Θέλετε ταινίες με θέμα την ΑΙ; Δείτε αυτές τις 5 λιγότερο γνωστές ταινίες τρόμου και θρίλερ

Άνθρωποι εναντίον Μηχανών
26 Απριλίου 2023 11:44
Θέλετε ταινίες με θέμα την ΑΙ; Δείτε αυτές τις 5 λιγότερο γνωστές ταινίες τρόμου και θρίλερ

Από το "Blade Runner" μέχρι το "Terminator" και από το "2001: A Space Odyssey" μέχρι το "Ex Machina", η τεχνητή νοημοσύνη που στρέφεται εναντίον του δημιουργού της έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες στον χώρο του σινεμά εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε μερικές από τις λιγότερες γνωστές ταινίες τρόμου/θρίλερ οι οποίες απεικονίζουν AI που αποκτούν “συνείδηση”, συναισθήματα αλλά και δίψα για εκδίκηση και ανθρώπινο αίμα.


Colossus: The Forbin Project (1970) | Σκηνοθεσία: Joseph Sargent

Ο Δρ. Charles A. Forbin είναι ο επικεφαλής σχεδιαστής ενός μυστικού project, με όνομα "Colossus", ενός προηγμένου υπολογιστή που κατασκευάστηκε για να ελέγχει τα συστήματα πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και των Συμμάχων. Βρίσκεται βαθιά κρυμμένο στο βουνό και τροφοδοτείται από τον δικό του πυρηνικό αντιδραστήρα. Ο "Colossus" είναι αδιαπέραστος από οποιαδήποτε επίθεση. Η τεχνητή νοημοσύνη ωστόσο αποδεικνύεται πολύ πιο απρόβλεπτη κι επικίνδυνη από όσο πίστευαν οι δημιουργοί του.

Το Colossus: The Forbin Project είναι ένα μικρό διαμαντάκι του είδους το οποίο συνδυάζει στοιχεία ενός κλασικού πολιτικού θρίλερ μαζί με τον φόβο και τρόμο που μπορεί να προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη όταν ξεπερνάει την λογική των ανθρώπων κι ενεργεί αυτοβούλως.

Westworld (1973) | Σκηνοθεσία: Michael Crichton

Σε ένα φανταστικό σύμπαν, το 1983, ένα υψηλής τεχνολογίας λούνα παρκ για ενήλικες που ονομάζεται, Delos, διαθέτει τρεις θεματικούς «κόσμους»: τον Δυτικό, τον Μεσαιωνικό, και τον Ρωμαϊκό Κόσμο. Αυτοί οι κόσμοι κατοικούνται από ανδροειδή που ελέγχονται από ένα περίπλοκο σύστημα υπολογιστών. Όμως κάτι πάει στραβά και τα ανδροειδή αρχίζουν να σκοτώνουν τους επισκέπτες.

Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζατε, ναι, το τηλεοπτικό Westworld του HBO, είναι βασισμένο από την ομώνυμη ταινία του 1973 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Michael Crichton. Μία εξαιρετική επιλογή για τους fans του είδους, και ειδικότερα για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν και πάλι στο σύμπαν του Westworld.  

De Lift (1983) | Σκηνοθεσία: Dick Maas

Σε ένα κτίριο στο Άμστερνταμ, ένας ανελκυστήρας αρχίζει να εκτελεί εντολές από μόνος του. Στη μέση της νύχτας κι ενώ έξω βρέχει καταρρακτωδώς, ένας κεραυνός προκαλεί διακοπή ρεύματος στην πολυκατοικία παγιδεύοντας 4 άτομα στο ασανσέρ. Ακόμη και μετά την επαναφορά του ρεύματος ο ανελκυστήρας συνεχίζει να μην ανοίγει τις πόρτες με τους ανθρώπους που είχαν κλειστεί μέσα να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στον θάνατο λόγω ασφυξίας.

Μία από τις καλύτερες επιλογές για όσους εκεί έξω θέλουν να δουν ένα κακό-καλό b-movie μαζί με την παρέα τους ένα βροχερό βράδυ Παρασκευής. Η ταινία τρόμου, ολλανδικής παραγωγής, με τις κλασσικές ’80s synth μελωδίες, τους cheesy διαλόγους και τις καρτουνίστικες σχεδόν ερμηνείες, προσφέρει 90 λεπτά απόλυτης διασκέδασης και ανατριχίλας.

The Machine (2013) | Σκηνοθεσία: Caradog W. James

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μόνο μερικές εβδομάδες για να αποτρέψει από την Κίνα να εισβάλει στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι. Αυτό που χρειάζονται οι Βρετανοί είναι στρατιώτες με δυο συγκεκριμένες ικανότητες: να μιλούν άπταιστα την κινεζική διάλεκτο αλλά και είναι αδίστακτοι πολεμιστές. Στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν τις τέλειες δολοφονικές μηχανές, υπερβαίνουν τον στόχο τους και δημιουργούν ένα ανδροειδές το οποίο αμφισβητεί για ηθικούς λόγους την αποστολή του.

Το The Machine είναι ένα εξαιρετικά στυλιζαρισμένο, indie, βρετανικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί δίπλα σε ταινίες όπως το Ex Machina του Alex Garland, αν ήταν πιο ξεκάθαρο σε αυτά που προσπαθούσε να πει για την τεχνητή νοημοσύνη.

I Am Mother (2019) | Σκηνοθεσία: Grant Sputore

Μετά από ένα καταστροφικό γεγονός, μέσα σε ένα καταφύγιο υψηλής τεχνολογίας, η Clara Ruggaard, μεγαλώνει μόνη της από την “Μητέρα”, ένα ρομπότ ειδικά σχεδιασμένο για την αύξηση και προστασία του ανθρώπινου πληθυσμού. Και ενώ η νεαρή κοπέλα έχει αναπτύξει μία δυνατή σχέση με το ρομπότ, η άφιξη μιας νέας παρουσίας, θα την αναγκάσει να αμφισβητήσει την κοσμοθεωρία της.

Ένα κλειστοφοβικό, σκοτεινό και γεμάτο αινίγματα είναι το I Am Mother του Grant Sputore. Όλη η δράση εξελίσσεται μέσα στο καταφύγιο, αλλά αυτό που πετυχαίνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο είναι η δημιουργία της αμφιβολίας, όπως και της ανασφάλειας στον θεατή, πάντα μέσα από τα μάτια της νεαρής πρωταγωνίστριας.