως Broadcom, Imagination, Intel, Mediatek και Qualcomm. Η Google βασίζεται επίσης πάρα πολύ στους developers, ελπίζοντας να μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες στη wearable τεχνολογία.

Πότε θα το δούμε;

Υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία για το Google I/O για αυτόν ακριβώς το λόγο. Αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις σε αυτό τον τομέα από τη Google και ίσως να δοθούν και ημερομηνίες κυκλοφορίας για συγκεκριμένες συσκευές. Αν σας ενδιαφέρει η wearable τεχνολογία, μείνετε μαζί μας και οι Unboxholics θα σας προσφέρουν τα τελευταία νέα από το Google I/O στις 25 Ιουνίου.

Tags: