Οι καλύτερες ταινίες του 2023 σύμφωνα με το Metacritic

Όταν ο μέσος όρος των reviews κρίνει το Top 10
25 Δεκεμβρίου 2023 18:36
Οι καλύτερες ταινίες του 2023 σύμφωνα με το Metacritic

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κυριαρχούν οι "best of" λίστες της χρονιάς που μας αφήνει σιγά σιγά και από τον χορό αυτό δεν γινόταν να λείπει το Metacritic, όντας ένα από τα μεγαλύτερα site βαθμολόγησης στον τομέα της ψυχαγωγίας. 

Επειδή προσμετράει τις κριτικές και τις βαθμολογίες από εκατοντάδες ιστοσελίδες, το Top 10 που αναδεικνύεται έχει μια βαρύτητα. Στην παρακάτω λίστα θα δούμε πώς μέσα από τα σκορ του Metacritic αναδείχθηκαν οι κορυφαίες ταινίες του 2023, από αυτή με την χαμηλότερη βαθμολογία προς την υψηλότερη. 


10. Mami Wata

Metacritic 88

Horror ταινία από τη Νιγηρία; Κι όμως γίνεται. Στο παραθαλάσσιο χωριό Iyi, η σεβαστή Mama Efe (Rita Edochie) λειτουργεί ως μεσάζουσα μεταξύ των κατοίκων και της παντοδύναμης θεότητας του νερού Mami Wata. Όταν όμως ένα νεαρό αγόρι χάνεται από έναν ιό, η αφοσιωμένη κόρη της Efe Zinwe (Uzoamaka Aniunoh) και η σκεπτικίστρια προστατευόμενη Prisca (Evelyne Ily Juhen) προειδοποιούν την Efe για αναταραχή μεταξύ των χωρικών. Με την ξαφνική άφιξη ενός μυστηριώδους αυτομόλητου αντάρτη, ονόματι Jasper (Emeka Amakeze), ξεσπά μια σύγκρουση, που οδηγεί σε μια βίαιη σύγκρουση ιδεολογιών και μια κρίση πίστης για τους ανθρώπους του Iyi".

Ο σκηνοθέτης CJ "Fiery" Obasi αναλαμβάνει να ζωντανέψει το θρύλο μέσα από μια μοναδική ασπρόμαυρη φωτογραφία, πλούσιο ήχο και υπνωτική μουσική. 

9. Poor Things 

Metacritic 88

Στο Poor Things παίζουν οι Emma Stone, Mark RuffaloWillem DafoeRamy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael, Margaret Qualley, Suzy Bemba, Kathryn Hunter και Wayne Brett. Στη σκηνοθετική καρέκλα κάθεται ο Γιώργος Λάνθιμος, αλλά το σενάριο έχει γράψει ο πολύ στενός συνεργάτης του, Tony McNamara, ο οποίος έχει δουλέψει και στο οσκαρικό, "The Favourite".

Η πλοκή της βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Alasdair Gray και είναι μια μεταμοντέρνα παραλλαγή της ιστορίας της κόρης του Φρανκενστάιν. Από τα παράξενα, πολύχρωμα και ονειρικά παραμυθένια πλάνα του κινηματογραφιστή Robbie Ryan (The Favourite), θα καταλάβετε ότι πάλι ο Λάνθιμος έχει...κέφια. Υπό την προστασία του Baxter, η Bella ανυπομονεί να μάθει τον κόσμο γύρω της. Διψασμένη από την εμπειρία που στερείται, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella αποφασιστικά επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία. 

8. Oppenheimer

Metacritic 89

Ένα από τα φαβορί των Oscars 2024 δε γινόταν να έλειπε από τη λίστα, καθώς εκτός του ότι διέλυσε τα ταμεία λατρεύτηκε και από τους κριτικούς. Η ταινία του Christopher Nolan προσέγγισε τη ζωή του επιστήμονα Ρόμπερτ Τζ. Οπενχάιμερ και του Manhattan Project, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία του τρομακτικότερου όπλου που έγινε ποτέ στην ανθρωπότητα, αυτό της ατομικής βόμβας. Ένας καταπληκτικός και μεστός Cillian Murphy μεταμορφώνεται στον "Destroyer of Worlds", δίπλα του η Emily Blunt και απέναντί του ο Robert Downey Jr. σε εναν ρόλο που τον βάζει από τώρα υποψήφιο για Β' Ανδρικού ρόλου. 

7. Killers of the Flower Moon

Metacritic 89 

O Martin Scorsese στα 80 του συνεχίζει να παραδίδει ταινίες που θεωρούνται και είναι κινηματογραφικά έπη, ανεξάρτητα από το θέμα που καταπιάνονται. Στους "Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού" πιάνεται με την αληθινή ιστορία των δολοφονιών μελών της φυλής των Όσειτζ. Οι συνήθεις ύποπτοι του θίασου του Σκορσέζε, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο μαγεύουν με τις ερμηνείες τους και η έκπληξη της ταινίας φυσικά έιναι η Lily Gladstone. 

6. All of Us Strangers 

Metacritic 91

Δύο ξένοι, γίνονται γείτονες και από γείτονες καταλήγουν να αλλάζουν τις ζωές ο ένας του άλλου. Σε σκηνοθεσία Andrew Haigh, παίζουν οι Andrew Scott (Fleabag) και Paul Mescal (Aftersun) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τους πλαισιώνουν οι Jamie Bell και Claire Foy. 

5. The Boy and the Heron

 Metacritic 92

H νεότερη ταινία του Hayao Miyazaki που ξέραμε ότι θα είναι και η τελευταία της καριέρας αλλά τελικά μάλλον δε θα είναι. Με τη σφαργίδα φυσικά του Studio Ghibli ο γνωστός ιάπωνας παραμυθάς θέλει να μας ταξιδέψει στην ίσως πιο ενδόμυχη ιστορία της φιλμογραφίας του. 

Η ιστορία του The Boy and the Heron έχει να κάνει με ένα νεαρό αγόρι ονόματι Mahito που νοσταλγεί την μητέρα του, η οποία πέθανε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Τόκιο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας ερωδιός που μιλάει του αποκαλύπτει ότι η μητέρα του είναι ακόμη ζωντανή. Έτσι ξεκινάει μια περιπέτεια αναζήτησής της σε έναν κόσμο που οι νεκροί και οι ζωντανοί μοιράζονται μεταξύ τους. "Εκεί που ο θάνατος βρίσκει μια νέα αρχή" αναφέρει αινιγματικά το πρόσφατο trailer, το οποίο ντύνεται μουσικά από το soundtrack που γράφει ο Joe Hisaishi, συχνός συνεργάτης του Miyazaki.

4. Menus Plaisirs - Les Troisgros

Metacritic 92

Πολλοί το περιγράφουν ως ένα από τα καλύτερα γαστρονομικά ντοκιμαντέρ και όχι αδικά αφού οι κριτικές που έχει λάβει είναι σχεδόν διθυραμβικές. Ο 92χρονος Frederick Wiseman παραδίδει ένα οικογενειακό πορτραίτο και την ιστορία ενός παράδεισου της γαστρονομίας, ενός εστιατορίου βραβευμένου με τρία αστέρια Μισελέν για πάνω από 50 χρόνια. 

Όσοι είδατε την ταινία "The Menu" ίσως και να βρείτε μερικές ομοιότητες με την πραγματικότητα. 

3. Past Lives 

Metacritic 94

Η ταινία της Celine Song διηγήται μια ιστορία δύο παιδικών φίλων σε μια διάρκεια 24 ετών, όπου τους βλέπουμε να μεγαλώνουν χώρια, ζώντας διαφορετικές ζωές. Πρόκειται για μια ημιαυτοβιογραφικαή ιστορία, που έχει εμνευστεί από πολλά πραγματικά γεγονότα από τη ζωή της Song. Πρωταγωνιστούν οι: Greta Lee, Teo Yoo και John Magaro. 

2. The Zone of Interest

Metacritic 94

Με ένα καθηλωτικό και ζοφερό δράμα επιστρέφει ο Jonathan Glazer, σκηνοθέτης και σεναριογράφος του "Under the Skin", το οποίο βάζει πλώρη για τα Oscars του 2024, μιας και είναι στην shortlist της κατηγορίας Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. H πλοκή εξιστορεί την προσπάθεια του διοικητή του Άουσβιτς, Rudolf Hoss και της γυναίκας του να χτίσουν μια ονειρεμένη ζωή δίπλα στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης. 

Παίζουν οι Sandra Huller, Christian Friedel και Ralph Herforth. 

1. Our Body 

Metacritic 95

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ της λίστας του Metacritic είναι και στη Νο.1 θέση ως την υψηλότερα βαθμολογημένη ταινία του 2023. To γαλλικό ντοκιμαντέρ της Claire Simon καταγράφει τις καθημερινέ επεμβάσεις σε μια γυναικολογική κλινική ενός δημοσίου νοσοκομείου στο Παρίσι.