iPhone: Αυτό το «κρυμμένο» χαρακτηριστικό του iOS 17 θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα μάτια σας!

Ιδιαίτερα χρήσιμο για να αποφεύγετε μια κοινή κακή συνήθεια
13 Οκτωβρίου 2023 21:40
iPhone: Αυτό το «κρυμμένο» χαρακτηριστικό του iOS 17 θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα μάτια σας!

Το iOS 17 κυκλοφόρησε πρόσφατα μαζί με τα νέα iPhone 15, φέρνοντας διάφορα χρήσιμα χαρακτηριστικά και αρκετές αλλαγές, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων μερικές από τις πιο βασικές εφαρμογές του λειτουργικού, όπως τα Phone, FaceTime και το iMessage. Ωστόσο, η αναβάθμιση πρόσθεσε και μια «κρυφή» λειτουργία που παρά πολλοί κάτοχοι iPhone κατά πάσα πιθανότητα δε γνωρίζουν, αλλά θα έπρεπε!

Ο λόγος γίνεται για το Screen Distance, το οποίο προστέθηκε τόσο στα iPhone όσο και στα iPad. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, αυτό το χαρακτηριστικό ελέγχει διαρκώς την απόσταση των ματιών σας από την οθόνη. Έτσι, μπορεί να διορθώσει το κακό συνήθειο πολλών χρηστών να πλησιάζουν υπερβολικά πολύ την οθόνη στο πρόσωπό τους, με αποτέλεσμα να κουράζουν και να ερεθίζουν χωρίς λόγο τα μάτια τους. Σαν ένας καλός, πανταχού παρών γονιός, το Screen Distance μπορεί να σας ειδοποιεί κάθε φορά που έχετε ξεχαστεί και έχετε για ώρα τη συσκευή σε κοντινή απόσταση στα μάτια σας, έτσι ώστε να την πάτε πιο μακριά.

Πως να ενεργοποιήσετε το Screen Distance:

Η ενεργοποίηση της λειτουργίας είναι σχετικά απλή και γίνεται με τον εξής τρόπο:

1. Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις

2. Επιλέξτε Screen Time

3. Επιλέξτε Screen Distance

Αμέσως θα εμφανιστεί στην οθόνη ένα μήνυμα που εξηγεί το χαρακτηριστικό. Πατώντας το σχετικό κουμπί για συνέχεια, θα ενεργοποιηθεί. Έπειτα, αν πλησιάσετε υπερβολικά πολύ τη συσκευή στα μάτια μας, θα δείτε να εμφανίζετε ένα μήνυμα που σας ζητάει να την απομακρύνετε. Η λειτουργία της συσκευής μπλοκάρεται μέχρι να πάτε το κινητό ή το tablet σε μια λογική απόσταση.

Οι κίνδυνοι της κακιάς συνήθειας να κολλάμε στην οθόνη:

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθείτε, το να κολλάτε συχνά στην οθόνη του τηλεφώνου σας -ή σε οποιαδήποτε άλλη οθόνη γενικότερα- για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε καθημερινή βάση, αν γίνει συνήθεια, έχει αρκετές πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των ματιών σας.

Για αρχή, το λεγόμενο ‘Digital Eye Strain’ μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη πιο εύκολα. Πρόκειται για τα συμπτώματα που προκαλεί η παρατεταμένη προσήλωση σε μια οθόνη και χαρακτηρίζεται από πονοκεφάλους, θολή όραση και ξηροφθαλμία. Είναι κάτι που μπορεί να προκύψει από το μειωμένο ανοιγοκλείσιμο των ματιών και το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες. Το ίδιο αυτό μπλε φως μπορεί επίσης να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου, παρεμβαίνοντας στην παραγωγή μελατονίνης. Η παρατεταμένη κοντινή εστίαση μπορεί επίσης να συμβάλει και στην εκδήλωση μυωπίας, ιδίως στα παιδιά.

Επομένως, πέρα από τα τακτικά διαλείμματα που γενικά προτείνουν οι ειδικοί, σίγουρα και το νέο αυτό χαρακτηριστικό των iPhone μοιάζει με ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα.

Tags: