Far Cry Primal - Gameplay Hands On

Καλωσήρθατε στην εποχή του Λίθου
04 Δεκεμβρίου 2015 04:10
Far Cry Primal - Gameplay Hands On

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το Far Cry ως franchise τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί. Η αλλαγή κατεύθυνσης για ένα franchise προκαλείται πολλές φορές από την απαραίτητη ανάγκη για επιβίωση. Παρά τις όποιες γκρίνιες για αναμάσημα των ίδιων ιδεών, η Ubisoft Montreal καταφέρνει να κρατάει τη σειρά ψηλά στην υπόληψη των gamers. Μετά το υπερεπιτυχημένο τέταρτο μέλος και τον "θεότρελο" Pagan Min, το στούντιο του Καναδά αποφάσισε να ετοιμάσει κάτι εντελώς νέο, τουλάχιστον στο setting. Έτσι γεννήθηκε το Far Cry Primal, ένα παιχνίδι που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και παραδόξως βρίσκεται πολύ πιο κοντά από ότι περιμέναμε, μιας και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο για τα PS4 και Xbox One και ένα μήνα αργότερα για τα PC. Η εμπιστοσύνη που έχει η γαλλική εταιρία σε αυτό το νέο εγχείρημα που ακούει στο όνομα Far Cry Primal είναι εμφανής από το γεγονός πως δεν πρόκειται για κάποιο spin-off αλλά για την επόμενη, μεγάλη προσθήκη στη σειρά Far Cry.

Οι Unboxholics ήταν το μοναδικό ελληνικό μέσο και από τα λίγα παγκοσμίως που είχαν την ευκαιρία να δουν και να παίξουν το Far Cry Primal, μετά από πρόσκληση της CD Media και της Ubisoft. Εκεί ήρθα σε επαφή με ανθρώπους που αποτελούν βασικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιχνιδιού όπως ο Thomas Simon (Game Director), Kevin Shortt (Lead Writer) και Maxime Beland (Creative Director). Πέρα από την ευκαιρία για συζήτηση που είχα μαζί τους, μας έκαναν μία μικρή παρουσίαση του παιχνιδιού και των χαρακτηριστικών του, ενώ στη συνέχεια έπαιξα μαζί τους το Far Cry Primal. Έτσι, παρακάτω θα σας παραθέσω τις πρώτες εντυπώσεις μου από τον τίτλο, οι οποίες συνοδεύονται από πληροφορίες που αποκαλύπτονται για πρώτη φορά καθώς και αποκλειστικά gameplay πλάνα.

Ελάχιστα είναι αυτά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για την ιστορία του παιχνιδιού και ακόμα και εγώ που έπαιξα το παιχνίδι, δεν είχα πρόσβαση σε αποστολές που είχαν σχέση με το σενάριο. Φαίνεται πως η Ubisoft επιθυμεί να το αφήσει ως έκπληξη το συγκεκριμένο κομμάτι. Παρόλα αυτά, θα αναφέρω αυτά που είναι ήδη γνωστά για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει καθόλου τις εξελίξεις γύρω από τη βιομηχανία τον τελευταίο καιρό. Το Far Cry Primal μας επιστρέφει 12.000 χρόνια πίσω στην ιστορία της ανθρωπότητας με πρωταγωνιστή τον Takkar, έναν σκληραγωγημένο κυνηγό που αναζητά εκδίκηση για την επίθεση που δέχτηκε η φυλή του. Καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο Takkar θα παλέψει για να χτίσει την δικιά του φυλή και να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέους ορίζοντες. Βέβαια, η ενασχόληση μου με τον τίτλο με έβαλε σε υποψίες πως πρόκειται να ελέγχουμε και άλλους χαρακτήρες εκτός από τον Takkar, συμπεριλαμβανομένου γυναικείων χαρακτήρων, καθώς στο skill tree μενού του παιχνιδιού εμφανίζονταν και άλλοι χαρακτήρες. Αν δεν βγουν αληθινές οι υποψίες μου, τότε σίγουρα θα τους δούμε ως συνοδούς στις περιπέτειες του Takkar. Κάπου εδώ θα ήθελα να επισημάνω πως ο Elias Toufexis, γνωστός από την δουλειά του στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών από σειρές όπως Deus Ex, Assassin’s Creed και Splinter Cell, δανείζει τη φωνή του στον Takkar.

Το Far Cry Primal συνεχίζει στα μονοπάτια ενός open-world παιχνιδιού με πλούσιο περιεχόμενο για εξερεύνηση, όπου αυτή τη φορά η επιβίωση είναι ο κυρίαρχος σκοπός σε έναν κόσμο που ο άνθρωπος δε βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Από την πρώτη στιγμή που έπιασα το χειριστήριο στα χέρια μου και μπήκα στον επικίνδυνο, φανταστικό κόσμο του Oros, όπου και διαδραματίζεται το παιχνίδι, ένιωσα πως βρίσκομαι σε οικείο περιβάλλον λόγω του ότι το gameplay κινείται στα ίδια πλαίσια με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Μπορεί το τοπίο να έχει αλλάξει και να υπάρχουν προσθήκες στο γενικότερο τρόπο αλληλεπίδρασης των παικτών όπως η εξημέρωση άγριων ζώων, αλλά οι παίκτες που έχουν ασχοληθεί με την σειρά θα έχουν μία ομαλή επαναφορά στο σύμπαν του Far Cry.

