Need for Speed - Preview

Οι πρώτες εντυπώσεις
05 Οκτωβρίου 2015 11:02
Need for Speed - Preview

Περίμενα πως και πως τη νέα έκδοση του Need for Speed. Είναι ένας τίτλος με τον οποίο έχω περάσει άπειρες όμορφες στιγμές, ειδικά κατά τα φοιτητικά μου χρόνια. Μου άρεσε αυτό που έβλεπα στα trailers σε ότι αφορά το νέο παιχνίδι, κι έτσι δεν έβλεπα την ώρα να το δοκιμάσω. Τα συναισθήματά μου μετά από το πέρας της ενασχόλησης μου μαζί του είναι ανάμεικτα. Καταρχάς πρόκειται για ένα πανέμορφο παιχνίδι. Η μηχανή γραφικών Frostbyte αποδίδει τρομερά τη λεπτομέρεια των οχημάτων, τις αντανακλάσεις και χειρίζεται ιδιαίτερα το φωτισμό. Από άποψη γραφικών, δηλαδή, το νέο Need for Speed είναι πανέμορφο. Η εναλλαγή βίντεο με πραγματικούς ηθοποιούς με αυτή των γραφικών του παιχνιδιού είναι ομαλή και πολύ ποιοτική. Γενικά στον οπτικό τομέα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων είναι χάρμα οφθαλμών. Τα μόνα προβλήματα που αντιμετώπισα και ελπίζω να διορθωθούν στην τελική έκδοση ήταν μερικά draw distance errors και αντικείμενα που εμφανίζονταν άγαρμπα (pop-up) από το πουθενά. Επίσης μερικά αντικείμενα, ειδικά τα δέντρα έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα με αποτέλεσμα να χαλάει λίγο το γενικό σύνολο. Το ίδιο και τα animations τους τα οποία είναι σε loop. Πάντως τα γραφικά κυμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα γενικώς.

Το σενάριο είναι κοινότoπο. Μην περιμένετε μεγάλες διαφορές από αυτά που έχουμε συναντήσει ήδη στα προηγούμενα Need for Speed. Θα χαρακτήριζα το acting των ηθοποιών 'χλιαρό' και 'επιτηδευμένο'. Προσπαθούν πολύ και φαίνεται. Επίσης και σε αυτή την έκδοση δε γλιτώσαμε από τα κλισέ που συνοδεύουν το 'street racing' , όπως αρχηγούς ομάδων με 'ιδιαιτερότητες' συμπεριφοράς, γυναίκες μηχανικούς και badass τύπους. Δεν γλυτώσαμε ούτε το product placement με ενεργειακά ποτά να μας μοστράρονται φάτσα κάρτα σε μια προσπάθεια να μας αποδείξουν πόσο trendy και 'δικοί μας' είναι. Όλα αυτά, όμως, όσο κλισέ και να είναι, δεν ενοχλούν και πάρα πολύ, μιας και γνωρίζουμε όλοι τι πρόκειται να παίξουμε.

Σε ότι αφορά το παιχνίδι, ξεκινάμε έχοντας να επιλέξουμε μεταξύ τριών οχημάτων. Ένα Honda Civic R, ένα Ford Mustang Foxboy και ένα Subaru Brz Premium. Το κάθε ένα με τις ιδιαιτερότητές του. Κρίνω ως πιο ισορροπημένο το τελευταίο εκ των τριών αν και είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Πάντως υπάρχει η δυνατότητα να παραμετροποιήσει κανείς όλες τις πτυχές του αυτοκινήτου του. Έτσι, μπορεί να αλλάξει εντελώς ένα όχημα αν δεν μας βολεύει στην οδήγηση. Το Fine tuning είναι χρήσιμο και για τους Drift αγώνες, οπότε πρέπει να δοθεί η κατάλληλη προσοχή σε αυτό το κομμάτι.

