Πόσο εθισμένοι είστε στο internet; - Δείτε τις 5 κατηγορίες που διακρίνουν οι επιστήμονες

Με τους νέους να έχουν τα χειρότερα ποσοστά
03 Οκτωβρίου 2023 23:18
Πόσο εθισμένοι είστε στο internet; - Δείτε τις 5 κατηγορίες που διακρίνουν οι επιστήμονες

Επιστήμονες από διάφορα αξιόλογα ιδρύματα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Surrey, πραγματοποιήσαν μια νέα έρευνα για τα πρότυπα χρήσης του διαδικτύου και τα πιθανά εθιστικά χαρακτηριστικά του.

Η μελέτη αυτή αποκάλυψε λοιπόν ότι τα νεαρά άτομα, ηλικίας 24 ετών και κάτω, ασχολούνται με διαδικτυακές δραστηριότητες για περίπου έξι ώρες καθημερινά, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αφιερώνουν περίπου 4,6 ώρες. Η Dr. Brigitte Stangl, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Surrey, τόνισε μάλιστα τη διάκριση μεταξύ της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου και του απόλυτου εθισμού. Τα ευρήματά τους έδειξαν μεγαλύτερη τάση για εθισμό στο διαδίκτυο στις νεότερες δημογραφικές ομάδες, η οποία μειώνεται με την ηλικία.

Κατά την αξιολόγηση των απαντήσεων από 796 συμμετέχοντες, η ομάδα δεν παρατήρησε καμία σχέση μεταξύ του φύλου και της διαδικτυακής συμπεριφοράς. Ωστόσο, προέκυψε ένα ενδιαφέρον μοτίβο: όσοι παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα εθισμού στο διαδίκτυο εξέφραζαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χρήση της mobile τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εντονότερου ενδιαφέροντος για την εξερεύνηση νέων εφαρμογών.

Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, πρότεινε ένα νέο ‘Internet Addiction Spectrum’, το οποίο χωρίζει τους χρήστες σε πέντε βασικές κατηγορίες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις περιγραφές του και μερικά στατιστικά από την κατάταξη των συμμετεχόντων στο εν λόγω φάσμα.

Οι 5 βαθμίδες του Φάσματος εξάρτησης από το Διαδίκτυο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα:

Περιστασιακοί χρήστες (14,86%): Η ομάδα αυτή μπαίνει στο διαδίκτυο κυρίως για συγκεκριμένες δουλειές και αποσυνδέεται χωρίς να αποσπάται. Δεν εμφανίζουν σημάδια εθισμού και είναι γενικά μεγαλύτερης ηλικίας, με μέσο όρο τα 33,4 έτη. Ενδιαφέρονται λιγότερο για την εξερεύνηση νέων εφαρμογών.

Αρχικοί χρήστες (22,86%): Τα άτομα αυτά βρίσκονται συχνά στο διαδίκτυο για περισσότερο χρόνο από ό,τι είχαν αρχικά προγραμματίσει και αμελούν κάπως τις δουλειές του σπιτιού τους, αλλά δεν θεωρούν τον εαυτό τους εθισμένο. Ενδιαφέρονται μετριασμένα για νέες εφαρμογές και έχουν μέσο όρο ηλικίας 26,1 έτη.

Πειραματιζόμενοι (21,98%): Η ομάδα αυτή αισθάνεται άβολα ή αγχωμένη όταν δεν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Μόλις συνδεθούν στο διαδίκτυο, αισθάνονται καλύτερα. Οι πειραματιζόμενοι είναι πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέες εφαρμογές και τεχνολογίες και η μέση ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ 22,8 και 24,3 ετών.

Εθισμένοι σε άρνηση (17,96%): Οι χρήστες αυτοί εμφανίζουν συμπεριφορές εθισμού, όπως η δημιουργία νέων σχέσεων στο διαδίκτυο και η παραμέληση των πραγματικών τους υποχρεώσεων για να βρίσκονται στο διαδίκτυο- ωστόσο, δεν παραδέχονται ότι αισθάνονται άβολα όταν δεν είναι συνδεδεμένοι. Είναι επίσης αρκετά σίγουροι για τη χρήση της mobile τεχνολογίας.

Εθισμένοι (22,36%): Αυτή η ομάδα αναγνωρίζει ανοιχτά τον εθισμό της στο διαδίκτυο και αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του στη ζωή τους- είναι οι πιο σίγουροι στη χρήση νέων εφαρμογών και τεχνολογίας. Ο χρόνος τους στο διαδίκτυο είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν των περιστασιακών χρηστών.


Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την επιστημονική έρευνα πατώντας εδώ.

Tags: