Οι καλύτερες ταινίες τρόμου για το 2023

10+1 επιλογές για τους fans του είδους
27 Δεκεμβρίου 2023 12:14
Οι καλύτερες ταινίες τρόμου για το 2023

Το 2023 ήταν μία καλή χρονιά για το σινεμά του τρόμου. Από διάσημα franchises μέχρι ανεξάρτητες, arthouse παραγωγές, οι λάτρεις του είδους θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που έχουν στην διάθεση τους πληθώρα επιλογών για να σας τρομάξουν αλλά και να σας διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε μονάχα μερικές από αυτές, τοποθετημένες με αξιολογική σειρά. Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιου είδους λίστες, αποτελείται από ταινίες που ταιριάζουν στο προσωπικό μου γούστο και αισθητική. Αν θέλετε, μπορείτε να σχολιάσετε από κάτω και τη δική σας δεκάδα!

11. The Pope’s Exorcist

Ο Russell Crowe επιστρέφει στην Ρώμη της Ιταλίας αυτή την φορά όχι σαν μονομάχος του Κολοσσαίου για να πάρει την εκδίκησή του για τον άδικο χαμό του γιού και γυναίκας του αλλά σαν τον Πατέρα Gabriele Amorth, τον επίσημο αρχιεξορκιστή του Βατικανού και του Πάπα. Ο ρόλος που υποδύεται βασίζεται σε πραγματικό πρόσωπο. Θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς εξορκιστές της μοντέρνας εποχής ενώ μαζί με άλλους πέντε ιερείς, ίδρυσαν τη Διεθνή Ένωση Εξορκιστών.

Το The Pope's Exorcist είναι σκηνοθεσίας Julius Avery, Το σενάριο της ταινίας γραμμένο από τον Ελληνοαμερικανό Evan Spiliotopoulos του The Unholy, και τους Chuck MacLean, Michael Petroni, Chester Hastings και R. Dean McCreary, είναι βασισμένο στα πραγματικά χειρόγραφα και μαρτυρίες του Πατέρα Amorth. Ο Russell Crowe που μάλλον είχε αρκετά κέφια, δείχνοντας απόλυτη αφοσίωση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά στον ρόλο του, είναι συγκεντρωμένος, είναι γεμάτος ενέργεια και χρησιμοποιεί μία απολαυστική ιταλική προφορά με αποτέλεσμα να κάνει την θέαση της ταινίας διασκεδαστική.

10. The Last Voyage of the Demeter

Το εμπορικό πλοίο Demeter, φτάνει στο λιμάνι της Βάρνας στη Βουλγαρία για να παραλάβει φορτία με τελικό στόχο το Λονδίνο. Εκεί, στο λιμάνι, η αποστολή, που αποτελείται από πολλά μεγάλα ξύλινα κιβώτια, μεταφέρεται από ντόπιους από τη Ρουμανία. Ωστόσο, οι ντόπιοι αρνούνται να φορτώσουν αυτοί το φορτίο στο πλοίο, επιμένοντας ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή πριν από τη δύση του ηλίου.

Σε σκηνοθεσία André Øvredal, η ταινία είναι βασισμένη από το The Captain's Log, ένα κεφάλαιο από το μυθιστόρημα του 1897, Dracula, του Bram Stoker, και ακολουθεί το πλήρωμα του πλοίου που μεταφέρει εν αγνοία του στο αμπάρι, τον Δράκουλα. Αν και θεωρείται από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες της χρονιάς, ίσως εκτιμηθεί από τους λάτρεις του σύμπαντος του άρχοντα του σκότους, κυρίως για την ατμόσφαιρα αλλά και για την ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε μία χιλιοειπωμένη ιστορία.

9. M3GAN

Η Cady, είναι το 8χρόνο κοριτσάκι που ζει πλέον με την θεία Gemma, μετά το αυτοκινητιστικό  δυστύχημα που αφαίρεσε την ζωή των γονιών της. Η Gemma, εργάζεται σε μία τεχνολογική εταιρία και είναι η δημιουργός του M3GAN. Ένα ρομπότ, σχεδιασμένο για την οικογένεια. Το project βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο ακόμα. Η Gemma, αποφασίζει να πάρει το ρομπότ σπίτι της με σκοπό να βοηθήσει την Cady στο πένθος. Ωστόσο, η ρομποτική κούκλα αποκτά εμμονή με τον άνθρωπο σύντροφό της, την Cady, και γίνεται βίαιη εναντίον οποιουδήποτε προσπαθεί να τους χωρίσει.

Ένα διασκεδαστικό, καλογραμμένο b-movie είναι η ταινία σε σκηνοθεσία Gerard Johnstone, και σενάριο των Akela Cooper και James Wan. Παρότι δεν έχει δημιουργηθεί για να σας τρομάξει, η ταινία παρουσιάζει μία ιδιαίτερη μίξη από στοιχεία τρόμου και κωμωδίας που την κάνει την κατάλληλη επιλογή για να μαζευτείτε με την παρέας σας και να σχολιάζετε τις ατάκες αλλά και τους εφευρετικούς τρόπους που επιλέγει το M3GAN να σκοτώσει τα θύματα του.

8. Saw X

Η ταινία σε σκηνοθεσία Kevin Greutert, εξερευνά το παρελθόν του Kramer και μας δείχνει πως έφτασε να γίνει ένας σαδιστικός δολοφόνος, φτιάχνοντας περίτεχνες παγίδες θανάτου ώστε να δοκιμάσει τη θέληση των θυμάτων του για την επιβίωση.

Το Saw X, η δέκατη προσθήκη στο Saw-verse, έκανε πρεμιέρα στις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, αφήνοντας κοινό αλλά και κριτικούς ενθουσιασμένους από το τελικό αποτέλεσμα. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με μία καθαρή ανθρωποκεντρική ιστορία. Είναι αλήθεια ότι ο Tobin Bell ως John Kramer, δίνει μία δυνατή ερμηνεία, και προσφέρει στον χαρακτήρα του το συναισθηματικό βάθος που χρειαζόταν και που ίσως έλειπε από τις προηγούμενες ταινίες.

7. Scream VI

Το νέο Scream είναι η 6η προσθήκη στο σύμπαν που δημιούργησε ο Kevin Williamson μαζί με τον Wes Craven πίσω το 1996. Η ιστορία εξελίσσεται σε διαφορετικό σκηνικό καθώς οι χαρακτήρες μας μεταφέρονται από την φανταστική πόλη Γούντσμπορο, στην πραγματική Νέα Υόρκη. Εκεί όπου προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το τραυματικό παρελθόν τους και να ξεκινήσουν μία καινούργια ζωή. Φυσικά, όλα τα σχέδια τους θα ανατραπούν όταν θα κάνει την εμφάνιση του ένας “διαφορετικός” Ghostface.

Στις καρέκλες των σκηνοθετών κάθονται οι Gillett και Bettinelli-Olpin, ενώ το σενάριο υπογράφουν οι James Vanderbilt και Guy Busick. Ο Ghostface του Scream 6, έχει πιο σίγουρο βηματισμό, τα χτυπήματα του είναι πιο θανατηφόρα και φαίνεται να διψάει για αίμα, περισσότερο από ποτέ. Δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι νέα προσθήκη συνεχίζει με τον πιο επάξιο τρόπο να τιμάει την κληρονομιά του Ghostface, πηγαίνοντας παράλληλα πολλά επίπεδα πάνω ολόκληρο το franchise. 

6. Skinamarink

Η ιστορία ακολουθεί δύο μικρά παιδιά που ξυπνούν μέσα στην νύχτα για να ανακαλύψουν ότι ο πατέρας τους λείπει από το σπίτι ενώ τα παράθυρα, οι πόρτες όπως και άλλα αντικείμενα της οικίας τους σιγά-σιγά εξαφανίζονται, με μία απόκοσμη οντότητα να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στο μυαλό τους και το σπίτι.

Το Skinamarink αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Kyle Edward Ball, κόστισε μόλις 15 χιλιάδες δολάρια, ενώ σε εισπράξεις ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια δολάρια. Αδιανόητη και ως ένα μεγάλο βαθμό απρόσμενη νίκη τόσο για τον πειραματικό κινηματογράφο τρόμου, όπως φυσικά και για τον ίδιο τον δημιουργό της.

5. No One Will Save You

Το No One Will Save You είναι μια ταινία που επικεντρώνεται στην πρωταγωνίστρια της ιστορίας, Brynn, και κάποιων εξωγήινων οντοτήτων που απειλούν το μέλλον της, ενώ την αναγκάζουν παράλληλα να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της.

Το No One Will Save You, είναι σε σκηνοθεσία και σενάριο του Brian Duffield, ενώ πρωταγωνιστεί η Kaitlyn Dever, που μπορεί να την έχετε γνωρίζει μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές, Unbelievable του 2019 αλλά και το Dopesick του 2021. Η ταινία έχει μία συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, δεν υπάρχει διάλογος. Είναι ένα σκηνοθετικό τρικ που σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει τον σκοπό του. Η απουσία διαλόγου συμβάλει θετικά στην αφήγηση της ιστορίας καθώς μέσα από αυτή αναδεικνύεται η θεματική της ταινίας. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή από τον σκηνοθέτη απλά για να εντυπωσιάσει. Επιπλέον, προσπαθεί να παίξει με τις συμβάσεις του είδους ενώ στηρίζεται ιδιαίτερα στην δύναμη της σιωπής, στους παράξενους ήχους και στην εκμετάλλευση του χώρου ώστε να σε κρατήσει σε αγωνία.

4. Huesera: The Bone Woman

Η Valeria, μια ξυλουργός που μαζί με τον σύζυγο της επιθυμούν όσο τίποτα άλλο να αποκτήσουν  παιδί, τελικά μένει έγκυος αφού πρώτα προσευχήθηκε σε μια μυστηριώδη δύναμη. Ωστόσο, η χαρά της σύντομα μετατρέπεται σε τρόμο όταν τη στοιχειώνει μια υπερφυσική οντότητα.

Το Huesera είναι μια ταινία τρόμου που εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά της μητρότητας και της εγκυμοσύνης. Αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Michelle Garza Cervera και ξεχωρίζει για την ενδιαφέρουσα χρήση του body-horror. Αντλεί έμπνευση από την λαογραφία του Μεξικού, και μας δείχνει πώς τα σώματα και οι επιλογές των γυναικών συχνά ελέγχονται και χειραγωγούνται από τις προσδοκίες της κοινωνίας.

3. Evil Dead Rise

Η ιστορία ακολουθεί μία γλυκιά, συνηθισμένη οικογένεια, με μία μητέρα η οποία δείχνει κουρασμένη, είναι δύσκολο να μεγαλώνεις 3 παιδιά μόνη σου, η οποία όμως είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για εκείνα. Τα 3 παιδιά, φαίνεται ότι νοιάζονται και αγαπιούνται μεταξύ τους, αντιλαμβάνονται τα ζόρια και τις δυσκολίες που περνάει η μητέρα τους. Ενώ η θεία η οποία τους κάνει έκπληξη με την επίσκεψη της, φαίνεται πως κι αυτή έχει έναν ιδιαίτερο δεσμό με την οικογένεια.

Μετά από μία έντονη εναρκτήρια σεκάνς, την εμφάνισή του κάνει ένας από τους καλύτερους τίτλους ταινιών στην ιστορία του σύγχρονου σινεμά. Μεγαλοπρεπής, και με τον ήχο να ταρακουνάει τα καθίσματα της σκοτεινής αίθουσας, πιάνει απροετοίμαστο και γραπώνει το βλέμμα του θεατή. Το Evil Dead Rise του Ιρλανδού σκηνοθέτη Lee Cronin, είναι φτιαγμένο και ραμμένο για τους fans του πολυαγαπημένου franchise. Μία μίξη του The Babadook, μαζί με το 1408, μαζί με όλες τις ταινίες των Εvil Dead, η νέα προσθήκη αποτελεί μία από τις πιο απρόσμενες επιτυχίες της φετινής χρονιάς στο σινεμά του τρόμου και με ατάκες που έχουν στόχο να γίνουν λογότυπα σε μπλουζάκια.

2. Talk to Me

Ακολουθούμε την Mia, την 17χρονη που έχασε πρόσφατα την μητέρα της και έχει απομακρυνθεί από τον πατέρα της μετά το τραγικό συμβάν. Μαζί με την καλύτερη φίλη της και τον μικρότερο αδελφό της θα πάνε σε ένα ιδιαίτερο, όχι και τόσο συνηθισμένο εφηβικό πάρτι. Εκεί, πειραματίζονται με ένα μυστηριώδες κεραμικό χέρι με το οποίο μπορείς να καλέσεις πνεύματα κάνοντας τον πιο διαδεδομένο χαιρετισμό στον πλανήτη, χειραψία με αυτό. Μετά την χειραψία πρέπει να πεις «Μίλα μου» και στην συνέχεια «Σε αφήνω να μπεις», και το πνεύμα σε κυριεύει. Υπάρχει όμως ένας κανόνας που δεν πρέπει να παραβιαστεί. Πρέπει να αφήσεις το πνεύμα που έχεις καλέσει να σε κυριεύσει μόνο για 90 δευτερόλεπτα, αν ξεπεράσεις αυτό το χρονικό όριο τότε το πνεύμα μένει μαζί σου για πάντα. Η Mia όμως αποκτά εμμονή με το να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των νεκρών, με αποτέλεσμα αυτή αλλά και τα άτομα που αγαπάει να κινδυνεύσουν.

Το Talk to Me, αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο των ελληνικής καταγωγής Αυστραλιανών αδελφών, Philippou, γνωστοί και ως "RackaRacka" από το κανάλι τους στο YouTube. Η ταινία είναι από εκείνες τις ταινίες τρόμου που θέλουν να σε κάνουν πρώτα να νοιαστείς για τους χαρακτήρες και στην συνέχεια να προχωρήσουν σύμφωνα με τις συμβάσεις που απαιτεί το είδος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι από εσάς έχετε λατρέψει τα Hereditary, The Babadook, ακόμη και το περσινό Nanny, η ταινία των Philippou είναι αρκετά κοντά στην horror αισθητικής σας.

1. When Evil Lurks

Η ιστορία ακολουθεί δύο αδέρφια που ανακαλύπτουν έναν άντρα δαιμονισμένο σε μια κοντινή παράγκα. Στην προσπάθειά τους να εξαφανίσουν το σώμα του, καταλήγουν άθελα τους να σκορπίσουν το χάος, προκαλώντας μία επιδημία δαιμονισμένων στην αργεντίνικη επαρχία.

Το When Evil Lurks, όχι άδικα, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως την ταινία τρόμου της χρονιάς. Ο σκηνοθέτης της Demián Rugna, μας παρουσιάζει μία έντονη, γεμάτο αίμα και φρικιαστικές σκηνές, ταινία, που ανατρέπει τις συμβάσεις του είδους. Είναι αρκετές οι στιγμές που σε κάνει να μην ξέρεις ακριβώς πως να αισθανθείς με αυτά που βλέπεις, ενώ η αδυσώπητη ενέργεια της δεν σου επιτρέπει ούτε δευτερόλεπτο να χαλαρώσεις.

Tags: