Gears of War 4 Beta - Preview

Συνάντηση με έναν παλιό φίλο
25 Απριλίου 2016 05:50
Gears of War 4 Beta - Preview

Ο Cliff Bleszinski παρέδωσε τα κλειδιά του franchise του Gears of War, εδώ και καιρό σε άλλα χέρια. Ό,τι είχε να δώσει στο Gears, το έδωσε με τη ψυχή του και αποφάσισε να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι, μετά τον εξαιρετικό επίλογο της τριλογίας του Marcus Fenix. Πλέον, πρωτοστάτης της σειράς και ο ιθύνων νους πίσω από το επόμενο, τέταρτο κεφάλαιο της σειράς είναι ο Rod Fergusson, που ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα πίσω από τον CliffyB. Επίσης, πλέον δεν είναι η Epic Games πίσω από το τιμόνι, αλλά η The Coalition, που απαρτίζεται από βετεράνους της σειράς και γενικότερα της βιομηχανίας. Μια επιφύλαξη για το Gears of War 4 την είχαμε όλοι και βάζω φυσικά και τον εαυτό μου, γιατί όπως και να το κάνουμε, η έλλειψη του δημιουργού πάντοτε αφήνει ένα κενό που δεν αναπληρώνεται. Ομολογώ πως η σειρά και η δουλειά της The Coalition ξεκίνησε να με κερδίζει πίσω και διέλυσε κάποιες υποψίες και επιφυλάξεις μου, από το Tomorrow trailer που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και μου έφερε πίσω τη νοσταλγία, από την εποχή που το πρώτο Gears έμπαινε στα μυαλά των gamers με το ανεπανάληπτα συγκινητικό “Mad World” trailer. Αρκετά όμως με τις σκέψεις μου για το Gears 4, μιας και το ποιόν της υπόθεσης είναι να σας πω για την multiplayer beta του, την οποία δοκίμασα τις ημέρες που διεξάγονταν η Early Access περίοδος για αυτούς που έπαιξαν το Gears of War Ultimate Edition, ενώ όσο εσείς διαβάζετε το κείμενο και μέχρι τη 1η Μαΐου θα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει η The Coalition ήταν να ακολουθήσει πιστά την παλιά συνταγή της σειράς και να διατηρήσει το αψεγάδιαστο και επαναστατικό -την τότε εποχή τουλάχιστον- gameplay των Gears of War. Και το έκανε, καθώς από τα πρώτα λεπτά που έπιασα τη beta στα χέρια μου και άρχισα να περιπλανιέμαι στο χάρτη, με το χαρακτήρα του JD Fenix -γιο του Marcus- ένιωσα σα να συναντώ έναν πολύ καλό φίλο από τα παλιά. Όλα ήταν γνώριμα, από το dodge, το πως κολλάει ομαλά και στιβαρά ο χαρακτήρας μου με το απίθανο one button cover σύστημα, μέχρι και την αίσθηση των εμβληματικών όπλων όπως τα Lancer και Gnasher. Διαπίστωσα λοιπόν πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή και αυτό είναι μόνο θετικό γιατί κάτι που δουλεύει τέλεια δεν το αλλάζεις. Προσπαθείς όμως να το εξελίξεις έστω και λίγο. Η πινελιά της Coalition στο Gears of War 4 ακούει στο όνομα Close Cover Combat ή “CCC”, μια εξέλιξη του cover συστήματος που δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να εκτελέσει εντυπωσιακά executions, αρκεί να βρίσκονται πλάτη με πλάτη με τον αντίπαλο και να πατήσετε το κουμπί «Χ». Έτσι, τραβάτε τον αντίπαλο στο μέρος σας, αυτός παθαίνει stun και σας δίνεται ένα ελάχιστο περιθώριο χρόνου για τον εξουδετερώσετε με το Y, πριν αυτός πατήσει το Β και κάνει counter την κίνηση. Το Vault Kick είναι ακόμη μια λειτουργία του CCC. Με αυτή, μπορείτε να κλωτσήσετε και να ακινητοποιήσετε τον αντίπαλο σας ενώ τρέχετε για κάλυψη και είστε πλάτη με πλάτη μαζί του. Μπορώ να πω πως το κατάφερα να το πετύχω μόλις μια φορά κατά την ενασχόλησή μου. Πάντοτε, τα Gears είχαν την ομαδικότητα και τον έλεγχο των power weapons ως το δικό τους «ευαγγέλιο» και εδώ δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Αν πάτε μοναχοί θα σκοτωθείτε με μαθηματική ακρίβεια μέσα σε λίγα λεπτά. Γενικότερα, η αίσθηση που αφήνει στο χειριστήριο είναι όπως την αφήσατε από το Gears 3 ή πιο πρόσφατα στην Ultimate Edition. Δεν θα παραλείψω να αναφέρω πως ο ρυθμός του έχει ανέβει ένα σκαλί παραπάνω, όμως αυτό οφείλεται σε τεχνικής φύσεως παράγοντα που θα αναλύσω παρακάτω.

Το δικό της λιθαράκι πρόσθεσε η ομάδα ανάπτυξης στο οπλοστάσιο του Gears of War 4 και αυτό ακούει στο όνομα «Dropshot». Πρόκειται για ένα από τα ειδικά power weapons που βρίσκονται σε καίριες θέσεις του χάρτη και όπως τα boomshot και το απολαυστικό torque bow, έτσι και αυτό, φέρει τη δική του ευχαρίστηση και χρίζει ειδικής μεταχείρισης, εφόσον βέβαια το δαμάσετε. Το Dropshot εξαπολύει βλήματα τύπου χειροβομβίδας στον αέρα και όσο κρατάτε το RT ελέγχετε την απόσταση που θα ταξιδέψει. Για να σας ειδοποιήσει πως είστε εντός στόχου, το μπλε φως του βλήματος αλλάζει σε κόκκινο. Μόλις αφήσετε το RT και το βλήμα θα κάνει κυριολεκτικά κομματάκια τον αντίπαλό σας τότε είναι που θα νιώσετε αυτή την badass ευχαρίστηση του gameplay του Gears να σας ζώνει για τα καλά. Όχι πως σε εμένα δεν το έκανε νωρίτερα.

Στη beta παρατήρησα πως η δομή του progression συστήματος και των ανταμοιβών δανείζεται αυτούσια τις ιδέες που εφάρμοσε η 343 Industries στο Halo 5. Τα levels πλέον έχουν απλουστευθεί σε Bronze, Silver, Gold, Onyx, Diamond και Master, χωρίς πολλές υποβαθμίδες μεταξύ τους και πολύπλοκα ονόματα, με την τελευταία βαθμίδα να αποτελεί το σπίτι για την ελίτ κλάση παικτών και αυτών που θα ασχοληθούν με την eSports πλευρά του –η οποία θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον μιας και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα. Όσον αφορά τα rewards, εδώ συστηνόμαστε σε ένα σύστημα συλλογής καρτών, ολόιδιο με αυτό του Halo 5. Στον τίτλο της 343 Industries τα λέμε Boost packs, ενώ στο Gears of War 4 τα λέμε Bounties και έχουν την ίδια χρησιμότητα, να δώσουν επιπλέον XP σε όσους στοιχηματίσουν πως μπορούν να πετύχουν τον στόχο που θα θέσει η εκάστοτε κάρτα στο επόμενο match. Οι κάρτες χωρίζονται σε Consumable και Durable, όπου τα πρώτα αφορούν τις παραπάνω κάρτες, ενώ τα δεύτερα, αφορούν τα κοσμητικά αντικείμενα, όπως skins και emblems. Είναι ένα σύστημα που μου άρεσε ως υλοποίηση στο Halo 5 και όντας μια επιτυχημένη συνταγή, μου είναι ιδιαίτερα οικείο να το βλέπω και εδώ.

Συνολικά η beta έχει τρεις χάρτες, τους Harbor, Dam και Foundation. Όλοι τους αφήνουν τη γνώριμη Gears αισθητική, τόσο οπτικά, όσο και σχεδιαστικά, χωρίς καμία έκπληξη ή κάτι το καινούργιο ή εντυπωσιακό σε setpiece και scale και μάλιστα παρατήρησα πως λείπουν τα events που συνέβαιναν στο Gears of War 3 και άλλαζαν το πεδίο μάχης με τις καιρικές συνθήκες τους. Το matchmaking το βρήκα σε γενικές γραμμές σε καλή κατάσταση δεδομένου πως ο κώδικας είναι περισσότερο alpha παρά beta όπως δηλώνουν τα χαρτιά. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές παραφωνίες στα animations, τα executions, ακόμη και το lag που υπήρχε στο register των kills και των σφαιρών, πράγμα το οποίο είναι απολύτως θεμιτό για το ότι πρόκειται για κώδικα που απέχει έξι μήνες πριν την κυκλοφορία του. Αν και η Coalition έχει υποσχεθεί πως το ταίριασμα των συμπαικτών και των αντιπάλων θα γίνεται με βάση το skill rank για να εξισορροπηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ένα χρόνιο πρόβλημα της σειράς, εγώ δεν αντιλήφθηκα την βελτίωση. Κάτι το οποίο σαφέστατα και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην beta φύση.

