5 από τους πιο τρομακτικούς κλόουν που έχουμε δει ποτέ στον κινηματογράφο
Από την αρχαία Αίγυπτο και την μεσαιωνική περίοδο, μέχρι τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής, η παρουσία των κλόουν μπορεί να παρατηρηθεί στις περισσότερες κουλτούρες ανά τους αιώνες. Η φιγούρα του όπως την γνωρίζουμε σήμερα όμως, με τα πολύχρωμα ρούχα, άσπρο μέικ-απ στο πρόσωπο, κόκκινη μύτη και πλατιά παπούτσια μάλλον εμφανίστηκε στον 20ο αιώνα.
Όσον αφορά τον κινηματογράφο τώρα, οι βουβές ταινίες He Who Gets Slapped και The Man Who Laughs, είναι αυτές που παρουσίασαν στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά μία διαφορετική, πιο σκοτεινή εκδοχή του. Το αρχέτυπο του τρομακτικού κλόουν όμως, εδραιώθηκε για τα καλά στις συνειδήσεις μας αρκετά χρόνια αργότερα, και πιο συγκεκριμένα το 1990 μέσα από τον δαιμονικό «Pennywise» στην μίνι-σειρά It, που προβλήθηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ΑΒC.
Ο κλόουν, σαν φιγούρα, λατρεύτηκε από την ποπ κουλτούρα και ειδικότερα από τους λάτρεις των ταινιών τρόμου με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αρκετούς μιμητές του αλλά και πληθώρα ταινιών με τον βασικό κακό να είναι ο κλόουν. Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με μερικούς από τους πιο καλοσχεδιασμένους και τρομακτικούς κλόουν που έχουμε δει στο σινεμά.
Clown Doll - Poltergeist (1982)
Στην ταινία Poltergeist, ο Tobe Hooper σκηνοθετεί ένα από τα πιο διάσημα jumpscares στην ιστορία του κινηματογράφου. Πράγματι, η σκηνή με την τρομακτική κούκλα κλόουν διαρκεί περίπου 40 δευτερόλεπτα και ο τρόπος που ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνική είναι ένα μικρό masterclass για μελλοντικούς επαγγελματίες του χώρου. Επιπρόσθετα, στην ίδια σκηνή καταφέρνει να κάνει την φιγούρα της κούκλας να μοιάζει το πιο απειλητικό και επικίνδυνο στοιχείο της ταινίας. Βέβαια, το setup είχε γίνει αρκετά νωρίτερα, όταν ένας από τους χαρακτήρες, πριν πέσει για ύπνο, βλέπει την κούκλα να στέκεται στην απέναντι καρέκλα του κρεβατιού έχοντας μία τρομακτική όψη με αποτέλεσμα να ρίχνει το μπουφάν πάνω της για την καλύψει. Το payoff θα έρθει αργότερα μέσα από το αποτελεσματικό jumpscare που αναφέραμε πιο πάνω.
Captain Spaulding – House of 1000 Corpses (2003)
Στο House of 1000 Corpses, σκηνοθεσίας Rob Zombie, ο «Captain Spaulding» απεικονίζεται ως τον ιδιοκτήτη ενός βενζινάδικου κάπου στα αχανή μέρη του Τέξας που πουλάει επίσης και τηγανητό κοτόπουλο. Ο χαρακτήρας του εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ταινία του Zombie, ενώ στην συνέχεια τον είδαμε να επιστρέφει στα The Devil's Rejects (2005) και 3 from Hell (2019). Πίσω από το βαμμένο πρόσωπο βρίσκεται ο ηθοποιός Sid Haig και ο χαρακτήρας που υποδύεται έχει χαρακτηριστεί από τους φανς του είδους ως ένας από τους πλέον θρυλικούς στο μοτίβο των φονικών κλόουν. Ο αείμνηστος Αμερικανός ηθοποιός με το επιβλητικό παρουσιαστικό, από τις πρώτες του εμφανίσεις στην τηλεόραση στον ρόλο της μούμιας στο επεισόδιο “Lucy and the Monsters” της σειράς The Lucy Show το 1964, μέχρι τον «Captain Spaulding», δικαίως θεωρείται ένα από τα είδωλα των ταινιών τρόμου.
The Clöyne – Clown (2014)
Μπορεί το Clown του σκηνοθέτη της πρόσφατης τριλογίας των ταινιών Spiderman, Jon Watts, να μην κατάφερε να κερδίσει την προσοχή των φανς του σινεμά του τρόμου, ωστόσο, ο κλόουν του, μας έδωσε μερικές δυνατές σκηνές και μπόλικο body horror. Η ταινία του λειτουργεί περισσότερο ως origin story ενός αιμοσταγή villain. Η υπόθεση εστιάζει στον Kent McCoy, έναν στοργικό πατέρα και σύζυγο, ο οποίος διοργανώνει ένα πάρτι γενεθλίων για τον μικρό του γιο. Όταν όμως ο κλόουν που προσλήφθηκε δεν κατάφερε να πάει, ο Kent ανακαλύπτει μια παλιά στολή κλόουν στο υπόγειο ενός σπιτιού και αποφασίζει να την φορέσει. Αυτό που θα μάθει αργότερα είναι ότι η στολή είναι καταραμένη και μεταμορφώνει σε όποιον την φοράει σε δολοφόνο.
Jack-In-The-Box Clown - Krampus (2015)
Το Krampus σε σκηνοθεσία Michael Dougherty και με πρωταγωνιστές τους Adam Scott και Toni Collette, είναι μία τίμια κωμωδία τρόμου με έντονο το φολκλόρ στοιχείο καθώς αντλεί έμπνευση από την Γερμανική λαογραφία που αναφέρει ότι ένα ανθρωπόμορφο τέρας κυνηγάει τα άτακτα παιδιά την περίοδο των Χριστουγέννων και στην συνέχεια είτε τα τρώει, είτε τα παίρνει μαζί του στην κόλαση. Στην ταινία, πέρα από την δαιμονική φιγούρα, «Krampus», υπάρχει ακόμη ένα σκοτεινό πλάσμα με τεράστιο στόμα που μπορεί να καταβροχθίσει ολόκληρούς ανθρώπους με αυτό, και λειτουργεί ως τον δεύτερο villain στην ιστορία. Μπορεί να μην τον βλέπουμε για αρκετά λεπτά στην οθόνη αλλά η παρουσία του ανήκει σίγουρα στα highlights της ταινίας.
Art the Clown – Terrifier (2016)
Με το budget να κυμαίνεται κοντά στα 35 εκατομμύρια δολάρια, το Terrifier του Damien Leone πήγε εξαιρετικά στο παγκόσμιο box office με αποτέλεσμα την δημιουργία του σίκουελ της περσινής χρονιάς. Ωστόσο, η ταινία δέχτηκε αρνητική κριτική κυρίως για τους αδύναμους διαλόγους, τις ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και την έλλειψη ανάπτυξης των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων. Το στοιχείο φυσικά το οποίο ξεχώρισε, χαρίζοντας παράλληλα ανατριχίλα, τρόμο και μερικές από τις πιο φρικιαστικές και αποκρουστικές σκηνές στην ταινία ήταν ο φονικός «Art the Clown». Η παράσταση που δίνει ο David Howard Thornton, ο ηθοποιός δηλαδή που υποδύεται τον τρομακτικό κλόουν, σίγουρα θα αφήσει το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στην ιστορία του σινεμά του τρόμου.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.