5 λόγοι για να ξεκινήσετε την τηλεοπτική σειρά Barry του ΗΒΟ

Έριξε αυλαία μία από τις πιο αγαπημένες σειρές του κοινού
13 Ιουνίου 2023 10:17
5 λόγοι για να ξεκινήσετε την τηλεοπτική σειρά Barry του ΗΒΟ

Η σειρά Barry των Alec Berg και Bill Hader έκανε πρεμιέρα στο HBO στις 25 Μαρτίου 2018 και μετά από τέσσερις σεζόν και συνολικά 32 επεισόδια έριξε αυλαία στις 28 Μαΐου 2023. Σε αυτή την μαύρη-κωμωδία, ο Hader πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Barry Berkman, ενός πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ από το Κλίβελαντ ο οποίος πλέον εργάζεται ως επαγγελματίας δολοφόνος.

Όταν όμως ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για να διεκπεραιώσει μία ακόμη αποστολή, βρίσκει τον εαυτό του να συμμετέχει σε ένα μάθημα υποκριτικής που διδάσκει ο Gene Cousineau (Henry Winkler), εκεί, συναντά την επίδοξη ηθοποιό Sally Reed (Sarah Goldberg) και αρχίζει να αμφισβητεί ποιος πραγματικά είναι ο σκοπός του στην ζωή, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να σταματήσει την εγκληματική του δραστηριότητα για να αφοσιωθεί στο πραγματικό του πάθος, την υποκριτική.

Το Barry αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ποιοτικής τηλεόρασης, συνδυάζοντας εξαιρετικά τα χαρακτηριστικά μαύρης κωμωδίας και δράματος, η καινοτομία της αφηγηματικής του δομής, η προσεκτική ανάπτυξη χαρακτήρων αλλά και οι ενδιαφέρουσες θεματικές που εξετάζει, το τοποθετούν ανάμεσα στα καλύτερα τηλεοπτικά σόου. Με αφορμή το φινάλε του, σας δίνουμε 5 spoiler-free λόγους -για όσους δεν την έχετε δει- να την ξεκινήσετε άμεσα.

Κάθε επεισόδιο κρατάει λιγότερο από 30 λεπτά

Σε ένα ταραχώδες τηλεοπτικό πεδίο όπου καινούριες σειρές κάνουν πρεμιέρα σχεδόν κάθε μήνα, το watchlist του καθενός έχει παραγεμίσει. Αυτό ίσως δεν ισχύει για όλους, όμως, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω οι οποίοι δεν έχουν την πολυτέλεια να αφιερώσουν χρόνο σε πολύωρες σεζόν. Ο ρυθμός και ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει, οπότε, το να κάτσεις μπροστά στην τηλεόραση για να δεις μία σειρά που ακουμπάει ή ξεπερνάει τα 45-50 λεπτά χρονικής διάρκειας είναι δύσκολο. Το Barry, ανήκει στις σειρές όπου κάθε επεισόδιο καταφέρνει να αφηγηθεί την ιστορία του σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Καινοτομία στη δομή αφήγησης

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Barry να ξεχωρίζει, είναι η καινοτομία στην αφήγηση. Συνεχώς, μέσα από έξυπνα τρικ στο σενάριο προκαλεί και εκπλήσσει τον θεατή. Η σειρά ελίσσεται αβίαστα μεταξύ ειδών, συνδυάζοντας χιούμορ και δράμα, ανατρέποντας τις προσδοκίες και αφήνοντας στην άκρη τις παραδοσιακές συμβάσεις αφήγησης. Κάθε επεισόδιο απλώνει στην οθόνη ένα συναρπαστικό παζλ, το οποίο λύνεται μέσα από απροσδόκητες ανατροπές οι οποίες κάνουν το κοινό που παρακολουθεί να περιμένει με ανυπομονησία τι θα συμβεί στην συνέχεια.

Η εξερεύνηση ταυτότητας και η επιθυμία για λύτρωση

Κάτω από την επιφάνεια, πέρα από το χιούμορ αλλά και την δράση, το Barry, εμβαθύνει στην ανθρώπινη ψυχή, εξερευνώντας θέματα ταυτότητας, ηθικής αλλά και της αδιάκοπης μάχης μεταξύ καλού και κακού. Τις συνέπειες της βίας, αλλά και την αναζήτηση σκοπού και νοήματος στη ζωή. Οι εσωτερικές συγκρούσεις του κεντρικού χαρακτήρα, ο οποίος γυρίζοντας από το Αφγανιστάν βρίσκεται χαμένος, μπερδεμένος, μας παρουσιάζει εξαιρετικά τις αγωνίες και τις αμφιβολίες στην προσπάθεια του να αλλάξει, να αφήσει το βίαιο παρελθόν πίσω του και να βρει την λύτρωση που με τόσο μεγάλη προσπάθεια αναζητάει.

Η φρέσκια και ιδιαίτερη ιδέα του

Μέσα σε έναν “ωκεανό” από τηλεοπτικές σειρές, το Barry ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο και ευφυές concept του. Η ιδέα ότι ένας σκληρός, βίαιος επαγγελματίας δολοφόνος αναζητά τη λύτρωση μέσα από τον κόσμο της υποκριτικής είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και απρόβλεπτη. Καθώς ακολουθούμε το ταξίδι του Barry, θα βρείτε τον εαυτό σας να βυθίζεται σε έναν κόσμο που είναι εξίσου βίαιος αλλά και ευαίσθητος, προσφέροντάς σας ένα έντονο αίσθημα σουρεαλισμού.

Η εξαιρετική γραφή και η ανάπτυξη χαρακτήρων

Οι σεναριογράφοι του Barry έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην προσέγγιση και ανάπτυξη των χαρακτήρων και πιο συγκεκριμένα στον κεντρικό χαρακτήρα. Του δίνουν συνεχώς τα απαραίτητα κίνητρα αλλά ταυτόχρονα του βάζουν τρικλοποδιές που χρειάζεται ο ίδιος να αποφεύγει ώστε να φτάσει στον σκοπό του. Η εξερεύνηση της ταυτότητάς του, τα όρια της ηθικής αλλά και η επιδίωξη της πολυαναμενόμενης λύτρωσής του, μοιάζει τόσο απρόβλεπτη όσο και ακατόρθωτη. Καθώς οι θεατές παρακολουθούν το δύσκολο ταξίδι του Barry Berkman, από έναν βίαιο δολοφόνο σε έναν επίδοξο και όχι τόσο ταλαντούχο ηθοποιό, δεν μπορούν παρά να ταυτιστούν μαζί συναισθηματικά αλλά και να συμπάσχουν με τους αγώνες και αγωνίες του.

Tags: