Η απίστευτη λεπτομέρεια για τη δημιουργία του The Nightmare Before Christmas που λίγοι γνωρίζουν

30 Χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας
13 Οκτωβρίου 2023 15:05
Η απίστευτη λεπτομέρεια για τη δημιουργία του The Nightmare Before Christmas που λίγοι γνωρίζουν

Πέρασαν κιόλας 30 ολόκληρα χρόνια από το The Nightmare Before Christmas (Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης), μια ταινία του Tim Burton που γνώρισε τεράστια επιτυχία και παίζεται ακόμα και σήμερα κατά τη διάρκεια του Halloween. Πρόκειται για ένα αμερικανικό μιούζικαλ σκοτεινής φαντασίας το οποίο σκηνοθετήθηκε από τον Henry Selick με παραγωγό και συγγραφέα τον Burton.

Η πλοκή της ταινίας αναφέρει: Όταν ο βασιλιάς της Πόλης του Halloween, Jack Skellington, βαρέθηκε την εργασία της προετοιμασίας την ομώνυμης ετήσιας γιορτής ανακαλύπτει τη Χριστουγεννιάτικη πόλη και παρακινείται για αλλαγή να αναλάβει τον έλεγχο των Χριστουγέννων. Δυστυχώς, τα μακάβρια του πλάνα αποτυγχάνουν να μπουν στο εορταστικό κλίμα. Την ίδια ώρα, μια όμορφη υπηρέτρια που φροντίζει τον κατασκευαστή της Dr. Finkelstein προσπαθεί να αποδράσει από τα δεσμά της. Ανησυχεί για τον Jack και προβλέπει ότι τα σχέδιά του θα καταστραφούν.

Πρωταγωνιστούν: Chris Sarandon, Catherine O'Hara, William Hickey, Glenn Shadix και Ed Ivory. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα δούμε μερικές πληροφορίες που δεν είναι ευρέως γνωστές για την αγαπητή ταινία, όπως για το sequel που ήθελε κάποτε η Warner Bros. αλλά όχι ο Burton, αλλά και για μία λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η Warner Bros. ήθελε το sequel του The Nightmare Before Christmas

Μετά την τεράστια επιτυχία και την θερμή υποδοχή που είχε το The Nightmare Before Christmas, η Warner Bros. είχε στο μυαλό της το 2001 να φέρει τη συνέχεια, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει τεχνολογία stop-motion, ήθελε να είναι ένα «τυπικό» animation. Ωστόσο, η ιδέα αυτή κατέρρευσε, καθώς δεν την άφησε ο Tim Burton. « Ήμουν πάντα πολύ προστατευτικός με το Nightmare». «Δεν ήθελα να κάνω συνέχειες ή πράγματα αυτού του είδους. Ξέρεις, του τύπου ο Jack επισκέπτεται τον κόσμο του Thanksgiving ή άλλα τέτοια πράγματα μόνο και μόνο επειδή ένιωθα ότι η πρώτη ταινία είχε μια αγνότητα που άρεσε στον κόσμο». Αυτά ήταν τα λόγια του Tim Burton παλιότερα και φαίνεται ότι δε θα δούμε ποτέ το sequel.

Πώς γράφτηκε το ποίημα;

Ο Tim Burton είχε αποκαλύψει παλιότερα ότι το αρχικό ποίημα εμπνεύστηκε όταν είδε σε ένα κατάστημα να κατεβάζουν το merchandise του Halloween και να το αντικαθιστούν με μία πιο χριστουγεννιάτικη βιτρίνα. Η αντιπαράθεση των καλικάντζαρων με τον Άγιο Βασίλη και τους τάρανδους του πυροδότησε τη φαντασία.

Ο Danny Elfman και ο Jack

Παρόλο που ο Danny Elfman ερμηνεύει τα τραγούδια του Jack Skellington στην ταινία, εκείνος δεν μπόρεσε να δώσει τη φωνή του στον χαρακτήρα, καθώς ήταν πολύ «ξύλινη». Στη συνέχεια, ο Chris Sarandon επιλέχθηκε από την παραγωγή για να δανείσει τη φωνή του στον χαρακτήρα και έμοιαζε παράλληλα και με τη φωνή του Elfman.

Σε πόσες μέρες φτιάχτηκε η ταινία;

Σύμφωνα με το IMDB, στο The Nightmare Before Christmas εργάστηκαν 100 άνθρωποι και η ταινία ολοκληρώθηκε μέσα σε τρία χρόνια. Για ένα δευτερόλεπτο ταινίας, έπρεπε να γίνουν έως και 12 διαφορετικές και προσεκτικές stop-motion κινήσεις. Πρόκειται για μία παραγωγή, λοιπόν, τεραστίων διαστάσεων με τεράστια λεπτομέρεια και ανθρώπους που έδωσαν τη ψυχή τους σε αυτήν.

Ο Jack και τα…παιδιά του!

Στην extended βερσιόν, ο Άγιος Βασίλης επιστρέφει στην πόλη του Halloween και επισκέπτεται τον Jack, ο οποίος έχει 4 ή 5 παιδιά σκελετούς.

Παραλίγο να μην υπήρχε η ταινία έτσι όπως την ξέρετε

Σε κάποια στιγμή, ο Tim Burton σκεφτόταν να κάνει μια μικρής έκτασης ταινία για την τηλεόραση παρά τη μεγάλου μήκους ταινία που όλοι γνωρίζετε.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Περίπου στα πρώτα 30 λεπτά της ταινίας, ο χριστουγεννιάτικο δέντρο που πιάνει φωτιά που οραματίζεται η Sally, είναι το ίδιο δέντρο που βρίσκεται στο σπίτι του Jack.

Το Nightmare και το Kingdom Hearts

Παρά του ότι δε θα υπάρξει -όπως φαίνεται- το sequel, οι χαρακτήρες της ταινίας εμφανίζονται και στην πασίγνωστη σειρά βιντεοπαιχνιδιών, Kingdom Hearts, η οποία είναι σε συνεργασία της Square Enix και της Disney.

Ο Jack χαρακτηρίστηκε από τους καλύτερους χαρακτήρες

Ο Jack βρίσκεται στη 22η θέση από τους 50 καλύτερους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων από το πασίγνωστο περιοδικό Empire.

Ο Marilyn Manson και το «This is Halloween»

Ο Marilyn Manson είχε κάνει μια διασκευή του τραγουδιού This Is Halloween και αν το ψάξετε στο YouTube μετράει πάνω από 50 εκατομμύρια προβολές.