Editorial: Οι πραγματικές εξετάσεις

Καλωσήρθατε στη ζωή
04 Ιουνίου 2016 23:55
Editorial: Οι πραγματικές εξετάσεις

Στις Πανελλήνιες πρέπει να ήμουν ο μοναδικός άνθρωπος που δεν είχε καθόλου άγχος. Ήξερα ότι ένας βαθμός δεν μπορεί να καθορίσει την ανάπτυξη του χαρακτήρα μου, αυτά στα οποία πιστεύω και την ζωή μου γενικότερα. Γνώριζα πολύ καλά πως ένας βαθμός δεν μπορεί να με επηρεάσει, αν δεν του το επιτρέψω εγώ. Και αυτή είναι η παγίδα στην οποία πέφτει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως. Πιστεύει πως ένα χαρτί θα εξασφαλίσει μία καλή ζωή. Τίποτα δεν είναι σε θέση να σου εξασφαλίζει μία καλή ζωή πέρα από τον εαυτό σου. Και για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει να ξεκινήσεις να ψάχνεις τον πραγματικό εαυτό σου μέσα από βιώματα, καταστάσεις, τραγούδια, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια και κάθε λογής εμπειρία. Έχω περάσει μέχρι στιγμής από πέντε συνεντεύξεις στην ζωή μου (πρόσφατα έγινα 22) και κανένας δεν έδωσε την σημασία που περίμενα πως θα δώσει στο θέμα της εκπαίδευσης. Η κουβέντα δεν παρέμεινε ποτέ στο θέμα της εκπαίδευσης για πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Όλοι μου ζήτησαν να μιλήσω για την “εμπειρία” μου.

Και αυτό είναι το σωστό. Να μιλάς για τις εμπειρίες σου και πως σε βοήθησαν να γίνεις ο άνθρωπος που είσαι σήμερα. Είτε καλές, είτε κακές. Για πολλούς από εσάς φέτος, οι Πανελλήνιες θα είναι ακόμα μία εμπειρία. Φροντίστε, λοιπόν, από κάθε εμπειρία να κρατάτε τα καλά και τα κακά να τα κατανοείτε, όχι απαραίτητα να τα σβήνετε από την μνήμη σας γιατί και αυτά προσθέτουν πόντους στην περαιτέρω βελτίωση της κρίσης σας. Τυχαίνει καμία φορά να μιλήσω ή να συναντήσω στο δρόμο πρώην συμμαθητές μου από το Λύκειο και παρατήρησα πως μόνο ένας από τους 20 ίσως να βρίσκεται εκεί που θέλει πραγματικά. Και κάθε φορά που το θυμάμαι αυτό, χαίρομαι για την επιλογή του να δουλέψω σκληρά από μικρός επάνω σε αυτό που αγαπώ και με ενδιαφέρει. Χαίρομαι που άκουσα τη καρδιά μου και την ακολούθησα. Και ας φοβόμουν. Προφανώς και φοβόμουν όταν είχα αποφασίσει πως δεν με ενδιέφερε να διαβάσω και να μην ασχοληθώ με κάτι που όλοι θεωρούσαν εξαιρετικά σημαντικό. Ήμουν ακόμα ένα παιδί που δεν είχε βγει στον έξω κόσμο. Ήταν λογικό να φοβάμαι. Αλλά ο φόβος σκοτώνει όνειρα. Μας παραλύει. Και δεν ήμουν διατεθειμένος να αφήσω κανέναν από το να με αποτρέψει να κυνηγήσω τα όνειρα μου. Πάντα θα παλεύουμε με τον φόβο. Το θέμα είναι πως κάποιοι άνθρωποι τον έχουν αφήσει να τους κυριεύσει.

Όσα έχω μάθει μέσα από την οικογένεια των Unboxholics, δεν θα τα μάθω ποτέ σε κανένα σχολείο και πανεπιστήμιο. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι Unboxholics ήταν μία πραγματική κατάσταση σε πραγματικές συνθήκες. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναιρώ σε καμία περίπτωση την εκπαίδευση γενικότερα και πραγματικά οι σπουδές βοηθούν. Όχι όμως στον βαθμό που πιστεύει το ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν πως η πραγματική εξέλιξη σε αυτό για το οποίο τρέφεις αγάπη και ενδιαφέρον προκύπτει μέσα από ένα περιβάλλον πραγματικών συνθηκών και όχι μέσα από πανεπιστήμια. Υπάρχει μία πρόταση επάνω στην οποία ίσως και να έχω στηρίξει όλη τη ζωή μου, χωρίς να το έχω καταλάβει ο ίδιος πόσο πολύ στηρίζομαι σε αυτό. “Character is the real foundation of all worthwhile success”. Ο χαρακτήρας σας είναι οι πραγματικές εξετάσεις της ζωής, από τις οποίες θα εξετάζεστε καθημερινά. 

Έχουμε μεγαλώσει σε μία κοινωνία που αδυνατεί να κατανοήσει τον όρο πρόοδος. Τα όνειρα μας φυσικά και δεν θα πραγματοποιηθούν μέσα σε μία ημέρα. Και εξάλλου, τι νόημα έχει να αποκτήσουμε στην ζωή τα όνειρα μας με το πάτημα ενός κουμπιού; Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε ότι αύριο θα ξυπνάγατε με όλα όσα θέλατε. Πιστέψτε με, όταν ξυπνήσετε θα νιώσετε ενοχές και δεν θα νιώσετε πως αυτά που έχετε είναι δικά σας...γιατί φυσικά δεν τα κερδίσατε εσείς με το σπαθί σας.

Θα ήθελα να κλείσω με κάτι που συνηδειτοποίησα νωρίς ευτυχώς στη ζωή και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

Μην χάνετε τον χρόνο σας με το να προσπαθείτε να μάθετε "τεχνικές" λεπτομέρειες ή τα πάντα για το αντικείμενο που ακολουθείτε. Όλα αυτά δεν θα έχουν νόημα καθώς θα τα μάθετε μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποκτώντας εμπειρία μέσα από το περιβάλλον της δουλειάς σας. Το σημαντικότερο είναι να δουλέψετε τις επικοινωνιακές ικανότητες σας. Γνωρίστε τα άτομα που πρωτοπορούν και τα πάνε πολύ καλά στο τομέα που θέλετε να ακολουθήσετε. Μελετήστε τους. Μελετήστε τις τεχνικές τους. Δεν χρειάζεται να τους αντιγράψετε. Μάθετε τα μυστικά και συνδυάστε τα για να δημιουργήσετε κάτι δικό σας.

Δείτε τι δουλεύει και πειραματιστείτε. Μην φοβάστε την αποτυχία και τέλος μην τα παρατήσετε ποτέ.

Tags: