Όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για το Megalopolis του σκηνοθέτη των Godfather

Το νέο project του Francis Ford Coppola
19 Μαΐου 2024 10:59
Όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για το Megalopolis του σκηνοθέτη των Godfather

Το ότι ο Francis Ford Coppola επιστρέφει στο σινεμά μετά από 13 χρόνια απουσίας αποτελεί από μόνο του είδηση. Όταν επιστρέφει όμως με μια ταινία που όπως όλα μαρτυρούν είναι το magnum opus του, τότε μιλάμε για ιστορικό κινηματογραφικό γεγονός.

Η ιδέα του “Megalopolis” συνελήφθη στο μυαλό του σκηνοθέτη το 1977 κι από τότε την κουβαλούσε μέσα του, μέχρι που το 1983 άρχισε να ασχολείται με την υλοποίησή της ενεργά. Χρειάστηκε να περάσουν, βέβαια, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για να φτάσει στο πολυπόθητο στάδιο της παραγωγής, καθώς συνεχείς αναβολές έστελναν το μεγαλόπνο project πίσω στο συρτάρι του δημιουργού του.

Τελικά, βασισμένος αποκλειστικά σε δική του χρηματοδότηση, ο Coppola ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας κοντά στα τέλη του 2022 και κατάφερε να τα ολοκληρώσει έξι μήνες μετά. Το budget του “Megalopolis” υπολογίζεται γύρω στα 120 εκκατομύρια.

Με ένα πολυπληθές cast, που περιλαμβάνει μεγάλους αστέρες (Adam Driver, Aubrey Plaza, Nathalie Emmanuel, Jon Voight, GianCarlo Esposito, Laurence Fishburne, Shia Labeouf, Dustin Hoffman) και ένα σύνθετο premise που υπόσχεται μια ρηξικέλευθη προσθήκη στη μυθολογία του sci –fi κινηματογράφου, είχε κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον του τύπου, πριν καλά καλά ανακοινωθεί η συμμετοχή του στο 77ο φεστιβάλ των Καννών, όπου και θα διεκδικήσει το Χρυσό Φοίνικα.

Τα σκάνδαλα που ακολούθησαν με αφορμή τη συμπεριφορά του Κόπολα στα γυρίσματα δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερο buzz, τίποτα όμως δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο διχασμό από την ίδια την ταινία.

Οι φανατικοί του Coppola, ήδη από την προβολή του teaser trailer, χαρακτηρίζουν την ταινία ως την καλύτερη όλων των εποχών.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για την πλοκή της, αφού και το trailer δεν μας αφήνει χώρο για υποθέσεις. Με τα λίγα που γνωρίζουμε, προκύπτει ότι ο Adam Driver, στον ρόλο του αρχιτέκτονα, θέλει να μετατρέψει την Νέα Υόρκη σε μια βιώσιμη ουτοπία, μετά από ένα καταστροφικό ατύχημα.

Από τις 16 Μαΐου που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Κάννες, οι κριτικοί δεν έχουν σταματήσει να μιλούν γι’ αυτή. Οι μισοί την αντιμετωπίζουν σαν την πιο ηχηρή καλλιτεχνική αποτυχία της χρονιάς και προβλέπουν την καταστροφή της και στο box office και οι άλλοι μισοί μιλάνε για ένα αριστούργημα που θα αποτελέσει την κορωνίδα στη φιλμογραφία του grand auteur. Όλοι πάντως συμφωνούν πως το Megalopolis με τη χαοτικότητα των ιδεών του  και τις εντυπωσιακές του εικόνες, αιχμαλωτίζει την προσοχή του θεατή έστω και με τον τρόπο που μπορεί να την αιχμαλωτίσει ένα ατύχημα.

Όλα αυτά περιττό να πούμε πως έχουν εξάψει την περιέργειά μας και αναμένουμε με αγωνία την ανακοίνωση της ημερομηνίας που η ταινία θα φτάσει στις ελληνικές αίθουσες, έτσι ώστε να δώσουμε κι εμείς τη δική μας ετυμηγορία.