Όντας ένα παραδοσιακό FPS franchise, οι φίλοι της σειράς έχουν συνηθίσει να χειρίζονται πολυβόλα όπλα, καθώς και να οδηγούν οχήματα. Εφόσον βρισκόμαστε στην εποχή του Λίθου, όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν. Πολλοί αναρωτήθηκαν πως το Far Cry Primal θα καταφέρει να παραδώσει μία ευχάριστη εμπειρία δεδομένου της διαφορετικής εποχής αλλά ευτυχώς οι πρωτόγονοι είχαν στην διάθεση τους περισσότερα όπλα για να προστατευθούν από όσα φανταζόμασταν. Είμαι χαρούμενος με τον τρόπο που χειρίστηκε η Ubisoft το συγκεκριμένο θέμα καθώς περίμενα να υπάρχει μεγάλη έλλειψη εδώ. Αντιθέτως, οι developers φαίνεται πως έκαναν τις απαραίτητες προεργασίες στο σπίτι πριν πάνε στο μάθημα της ιστορίας και το Far Cry Primal περιέχει πολύτιμα εργαλεία/όπλα από την εποχή του Λίθου όπως τσεκούρι, μαχαίρια φτιαγμένα από πέτρα, τόξο, μακρύ τόξο, ρόπαλο, δόρυ και παγίδες φτιαγμένες από ξύλο. Παράλληλα, οι developers έπαιξαν με την φαντασία τους και δημιούργησαν βόμβες δηλητηρίου και βόμβες που περιέχουν κεντρί από μέλισσες. Από όσα είδα, πιστεύω ότι η προσέγγιση της είναι σωστή και είναι ξεκάθαρο πως συμβουλεύτηκε αρκετούς έμπειρους ανθρώπους επάνω σε αυτό το θέμα τόσο για τον σχεδιασμό των όπλων όσο και για την γενικότερη ιστορική ακρίβεια του παιχνιδιού. Φυσικά, τα παραπάνω οδηγούν σε ένα πιο μεστό gameplay με έντονα stealth και RPG στοιχεία όπου πολλές φορές χρειάστηκε να ακολουθήσω μία crouch τακτική για να αντιμετωπίσω τους διάφορους εχθρούς.

Παράλληλα, οι developers έπαιξαν με τη φαντασία τους και δημιούργησαν βόμβες δηλητηρίου και βόμβες που περιέχουν κεντρί από μέλισσες. Από όσα είδα, πιστεύω ότι η προσέγγιση της είναι σωστή και είναι ξεκάθαρο πως συμβουλεύτηκε αρκετούς έμπειρους ανθρώπους επάνω σε αυτό το θέμα τόσο για τον σχεδιασμό των όπλων όσο και για την γενικότερη ιστορική ακρίβεια του παιχνιδιού. Στο hands-on session που είχα στο event της Ubisoft, το οποίο διήρκησε περίπου μία ώρα, είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στο κόσμο του παιχνιδιού, να επιτεθώ βάσεις άλλων πρωτόγονων, να εξημερώσω άγρια ζώα για να είναι με το μέρος μου, να χρησιμοποιήσω την φωτιά προς όφελος μου. Οι ευκαιρίες εξερεύνησης στο κόσμο του Far Cry Primal είναι πολλές και προκύπτουν από τα outposts, τα camps, τις ανθρώπινες σπηλιές αλλά και τις άγνωστες τοποθεσίες. Το Far Cry Primal είναι από εκείνες τις περιπτώσεις παιχνιδιών που δεν ήθελα να αφήσω το χειριστήριο από τα χέρια μου και ήθελα να συνεχίσω να εξερευνώ τον κόσμο του.

Αυτό για το οποίο είμαι περισσότερο ενθουσιασμένος στο Far Cry Primal είναι τα άγρια ζώα που θα μπορούν να εξημερώνουν οι παίκτες στο παιχνίδι. Η εξημέρωση πραγματοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού και όταν είναι επιτυχής, τότε αυτό το ζώο προστίθεται στη λίστα των ζώων που μπορεί ο χρήστης να καλέσει για να παλέψει τους εχθρούς του. Είτε πρόκειται για μαμούθ, τίγρεις, λύκους, άγριους σκύλους, τζάγκουαρ, αρκούδες και λιοντάρια, σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη λίστα άγριων ζώων, η οποία είναι πολύ πιθανό να επεκτείνεται αρκετά μέσα από την ιστορία του παιχνιδιού. 

Μιας και μίλησα για την πανίδα του Far Cry Primal, δεν θα γινόταν να παραλείψω να μιλήσω για ένα χαρακτηριστικό που λάτρεψα και συνδυάζεται εξαιρετικά με τη φύση του Far Cry Primal. Πρόκειται για το Owl Vision και μέσα από αυτό χειριζόμουν μία κουκουβάγια για να βρω τα επόμενα θηράματα μου ή να αναζητήσω σπάνια άγρια ζώα. Με τον έλεγχο της κουκουβάγιας, είχα πρόσβαση σε τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες. Μπορούσα να δώσω εντολή στο άγριο ζώο που είχα επιλέξει να με συνοδεύσει για να επιτεθεί στον εχθρό, να θέσω ένα waypoint στον χάρτη, να μεγενθύνω στο σημείο που επιθυμούσα και να ενεργοποιήσω το hunter vision που με βοηθούσε να εντοπίσω καλύτερα αντικείμενα και ζώα στον κόσμο του παιχνιδιού.

Αν το crafting system του Far Cry 3 και 4 θεωρείται σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας από τους φίλους της σειράς, τότε η παρουσία του στο Far Cry Primal είναι σημαντικότερη από ποτέ δεδομένου πως βρισκόμαστε στην αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Το φαγητό, τα βότανα και υλικά όπως πέτρα, ξύλο, πυλός, σχιστόλιθος, δέρματα ζώων κ.α είναι αναπόσταστο κομμάτι της crafting εμπειρίας. Όλα αυτά που ανέφερα, οι παίκτες μπορούν να τα κερδίσουν είτε κάνοντας επιθέσεις σε outposts μέσω των rewards stash, είτε εξερευνώντας τον κόσμο του παιχνιδιού. Όπως και στους πρόσφατους τίτλους της σειράς, έτσι και εδώ η αναβάθμιση των ικανοτήτων του πρωταγωνιστή δηλώνει δυναμικά το παρόν. Ικανότητες επιβίωσης, ικανότητες κυνηγητού, ικανότητες πάλης, ικανότητες crafting, ικανότητες συλλογής και ικανότητες εξημέρωσης. Αυτές είναι οι κατηγορίες που δίνονται στους παίκτες για να ξοδέψουν τους πόντους αναβάθμισης τους.

Μπορεί η άγρια ζωή να χρειάζεται συνεχής προσοχή αλλά χωρίς ξεκούραση, ο Takkar δεν θα είχε την δύναμη να παλέψει για τη ζωή του. Έτσι, τα campfires είναι ένας τρόπος για να ξεκουραστεί ο πρωταγωνιστής, τα οποία παράλληλα μου έδωσαν την δυνατότητα να διαλέξω αν θα ήθελα να ξυπνήσω το πρωί ή το βράδυ, κάτι το οποίο προκύπτει από τον κύκλο ημέρας και νύχτας (day and night cycle) που υποστηρίζει το παιχνίδι. Όπως γινόταν και στην πραγματικότητα εκείνα τα χρόνια, έτσι και εδώ σε αρκετές περιπτώσεις, ο Takkar θα χρειαστεί την φωτιά ως άμυνα αλλά και ως τακτική για επιθέσεις σε outposts.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ GAMEPLAY ΠΛΑΝΑ

Τα ποικιλόμορφα περιβάλλοντα της σειράς Far Cry καταφέρνουν κάθε φορά να με εντυπωσιάσουν και το Far Cry Primal μου δημιούργησε ακριβώς το ίδιο συναίσθημα. Από τις χιονισμένες οροσειρές μέχρι και τις καταπράσινες πεδιάδες, η Dunia Engine 2 αιχμαλωτίζει με έναν όμορφο τρόπο την θεαματική ποικιλομορφία του Oros και ταυτόχρονα την ωμή σκληρότητα της άγριας φύσης. 

Όταν το ρίσκο μπαίνει σε μία ομάδα ανάπτυξης όπως αυτή της Ubisoft Montreal, τότε μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα. Αυτό συμβαίνει γιατί το ρίσκο είναι ο βασικός παράγοντας από τον οποίο προκύπτουν μεγάλες ευκαιρίες για εξαιρετικά παιχνίδια. Το Far Cry Primal ρισκάρει και μέχρι στιγμής κερδίζει. Η πρώτη εμπειρία μου με τον νέο τίτλο της Ubisoft μου δημιούργησε την ανάγκη να περιμένω με ανυπομονησία τις περιπέτειες του Takkar, ενώ μου έδωσε να καταλάβω πως θα δούμε ένα παιχνίδι με πλούσιο περιεχόμενο. Crafting, κυνήγι θρυλικών πλασμάτων από το παρελθόν όπως τα μαμούθ, ανθρωποκυνηγητά μεταξύ των φυλών που διεκδικούν την επικράτηση καθώς και stealth και RPG στοιχεία αισθητά πιο έντονα από αυτό που έχουμε συνηθίσει είναι μερικά από τα πράγματα για τα οποία το Far Cry Primal μόλις μπήκε στην λίστα των τίτλων που περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το Far Cry Primal αναμένεται στις 23 Φεβρουαρίου του 2016 για PlayStation 4 και Xbox One, ενώ η PC έκδοση του τίτλου πρόκειται να κυκλοφορήσει 1η Μαρτίου του ίδιου έτους.