Βρεγμένο κινητό σε ρύζι; Μύθος ή πραγματικά χρήσιμο tip;

Η Apple προειδοποιεί να μην το κάνετε!
19 Φεβρουαρίου 2024 16:36
Βρεγμένο κινητό σε ρύζι; Μύθος ή πραγματικά χρήσιμο tip;

Εδώ και πολλά χρόνια τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των ζωών μας. Πλέον, δεν μας εξυπηρετούν μόνο ως τηλέφωνα, αφού έχουν γίνει τα εργαλεία με τα οποία κάνουμε πληρωμές, βρίσκουμε τους προορισμούς μας, φωτογραφίζουμε και δημιουργούμε αναμνήσεις, κοκ. Δεδομένης, λοιπόν, της σημασίας τους και της εξάρτησής μας από αυτά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έκθεση σε νερό και η πιθανή ζημιά, είναι κάτι που έχει ανησυχήσει παρά πολύ κόσμο.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, σε περίπτωση που το κινητό μας βραχεί;

Μία από τις πιο διαδεδομένες συμβουλές σε περίπτωση που το smartphone σας βραχεί είναι να το τοποθετήσετε αμέσως σε ένα δοχείο με ρύζι. Αυτό το κόλπο διαδίδεται εδώ και χρόνια από στόμα σε στόμα και υπόσχεται μια απλή και προσιτή λύση. Είναι, όμως, αυτή η μέθοδος πραγματικά αποτελεσματική ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο που κυκλοφορεί στα social media;

Η λογική πίσω από το κόλπο με το ρύζι είναι απλή: το ρύζι, πολύ απλά, έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία! Θεωρητικά λοιπόν, όταν ένα smartphone που έχει εκτεθεί σε νερό θαφτεί μέσα σε ρύζι, το ρύζι θα απορροφήσει την υγρασία, στεγνώνοντας έτσι το τηλέφωνο και ενδεχομένως σώζοντάς το από τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί.

Αυτό το κόπλο έχει αποκτήσει τέτοια δημοτικότητα με τα χρόνια, που αποτελεί συχνά την πρώτη λύση για πολλούς που είχαν την ατυχή εμπειρία να ρίξουν τη συσκευή τους στο νερό, στο νεροχύτη ή ακόμα και στην...τουαλέτα. Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα παραμένει: λειτουργεί αυτή η μέθοδος ή όχι;

Η απάντηση της Apple είναι…όχι!

Τι προτείνει η Apple να ΜΗΝ κάνετε στο βρεγμένο σας iPhone:

Αν το iPhone σας ή κάποιο αξεσουάρ του είναι υγρό, τα βήματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε είναι τα εξής, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Apple:

Μην τοποθετείτε το iPhone σε σακουλάκι με ρύζι. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μικροί κόκκοι ρυζιού να προκαλέσουν ζημιά στο iPhone.

Μην εισάγετε ξένα αντικείμενα, όπως μπατονέτες ή χαρτοπετσέτες, στα βύσματα.

Μην στεγνώνετε το iPhone χρησιμοποιώντας εξωτερική πηγή θερμότητας ή συμπιεσμένο αέρα.

Η λύση του ρυζιού μάλλον δεν είναι και η καλύτερη:

Η πρακτική της τοποθέτησης ενός smartphone που έχει βραχεί σε ρύζι, αν και δημοφιλής, δεν είναι η πιο αποτελεσματική για το στέγνωμα της συσκευής εσωτερικά και μπορεί να μην οδηγεί πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μελέτες και εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι ενώ το ρύζι μπορεί να απορροφήσει κάποια υγρασία, το κάνει αυτό πολύ αργά και εν τέλει ελλιπώς σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις όπως τα πακέτα silica gel, τα οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση της υγρασίας.

Επιπλέον, η τοποθέτηση ενός τηλεφώνου σε ρύζι μπορεί επίσης να εισάγει σκόνη και σωματίδια αμύλου στη συσκευή, προκαλώντας ενδεχομένως περαιτέρω βλάβη. Παρόλο που το κόλπο μπορεί περιστασιακά να λειτουργήσει, κυρίως λόγω του ότι το τηλέφωνο αφήνεται μόνο του να στεγνώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι η θαυματουργή λύση που πολλοί πιστεύουν ότι είναι. Για την καλύτερη πιθανότητα αναβίωσης ενός βρεγμένου smartphone, το πιο σημαντικό βήμα όλων είναι να το απενεργοποιήσετε όσο πιο άμεσα γίνεται. Έπειτα, προτείνεται η αφαίρεση της μπαταρίας αν η συσκευή το επιτρέπει αυτό και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Σε καμία περίπτωση μάλιστα δεν πρέπει να συνδεθεί ο φορτιστής, αν δεν είναι βέβαιο πως η συσκευή έχει στεγνώσει πλήρως.

Η σωστή διαδικασία που προτείνει η Apple:

Αν δείτε μια από τις εξής ειδοποιήσεις:

«Ανιχνεύτηκε υγρό στην υποδοχή Lightning»: Αυτή η ειδοποίηση εμφανίζεται αν συνδέσετε ένα αξεσουάρ Lightning στο iPhone το οποίο δεν φορτίζει το iPhone και ανιχνευτεί υγρό.

«Ανιχνεύτηκε υγρό»: Αυτή η ειδοποίηση εμφανίζεται αν συνδέσετε ένα αξεσουάρ USB-C στο iPhone και ανιχνευθεί υγρό.

Αποσυνδέστε το καλώδιο από το iPhone και αποσυνδέστε το άλλο άκρο του καλωδίου από το τροφοδοτικό ρεύματος ή το αξεσουάρ.

Μην συνδέσετε ξανά το καλώδιο μέχρι να στεγνώσουν εντελώς το iPhone και το καλώδιο.

Στεγνώστε το iPhone:

  1. Χτυπήστε το iPhone ελαφρά στο χέρι σας με το βύσμα στραμμένο προς τα κάτω, για να απομακρυνθεί το πλεονάζον υγρό. Αφήστε το iPhone σε μια στεγνή περιοχή όπου υπάρχει ρεύμα αέρα.
  2. Αφού περάσουν τουλάχιστον 30 λεπτά, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε φόρτιση με ένα καλώδιο Lightning ή USB-C ή σύνδεση με ένα αξεσουάρ.
  3. Αν εμφανιστεί πάλι η ειδοποίηση, αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει υγρό στην υποδοχή ή κάτω από τις ακίδες του καλωδίου. Αφήστε το iPhone σε μια στεγνή περιοχή οπού υπάρχει ρεύμα αέρα για έως μία ημέρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά να πραγματοποιήσετε φόρτιση ή σύνδεση ενός αξεσουάρ κατά το διάστημα αυτό. Ίσως χρειαστούν έως και 24 ώρες για να στεγνώσει πλήρως.
  4. Αν το τηλέφωνό σας έχει στεγνώσει αλλά εξακολουθεί να μην φορτίζει, αποσυνδέστε το καλώδιο από τον προσαρμογέα και τον προσαρμογέα από τον τοίχο (αν είναι δυνατόν) και μετά συνδέστε τα ξανά.