Τρία είναι επίσης τα διαθέσιμα modes, το κλασσικό Team Deathmatch, το co-op TDM, το οποίο ενδείκνυται για ζέσταμα μιας και μπορείτε να παίξετε παρέα με τους φίλους σας και ενάντια στην ομολογουμένως πολύ ζόρικη hardcore AI του παιχνιδιού και τέλος, την ευχάριστη έκπληξη που ακούει στο όνομα “Dodgeball”. Αν γεννηθήκατε σε εποχές που παίζατε τα γνωστά...«μήλα» τότε θα ξέρατε πως dodgeball είναι η αμερικάνικη ονομασία του και το concept μεταφέρεται στο Gears of War 4. Αυτό σημαίνει ότι τα respawns γίνονται εφόσον η ομάδα πετυχαίνει kills, με τους παίκτες να μην μπορούν να κάνουν πλέον respawn αν…«καούν» έχοντας πέσει σε DbNO (down but not out) πάνω από δύο φορές. Ειλικρινά ανυπομονώ να παίξω το dodgeball mode στην τελική έκδοση μιας και είναι μια ευφάνταστη και διασκεδαστική παραλλαγή του team deathmatch.

Kαι πάμε στο τεχνικό κομμάτι, εκεί όπου το Gears of War 4 οφείλει ένα τεράστιο μέρος στο πόσο όμορφα κυλάει το gameplay του. Όπως έγινε και με την περίπτωση του Halo 5, έτσι και εδώ, ακόμη ένας τίτλος της Microsoft που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στα 30fps μεταμορφώνεται σαν από πάπια σε κύκνος στα 60fps. Μπορεί μια πρώτη γεύση του 60fps gameplay να την πήραμε από την Ultimate Edition, όμως εκείνο ήταν απλά ένα teaser. Το βρήκα ως μια ρουά-ματ κίνηση για το ήδη στιβαρό gameplay της σειράς και πράγματι μια ουσιαστική εξέλιξη στην ροή όλων των γραναζιών του. Βοηθάει στο πόσο ομαλά κυλούν τα πάντα και αυξάνει σε μέγιστο βαθμό την απόκριση. Από την μια, τα γραφικά δεν εντυπωσιάζουν σε καμία περίπτωση και είναι ακόμη σε πρώιμη μορφή για να ανταποκριθούν στα στάνταρ της σειράς, μιας και είδα χαμηλής ανάλυσης textures τόσο στα μοντέλα των παικτών όσο και στα περιβάλλοντα, σπασμένα animations, ελάχιστες έως και μηδαμινές σκιές και πολλά συμπληρωματικά μεν αλλά εντυπωσιακά δε εφέ, να λείπουν. Από την άλλη όμως, η απεικόνιση ήταν κρυστάλλινη και πολύ καθαρή στα 1080p, με το υψηλό framerate που ενίοτε παρουσίαζε σημαντικές πτώσεις, να βοηθάει την καθαρότητα της εικόνας. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η προσέγγιση που θα πάρει η The Coalition για το multiplayer και θέλει να έχει εντελώς κατεβασμένα τα settings των γραφικών για χάρη του framerate, όμως θέλω να πιστεύω πως θα βελτιωθούν μέχρι να κυκλοφορήσει σε τελική μορφή.

Ένα πράγμα, εν τέλει, είναι ξεκάθαρο για το multiplayer τουλάχιστον κομμάτι του Gears of War 4 και αυτό είναι ότι βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι. Ένα μονοπάτι που θα το αγκαλιάσουν οι παλιοί παίκτες της σειράς και θα αγαπηθεί από τους νεοφερμένους ταυτόχρονα. Νομίζω πως η ισορροπία έχει ήδη βρεθεί από την The Coalition και με αυτό το ιδιαίτερα θετικό δείγμα, η αναμονή για τις 11 Οκτωβρίου μόλις ξεκίνησε με το δεξί για εμένα.