8 καλογυρισμένες βιογραφικές ταινίες για να δείτε μέσα στο καλοκαίρι

Με σπουδαίες προσωπικότητες και σπουδαίες ταινίες
28 Ιουλίου 2023 18:27
8 καλογυρισμένες βιογραφικές ταινίες για να δείτε μέσα στο καλοκαίρι

Αυτή η λίστα είναι για όλους εσάς που αναζητάτε κάτι το διαφορετικό να δείτε μέσα στο καλοκαίρι και όχι όσους ψάχνουν για μια χαλαρή ταινία που θα τους σκοτώσει μερικές ώρες από την ημέρα τους μέχρι να ξαναβουτήξουν στη θάλασσα.

Αυτή η λίστα είναι για τους λάτρεις των βιογραφικών ταινιών είτε πρόκειται για καλλιτέχνες είτε για μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής -και μη- σκηνής, που άφησαν ανεξίτηλα το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Για εκείνες τις παράξενες προσωπικότητες που ήταν του περιθωρίου, αλλά μέσα από αντίξοες συνθήκες έλαμψαν και μεγαλούργησαν, για εκείνους που τους αψήφισαν στην ύστατη στιγμή τους, ακόμη και για εκείνους που το θεόσταλτο ταλέντο τους, τελικά τους έπνιξε.

Σας ετοίμασα, λοιπόν, την παρακάτω λίστα με προσωπικότητες όλων των παραπάνω καταστάσεων, που ο κινηματογράφος αποτύπωσε είτε με εξαιρετικό, είτε με σχεδόν τέλειο είτε και με τέλειο τρόπο.


Ray

Η ταινία που χάρισε στον Jamie Foxx το πρώτο του Όσκαρ για μια απαράμιλλου βάθους και συνοχής ερμηνεία ως Ray Charles στην ταινία “Ray”. Εκτός από το ότι διηγείται την ιστορία του θρυλικού μουσικού, μέσα από την φτώχεια, τις εξαρτήσεις και το πρόβλημα όρασής του, βουτάει και στην τεράστια μουσική του καριέρα και τις συνεργασίες του με άλλους θρύλους του πενταγράμμου.

Bohemian Rhapsody

Άλλη μια επάξια νίκη Όσκαρ για πρωταγωνιστή βιογραφικής ταινίας, καθώς ο Rami Malek συνέχισε την παράδοση αυτή. Υποδύθηκε ή καλύτερα μεταμορφώθηκε στον Freddie Mercury και ρόκαρε ξανά τις ψυχές των θεατών με την θεατρικότητα, την προσωπικότητά του και το αστείρευτο ταλέντο που διέθετε. Αν δε σας συγκινούν το γύρω-γύρω δράματα της ταινίας για την ζωή του, τότε σίγουρα θα συγκλονιστείτε από την αναπαράσταση της θρυλικής συναυλίας των Queen στο Live Aid το 1985.

Walk The Line

Εδώ ο Joaquin Phoenix, έχοντας ξεκινήσει το σερί ανεπανάληπτων ερμηνειών του μετά τον Μονομάχο, μας χαρίζει ακόμη μια υποδυόμενος τον αινιγματικό και αξεπέραστο Johnny Cash. Τι κι αν δεν πήρε το χρυσό αγαλματίδιο της χρονιάς εκείνης και κατά πολλούς αδικήθηκε; (Το απέσπασε η συμπρωταγωνίστριά του Reese Witherspoon δικαίως και ο Phoenix πήρε μια Χρυσή Σφαίρα). Η κινηματογραφική ιστορία τον δικαίωσε αρκετά χρόνια μετά. Το αστείρευτο σκηνοθετικό ταλέντο του James Mangold μεταφέρει την πολυτάραχη ζωή του Cash με ωμότητα και χωρίς ωραιοποιησμούς. Τόσο που η κόρη του Rosanne Cash κατακεραύνωσε την ταινία γιατί απεικονίζει τα τρία πιο τραυματικά γεγονότα της ζωής της.

Elvis

Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως ο Austin Butler σήκωσε στις πλάτες του αυτή την ταινία και μπήκε στο πετσί του Elvis Presley κυριολεκτικά και μεταφορά, αφού δεν μπορούσε για πολύ καιρό να απαλλαγεί από την φωνή του βασιλιά της rock ‘n roll. Θα μείνει κιόλας στην ιστορία ως η ταινία που του χάρισε την πρώτη επάξια υποψηφιότητα Όσκαρ Α’ Ανδρικού. Μέχρι και να το σήκωνε μπορούσε… Ναι, έπαιξε ρόλο και η φανταχτερή και εντελώς στιλάτη σκηνοθεσία του Baz Luhrmann που εξύψωσε το θεόσταλτο ταλέντο του Έλβις στην μεγάλη οθόνη. Μπορεί να μην έχει το καλύτερο δυνατό σενάριο ή οπτική, αλλά τα κοστούμια, οι ερμηνείες, τα τραγούδια και οι αναπαραστάσεις στιγμών της καριέρας του Έλβις αξίζουν την προσοχή σας.

Spencer

Ο Pablo Larrain σκηνοθετεί το πορτραίτο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, με την Kristen Stewart να μεταμορφώνεται στην Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε μια ερμηνεία που για πολλούς ήταν για να πάρει το Όσκαρ. Αν είστε ειδικά fan του The Crown δεν γίνεται να μην δείτε το Spencer.

Lincoln

Steven Spielberg και Tony Kushner ένα δίδυμο σκηνοθέτη σεναριογράφου που δύσκολα αποτυγχάνει. Πόσο μάλλον όταν γίνεται τριπλέτα με ένα ιερό τέρας της ηθοποιίας όπως ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις (Daniel Day-Lewis). Η βιογραφική ταινία με τον Αβραάμ Λίνκολν εξιστορεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες της ζωής του με έναν Day-Lewis βαρύ και ασήκωτο (με την καλή έννοια) στην προτελευταία ταινία που γύρισε μέχρι σήμερα.

The Wolf of Wall Street

Για μένα μάλλον είναι η απόλυτη ταινία του Martin Scorsese καθώς βγάζει όλη εκείνη την αλητεία, τη βρωμιά και τα…λούσα που συνήθως οι χαρακτήρες στις ταινίες του έχουν και αποζητούν. Είναι η ταινία που κανονικά για αυτήν ο Leonardo Di Caprio θα έπρεπε να πάρει το Όσκαρ και όσοι το έχουν δει το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Ποιος να θυμηθεί τη σκηνή με την ομιλία στα γραφεία της εταιρίας ή που ο Jordan Belfort κυλιέται στα σκαλιά όντας λιώμα;

The Social Network

Αν υπήρχε ένας σκηνοθέτης που θα έβγαζε στο γυαλί την μεθοδικότητα και την παράνοια της ιδιοφυίας που λέγεται Mark Zuckerberg, αυτός θα ήταν μόνο ο David Fincher. Με έναν Jesse Eisenberg στον ομώνυμο ρόλο, το Social Network είναι η απόλυτη ταινία για να δείτε περίπου τι παίζει και πως ανήλθε στην κορυφή του τεχνολογικού κόσμου ο «Mr. Facebook”. Παίζουν επίσης οι Andrew Garfield, Rooney Mara και Justin Timberlake.