Eminem και Mad Max: Fury Road - Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον -παραλίγο- ρόλο του στην ταινία

Ο George Miller τον ήθελε αλλά...
04 Αυγούστου 2023 00:52
Eminem και Mad Max: Fury Road - Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον -παραλίγο- ρόλο του στην ταινία

Ο Eminem εκτός από ένας θρυλικός ερμηνευτής της ραπ σκηνής είχε κάνει και τη μετάβαση στο Χόλιγουντ αρκετά νωρίς στην καριέρα του, με την ταινία "8 Mile" όπου πρακτικά υποδύθηκε τον εαυτό του σε μια ημιαυτοβιογραφική ιστορία. Η ερμηνεία του ως "Jimmy Rabbit" μαγνήτισε το βλέμμα του George Miller που για πολλά χρόνια προσπαθούσε να σηκώσει το πιο φιλόδοξο αλλά και παθιασμένο του project, αυτό που μετέπειτα ο κινηματογραφικός κόσμος θα γνώριζε ως Mad Max: Fury Road

To να αναλύσουμε τι εστί “Mad Max: Fury Road” δεν είναι επί του παρόντος. Οι κριτικοί και όσοι την είδανε μίλησαν για αυτό. Το ίδιο και τα έξι βραβεία Όσκαρ που απέσπασε. Το ίδιο και η απαράμιλλη ποιότητά της ως μια από τις καλύτερες ταινίες δράσης όλων των εποχών, ενώ για κάποιους και η καλύτερη του 21ου αιώνα. Από την αρχή μέχρι και το φινάλε της προσφέρει 120 λεπτά αγνής post-apocalyptic αδρεναλίνης. Πίσω τώρα στην ιστορία μας…

Από τους επικρατέστερους στον κρυφό πόθο

Λίγο μετά το 8 Mile που εκτόξευσε το άστρο του Eminem στο Χόλιγουντ, o Miller παράλληλα κοιτούσε διάφορα πρόσωπα για να βρει τον επικρατέστερο νέο "Max Rockatansky" που θα αναλάμβανε το ρόλο από τα χέρια του Mel Gibson. Η ταινία, άλλωστε, προορίζοταν να συνεχίσει τα γεγονότα το Mad Max Beyond Thunderdome του 1985. Από το 1988 είχε στο μυαλό του ο Miller το concept του “Fury Road” αλλά οι επί χρόνια προσπάθειές του έπεφταν στο κενό για διάφορους λόγους όπως η 11η Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος στο Ιράκ. Ωστόσο, το 2007 το project ξαναπήρε μπρος δυναμικά μιας και ο Miller είχε ολοκληρώσει την animated ταινία, Happy Feet.

Ανάμεσα στα ονόματα που είχε βάλει στο μάτι ο Μίλερ ήταν και αυτά των Michael Fassbender (X-Men: First Class), Joel Kinnaman (House of Cards, Altered Carbon), Heath Ledger (πριν γίνει ο απόλυτος Τζόκερ στην Dark Knight τριλογία) και ο Eric Bana στην μετά-Incredible Hulk εποχή του.

Τελικά τρία ονόματα κατέληξαν ως επικρατέστεροι και ήταν ο Tom Hardy (που τελικά πήρε τον ρόλο), ο Armie Hammer και ο Jeremy Renner (πριν παίξει στο franchise του “Bourne” και γίνει ο Hawkeye της Marvel). Λέγεται ότι οι Hammer και Hardy έκαναν ένα δοκιμαστικό μαζί, με τον δεύτερο να παρουσιάζεται αφηνιασμένος -όπως ο ‘Mad Max’- σφίγγοντας και τρίζοντας συνεχώς τα δόντια του, ενώ κατέληξε να φτύσει στο πρόσωπο τον Hammer. Εκεί ο μετέπειτα πρωταγωνιστής του “Call me By Your Name” τα παράτησε και κατάλαβε ότι ο Hardy ήθελε τον ρόλο πολύ παραπάνω από εκείνον.

Μόνο που ο Miller δεν τρελαινόταν να προσλάβει τον Tom Hardy για Max. Είχε άλλον στο μυαλό του. Έναν ηθοποιό που ήταν η κρυφή του επιθυμία κι ας είχε παίξει μόλις σε μια ταινία. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον ράπερ Eminem.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Kyle Buchanan για τα παρασκήνια της ταινίας, με τίτλο «Blood, Sweat & Chrome: The Wild and True Story of Mad Max: Fury Road”, ο Miller πίστευε ότι ο "Slim Shady” είχε όλα τα φόντα να υποδυθεί τον Max που ο ίδιος οραματιζόταν. Στην ταινία Happy Feet, ο Miller συνεργάστηκε με την αείμνηστη ηθοποιό Brittany Murphy, η οποία σαν μια διαβολική σύμπτωση είχε συμπρωταγωνιστήσει με τον Eminem στο “8 Mile”.

Όπως αναφέρει το βιβλίο, ο Miller την ρώτησε «πώς της φαινόταν και εάν θα του φαινόταν ενδιαφέρον κάτι τέτοιο. Εκείνη χωρίς δισταγμό και καμία επιφύλαξη του είπε πόσο υπέροχο ταλέντο είναι». Έτσι ο Miller βάλθηκε να τον κυνηγήσει και να στήσει τον νέο “Max” γύρω από τον Eminem σε βαθμό που ζήτησε από τον storyboard artist, Mark Sexton, να του φτιάξει εικαστικό όπου ο Max είχε κοντό ξανθό μαλλί -όπως ο ράπερ εκείνη την περίοδο.

Τι συνέβη τελικά;

Ο Miller προσέγγισε τον Eminem προτείνοντάς του τον ρόλο και όλα πήγαιναν μια χαρά μέχρι που έμαθε που θα γυρίζεται η ταινία. Ο Eminem δεν ήθελε με τίποτα να φύγει από το σπίτι του και τη γενέτειρά του το Ντιτρόιτ, να τα παρατήσει όλα και να μείνει στην Αυστραλία για μερικούς μήνες, καθώς εκεί θα λάμβαναν χώρα τα γυρίσματα. «Νομίζω ότι είχε την εντύπωση ότι θα μπορούσε να το κάνει όσο θα βρισκόταν στο Μίσιγκαν (πολιτεία του Ντιτρόιτ), και μόνο έτσι θα ψηνόταν» θυμάται ο Miller.

Για τον ίδιο λόγο εκείνο το διάστημα, έριξε άκυρο στον Neil Blomkamp, ο οποίος ετοίμαζε την ταινία «Elysium», καθώς δεν θα άλλαζε τον τόπο γυρισμάτων από το Λος Άντζελες στο Ντιτρόιτ για χάρη του Eminem. Κάπως έτσι ο κρυφός πόθος του Miller δεν μετουσιώθηκε ποτέ και έτσι έμεινε στην ιστορία ότι ο Eminem παραλίγο να ήταν ο σταρ του Mad Max Fury Road.

Τελικά, όμως, ίσως και να λειτούργησε υπέρ της ταινίας το γεγονός ότι ένας δοκιμασμένος και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός όπως ο Τομ Χάρντι, στάθηκε δίπλα στην βραβευμένη με Όσκαρ, Σαρλίζ Θερόν, που έπαιξε την Furiosa.