Ο κόσμος είναι σκοτεινός, τα πάντα συμβαίνουν τη νύχτα και κάτω από μια μόνιμη βροχή. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του παιχνιδιού που ίσως κουράσει μερικούς. Οι φίλοι του Need For Speed Carbon θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους, όμως προσωπικά θα ήθελα να υπάρχει εναλλαγή ημέρας, νύχτας μιας και καταντάει λίγο μονότονο. Σε ότι αφορά το γενικό Feeling τώρα, το παιχνίδι αποτελεί μια μίξη των Carbon, Most Wanted (του πρώτου) και των δύο Need for Speed Underground. Έχει πάντως στοιχεία και από επόμενες εκδόσεις, όπως για παράδειγμα από το 'The Run'. Στον οδηγικό τομέα, το παιχνίδι είναι πάλι κάπου στη μέση. Δεν είναι εκείνο το arcade 'Hot Pursuit' όπου έπαιρνες τις στροφές με τις μπαριέρες χωρίς να κόβεται η ταχύτητα σου, ούτε όμως και όπως το νεότερο Most Wanted, στο οποίο το όχημα γυρνούσε 180 μοίρες με το παραμικρό. Βρίσκεται κάπου μεταξύ arcade και simulation, με τον δείκτη να γέρνει αρκετά προς το arcade. Το αμάξι σου δίνει την αίσθηση πως είναι αρκετά σταθερό, όμως αν το παρακάνεις στις στροφές ίσως χάσεις τον έλεγχο. Γενικά μοιάζει πιο στιβαρό το αμάξωμα. Τέλος, να λύσουμε μια απορία σε όλους όσους ανησυχούσαν (όπως κι εγώ) για το θέμα της κάμερας. Όχι, δεν υπάρχει καμία κάμερα που όταν παίρνεις τις στροφές αλλάζει και δείχνει το αυτοκίνητο σου πιο 'κινηματογραφικά'. Οι κάμερες είναι οι κλασσικές τρείς ή τέσσερις και τις επιλέγεις εσύ με το κατάλληλο κουμπί. Οπότε το gameplay μένει ανεπηρέαστο από τέτοια πλάνα όπως αυτά που είδαμε στο teaser.

Τα χτυπήματα σε τοίχους και μπαριέρες ελαττώνουν την ταχύτητα σου και έτσι πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός αν θέλεις να διατηρήσεις τη θέση σου στον αγώνα.  Ο κόσμος είναι εν μέρει destructable, με κάποια μελανά σημεία που ακούν στα ονόματα «παρτέρι», «διαχωριστική μπαριέρα» και «δέντρο». Όπως και στο The Run ή το Most Wanted (το νεότερο) είναι αρκετά εύκολο να διαλύσεις εντελώς το αυτοκίνητο σου (total). Η νύχτα δυσκολεύει κατά πολύ να δεις προς τα πού πρέπει να πας ή τι εμπόδιο υπάρχει μπροστά, και αυτό είναι που χαλάει λίγο από τη μαγεία του 'Speed' στον τίτλο. Προσωπικά θα ήθελα πιο ανοιχτούς δρόμους όπως στο πρώτο Most Wanted, και λιγότερα εμπόδια. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των διαδρομών αυτές είναι ανέμπνευστες στην καλύτερη περίπτωση. Μιλάμε για επιτηδευμένες δύσκολες στροφές στα όρια σχεδιασμού πίστας Formula 1. Και εδώ χάνεται η μαγεία του 'Speed' μιας και είναι ξεκάθαρο πως το παιχνίδι προσπαθεί να σου σπάσει τα νεύρα και οι αντίπαλοι να κάνουν catch up. Πάντως αν μου ζητούσατε να το χαρακτηρίσω, θα έλεγα πως πρόκειται για ένα 'εύκολο' παιχνίδι. Έπιασα το Level Cap της Beta μέσα σε 2-3 ώρες (το ανώτατο level της beta είναι το 20) και δοκίμασα τα πάντα μέσα στο παιχνίδι σε αυτές τις ώρες.

Το στατιστικό έγραφε κάπου 20% complete του συνολικού παιχνιδιού. Πάντως δε νομίζω ότι έχει κρυμμένους άλλους άσσους στο μανίκι του πέρα από σεναριακές ανατροπές και αύξηση της δυσκολίας. Η αύξηση της δυσκολίας είναι δεδομένη μιας και υπάρχουν αστυνομικοί που σε κυνηγούν, είτε κατά τη διάρκεια των events, είτε πετυχαίνοντας σε στο δρόμο στο free roam mode. Πάντως και εδώ όταν μου δόθηκε η ευκαιρία πίεσα την κατάσταση στο τέρμα για να δω όλες τις αστυνομικές δυνάμεις. Υπάρχουν δύο διαφορετικά μπλόκα, ένα το οποίο αποτελείται μόνο από κώνους και πινακίδες και ένα από περιπολικά και λίθους τσιμέντου. Από το δεύτερο είναι σχεδόν αδύνατο να περάσεις όση ταχύτητα κι αν έχεις. Τα περιπολικά είναι υπέροχα σχεδιασμένα, τα φώτα τους όμως όταν μαζεύονται πολλά και λόγω της αντανάκλασης από τη βροχή, καταντούν εκνευριστικά. Ένα όμορφο χαρακτηριστικό είναι πως μπορείς να κρυφτείς κάπου και να σβήσεις τη μηχανή όταν σε κυνηγούν. Προσδίδει αδρεναλίνη και σασπένς. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το ότι δεν μπορείς να ακούσεις πια τις συνομιλίες των αστυνομικών μέσα από κάποιο ασύρματο.

Τα events χωρίζονται στις γνωστές κατηγορίες  Time trial, Sprint, Race, Drift, ενώ δε συνάντησα πουθενά κάποιο drag αγώνα. Όπως είπα όμως οι διαδρομές είναι χωρίς έμπνευση και με επιτηδευμένη δυσκολία, κάτι που αφαιρεί πολύ όταν μιλάμε για έναν τίτλο που βασίζεται ακριβώς πάνω σε αυτό το gameplay. Υπάρχουν αγωνίσματα solo και άλλα που μπορεί κανείς να κάνει με το δικό του Crew. Τα πάντα επιφέρουν REP points με τους οποίους κανείς ανεβαίνει Level και ξεκλειδώνονται νέα αντικείμενα για το όχημά του.

Σε ότι αφορά την παραμετροποίηση των οχημάτων αυτή είναι λεπτομερέστατη. Υπάρχουν ένα σωρό σημεία πάνω στο αυτοκίνητο τα οποία μπορούν να αλλαχτούν, κάτι που κάνει την εμπειρία ενασχόλησης μαζί του αρκετά πιο 'προσωπική' υπόθεση. Πολύ όμορφα σχεδιασμένα όλα τα εξαρτήματα που αφορούν το Visual Configuration. Υπάρχει επίσης το Performance Configuration το οποίο σου επιτρέπει να ρυθμίσεις το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ό,τι έχει να κάνει με την απόδοςή του δηλαδή. Και εδώ τα αντικείμενα ξεκλειδώνουν όσο ανεβαίνουμε Level. Το μόνο αρνητικό που εντόπισα εδώ, είναι πως το Nitro δεν έχει αποδοθεί όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα σε αυτά τα παιχνίδια. Γίνεται πιο 'αδιάφορα', πιο στρωτά και χωρίς κανένα εφέ πέρα από τις μικρές φλόγες των εξατμίσεων. Ούτε blur, ούτε απότομο τίναγμα του αυτοκινήτου. Έχει περάσει ίσως σε μια πιο 'ρεαλιστική' προσέγγιση. Εμένα προσωπικά δεν μου άρεσε. Ήθελα όταν πατάω το πλήκτρο, να το 'νιώθω'.

Ο χάρτης μοιάζει αρκετά μεγάλος, όμως πρακτικά δεν είναι και τόσο τεράστιος. Φανταστική βρήκα την ευκολία που παρέχεται να κάνεις 'teleport' στο event αντί να οδηγήσεις έως εκεί. Υπάρχει βέβαια και αυτή η δυνατότητα μέσω ορισμού διαδρομής στο χάρτη. Στον τελευταίο μπορείς επίσης να δεις όλα τα αγωνίσματα ή μόνο αυτά που σε ενδιαφέρουν πατώντας το ανάλογο πλήκτρο. Εξαιρετικά χρήσιμο και το 'Jump to Garage' που υπάρχει στο παιχνίδι, έτσι ώστε να γλυτώνουμε χρόνο και κούραση.

Ξεκινώντας έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε Solo και AllDrive mode. Το δεύτερο σημαίνει πως στο χάρτη θα μπορείς να δεις και άλλους παίκτες που βρίσκονται online, και μπορείς να ξεκινήσεις κάποιο αγώνισμα μαζί τους. Υπάρχουν να προσθέσω και Daily Challenges τα οποία μπορούμε να ολοκληρώσουμε κερδίζοντας πόντους.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα όμορφο παιχνίδι. Έχει κάποια λαθάκια που περιμένω να διορθωθούν στην επίσημη έκδοση, όμως πιστεύω θα αφήσει καλές εντυπώσεις στους παίκτες. Η αίσθηση που αφήνει προσωπικά σε εμένα είναι ανάμεικτη. Δεν μπορώ να πω ότι με κάλυψε ή ότι ήταν αυτό που τόσα χρόνια περίμενα, όμως είναι ένα αρκετά καλοδουλεμένο παιχνίδι. Για πιο ασφαλή συμπεράσματα θα περιμένουμε την τελική έκδοση.