Μετάβαση στο περιεχόμενο

ή
|

Νέος εδώ;

Έχεις λογαριασμό;

Επαναφορά κωδικού

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε σύνδεσμο επαναφοράς

Θυμάστε τον κωδικό σας;

Εύρεση ονόματος χρήστη

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε το όνομα χρήστη

Θυμάστε το όνομα χρήστη σας;

FBC: Firebreak – Οι εντυπώσεις μας από το multiplayer παιχνίδι των δημιουργών του Alan Wake

Οι πρώτες σκέψεις μας για το παιχνίδι

Στράτος Χατζηνικολάου
Στράτος Χατζηνικολάου

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχω στα χέρια μου το FBC: Firebreak (Steam έκδοση), το νέο παιχνίδι της Remedy Entertainment, της γνωστής ομάδας των Max Payne, Alan Wake και Control. Πρόκειται για ένα PVE first-person shooter multiplayer παιχνίδι τριών παικτών, που διαδραματίζεται στον ίδιο κόσμο με το Control. Κεντρικός σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την τάξη και την ασφάλεια, με τα γεγονότα να λαμβάνουν χώρα μετά το Control.

Για να σας δώσω να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, η περιγραφή του παιχνιδιού αναφέρει: “Καθώς τα γραφεία του Bureau βρίσκονται υπό μια φονική και παρατεταμένη πολιορκία από εξωκοσμικές δυνάμεις, μόνο η ομάδα Firebreak έχει τις ικανότητες και το θάρρος να επαναφέρει την τάξη”. Η ομάδα του Firebreak αποτελείται από 3 διαφορετικά class που τα ονομάζει “Kits”: τα Fix Kit, Jump Kit και Splash Kit. Το FBC δεν διαθέτει PVP mode και επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στο PVE. Οι παίκτες πρέπει να συνεργαστούν για να βγάλουν εις πέρας διάφορες δουλειές (jobs) και να διατηρήσουν την ασφάλεια. Κάθε δουλειά είναι ουσιαστικά και ένα διαφορετικό mode.

Advertisement

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, όσον αφορά τα Kits. Το Fix Kit επικεντρώνεται στο repair του πράγματος, καθώς έχει τη δυνατότητα να επισκευάζει μηχανήματα μέσα στο game, ενώ το Jump Kit διαθέτει ένα όπλο με ρεύμα (Electro-Kinetic Charge Impactor) που και αυτό είναι σημαντικό σε κάθε match. Το τρίτο και τελευταίο “class” είναι το Splash Kit. Όποιος το εξοπλίσει θα πάρει στα χέρια του ένα ειδικό όπλο που εκτοξεύει νερό (Crank-Operated Fluidic Ejector). Με το Splash Kit μπορούμε να σβήνουμε τις φωτιές ή να κάνουμε wet τους εχθρούς. Το νερό είναι γενικά το healing στο παιχνίδι, και κάθε χάρτης είναι γεμάτος με βρύσες ή ειδικά κουτιά που πετάνε νερό για την αναπλήρωση της ζωής.

Επίσης, εκτός από τα Kits που προσφέρουν μοναδικές ικανότητες για κάθε δουλειά, ο χαρακτήρας μας μπορεί να εξοπλιστεί και με διάφορα όπλα, ενώ υπάρχει και το level σύστημα, όπως βλέπουμε στα περισσότερα multiplayer παιχνίδια. Επίσης, υπάρχει και ένα menu με abilities/ικανότητες τύπου talents, που εκτός από εμάς, ορισμένα από αυτά βοηθούν και ολόκληρη την ομάδα. Παραδείγματος χάρη, υπάρχει ability που μας βοηθάει να κάνουμε πιο γρήγορα repair ή να τρέχουμε για περισσότερη ώρα. Το παιχνίδι σε αυτό το κομμάτι είναι αρκετά πλούσιο και δεν νιώθω ότι του λείπει κάτι.

Advertisement

Οι δουλειές -δηλαδή τα modes- είναι πέντε, με τις δύο πρώτες να είναι ξεκλείδωτες από την αρχή. Οι κεντρικές δουλειές, λοιπόν, είναι τα Hot Fix, Paper Chase, Ground Control, Frequency Shift και Freezer Duty. Επίσης να αναφέρω ότι το κάθε mode έχει και διαφορετικά επίπεδα. Για παράδειγμα, κεντρικός σκοπός στο Paper Chase είναι να διαλύσουμε εκατοντάδες χιλιάδες sticky notes που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον χάρτη. Στο πρώτο επίπεδο είναι αρκετά εύκολο και γρήγορο για να γίνει, απλά τελειώνεις με τα sticky notes, καλείς το ασανσέρ και φεύγεις μαζί με την ομάδα σου.

