5 σειρές για να δείτε αν σας λείπει το Better Call Saul

Μία μίνι-λίστα για όσους θέλουν να βιώσουν κάτι αντίστοιχο
03 Ιουνίου 2024 14:58
5 σειρές για να δείτε αν σας λείπει το Better Call Saul

Το Better Call Saul, prequel του Breaking Bad, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετατραπεί σε μια από τις πιο αγαπημένες σειρές εκατομμυρίων τηλεθεατών ανά την υφήλιο. Το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα θα κριθεί από τον χρόνο, μέχρι στιγμής όμως είναι από τις περιπτώσεις σειρών που καταλαβαίνει κάποιος από τα πρώτα κιόλας επεισόδια ότι πρόκειται να παρακολουθήσει ένα ποιοτικό δράμα, αριστοτεχνικά κατασκευασμένο με αληθοφανείς χαρακτήρες τοποθετημένους μέσα σε ρεαλιστικές καταστάσεις.

Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε μερικές μόνο τηλεοπτικές σειρές για εσάς που σας λείπει ένα καλογραμμένο, εθιστικό δράμα με ποιοτική αφήγηση και βαθιά ανθρώπινη διάσταση, όπως το Better Call Saul.

Oz (TV Series 1997–2003)

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε το Oz, δεν θα υπήρχε το The Sopranos, κι αν δεν υπήρχε το The Sopranos, πολύ πιθανό να μην υπήρχε ούτε το Breaking Bad. Το HBO, πίσω στο μακρινό 1997, θα ταράξει για τα καλά τα τηλεοπτικά “νερά” της εποχής, παρουσιάζοντας στο ανυποψίαστο τότε κοινό, το Oz, την σειρά δηλαδή που άλλαξε πραγματικά την τηλεόραση, τόσο με τις ιδιαίτερες αφηγηματικές τεχνικές της, όσο και με τις θεματικές που καταπιάστηκε. Showrunner ήταν ο Tom Fontana, ενώ πρωταγωνιστούσαν σπουδαία ονόματα όπως αυτά των Rita Moreno, Ernie Hudson, J.K. Simmons και Harold Perrineau.

The Sopranos (1999–2007)

Το HBO, μετά και το πετυχημένο “πείραμα” του Oz, παρουσιάζει τη σειρά που αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς τόσο για τον κινηματογράφο όσο και για την τηλεόραση. Το Sopranos, δημιουργία του David Chase, έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 1999, με τον αρχιμαφιόζο Tony Soprano και την δυσλειτουργική του οικογένεια να αφήνουν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στον καλλιτεχνικό κόσμο. Μέσα σε 8 χρόνια, ο πιο πληγωμένος και ανθρώπινος μαφιόζος όλων των εποχών, κατάφερε να μας συγκινήσει, να μας κάνει γελάσουμε αλλά και να τρομάξουμε με την ύπαρξη του. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα δείτε τον αείμνηστο James Gandolfini μεταξύ άλλων σημαντικών για την εποχή ηθοποιών.

The Wire (2002–2008)

Η καλλιτεχνική κληρονομιά που έχει αφήσει πίσω της η αστυνομική σειρά The Wire, που προβλήθηκε στο HBO από το 2002 έως το 2008, είναι τόσο αισθητή που συνεχίζει να ασκεί σημαντική επιρροή μέχρι και σήμερα στους νέους δημιουργούς. Έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη τηλεοπτική σειρά του 21ου αιώνα από 206 κριτικούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του BBC Culture. Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε πριν από 14 χρόνια. Η δημοφιλής σειρά κατάφερε να παρουσιάσει με τον πιο ώμο και ρεαλιστικό τρόπο κοινωνικά ζητήματα που ταλαιπωρούσαν (και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν) τη σύγχρονη Αμερική.

Breaking Bad (2008–2013)

Το Breaking Bad είναι η σειρά που κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την τηλεοπτική μυθοπλασία. Μέσα από ένα ιδιαίτερο και πρωτοποριακό είδος αφήγησης, ο δημιουργός της Vince Gilligan, δε δανείζεται απλά διδάγματα από άλλους μεγάλους σκηνοθέτες του παρελθόντος αλλά παρουσιάζει κι ο ίδιος τεχνικές που μέχρι και σήμερα θεωρούνται καινοτόμες τόσο στον τηλεοπτικό όσο και στον κινηματογραφικό χώρο. Πολλές αναλύσεις θα μπορούσαν να γίνουν για το πως κατάφερε η συγκεκριμένη σειρά να ξεχωρίσει από άλλες, στο φινάλε όμως, αυτό που μένει ως μία και μοναδική αλήθεια είναι ότι, η ιστορία του Walter White και του συνέταιρου του, Jesse Pinkman, ακούμπησε την καρδιά εκατομμύριων ανθρώπων ανά την υφήλιο.

Ozark (2017–2022)

Η πολυβραβευμένη με Emmy δραματική σειρά Ozark, αγαπήθηκε ακαριαία τόσο από κοινό όσο και από κριτικούς. Οι δημιουργοί Bill Dubuque και Mark Williams ενσωματώνουν ιδανικά τεχνικές αφήγησης εμπνευσμένες από τον Vince Gilligan, κατασκευάζοντας ένα υψηλού επιπέδου δράμα χαρακτήρων το οποίο “κόλλησε” στις οθόνες εκατομμύρια τηλεθεατές. Παρόλο το αμφιλεγόμενο φινάλε του, το Ozark, είχε ήδη καταφέρει να ξεχωρίσει με την αποπνικτική του ατμόσφαιρα, τον τρόπο που μεθοδικά έχτιζε το σασπένς ανά επεισόδιο αλλά και την προσεκτική διαχείριση του κάθε χαρακτήρα-κλειδί στην πλοκή.