Robin Williams: Ο λόγος που μείωσε τον μισθό του για να παίξει το Τζίνι στον “Αλαντίν“

Ο αείμνηστος ηθοποιός δάνεισε την φωνή του στο Τζίνι και άφησε εποχή στις ταινίες της Disney
17 Οκτωβρίου 2023 01:38
Robin Williams: Ο λόγος που μείωσε τον μισθό του για να παίξει το Τζίνι στον “Αλαντίν“

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς στη δεκαετία των 90s ζούσε το απόγειο της καριέρας του, καθώς ήταν ένας βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αλλά και ένα από τα πιο καυτά ονόματα του Χόλιγουντ, με τη μία εισπρακτική επιτυχία να διαδέχεται την άλλη και κάθε ρόλος να αποτελεί σημείο αναφοράς στην φιλμογραφία του. 

Εκείνη την εποχή φανταστείτε ότι έπαιξε σε ταινίες όπως "Jumanji", Hook, "Patch Adams", Good Will Hunting και την "Mrs. Doubtfire", οι οποίες τότε έσπαγαν τα ταμεία με πάνω από $100 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις η κάθε μια -αυτός ήταν τότε ο μαγικός αριθμός για να θεωρηθεί μια ταινία επιτυχημένη στο box office. Ωστόσο, η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της φιλμογραφίας του συνέβη με τον πιο αναπάντεχο ρόλο: αυτόν του Τζίνι στον Aladdin. 

Βλέπετε, τότε δε συνηθιζόταν οι μεγάλοι και ακριβοπληρωμένοι αστέρες του Χόλιγουντ να δανείζουν τις φωνές τους σε καρτούν. Η Disney όμως έκανε τη διαφορά και πήγε να σπάσει τον κουμπαρά της για να φέρει τον Robin Williams για την ταινία κινουμένων σχεδίων "Αλαντίν". Ο Γουίλιαμς όμως δε δέχθηκε κάτι τέτοιο καθώς είχε κάτι διαφορετικό στο μυαλό του...

Η συμφωνία του με την Disney

Θα περίμενε κανείς ένας σταρ του βεληνεκούς του Γουίλιαμς να στραγγίξει τα ταμεία της Disney και να φύγει από τις ηχογραφήσεις με μια μικρή περιουσία. Ο αείμνηστος ηθοποιός όμως δε δέχθηκε την προσφορά των $8 εκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν και ο τυπικός μισθός του τότε εκείνη την εποχή. Αντίθετα, δέχθηκε μια τεράστια περικοπή στο μισθό του μόνο και μόνο να πάει κόντρα στις ορέξεις της Disney για να βγάζει κέρδη από ότι μπορεί να εμπορευματοποιηθεί, αλλά και να τηρήσει τις δικές του αρχές και να αφήσει κάτι για τα παιδιά του. 

Σύμφωνα με διάφορα μέσα της εποχής εκείνης, λέγεται ότι έλαβε μια συμβολική πληρωμή της τάξης των $75.000 δολαρίων για την ερμηνεία του ως Τζίνι στον Αλαντίν, ούτως ώστε να μην συμπεριληφθεί καθόλου η φωνή του σε merchandise του χαρακτήρα και της ταινίας. "Δε θέλω να πουλάω πράγματα. Είναι το μόνο πράγμα που δεν κάνω" είπε τότε ο αείμνηστος ηθοποιός στο New York Magazine. 

Σκοπός τους όπως είπε τότε στους LA Times ήταν να αφήσει κάτι στα παιδιά του: "Είχαμε μια συμφωνία. Το μόνο πράγμα που τους είπα ότι θα κάνει ήταν να δανείσω τη φωνή μου. Το κάνω βασικά επειδή θέλω να είμαι μέρος της παράδοσης των κινουμένων σχεδίων. Θέλω να αφήσω κάτι στα παιδιά μου. Η συμφωνία λέει ότι δε θέλω να πουλήσω κάτι με αυτόν (τον χαρακτήρα), σα να λέμε μπέργκερ, παιχνίδια και τέτοια πράγματα.

Η εμβληματική του παρουσία και η αστείρευτη ερμηνεία του είναι που δίνει ψυχή στον Αλαντίν τόσα χρόνια μετά και μας κάνει να τη θυμόμαστε μέχρι και σήμερα. Είχε τόση τρελή όρεξη ο Williams στο στούντιο που οι ηχογραφήσεις του ξεπέρασαν συνολικά τις 30 ώρες (!) τόσο με υλικό που ήταν στο σενάριο όσο και με πάρα πολλές ατάκες που αυτοσχεδίαζε επί τόπου -ήταν άλλωστε το φόρτε του. 

Οι δύο πλευρές όμως ήρθαν σε ρήξη καθώς η όρεξη της Disney να πουλήσει merchandise ήταν μεγαλύτερη από την επιθυμία του Γουίλιαμς. Τελικά, οι δύο πλευρές τα βρήκαν αργότερα και ο Γουίλιαμς επέστρεψε για το sequel της ταινίας του 1996 με τίτλο "Aladdin and the King of Thieves" που κυκλοφόρησε απευθείας σε βιντεοκασέτα. Για την επιστροφή του λέγεται ότι έλαβε περίπου $1 εκατομμύριο δολάρια. 

Tags: