Όλες οι ταινίες Scream απο τη χειρότερη προς την καλύτερη

Αξιολογούμε με υποκειμενικούς όρους τις ταινίες του πολυαγαπημένου franchise
29 Μαρτίου 2023 13:26
Όλες οι ταινίες Scream απο τη χειρότερη προς την καλύτερη

Η εμπορική επιτυχία του Scream 6 έχει στρώσει τον δρόμο για την συνέχεια του πολυαγαπημένου franchise. Όταν η πρώτη ταινία έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 1996, κανείς δεν θα περίμενε ότι 27 χρόνια αργότερα, ο μύθος του Ghostface και της Sidney Prescott θα προκαλεί το ίδιο ενδιαφέρον στους fans του είδους.

Εμπνευσμένο από την πραγματική υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου "Gainesville Ripper", και επηρεασμένοι από την αγάπη τους για τις "slasher" ταινίες, οι Wes Craven και Kevin Williamson, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, επανάφεραν ένα από τα πιο κορεσμένα είδη στο σινεμά του τρόμου, μέσα από πρωτοποριακές και επαναστατικές ιδέες.

Παρακάτω, αξιολογούμε με υποκειμενικούς όρους - με κατάταξη από τις χειρότερες προς τις καλύτερες - τις ταινίες του πολυαγαπημένου franchise.


6. Scream 3 (2000)

Η Sidney Prescott, στην προσπάθεια της να αφήσει πίσω της τα ψυχικά τραύματα του παρελθόντος, ζει απομονωμένη, δίνοντας τηλεφωνικός συμβουλές σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Όταν όμως ένας νέος Ghostface ξεκινά μια σειρά δολοφονιών σκοτώνοντας μέλη από το καστ της ταινίας με τίτλο Stab 3, οι εφιαλτικές αναμνήσεις αλλά και ο κίνδυνος για την ίδια της την ζωή θα επιστρέψουν.

Τον Απρίλιο του ’99 στις Ηνωμένες Πολιτείες, 2 έφηβοι μπουκάρουν στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν και δολοφονούν 12 μαθητές. Το συγκεκριμένο περιστατικό συγκλόνισε τους πάντες και όπως ήταν φυσικό επηρέασε σημαντικά και την παραγωγή των σλάσερ ταινιών. Το Scream 3, έκανε πρεμιέρα 1 χρόνο αργότερα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες, η βία, το gore, ακόμα και ο τρόμος μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στα κωμικά στοιχεία.

5. Scream 4 (2011)

15 χρόνια μετά τα γεγονότα που συγκλόνισαν την μικρή κοινότητα του Woodsboro, η Sidney Prescott επιστρέφει στην γενέτειρα της για την προώθηση του βιβλίου της. Εκεί, θα συναντήσει παλιού φίλους, αυτό που δεν γνωρίζει όμως είναι θα έρθει αντιμέτωπη ξανά με τον μασκοφόρο κατά συρροή δολοφόνο, Ghostface.

Το Scream 4 ήταν η τελευταία ταινία του franchise που σκηνοθέτησε ο αείμνηστος Wes Craven. Απέσπασε μικτές κριτικές ενώ από αρκετούς χαρακτηρίστηκε ως παλιομοδίτικο. Η αλήθεια είναι ότι, μέσα στις υπερβολές και αστοχίες της, κατάφερε να προσφέρει στιγμές γνήσιου τρόμου, ενώ κράτησε σε υψηλά επίπεδα τον μύθο του Ghostface.   

 

4. Scream (2022)

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τις δολοφονίες που τάραξαν την πόλη Woodsboro, η νεαρή Tara Carpenter είναι μόνη στο σπίτι όταν δέχεται επίθεση από τον Ghostface. Η αποξενωμένη αδελφή της, Sam, επιστρέφει πίσω στο Woodsboro για να την επισκεφτεί στο νοσοκομείο. Εκεί, ο Ghostface αρχίζει να στοχεύει μια ομάδα εφήβων που ο καθένας τους συνδέεται με κάποιο περίεργο τρόπο με τις αρχικές δολοφονίες.

Μετά την κακή απόδοση της 4ης ταινίας στο box office αλλά και τον θάνατο του Wes Craven, υπήρχαν αμφιβολίες από τους παραγωγούς για το αν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε νέες ταινίες. Τελικά, φρέσκιες ιδέες έπεσαν στο τραπέζι και το Scream 5, αποτέλεσε την θετική έκπληξη της χρονιάς, στρώνοντας παράλληλα τον δρόμο για την συνέχεια του franchise.  

3. Scream 2 (1997)

Η Sidney Prescott βρίσκεται στο κολέγιο και για άλλη μια φορά θα γίνει στόχος ενός ψυχοπαθή δολοφόνου. Μόνο που αυτή τη φορά ο αριθμός των φόνων είναι υψηλότερος ενώ οι δολοφονίες πιο βίαιες και αιματηρές.

Το Scream 2, στυλιστικά, θεματικά αλλά και σκηνοθετικά, δεν απείχε πολύ από τον προκάτοχο του. Με επικριτική διάθεση στο είδος, κατάφερε να συνεχίσει την κληρονομιά της original ταινίας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που δυσανασχέτησαν από την απουσία βάθους στους κεντρικούς χαρακτήρες όπως και στο γεγονός ότι η 2η ταινία επικεντρώθηκε περισσότερο στις δολοφονίες και στο gore στοιχείο αφήνοντας στην άκρη την ιστορία.

2. Scream 6 (2023)

Η ιστορία εξελίσσεται σε νέο σκηνικό καθώς οι χαρακτήρες μας μεταφέρονται από την φανταστική πόλη Γούντσμπορο, στην πραγματική Νέα Υόρκη. Εκεί όπου προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το τραυματικό παρελθόν τους και να ξεκινήσουν μία καινούργια ζωή. Φυσικά, όλα τα σχέδιά τους θα ανατραπούν όταν θα κάνει την εμφάνισή του ένας “διαφορετικός” Ghostface.

Ακόμα και με την απουσία του θρυλικού Wes Craven από την καρέκλα του σκηνοθέτη, το Scream 6 πετυχαίνει με τον πιο επάξιο τρόπο να τιμάει την κληρονομιά του που μας άφησε, πηγαίνοντας παράλληλα πολλά βήματα μπροστά ολόκληρο το franchise.

1. Scream (1996)

Η ιστορία ακολουθεί τη μαθήτρια λυκείου Sidney Prescott και τους φίλους της στη φανταστική πόλη Γούντσμπορο της Καλιφόρνια, οι οποίοι γίνονται στόχος ενός μυστηριώδους, ψυχοπαθή δολοφόνου, ντυμένος με μια αποκριάτικη στολή γνωστή ως «Ghostface».

Το πρώτο Scream είναι μία ταινία μνημείο για το σινεμά του τρόμου. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του κειμένου, με τις πρωτοποριακές και επαναστατικές του ιδέες, κατάφερε να “αναστήσει” το είδος, κυρίως αυτό των σλάσερ ταινιών, ταρακουνώντας το σύστημα σε τέτοιο βαθμό που μέχρι και σήμερα, 27 χρόνια μετά, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς.

Tags: