5 λογότυπα tech κολοσσών που δε θα αναγνωρίζατε με τίποτα!

Αυτές είναι οι ιστορίες τους
24 Ιουλίου 2023 11:53
5 λογότυπα tech κολοσσών που δε θα αναγνωρίζατε με τίποτα!

Σε μερικές ώρες από τώρα το Twitter αναμένεται να αλλάξει για πάντα. Συγκεκριμένα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα αφήσει το πουλί να πετάξει και θα μετονομαστεί απλά σε ‘X’. Πρόκειται για ένα γράμμα που λατρεύει ο Elon Musk, ο νέος ιδιοκτήτης του, έχοντας ονομάσει το παιδί του ‘X Æ A-12’.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη ριζική μεταμόρφωση, ας δούμε μερικές αντίστοιχες μεταμορφώσεις από το παρελθόν και ειδικότερα μερικά λογότυπα tech κολοσσών που μάλλον δε θα αναγνωρίζατε με τίποτα σήμερα!

Apple

Το εμβληματικό λογότυπο της Apple έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από την ίδρυση της εταιρίας το 1976. Το αρχικό λογότυπο περιείχε μια λεπτομερή απεικόνιση του Ισαάκ Νεύτωνα να κάθεται κάτω από μια μηλιά, με τις λέξεις "Apple Computer Co." στο περίγραμμα. Το λογότυπο αντικαταστάθηκε σύντομα από ένα σκέτο μήλο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, με μια δαγκωνιά, σχεδιασμένο από τον Rob Janoff το 1977. Το logo του ουράνιου τόξου χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1998, όταν και αντικαταστάθηκε από μια μονόχρωμη έκδοση. Το 2003, η Apple το άλλαξε ξανά με μια glossy, μεταλλική έκδοση, η οποία αργότερα έγινε πιο flat και απλοποιήθηκε το 2013. Το σημερινό λογότυπο είναι εν τέλει μινιμαλιστικό, λιτό και κομψό, αντιπροσωπεύοντας τα προϊόντα και τις αξίες της εταιρίας.

Instagram

Το πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε το 2010 ως μια εφαρμογή αποκλειστικά για την ανταλλαγή φωτογραφιών με ένα retro λογότυπο εμπνευσμένο από τις παλιές Polaroid φωτογραφικές. Το λογότυπο άλλαξε ξανά την ίδια χρονιά από τον σχεδιαστή Cole Rise, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη φωτογραφική μηχανή Bell & Howell της δεκαετίας του 1950. Αυτό είχε μια καφέ δερμάτινη υφή, μια λωρίδα ουράνιου τόξου και έναν φακό στο κέντρο. Τροποποιήθηκε ελαφρώς ξανά την επόμενη χρονιά.

Το 2016, το Instagram αποφάσισε να ανανεώσει το λογότυπό του ριζικά για να αντικατοπτρίσει την εξέλιξή του σαν πλατφόρμα. Το νέο λογότυπο είναι μια απλοποιημένη, επίπεδη εκδοχή μιας φωτογραφικής μηχανής, με ένα πολύχρωμο φόντο που συνδυάζει διάφορα χρώματα από την αρχική λωρίδα του ουράνιου τόξου. Η αλλαγή αντιμετωπίστηκε με ανάμεικτες αντιδράσεις από χρήστες και σχεδιαστές, ορισμένοι από τους οποίους επαίνεσαν τη σύγχρονη μορφή και την απλότητά του, ενώ άλλοι επέκριναν την έλλειψη προσωπικότητας και πρωτοτυπίας.

Sony

Η Sony είναι ένα παγκόσμιο brand που προέρχεται από τη λατινική λέξη για τον ήχο "Sonus" και τον ιαπωνικό όρο για τους νέους "sonny". Η εταιρεία ξεκίνησε ως Tokyo Tsushin Kogyo το 1946 και υιοθέτησε το όνομα Sony το 1958. Το λογότυπο της Sony έχει αλλάξει επτά φορές με την πάροδο των χρόνων, αντανακλώντας την εξέλιξη της εταιρίας.

Το πρώτο λογότυπο ήταν κυκλικό, με μαύρα γεωμετρικά σχήματα εντός του και χρησιμοποιήθηκε από το 1946 έως το 1955. Το δεύτερο λογότυπο ήταν μια χειρόγραφη αποτύπωση της λέξης μέσα σε ένα ορθογώνιο και χρησιμοποιήθηκε από το 1955 έως το 1957. Το τρίτο λογότυπο ήταν μια έντονη γραμματοσειρά με τεντωμένα γράμματα, που χρησιμοποιήθηκε από το 1957 έως το 1961. Από εκεί και πέρα, η Sony άλλαξε το λογότυπό της πολλές φορές με την πάροδο των ετών, κάνοντας μικρές βελτιώσεις κάθε φορά. Από το 1957 το στυλ παραμένει σχεδόν το ίδιο, με την τρέχουσα γραμματοσειρά να είναι πιο καθαρή και έντονη.

Samsung

Η Samsung ιδρύθηκε το 1938 και από τότε το λογότυπό της έχει υποστεί πολλές ριζικές μεταμορφώσεις. Το αρχικό περιλάμβανε τρία αστέρια, τρεις λωρίδες και φυτά σιταριού μέσα σε έναν κύκλο, συνδυάζοντας τις αγροτικές ρίζες της εταιρίας και το όνομά της, το οποίο στα κορεατικά σημαίνει "τρία αστέρια". Καθώς το brand ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών συσκευών τη δεκαετία του 1960, το λογότυπο άλλαξε σε ένα πιο καθαρό σχέδιο με τρία αστέρια μέσα σε έναν κύκλο. Σε επόμενες εκδοχές τη δεκαετία του 1980 και μετά, τα αστέρια αφαιρέθηκαν και το λογότυπο απλοποιήθηκε περαιτέρω. Το σημερινό λογότυπο, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2005, διαθέτει έντονα γράμματα σε μια μπλε έλλειψη, με ένα άκρως χαρακτηριστικό "Α" που δεν έχει οριζόντια γραμμή. Από το 2005, η Samsung χρησιμοποιεί και εκδόσεις χωρίς την έλλειψη.

Nintendo

Η Nintendo, όπως πολλοί από εσάς ίσως γνωρίζετε, ξεκίνησε ως κατασκευάστρια καρτών το 1889. Με την πάροδο των ετών, το λογότυπό της έχει υποστεί πολυάριθμες αλλαγές, που γενικά επικεντρώνονται στο όνομα, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Το "Nintendo" λοιπόν, ένα τρίπτυχο ιαπωνικών συλλαβών, που πιστεύεται ότι σημαίνει ‘leave luck to heaven’, αλλά μεταφράζεται κανονικά ως ‘ο ναός των ελεύθερων hanafuda (hanafuda σημαίνει κάρτες ή χαρτοπαίκτες)’.

Το λογότυπο αυτό καθ’ αυτό έχει αλλάξει περισσότερες φορές από αυτό κάθε άλλης εταιρίας σε αυτή τη λίστα. Όλα ξεκίνησαν με ένα ορθογώνιο σε κρεμ απόχρωση με κόκκινα τρίγωνα και μπλε ιαπωνικά γράμματα. Αυτό το logo διατηρήθηκε από το 1889 μέχρι το 1950. Στη συνέχεια ακολούθησαν μονόχρωμα σήματα, διάφορες αγγλικές και ιαπωνικές παραλλαγές, μέχρι και στυλιζαρισμένα μονογράμματα. Εν τέλει, μια πιο σταθερή οπτική ταυτότητα διαμορφώθηκε γύρω στο 1967, με ένα έντονο, κεφαλαίο "Ν". Το 1975 παρουσιάστηκε ένα καθαρό, μοντέρνο, μονόχρωμο λογότυπο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό διατηρήθηκε, με μικρές αλλαγές, όπως το κόκκινο και το λευκό χρώμα που εισήχθη το 1983 και μια ανοιχτή γκρι χρωματική παλέτα το 2006. Ο τελευταίος επανασχεδιασμός το 2016 επανέφερε την ερυθρόλευκη παλέτα, με το κόκκινο να είναι πλέον το άκρως χαρακτηριστικό χρώμα της εταιρίας.


Πηγές: Wikipedia, 1000logos.net