Ενδιαφέροντα facts για την ταινία Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν που ίσως δεν γνωρίζατε

Κυκλοφόρησε πριν από 25 χρόνια
26 Ιουλίου 2023 16:40
Ενδιαφέροντα facts για την ταινία Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν που ίσως δεν γνωρίζατε

Το Saving Private Ryan (Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν) γιορτάζει τα 25 χρόνια της από την στιγμή που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Η επιτυχημένη ταινία με τον Tom Hanks έπαιξε στους κινηματογράφους στις 24 Ιουλίου 1998. Τη σκηνοθεσία της πολυβραβευμένης ταινίας είχε αναλάβει ο θρυλικός Steven Spielberg, σε ένα σενάριο που έγραψε ο Robert Rodat.

Το 2014, η ταινία χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Saving Private Ryan εκτός από τις πολύ θετικές κριτικές και την αγάπη του κοινού, κέρδισε και 5 βραβεία Όσκαρ, ενώ σύμφωνα με το Wikipedia, η ταινία είναι ιδιαίτερα γνωστή και για τα 24 πρώτα λεπτά της. Εκεί απεικονίζεται η απόβαση στην Παραλία Ομάχα στις 6 Ιουνίου 1944. Η συγκεκριμένη σκηνή έγινε γνωστή για την παραστατικότητα αλλά και τη βιαιότητά της και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες απεικονίσεις σκηνών μάχης όλων των εποχών. Μόνο για το γύρισμα της συγκεκριμένης σκηνής δαπανήθηκαν 11.000.000 δολάρια. Η ταινία στοίχισε συνολικά 70.000.000.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα βρείτε μερικά facts που ίσως δεν γνωρίζατε για μία από τις καλύτερες ταινίες του Tom Hanks.

Η εξαντλητική εκπαίδευση

Όλοι οι ηθοποιοί της ταινίας, εκτός τον Matt Damon, πέρασαν πολλές δύσκολες ημέρες στα γυρίσματα, καθώς υποβλήθηκαν σε εξαντλητική στρατιωτική εκπαίδευση που κράτησε καιρό.

Οι κινηματογράφοι και ο…ήχος!

Πριν παιχτεί η ταινία στους κινηματογράφους, είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες από την παραγωγή ότι καλό θα ήταν να αυξήσουν την ένταση του ήχου όταν δείχνουν την ταινία, καθώς τα ηχητικά εφέ έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στο συνολικό αποτέλεσμα.

Ένας Γερμανός ηθοποιός αποχώρησε από το project

Στην γερμανική dub βερσιόν της ταινίας, ένας από τους ηθοποιούς, ο οποίος ήταν και Γερμανός, αποχώρησε από το project λόγω του συναισθηματικού ρεαλισμού της ταινίας.

Ο Tom Hanks και το Ranger Hall of Fame

Αρκετά χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας, ο Tom Hanks μπήκε στο Ranger Hall of Fame του Στρατού των ΗΠΑ ως επίτιμο μέλος, χάρη στην ερμηνεία του ως λοχαγός John Miller.

Δύο αποβατικά σκάφη της Omaha ήταν πραγματικά

Δύο από τα αποβατικά σκάφη που είδατε στην μάχη της παραλίας ήταν πραγματικά και χρησιμοποιήθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο μη γνωστός Vin Diesel

Ο Vin Diesel πήρε 100.000 δολάρια για το ρόλο του ως Private Caparzo, καθώς τότε δεν ήταν αρκετά γνωστός ηθοποιός.

Το ψεύτικό αίμα ήταν…αρκετό!

Σαράντα βαρέλια με ψεύτικο αίμα χρησιμοποιήθηκαν στην εναρκτήρια σκηνή μάχης.

Η ταινία έφαγε ban στην Μαλαισία

Η ταινία δεν έπαιξε στους κινηματογράφους της Μαλαισίας λόγω των βίαιων σκηνών της, ενώ ο Steven Spielberg δεν θέλησε να τις κόψει για να παίξει.

Οι Mel Gibson και Harrison Ford

Αρχικά, η παραγωγή είχε στο μυαλό της τους Mel Gibson και Harrison Ford για το ρόλο του Captain Miller, αλλά ο Spielberg τελικά κατέληξε στον Tom Hanks.

Τα γυρίσματα της ταινίας

Τα γυρίσματα του Saving Private Ryan ξεκίνησαν στις 27 Ιουνίου του 1997 και ολοκληρώθηκαν στις 27 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς. Κράτησαν ακριβώς 61 ημέρες, από τις οποίες οι 25 ήταν μόνο για τη σκηνή μάχης στην παραλία.