Μια πραγματική δολοφονία στοιχειώνει το 3 Body Problem του Netflix

Όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι πέρα για πέρα αληθινά
04 Απριλίου 2024 20:29
Μια πραγματική δολοφονία στοιχειώνει το 3 Body Problem του Netflix

Η τεράστια επιτυχία της σειράς "The 3 Body Problem" του Netflix είναι αδιαμφισβήτητη, αφού έχει μαγνητίσει το κοινό παγκοσμίως από τα τέλη του προηγούμενου μήνα που κυκλοφόρησε. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που παραμένει ακλόνητη η σειρά από τη Νο1 θέση των trending του Netflix τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος -τουλάχιστον μέχρι αυτήν την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ακόμη και στην Κίνα, όπου το Netflix δεν είναι διαθέσιμο, η σειρά έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των τηλεθεατών.

Ωστόσο, μέσα σε όλο αυτό τον ενθουσιασμό, οι fans της σειράς των τριών βιβλίων, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του sci-fi είδους στην Κίνα από το 2008 -όταν και εκδόθηκε, έγιναν μάρτυρες μιας απίστευτης και τραγικής υπόθεσης που κατέληξε μέχρι τα δικαστήρια της Σαγκάης. Μάλιστα, το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε θάνατο μόλις μία ημέρα μετά την πρεμιέρα της σειράς, δηλαδή στις 22 Μαρτίου! 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Xu Yao και ο Lin Qi συνεργάστηκαν για την απόκτηση των κινηματογραφικών δικαιωμάτων του The Three Body Problem εντός της Κίνας. Πώς όμως ένας διακεκριμένος δικηγόρος από τη Σαγκάη και ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της gaming βιομηχανίας βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα;  

Ο κατηγορούμενος είναι ο Xu Yao, που αρχικά απέκτησε φήμη ως διακεκριμένος δικηγόρος. Ο καθοριστικός του ρόλος στη διασκευή του "3 Body Problem" τον έφερε όμως στο προσκήνιο. Ωστόσο, η μοίρα τον χτύπησε όταν τον κυρίευσε μια επαγγελματική αντιζηλία.

Το θύμα είναι ο Lin Qi, ο μεγιστάνας του gaming που συχνά αναφέρεται ως ο "Millennial δισεκατομμυριούχος της Κίνας". Πρόκειται για τον ιδρυτή της Yoozoo Games.

Η αρχική συνεργασία και η δηλητηρίαση

Αρχικά, ο Lin και ο Xu διατηρούσαν μια φιλική σχέση. Ο Lin διόρισε τον Xu να ηγηθεί μιας θυγατρικής εταιρείας με την ονομασία "The Three Body Universe", ένα χρόνο αφότου ο Xu εντάχθηκε στη Yoozoo ως επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων της εταιρείας το 2017. Αυτή η θυγατρική ήταν υπεύθυνη για την εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων για την κινηματογραφική διασκευή. Ωστόσο, η συνεργασία τους πήρε μια σκοτεινή τροπή, με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη που καθήλωσε τόσο τους fans της σειράς όσο και τους δικαστικούς. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο Lin είχε παραγκωνίσει τον Xu λίγο αφότου έπεσαν οι υπογραφές με το Netflix το 2020. Ο Xu φαίνεται πως δεν το πήρε και πολύ καλά αυτό... Κάπως έτσι, μέσα σε λίγους μήνες από αυτή την υποτιθέμενη αδικία, ο Lin ήταν νεκρός - θύμα ενός σχεδίου δηλητηρίασης που χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο ως "προμελετημένο" και "εξαιρετικά απεχθές".

Οι δηλητηριάσεις έγιναν τρεις μήνες αφότου η Yoozoo είχε κλείσει συμφωνία με το Netflix για τη μεταφορά των best seller βιβλίων, της οποίας τα δικαιώματα κατείχε ο Lin. Ο Lin πέθανε ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο 10 ημέρες μετά το περιστατικό και ο Xu συνελήφθη λίγες ημέρες μετά. Το Πρώτο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο της Σαγκάης έκρινε στις 22 Μαρτίου ότι ο Xu ήταν πράγματι ένοχος για τη δηλητηρίαση του φαγητού του Lin, εξαιτίας μιας διαφωνίας που είχαν σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης.

Προφανώς, η ανατριχιαστική ομοιότητα μεταξύ της ίδιας της υπόθεσης του 3 Body Problem και των πράξεων του Xu Yao δεν πέρασε απαρατήρητη από τους θεατές. Ένα χαρακτηριστικό σχόλιο στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, αποτύπωσε συνοπτικά την τραγική υπόθεση: "Τουλάχιστον πλέον ξέρουμε ότι ο Xu Yao και ο Lin Qi έχουν διαβάσει διεξοδικά το "Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων". Όταν χάνεις την ανθρωπιά σου χάνεις πολλά. Όταν όμως χάνεις τη ζωώδη φύση σου, χάνεις τα πάντα".