Στο δεύτερο επίπεδο (level 2) καλούμαστε να διαλύσουμε πολλά περισσότερα sticky notes και τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς παράλληλα βγαίνουν περισσότεροι εχθροί που δεν μας αφήνουν σε ησυχία. Στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο (level 3) εκτός από τα sticky notes, έχουμε και ένα τεράστιο boss (τυλιγμένο με sticky notes, ίσως το έχετε δει σε trailer) που θέλει μια ολόκληρη διαδικασία για να πέσει. Όλα τα modes χωρίζονται σε επίπεδα (Clearance Levels), ενώ εμείς μπορούμε να ανεβάσουμε πριν από κάθε game τη δυσκολία (Threat Levels) ή το Corruption Level. Το normal του πράγματος είναι αρκετά βατό, αλλά υπάρχει αρκετά μεγάλη δυσκολία στα παραπάνω επίπεδα, καθώς εκτός από τις ορδές εχθρών, συμβαίνουν και διάφορα random events.  

Advertisement

Ακόμα δεν έχω καταλήξει αν μου αρέσει ή όχι, κυρίως επειδή δεν έχω αφιερώσει πολλές ώρες. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το FBC: Firebreak δεν μοιάζει με τα περισσότερα multiplayer παιχνίδια εκεί έξω. Είναι αρκετά παράξενο, και μου πήρε λίγο χρόνο να το συνηθίσω. Έχει μεν ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά νομίζω πως του λείπει περιεχόμενο. Παρά τις πέντε διαφορετικές “δουλειές” (modes), γίνεται σχετικά επαναλαμβανόμενο μετά από λίγη ώρα. Δεν είμαι σίγουρος πόσο ακόμα μπορεί να με κρατήσει. Ίσως να το απολάμβανα περισσότερο αν το έπαιζα με την παρέα μου και όχι με αγνώστους. Παρ’ όλα αυτά, σε αρκετά sessions μίας ώρας, ένιωθα ότι με κουράζει και ότι κάνω το ίδιο πράγμα συνέχεια. Μπορώ να δώσω ένα ελαφρυντικό όμως στην Remedy, καθώς δεν έχει εμπειρία στα multiplayer παιχνίδια.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν το matchmaking. Όταν επέλεγα Quick Match, το παιχνίδι έβρισκε σχεδόν αμέσως game – αν και πολλές φορές το party δεν συμπληρωνόταν με τρεις παίκτες και παίζαμε δύο. Ωστόσο, όταν προσπαθούσα να μπω σε συγκεκριμένο mode, όπως το Sticky Notes ή το Ground Control, περίμενα πολλή ώρα για να βρω συμπαίκτες και αν δεν έβρισκα, με έβαζε να παίξω μόνος! Το matchmaking δεν λειτουργούσε σωστά και είχε θέματα. Μάλιστα, πριν από λίγη ώρα κυκλοφόρησε ένα hotfix στο PC που διορθώνει την κατάσταση, αν και δεν ξέρω ακόμα τι άλλαξε.

Advertisement

Επίσης, να αναφέρω ότι αν κάποιος «φάει» disconnect εν ώρα match, δεν υπάρχει επιλογή να κάνει join ξανά, οπότε θα πρέπει να αναζητήσει νέο παιχνίδι από την αρχή. Και μιας και μιλάμε για ένα multiplayer παιχνίδι, δεν υπάρχει text chat, αλλά ούτε voice chat. Οπότε, αν θέλετε να παίξετε το παιχνίδι με φίλους σας θα χρειαστεί να «τσατάρετε» μέσω Discord ή άλλης εφαρμογής. Αν όμως παίζετε μόνοι, η μοναδική μορφή επικοινωνίας με άλλους παίκτες είναι το σύστημα Ping, που σας επιτρέπει να αφήνετε σημάδια στον χάρτη.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να προτείνω το παιχνίδι σε κάποιον αυτή τη στιγμή, από τη μία είναι η έλλειψη του περιεχόμενου και του αδύναμου matchmaking και από την άλλη η τιμή του. Το FBC διαθέτει κάποιες ωραίες ιδέες και πιστεύω πως αν υποστηριχθεί από την Remedy ίσως μιλάμε για ένα διαφορετικό παιχνίδι σε ένα χρόνο από τώρα. Για αυτό το λόγο θα σας πω να κρατήσετε αυτή τη στιγμή τα χρήματά σας και να δοκιμάσετε το παιχνίδι μόνο αν είστε συνδρομητές στα Xbox Game Pass ή PlayStation Plus Extra/Premium.

Το FBC: Firebreak κυκλοφορεί από τις 17 Ιουνίου σε PC, PlayStation 5 και Xbox Series X|S. Ο τίτλος είναι διαθέσιμος και στα PlayStation Plus Extra/Premium, αλλά και στο Xbox Game Pass. Ίσως επιστρέψω μελλοντικά με ένα πλήρες review για το παιχνίδι, καθώς θα έχω ασχοληθεί μαζί του περισσότερες ώρες.

Υ.Γ. Προτιμώ την Remedy του Alan Wake και του Control…

Ακολουθήστε το Unboxholics στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.

Hub

Xbox

Xbox

Δες περισσότερα