Windows 10 Tips & Tricks

Τώρα που ωρίμασαν, ας τα δαμάσουμε!
20 Ιανουαρίου 2016 10:53
Windows 10 Tips & Tricks

Αν ένα λειτουργικό σύστημα είναι συνυφασμένο με τη ζωή μας, αυτό είναι τα Windows της Microsoft. Πλέον στη νεότερη και μάλλον τελευταία έκδοσή τους, τα Windows 10 ενσωματώνουν λειτουργίες που κάποτε απλώς θα φανταζόμασταν. Λειτουργίες όπως η εγγραφή ενός παιχνιδιού σε βίντεο με το πάτημα ενός πλήκτρου με το ενσωματωμένο πρόγραμμα, τα πολλαπλά desktops και άλλα πολλά. Παρόλα αυτά, κάποια πράγματα εξακολουθούν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Θα προσπαθήσω να σας δώσω μερικά tips και μυστικά του συστήματος, έτσι ώστε να γίνουν λίγο ευκολότερα τα πράγματα για εσάς.

Godmode

Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με την ορολογία, πιθανόν μέσα από την ασχολία μας με τα βιντεοπαιχνίδια. Τώρα μπορούμε να έχουμε την παραπάνω επιλογή και στα Windows. Λειτουργεί από την έκδοση 8.1 και μετά, και αυτό που μας επιτρέπει είναι να φτιάξουμε ένα αρχείο/ συντόμευση που θα μας ανοίγει όλες τις επιλογές του υπολογιστή κατηγοριοποιημένες, για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι δεξί κλικ στο Desktop και ‘Create new folder’. Ύστερα, στο όνομα του φακέλου πρέπει να γράψουμε το εξής:  GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} Τώρα αν επιθυμούμε κάποιο άλλο όνομα, μπορούμε να κάνουμε rename τη λέξη, αν και το Godmode έχει κάτι που το κάνει ξεχωριστό.

Power User Menu

Ένα εκνευριστικό στοιχείο της νέας εποχής των Windows είναι η συνεχής απλοποίηση των πραγμάτων και το κρύψιμο των προηγμένων ρυθμίσεων. Ειλικρινά πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να βρεις κάποια πράγματα που μέχρι σήμερα ήταν δύο κλικ μακριά. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που πολλοί δε το γνωρίζουν, το οποίο μπορεί να κάνει τα δύσκολα εύκολα άλλα το σημαντικότερο, γρήγορα. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος για να εμφανιστεί αυτό το menu είναι δεξί κλικ στο εικονίδιο του συστήματος κάτω αριστερά. Πλέον επιλογές όπως το Control Panel, η απεγκατάσταση προγραμμάτων, το Run, η διαχείριση συσκευών και άλλα είναι εκεί για να τα χρησιμοποιήσουμε.

Folder & Folder

Μέχρι σήμερα το να ανοίξεις δύο παράθυρα του συστήματος ήταν απλό. Πλέον, με τη χρήση ενός και μόνο φακέλου που υπάρχει στην μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης μας, είναι μάλλον κάτι πιο περίπλοκο. Υποτίθεται πως κάθε φορά που κάνεις κλικ πάνω σε αυτό το folder, ανοίγει το παράθυρο με τα περιεχόμενα του συστήματος. Παλαιότερα, άνοιγες δύο παράθυρα του δίσκου ‘C:’ για παράδειγμα, για ευκολία, ώστε να μεταφέρεις αρχεία μέσα στον ίδιο δίσκο χωρίς να κάνεις συνέχεια back ή να ψάχνεις κάποια διαδρομή. Πλέον, το φακελάκι αυτό ανοίγει μόνο σε μια ορισμένη διαδρομή. Όμως για να ανοίξεις όσα παράθυρα του ίδιου συστήματος θέλεις, απλώς κάνεις δεξί κλικ πάνω του και επιλέγεις ‘File Explorer’ από το μενού.

Game DVR

Για να ενεργοποιήσει κανείς το ενσωματωμένο πρόγραμμα των Windows ώστε να πραγματοποιηθεί εγγραφή της οθόνης του, του προγράμματος ή του παιχνιδιού που παίζει, απλώς χρειάζεται να πατήσει τον συνδυασμό πλήκτρων Windows + G. Τα videos σώζονται αυτόματα στον φάκελο ‘Captures’ στην τοποθεσία ‘Videos’ του προφίλ του χρήστη.

Μπάρα Desktop

Όταν έχουμε δεκάδες παράθυρα ανοιχτά και προγράμματα επί προγραμμάτων είναι δύσκολο να μεταφερθούμε στην επιφάνεια εργασίας μας και να αναζητήσουμε κάποιο αρχείο. Για αυτό, υπάρχει ένα πολύ εύκολο και εύχρηστο κόλπο. Αυτό που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να πατήσει δεξί κλικ στην κάτω μπάρα του λειτουργικού, να επιλέξει properties, και στην Καρτέλα ‘Toolbars’ να ενεργοποιήσει το ‘Desktop’. Τότε ο τίτλος Desktop θα εμφανιστεί στην μπάρα μας, με ένα μικρό βελάκι δίπλα του. Κάθε φορά που θέλουμε κάτι από την επιφάνεια εργασίας μας, αρκεί να μετακινήσουμε τον κέρσορα εκεί. Τόσο απλό άλλα τόσο πρακτικό.

Αντιο Logon Screen

Η αρχική οθόνη όπου πρέπει να γράψουμε τον κωδικό μας είναι εκεί για την ασφάλεια των αρχείων μας, όμως είναι σε περιπτώσεις αρκετά εκνευριστική. Προσωπικά την βρίσκω περιττή όταν αφορά έναν υπολογιστή στον οποίο έχουμε μόνο εμείς πρόσβαση και θέλουμε να ανοίξει και να αρχίσει να κάνει τη δουλειά του, όσο εμείς για παράδειγμα θα φτιάχνουμε τον καφέ μας. Είναι άλλο να πατάς το κουμπί και να φεύγεις, και άλλο να περιμένεις να βάλεις τα στοιχεία σου πριν φύγεις. Για να απενεργοποιήσουμε την οθόνη αυτή , το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε Windows + R και να γράψουμε netplwiz. Εκεί, στην καρτέλα ‘Users’ απλά φροντίζουμε να μην είναι τσεκαρισμένο το ‘Users must enter a user name and password to use this computer’. Αυτό ήταν.

Αντίο Taskbar Search

Ένα μεγάλο κομμάτι του νέου λειτουργικού ακούει στο όνομα Cortana και Windows Search. Για αυτόν τον λόγο στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο για search. Για να απενεργοποιήσουμε αυτό το πεδίο ώστε να μην πιάνει χώρο στην οθόνη μας, απλώς  κάνουμε δεξί κλικ στην Taskbar, επιλέγουμε ‘Search’ και διαλέγουμε αυτό που επιθυμούμε (στην προκειμένη περίπτωση, disable).

Tags: