Η θυσία μιας κατσίκας

Όταν το marketing, προκαλεί και εξευτελίζει
13 Απριλίου 2016 09:30
Η θυσία μιας κατσίκας

Υπήρξε μια εποχή που το τμήμα Marketing της Sony φημιζόταν για τις υπερβολικές του κινήσεις. Είναι σχεδόν θαύμα το γεγονός πως δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά στην εμπορική πορεία των κονσολών της εταιρίας. Ήδη, από το πρώτο PlayStation άλλα κυρίως στη δεύτερη και τρίτη γενιά της κονσόλας της Sony, η στρατηγική ήταν περίεργη. Και όταν λέω περίεργη, το εννοώ. Είναι μάλιστα τόσες πολλές αυτές οι στιγμές που δε ξέρω ποια να πρώτο σχολιάσω. Πάντως μία συγκεκριμένη στιγμή μου έρχεται πάντα πρώτη στο μυαλό. Ο λόγος; Για το…«Σφαγείο του God of War 2»

Ακόμη δεν μπορώ να το χωνέψω, ακόμα και τόσα χρόνια μετά. Μπορεί ο Phil Spencer να κάνει πάρτι και συγκεντρώσεις στην Microsoft χρησιμοποιώντας ‘φτηνά’ το γυναικείο σώμα, όμως η Sony, επί εποχής PlayStation 2 έκανε κάτι ακόμα χειρότερο. Στην επίσημη Ευρωπαϊκή εκδήλωση δημοσιογράφων, προς τιμήν της κυκλοφορίας του God of War 2, έβαλε στο κέντρο σε ένα τραπέζι ένα φρεσκότατo σφαγμένο κατσίκι με το κεφάλι του να κρέμεται από μια κλωστή. Μάλιστα παρακινούσε τους παρευρισκόμενους να βάλουν τα χέρια τους μέσα στο ακόμα ζεστό κουφάρι και να φάνε από εκεί. Στο τέλος της εκδήλωσης έλαβε χώρα ένας διαγωνισμός όπου το θέμα ήταν ποιος θα έτρωγε τα περισσότερα εντόσθια κατσίκας (όχι ωμά άλλα μαγειρεμένα αλλού και τοποθετημένα μέσα στο κουφάρι της κατσίκας) μέσα από το ανοιχτό στομάχι της.

Τώρα ποιο από εκείνα τα μυαλά σκέφτηκε πως ένα παιχνίδι για κονσόλα πρέπει να συνδεθεί με τον απόλυτο εξευτελισμό και θανάτωση ενός ζώου, δε ξέρω. Μην νομίζετε όμως πως το ‘πάρτι’ τελείωσε εκεί! Όχι, στην ίδια εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να πετάξουν μαχαίρια σε στόχους ή να προσπαθήσουν να βγάλουν ζωντανά φίδια από λάκκους. Τέλος να πούμε πως στο event υπήρχαν  γυμνόστηθα κορίτσια που τάιζαν τους καλεσμένους σταφύλια στο στόμα. Το τραγικό εδώ είναι πως καλύφθηκε με ένα δισέλιδο αφιέρωμα στο περιοδικό της εταιρίας, το οποίο και έστειλαν στους συνδρομητές πριν προλάβουν να βάλουν ‘μωσαϊκό’ πάνω από τις αισχρές και αιματηρές φωτογραφίες, κάτι που την ανάγκασε να κάνει ανάκληση των περίπου 80.000 τευχών.  Θέλετε να μαντέψετε και που ακριβώς έγινε το ‘πάρτι’ αυτό; Στην Αθήνα. Φυσικά η εταιρία ζήτησε συγνώμη και κράτησε αποστάσεις, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει. Παρόλα αυτά το παιχνίδι κυκλοφόρησε και έκανε εκτός από εντύπωση και καταπληκτικές πωλήσεις.

Τα ‘ατοπήματα’ συνεχίζονται με διαφημίσεις που απεικονίζουν κάποιον να φορά το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού πλεγμένο με τα σύμβολα του PlayStation, μια γυναίκα με τέσσερα στήθη για την προώθηση του PS Vita με σλόγκαν ‘Για να το αισθάνεστε και από τις δύο μεριές’, Κάποιους γυμνούς με τα σύμβολα να απεικονίζονται σαν τομές στα σώματά τους με ράμματα (προκαλώντας την κοινή αίσθηση και ιδιαίτερα το θέμα εμπορίας οργάνων), μια κούκλα μωρό που δακρύζει, μια λευκή γυναίκα να έχει πιάσει από το λαιμό ένα μαύρο άντρα δίπλα στο σλόγκαν ‘έρχεται η λευκή φορητή κονσόλα της Sony’ και άλλα πολλά. Κυριολεκτικά είναι αμέτρητα τα περίεργα βήματα αυτού του τμήματος.  Παρόλα αυτά, σφαγμένη ζεστή κατσίκα γεμιστή με εντόσθια απομιμήσεις για να ‘παίξουν’ οι καλεσμένοι, δεν έχουμε ξαναδεί σε εκδήλωση για βιντεοπαιχνίδι. Υποτίθεται θα γινόταν ενδελεχής έρευνα για το ποιος σκότωσε την κατσίκα μιας και ήταν αρκετά φρέσκια, όπως και για το ποιος ευθύνονταν τελικά για όλο το γεγονός. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι πως δεν μπορούμε να πέφτουμε τόσο χαμηλά για μερικά δολάρια και ένα βιντεοπαιχνίδι.

Αυτό το κατσίκι πέθανε για να εξευτελιστεί και να βεβηλωθεί. Αυτός είναι ο άνθρωπος; Σίγουρα δεν είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε ολόκληρη την εταιρία για μερικά ατοπήματα των διαφημιστών της, όμως πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη αυτά, και να πάψουμε να ‘διψάμε’ για πρόκληση. Δεν έχει τίποτα το ενδιαφέρον να προσπαθείς να προκαλέσεις ‘ντόρο’ γύρω από ένα παιχνίδι με αυτό τον τρόπο. Θα έλεγα πως κάνεις περισσότερο ‘κακό’ στη βιομηχανία και διαμορφώνεις περίεργες αντιλήψεις στους αδαής, παρά πως καταφέρνεις να ‘πείσεις’ κάποιον να αγοράσει το προϊόν σου. Πασχίζουμε χρόνια να αποτινάξουμε από πάνω μας τη ρετσινιά του ‘βίαιου’ σε ότι αφορά τα βιντεοπαιχνίδια, και με τέτοιες κινήσεις το θέμα επανέρχεται στα μέσα και χτυπάει αλύπητα όλους τους gamers χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν απλώς με την περιγραφή πως ‘πρόκειται για cosplay’.