Rockstar: Όλοι ξέρουν το GTA, αλλά λίγοι την ιστορία πίσω από το περίφημο logo της!

Το οποίο φυσικά δεν έγινε τυχαία
31 Μαΐου 2023 16:19
Rockstar: Όλοι ξέρουν το GTA, αλλά λίγοι την ιστορία πίσω από το περίφημο logo της!

Μια φορά κι έναν καιρό, στην πόλη Νταντί της Σκωτίας (αγγλικά: Dundee, σκωτικά γαελικά Dùn Dèagh), δημιουργήθηκε ένα μικρό gaming στούντιο, γνωστό ως DMA Design, από έναν οραματιστή ονόματι David Jones. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό το όνομα δε σας λέει απολύτως τίποτα, αλλά κι όμως, αυτή ήταν η ταπεινή αρχή ενός ταξιδιού που τελικά θα οδηγούσε στη δημιουργία του τιτάνα του gaming που σήμερα γνωρίζουμε όλοι ως Rockstar Games.

Η ιστορία της Rockstar Games είναι μια που κρύβει αρκετό ρίσκο και σίγουρα αδυσώπητη φιλοδοξία. Η αρχή της έγινε μετά την εξαγορά της DMA Design από την Take-Two Interactive. Ειδικότερα, το μακρινό πλέον 1999, η εκδότρια εταιρία δημιούργησε τη Rockstar Games ως θυγατρική της, με τα βασικά μέλη της DMA Design να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη νέα οντότητα. Το όνομα "Rockstar" επιλέχθηκε για να υποδηλώσει τη φιλοδοξία τους να δημιουργούν πρωτοποριακά και κορυφαία παιχνίδια. Ο στόχος τους ήταν ξεκάθαρος και άκρως μα άκρως φιλόδοξος: Ήθελαν να φτάσουν στην κορυφή του gaming, όπως ένας "ροκ σταρ" στη μουσική βιομηχανία. Τελικά, όπως αποδείχθηκε χρόνια μετά, τα κατάφεραν.

Ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο της μεταμόρφωσης αυτής, το οποίο συχνά παραβλέπεται, αφορά το εμβληματικό λογότυπο της εταιρίας, ένα σύμβολο που έχει γίνει συνώνυμο με επαναστατικές, υψηλής ποιότητας εμπειρίες. Ωστόσο, πλέον, χάρη στο μέσο Time Extension, έχουμε μερικές νέες πληροφορίες για αυτή την ανείπωτη ιστορία!

Συγκεκριμένα, η Karen Scott, μια πρώην designer της Rockstar (από το 1998 έως το 2000), ήταν αυτή που μαζί με τον καλλιτέχνη Jeremy Blake, δημιούργησαν το άμεσα αναγνωρίσιμο "R" και το αστέρι που το συνοδεύει, πάνω στο έντονο κίτρινο φόντο. Η Rockstar ήταν μια ομάδα που έθεσε πολύ υψηλά τον πήχη για τον εαυτό και έτσι το λογότυπο σχεδιάστηκε για να είναι τόσο “μόνιμο” και “επιδραστικό” όσο και τα παιχνίδια που φιλοδοξούσε να δημιουργήσει. Ήταν εμπνευσμένο από το επαναστατικό πνεύμα των πρώτων ημερών της και το “μόνιμο” δεν είναι τυχαία λέξη.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η δημιουργία του λογότυπου έγινε όταν η Rockstar άνοιγε τα φτερά της στη Νέα Υόρκη, με μια τολμηρή marketing στρατηγική: Θα έβαζε αυτοκόλλητα σε όλη την πόλη! Ναι, το λογότυπο σχεδιάστηκε αρχικά ως αυτοκόλλητο, με στόχο να είναι όσο πιο ευδιάκριτο γίνεται. Όπως θυμάται η Scott, η κύρια ανησυχία εκείνη την εποχή ήταν ότι έπρεπε να είναι κάτι που θα φαινόταν καλό σε ένα αυτοκόλλητο, καθώς το σχέδιο της Rockstar ήταν να τα κολλήσει σε δημόσιους χώρους, σε τηλεφωνικούς στύλους και σε διάφορους τοίχους, για να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά της.

Οι στρογγυλεμένες άκρες του logo προέρχονται και αυτές από την απόφαση αυτή, αφού στόχος ήταν τα αυτοκόλλητα να μην ξεκολλάνε εύκολα!

"Πρέπει να είναι αυτοκόλλητο και να έχει κόλλα που δεν μπορείς να ξεκολλήσεις καθόλου. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις", εξήγησε μιλώντας στο μέσο η Scott, συμβολίζοντας την επιθυμία της εταιρίας να αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο του gaming.

Συνεχίζοντας, η έντονη κίτρινη απόχρωση ήταν ένας νοσταλγικός φόρος τιμής στη δεκαετία του '70, όπως τα πρώιμα λογότυπα της Kodak, με την Scott να επισημαίνει πως “έχει την ίδια αύρα με την πρώιμη ροκ μουσική”.

Πέρα από το λογότυπο και το ξεκίνημά του ως ένα αυτοκόλλητο που θα γέμιζε τους δρόμους, η Scott μοιράστηκε και διάφορες ακόμη ιστορίες που δίνουν την εικόνα μιας ομάδας Βρετανών μεταναστών που ήταν πρόθυμοι να αναστατώσουν τη gaming βιομηχανία και να ανταποκριθούν στην «αντάρτικη» ταυτότητα που ήθελαν να αποκτήσει το brand τους, ακόμη και αν αυτό σήμαινε να τους πετάνε έξω από κάθε εστιατόριο που επισκέπτονταν! Ο ακλόνητος ενθουσιασμός τους, αν και επικίνδυνος κατά καιρούς, ήταν μια απόδειξη της αποφασιστικότητάς που οδήγησε εν τέλει στην τεράστια επιτυχία που πλέον όλοι θαυμάζουμε.

Σήμερα, η Rockstar Games είναι ένα όνομα στο χώρο του gaming που όλοι γνωρίζουν, με το Grand Theft Auto V να είναι ένα από τα παιχνίδια με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το λογότυπο που δημιουργήθηκε στην ταπεινή αρχή της, αντιπροσωπεύει πλέον ένα σήμα που όλοι αναγνωρίζουν σε δευτερόλεπτα. Mission Passed! Respect +

Φυσικά, η ιστορία πίσω από το εμβληματικό λογότυπο και τη γενικότερη μεταμόρφωση της Rockstar Games είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι ανεξάρτητα από το πόσο χαμηλά και αν ξεκινάς, μπορείς να τα καταφέρεις. Μια από τις motivational ιστορίες που προσωπικά λατρεύω.

Και, μιας και όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία το Grand Theft Auto VI, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ακόμη δεν έχουμε δει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει πραγματικά η Rockstar.