Google Tips για αρχάριους

Μία πιο έξυπνη περιήγηση στο κόσμο του διαδικτύου
14 Μαΐου 2014 21:00
Google Tips για αρχάριους

Στην ερώτηση “Ποιο είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο του ανθρώπου στον 21ο αιώνα;” είναι σχεδόν σίγουρο πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Γης θα πει ότι είναι η μηχανή αναζήτησης Google. Και πολύ καλά θα κάνει καθώς το Google δεν αποτελεί μόνο μία από τις σημαντικότερες πηγές γνώσης και πληροφορίας της εποχής μας αλλά παίζει και το ρόλο του προσωπικού βοηθού μας. 

Εδώ στους Unboxholics δεν χωράει καμία αμφιβολία πως είναι ένα εργαλείο το οποίο όχι μόνο χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά είναι κρίσιμο για την συνεχή επιβίωσή μας στο διαδίκτυο. Για αυτό το λόγο, αποφασίσαμε να σας δείξουμε πέντε απλά και εύχρηστα tips τα οποία χρησιμοποιούμε για να περιηγηθούμε πιο έξυπνα στο διαδίκτυο.

1. Προσδιορίστε ακόμα περισσότερο την αναζήτηση σας

Έχετε βρεθεί στο σημείο να αγανακτήσετε από κάτι το οποίο αναζητάτε ώρες στο διαδίκτυο; Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε την επιλογή “Advanced Search” η οποία βρίσκεται στο κουμπί των ρυθμίσεων (ένα κουμπί με ένα γρανάζι) στα δεξιά της οθόνης σας. Εκεί θα βρείτε μία σειρά επιλογών, από τη χρήση μίας συγκεκριμένης φράσης μέχρι την εμφάνιση αποτελεσμάτων ανά χρόνο, γλώσσα κ.α.

Παράλληλα, εκεί θα βρείτε και τις συντομεύσεις αυτών των επιλογών. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για μία ακριβής φράση μπορείτε να βάλετε αυτή τη φράση μέσα σε εισαγωγικά: "Κέικ Σοκολάτας" ή ακόμα και να αφαιρέσετε λέξεις που δεν θέλετε να εμφανιστούν στην αναζήτηση βάζοντας μία παύλα δίπλα τους. Όλες αυτές τις συντομεύσεις θα τις βρείτε στην επιλογή Advanced Search.

2. Ψάξτε για συγκεκριμένους τύπους αρχείων

Το Google δε χρησιμοποιείται μόνο για την αναζήτηση ιστοσελίδων. Πολλές φορές έχουμε βρεθεί στην θέση να θέλουμε να ψάξουμε για συγκεκριμένους τύπους αρχείων αλλά να μην τα έχουμε καταφέρει και τόσο καλά. Μέχρι που μάθαμε πως για να ψάξουμε για διαφορετικά αρχεία στο Google, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γράψουμε τη λέξη που ψάχνουμε και να βάλουμε δίπλα της την λέξη filetype: και δίπλα στο filetype: να βάλουμε τον τύπο αρχείου. 

Αν για παράδειγμα ψάχνουμε .doc αρχεία για marketing θα γράψουμε: marketing filetype:doc.

3. Άμεση μετατροπή νομίσματος

Όσοι Έλληνες κάνουν αγορές στο διαδίκτυο σίγουρα θα έχουν περάσει από το στάδιο της μετατροπής νομίσματος πολλές φορές. Ευτυχώς, το Google προσφέρει άμεση βοήθεια σε αυτό χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σε ιστοσελίδες μετατροπής νομίσματος. Αν θέλουμε να μετατρέψουμε από λίρες σε ευρώ τότε θα πληκτρολογήσουμε GBP to Euro και το Google θα εμφανίσει απευθείας έναν μετατροπέα νομίσματος. Η διαδικασία είναι ίδια για όλα τα νομίσματα με το μόνο απαραίτητο στοιχείο να είναι το “To” που πρέπει να μπει ανάμεσα στα δύο νομίσματα.

4. Καιρός, Πτήσεις, Ώρα, Μετοχές

Άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες πραγματικού χρόνου; Ναι, δε χρειάζεται να κοιτάξετε καν το ρολόι σας ή το smartphone σας για τον καιρό και την ώρα. Πληκτρολογώντας στο Google την πόλη και δίπλα την λέξη ώρα ή καιρός θα σας βγάλει αμέσως αυτή τη πληροφορία π.χ “Αθήνα καιρός”. Θα προτείναμε βέβαια να το ψάχνατε στα Αγγλικά καθώς την ώρα δεν την βγάζει όταν το πληκτρολογήσαμε στα Ελληνικά. Έπρεπε να πληκτρολογήσουμε “Athens Time”. Επιπροσθέτως, η Google παρέχει πληροφορίες ζωντανά για την πτήση σας. Αν γνωρίζετε τον αριθμό της πτήσης σας και την εταιρία, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε αυτές τις πληροφορίες στη μπάρα αναζήτησης. Τέλος, για όσους τώρα αρέσκονται στο χρηματιστήριο, πληκτρολογώντας “Stocks” και δίπλα την εταιρία για την οποία ενδιαφέρονται θα είναι σε θέση να δουν τις μετοχές της.

5. Search Google for this image

Πλέον, η αναζήτηση στο Google δεν πραγματοποιείται μόνο με λέξεις. Έχετε κάποια φωτογραφία ενός ηθοποιού αλλά δεν θυμάστε το όνομα του; Κάποια φωτογραφία ενός τοπίου αλλά δεν γνωρίζετε το μέρος; Μην ανησυχείτε, το Google έχει την απάντηση! Μεταβαίνοντας στο Google Images έχετε την δυνατότητα να ανεβάσετε μία φωτογραφία από τον υπολογιστή σας ή από ένα URL και το Google θα σας εμφανίσει τους συνδέσμους και τις φωτογραφίες που σύμφωνα με την βάση δεδομένων της εταιρίας του Κουπερτίνο είναι σχετικά με την φωτογραφία που ανεβάσατε. Ακόμα, πατώντας δεξί κλικ πάνω σε οποιαδήποτε φωτογραφία στο διαδίκτυο θα σας εμφανίσει την επιλογή “Search Google for this image” που κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Αυτά θεωρούμε πως είναι πέντε σημαντικά tips για την χρήση του Google και πως θα σας βοηθήσουν να έχετε μία πιο εύκολη περιήγηση στο διαδίκτυο. Η λίστα όμως δεν σταματάει εκεί καθώς αυτά είναι μόνο πέντε από τα δεκάδες πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το Google. Μάθετε περισσότερα κόλπα και χρήσιμες συμβουλές εδώ.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα χρήσιμα άρθρα στην κατηγορία Stories του Unboxholics.com και μην ξεχάσετε να μας πείτε αν σας φάνηκε χρήσιμο κάποιο από τα παραπάνω tips στην σελίδα μας στο Facebook ή στο Twitter.

Tags: