LG G5 vs Samsung Galaxy S7

Οι δύο ναυαρχίδες, στο μικροσκόπιο
22 Φεβρουαρίου 2016 16:50
LG G5 vs Samsung Galaxy S7

Το μεγάλο «μπαμ» του Mobile World Congress 2016 έγινε πριν καλά-καλά η έκθεση ανοίξει τις πύλες της επίσημα, αφού LG και Samsung όρισαν μία μέρα πριν την παρουσίαση των ναυαρχίδων τους. Στους Unboxholics παρακολουθήσαμε ζωντανά και τα δύο events και σας μεταφέραμε άμεσα όλες τις πληροφορίες τις οποίες μπορείτε να βρείτε για το LG G5 εδώ και για το Samsung Galaxy S7 εδώ. Το καθένα με τις χάρες του, τα δυνατά του σημεία και τις αδυναμίες του. Ποιος κατάφερε τελικά να βγει νικητής το βράδυ της Κυριακής; Πάμε να  δούμε μια σύγκριση των δύο ναυαρχίδων και θα αφήσω το τελικό συμπέρασμα σε εσάς.

Ξεκινάμε με τη διαφορά μεγέθους, καθώς το LG G5 είναι μεγαλύτερο του Galaxy S7 με 149.4 x 73.9 x 7.7mm έναντι 142.4 x 69.6 x 7.9. Το S7 προτίμησε μεγαλύτερο πάχος φέτος σε σχέση με τον προκάτοχό του για χάρη της μεγαλύτερης μπαταρίας. Η διαφορά στο μέγεθος οφείλεται εν μέρει και στο μέγεθος της οθόνης του G5, αφού βρίσκεται στις 5.3 ίντσες έναντι των 5.1 ιντσών του Galaxy S7. Στο βάρος έχουμε 159gr για το LG G5 και 152gr για το Galaxy S7.

 

 

To σώμα του G5 αποτελείται από unibody αλουμινίου με αφαιρούμενο το κάτω μέρος. Το S7 ακολουθεί τον ίδιο σχεδιασμό με το S6 και έτσι έχουμε πλαίσιο από αλουμίνιο και Gorilla Glass 4 εμπρός και πίσω. Ένα πλεονέκτημα του S7 είναι πως έχει πιστοποίηση IP68 κάνοντάς το ανθεκτικό για βύθιση μισής ώρας στο νερό.

Η τεχνολογία της οθόνης είναι επίσης διαφορετική μιας και το G5 έρχεται με IPS Quantum ενώ το S7 με Super AMOLED. Το ερώτημα ποια είναι καλύτερη μάλλον θα απαντηθεί βάσει προσωπικών προτιμήσεων. Και τα δύο τηλέφωνα ενσωματώνουν Always On τεχνολογία με την οποία η οθόνη προβάλει πάντοτε την ώρα και σημαντικές πληροφορίες. Και οι δύο εταιρίες ισχυρίζονται πως η κατανάλωση της μπαταρίας δε θα επιβαρυνθεί πάνω από 1% ανά ώρα. Στην ανάλυση της οθόνης έχουμε και για τις δύο συσκευές Quad HD ανάλυση (2560x1440 pixels) με τη διαφορά στα ppi να προκύπτει από τη διαφορά μεγέθους. 554 ppi για το G5 και 577 ppi για το S7, απειροελάχιστη διαφορά που φυσικά δεν είναι διακριτή από το ανθρώπινο μάτι.

Στον εσωτερικό τους κόσμο βρίσκουμε τον Snapdragon 820 της Qualcomm στο G5, ενώ η Samsung δεν έχει ονομάσει το chipset που θα περιέχει η συσκευή, παρά μόνο έδωσε στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις του σε σχέση με το Galaxy S6. Όλοι θεωρούν δεδομένο όμως πως το S7 θα διατεθεί με Snapdragon 820 για ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και με Exynos 8890 Octa στον υπόλοιπο κόσμο. Για να αποφασίσουμε ποιο επικρατεί, θα πρέπει να τα δούμε δίπλα-δίπλα. Επίσης το S7 έχει το Vulcan API το οποίο υπόσχεται επιδόσεις κονσολών στα παιχνίδια. Και οι δύο συσκευές έρχονται με 4GB RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου, επεκτάσιμου μέσω microSD.

Μάχη στήθος με στήθος ως τώρα και περνάμε στο πιο περίπλοκο θέμα των καμερών. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο απλός γίνεται μιας και τα δύο τηλέφωνα έφυγαν από τον απλό τύπο της κάμερας που ενσωμάτωναν οι προκάτοχοί τους.

 

 

Ξεκινώντας με το G5, έχουμε δύο κεντρικές κάμερες στην πίσω πλευρά. Η μία κάμερα είναι στα 16MP με f/1.8 και η δεύτερη στα 8MP με f/2.4. Σημειώστε όμως πως η κάμερα των 8MP είναι wide angle 135 μοιρών. Τι σημαίνει αυτό; Όταν τραβάτε μια φωτογραφία με την 16MP κάμερα, αυτή ενσωματώνει όσα βλέπει ο φακός σε ακτίνα 78 μοιρών. Όταν θελήσετε να τραβήξετε μια φωτογραφία τοπίου ή απλά να συμπεριλάβετε πολλά πράματα, τότε έρχεται η δεύτερη  κάμερα των 135 μοιρών και κάνει ουσιαστικά zoom out στη φωτογραφία. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και τις δύο σε μία φωτογραφία, έτσι ώστε το zoom out να γίνει αργότερα στην επεξεργασία, χωρίς να χρειαστεί να χάσετε σε λεπτομέρεια. Το χαρακτηριστικό αυτό το είδαμε για πρώτη φορά από την LG στην εμπρόσθια φωτογραφική του LG V10. Τέλος το Laser AutoFocus συνεχίζει να είναι παρών.

Η Samsung τώρα, φαινομενικά έκανε μια υποβάθμιση της κάμερας από τα 16MP στα 12MP. Τα megapixel όμως δε λένε πάντα την αλήθεια, αφού το f/1.7 και το Dual-Pixel AutoFocus υπόσχονται φωτογραφίες με τη μέγιστη ευκρίνεια, χωρίς θόρυβο και με καταπληκτικές επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Και οι δύο συσκευές έχουν Optical Image Stabilization και δυνατότητα καταγραφής 4K UHD video στα 2160p. Στις εμπρόσθιες κάμερες το LG G5 έρχεται με 8MP κάμερα και το S7 με 5MP κάμερα και f/1.7. Συγκριτικά tests θα αποδείξουν ποιο επικρατεί, μόλις κυκλοφορήσουν οι συσκευές. Στο λειτουργικό και οι δύο συσκευές  “φοράνε” Android 6.0 Marshmallow, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Το μεν G5 έχει το LG Optimus UI ενώ το S7 το ανανεωμένο TouchWiz UI. Η λειτουργικότητα του καθενός είναι επίσης υποκειμενική σύμφωνα με τα γούστα του χρήστη.

Σε άλλα χαρακτηριστικά και οι δύο συσκευές ενσωματώνουν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το G5 το έχει στο πίσω μέρος ενώ το S7 στο Home Button. Η ταχύτητα ξεκλειδώματος μένει να αποκαλυφθεί. Η LG αποφάσισε να κάνει το βήμα εμπρός και να υιοθετήσει και αυτή το νέο πρότυπο της θύρας USB-C, ενώ η Samsung αποφάσισε να μείνει με το παραδοσιακό microUSB για να μην επηρεάσει τη συμβατότητα με το Gear VR, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις της.

Η LG ρίσκαρε φέτος και εισήγαγε το αποσπώμενο κάτω μέρος που αναφέραμε και στην αρχή. Αυτή η modular κατασκευή, ή Magic slot όπως το ονομάζει η εταιρία, επιτρέπει στο κάτω μέρος του G5 να αφαιρεθεί από τη συσκευή  επιτρέποντας στο χρήστη όχι μόνο να αλλάξει μπαταρία, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσει διάφορα αξεσουάρ που παρουσίασε η LG, όπως το Cam Plus, το οποίο κάνει το G5 μια πιο επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, με έξτρα χωρητικότητα μπαταρίας 1200mAh και κουμπιά για zoom και για καταγραφή του στιγμιότυπου. Υπάρχει ακόμα το Hi-Fi Plus module για μια πιο ακουστική εμπειρία.

Στον τομέα της μπαταρίας λοιπόν έχουμε μία αποσπώμενη 2800mAh για το G5 με fast charging και μία μη αποσπώμενη 3000mAh για το S7, επίσης με fast charging αλλά και wireless charging. Η πραγματική διάρκειά της σε καθημερινή χρήση για τις δύο συσκευές, μένει να αποδειχτεί, αφού μεγάλο μέρος σε αυτό θα παίξει η βελτιστοποίηση software.

Το σημαντικό στοιχείο της σύγκρισης των δύο συσκευών, δεν είναι άλλο από την τιμή. Δυστυχώς η LG δεν ανακοίνωσε την τιμή του G5, ούτε τη διαθεσιμότητά του. Στο αντίπαλο στρατόπεδο όμως η Samsung άνοιξε ήδη τις προπαραγγελίες και έτσι ξέρουμε πως το Galaxy S7 θα κοστίζει €729 στην ελληνική αγορά, ενώ θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων στις 11 Μαρτίου. Βασισμένοι αποκλειστικά  σε φήμες, αναμένουμε την άφιξη του G5 Μάρτιο ή Απρίλιο με τιμή ίση αν όχι ελαφρώς χαμηλότερη από το S7.

Λοιπόν τι λέτε; Ποια συσκευή από τις δύο κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις φέτος; Ποιο χαρακτηριστικό σας κέρδισε και ποιο σας απογοήτευσε; Αν υποθέσουμε πως το G5 θα βγει στην αγορά με την ίδια τιμή του S7, ποιο από τα δύο θα αγοράζατε; Θα περιμένατε μερικούς μήνες για να πέσει η τιμή ή θα το αγοράζατε κατευθείαν; Πείτε μας στα σχόλια.

Αλέξανδρος Καρατζάς

Tags: