Επέτειος 10 χρόνων για το PS4 – 5 στιγμές που καθόρισαν τη γενιά

Μια αναδρομή στην ιστορία της κονσόλας της Sony
15 Νοεμβρίου 2023 19:50
Επέτειος 10 χρόνων για το PS4 – 5 στιγμές που καθόρισαν τη γενιά

Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου του 2013, το PlayStation 4 έκανε το ντεμπούτο του στη Βόρεια Αμερική, καταφθάνοντας δύο εβδομάδες αργότερα και στην Ευρώπη.

Έτσι, καθώς το ημερολόγιο γυρίζει και συμπληρώνεται μια δεκαετία από την κυκλοφορία της κονσόλας, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο ταξίδι που άλλαξε το τοπίο του gaming, αφού το PS4 εξελίχθηκε εν τέλει στην 5η πιο επιτυχημένη gaming κονσόλα όλων των εποχών.

Όταν η Sony παρουσίασε το PS4 στο PlayStation Meeting τον Φεβρουάριο του 2013, ήταν κάτι περισσότερο από τη νέα κονσόλα της Sony. Ήταν μια τολμηρή δήλωση των προθέσεων της εταιρίας, η οποία φάνηκε να έμαθε από τα λάθη της αρχικής παρουσίασης του PS3, εστιάζοντας αυτή τη φορά πλήρως στους hardcore gamers. Εν τέλει, η γενιά του PS4 έγραψε όντως ιστορία, με την κονσόλα να πουλά πάνω από 117 εκατομμύρια, προσφέροντας συγχρόνως πολλές εμπειρίες που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην gaming ιστορία.

Προφανώς, λοιπόν, η επέτειος αυτή δεν είναι απλώς ένας εορτασμός του ίδιου του hardware, αλλά κυρίως των παιχνιδιών που μας χάρισε, αλλά και των στιγμών που καθόρισαν μια ολόκληρη γενιά. Από το εμβληματικό πλέον βίντεο της ανταλλαγής των μεταχειρισμένων παιχνιδιών, το οποίο έθιγε όχι και τόσο διακριτικά τις περιοριστικές πολιτικές της Microsoft, μέχρι την "E3 των ονείρων" όπου ανακοινώθηκαν οι αναβιώσεις των Final Fantasy 7, The Last Guardian και Shenmue 3, η εποχή του PS4 σημαδεύτηκε από πολλές τέτοιες στιγμές.

Με αφορμή, λοιπόν, τη μεγάλη επέτειο, ορίστε 5 στιγμές που καθόρισαν τη γενιά του PS4:

Το πρώτο demo με τα εντυπωσιακά physics και το Killzone Shadowfall

Η αφετηρία του ταξιδιού του PS4 θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί το PlayStation Meeting του 2013. Ήταν μια σημαντική στιγμή, όχι μόνο για τη Sony αλλά για ολόκληρο τον κόσμο του gaming, καθώς έδωσε μια πρώτη γεύση για το τι ήταν ικανό να καταφέρει το PS4. Μεταξύ των κορυφαίων στιγμών αυτής της εκδήλωσης ήταν το εκπληκτικό demo του Killzone Shadowfall, ένας τίτλος που έγινε συνώνυμος της επεξεργαστικής δύναμης του PS4 για αρκετό καιρό και του άλματος στην επόμενη γενιά του gaming.

Το PlayStation Meeting περιλάμβανε πολλά ακόμη τρομερά εντυπωσιακά demos, όπως μια σκηνή που έχει μείνει ακόμη χαραγμένη στη μνήμη μου, με το PS4 να διαχειρίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα τα physics από αμέτρητες μπάλες σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, φιλοξένησε και την παρουσίαση του Destiny, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα franchises της γενιάς, ενώ, για την ιστορία, εκεί είχαμε δει και το Deep Down της Capcom που από τότε εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Η ανακοίνωση της τιμής και το βίντεο που «σκότωσε» το Xbox One

Το PS4 κατάφερε να κερδίσει την προηγούμενη γενιά από τα αποδυτήρια, εν μέρει χάρη στην τρικλοποδιά που έβαλε στον εαυτό της η Microsoft, αλλά φυσικά και χάρη στο εξαιρετικό marketing της Sony που έριξε το τελειωτικό χτύπημα.

Ειδικότερα, η E3 2013 φιλοξένησε μια από τις πιο ηλεκτρισμένες στιγμές στην ιστορία των κονσολών. Η στιγμή που αποκαλύφθηκε η τιμή του PS4 δεν ήταν μια απλή ανακοίνωση. Όλη η αίθουσα περίμενε με αγωνία να δει αν η Sony θα ακολουθήσει την πορεία που χάραξε η Microsoft και μετά από ένα σόου με πολλά παιχνίδια, ακολούθησε μερικές βροντερές δηλώσεις που έκαναν το κοινό να ζητωκραυγάζει με πάθος. Η τιμή του PS4 ήταν παραδόξως πολύ πιο προσιτή στα 399 δολάρια, δηλαδή εκατό δολάρια λιγότερα από τον κύριο ανταγωνιστή του. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε σοκ στο κοινό και στη βιομηχανία γενικότερα, αφού η κονσόλα ήταν ταυτόχρονα και πολύ πιο δυνατή!

Ωστόσο, η Sony δεν είχε τελειώσει ακόμα. Σε μια αριστουργηματική κίνηση που απέδειξε την ευφυΐα στο μάρκετινγκ ανάρτησε αμέσως μετά το σόου, το "Επίσημο βίντεο οδηγιών για τα μεταχειρισμένα παιχνίδια στο PlayStation". Το σύντομο κλικ «έσπασε» το internet. Μέσα σε 22 δευτερόλεπτα η Sony άφησε μια απροκάλυπτη αιχμή κατά των περιοριστικών πολιτικών της Microsoft και ταυτόχρονα έκλεισε πονηρά το μάτι στην κοινότητα των gamers, ότι η Sony καταλάβαινε και εκτιμούσε την ελευθερία τους. Αυτή η τολμηρή κίνηση, σε συνδυασμό με την επιθετική τιμολόγηση, όχι μόνο κέρδισε τις καρδιές των gamers, αλλά και ολόκληρη τη γενιά.

H Ε3 των ονείρων

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη γενιά του PS4 ήταν η συνέντευξη Τύπου της Sony για την E3 του 2015, η οποία αποκαλείται από πολλούς η "E3 των ονείρων". Σε μια βραδιά, η gaming κοινότητα είδε τρία παιχνίδια που ονειρευόταν για χρόνια και τα οποία πολλοί πίστευαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να κυκλοφορήσουν ποτέ. Η τριάδα των πολυαναμενόμενων και σχεδόν μυθικών τίτλων είναι φυσικά το remake του θρυλικού Final Fantasy VII, η ανάσταση του μυθικού The Last Guardian και την ανακοίνωση-έκπληξη του Shenmue 3.

Κάθε αποκάλυψη αντιμετωπίσθηκε με ένα συνδιασμό επευφημιών και δυσπιστίας, με τις εκφράσεις των gamers στο κοινό να είναι ανεπανάληπτες. Αυτή η E3 δεν ήταν απλώς μια επίδειξη, ήταν μια ευφορική γιορτή του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος του gaming, μια θριαμβευτική επιβεβαίωση των ονείρων και των επιθυμιών μιας ολόκληρης γενιάς παικτών.

Η κυκλοφορία του PlayStation 4 Pro και του PlayStation VR

Ένα αξιοσημείωτο κεφάλαιο στην ιστορία του PS4 γράφτηκε με την κυκλοφορία του PlayStation VR (PS VR) και του PS4 Pro. Το PS VR, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016, σηματοδότησε το πρώτο εγχείρημα της Sony στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας, προσφέροντας στους παίκτες του PS4 έναν προσιτό και ελκυστικό τρόπο να βιώσουν αυτή την ιδιαίτερη gaming εμπειρία.

Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε και το PS4 Pro, το οποίο καθιέρωσε τα mid-gen refreshes στις οικιακές κονσόλες, προσφέροντας βελτιωμένα γραφικά και υποστήριξη για 4K αναλύσεις. Αυτή η αναβαθμισμένη έκδοση της κονσόλας φιλοδοξούσε να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες απαιτήσεις των παικτών, αφού κατά τη διάρκεια της γενιάς πολλοί έκαναν τη μετάβαση από τις 1080p τηλεοράσεις τους.

Οι τεράστιες αποκλειστικές κυκλοφορίες

Φυσικά, το άλφα και το ωμέγα για μια κονσόλα είναι τα παιχνίδια της και το PS4 είχε πολλά. Η Sony επιμελήθηκε έναν εξαιρετικό κατάλογο αποκλειστικών κυκλοφοριών, από το God of War, το οποίο έφερε ξανά στο προσκήνιο την λατρεμένη σειρά, στο Bloodborne που θεωρείται ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, στο Uncharted 4: A Thief's End που κορύφωσε την κινηματογραφικότητα στο μέσο, στο Marvel's Spider-Man που συνάρπασε τους fans του υπερήρωα, μέχρι τα Final Fantasy VII Remake, The Last Guardian, Horizon Zero Dawn, The Last of Us Part 2, Death Stranding και τόσο ακόμη παιχνίδια.

Προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με μια στιγμή, αλλά για πολλές και άκρως σημαντικές. Η ιστορία του PS4 είναι τα παιχνίδια του και μια παράγραφος δε θα αρκούσε, ορίστε λοιπόν ένα ειδικό βίντεο που είχε επιμεληθεί ο Σάκης και ο Γιώργος, μιλώντας πολύ πιο αναλυτικά για 10 παιχνίδια που καθόρισαν τη γενιά.