Home Alone: Η σκοτεινή θεωρία που συνδέει τον Kevin με τον Jigsaw από το “Saw”

Θα μπορούσε στα αλήθεια να ισχύει κάτι τέτοιο;
07 Δεκεμβρίου 2022 12:11
Home Alone: Η σκοτεινή θεωρία που συνδέει τον Kevin με τον Jigsaw από το “Saw”

Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μία θεωρία που θέλει τις κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες Home Alone και Home Alone 2, να λειτουργούν στην πραγματικότητα ως το origin story του διαβόητου villain των ταινιών Saw, John Kramer, γνωστό ως Jigsaw. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο γλυκύτατος και συμπαθητικός Kevin McCallister, όταν μεγάλωσε, εξελίχθηκε στον σαδιστικό δολοφόνο με την χαρακτηριστική φωνή.

Ο James Wan, ένας από τους δημιουργούς του πετυχημένου franchise, φάνηκε να το διασκεδάζει όταν ρωτήθηκε το 2019 από δημοσιογράφο του HuffPost για την συγκεκριμένη θεωρία δηλώνοντας ότι ένας από τους λόγους που δουλεύει στην κινηματογραφική βιομηχανία είναι αυτός. Του αρέσει δηλαδή μετά το τέλος της θέασης μία ταινίας, ο κόσμος εκεί έξω να αφιερώνει χρόνο αναλύοντας λεπτομέρειες και στοιχεία, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις δικές του θεωρίες και να τις μοιράζεται με τους υπόλοιπους, χωρίς να ισχύουν απαραίτητα.

Η θεωρία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον Jason Concepcion, το 2014, παρουσιάζοντας διάφορα επιχειρήματα για να την υποστηρίξει, όπως για παράδειγμα την φυσιογνωμία των δυο φανταστικών χαρακτήρων, το ίδιο χρώμα των μαλλιών και ματιών τους, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για τα υπόγεια, αλλά και την αγάπη τους για τις βιντεοκασέτες, μεταξύ άλλων.

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη ταινία Home Alone, ο μικρός Kevin, έδειξε μία δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων του, κυρίως του θυμού του προς τα αδέρφια του. Λογικό θα πει κάποιος, δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο να βλέπεις να τρώνε την αγαπημένη σου πίτσα και να μην μένει κανένα κομμάτι για εσένα.

Παρ' όλα αυτά, παράλληλα με τον θυμό του, παρουσίασε και μία περίεργη αίσθηση του χιούμορ. Θυμηθείτε τη σκηνή με τον υπάλληλο της Little Nero's pizza, ο οποίος τελικά του παραδίδει την πολυπόθητη πίτσα, και ο Κevin, χρησιμοποιεί αποσπάσματα διαλόγου από την ταινία Angels with Filthy Souls (η οποία δεν είναι αληθινή αλλά δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των γυρισμάτων), για να πληρώσει, ωστόσο, αφήνοντας το υπόλοιπο του διαλόγου μεταξύ των δυο γκάγκστερ να ακούγεται μέσα από το σπίτι, κάνει τον υπάλληλο να πιστέψει ότι κάποιος πρόκειται να τον πυροβολήσει.

Δεν υπήρχε κανένας πραγματικός λόγος να τον τρομοκρατήσει με αυτόν τον τρόπο πέρα από το να διασκεδάσει με την αντίδραση του.

Επιπλέον, η οξυδέρκεια, αλλά και η ευρηματικότητα του Kevin στο στήσιμο των παγίδων για τους δυο ατσούμπαλους κλέφτες που τον καταδιώκουν, αν μη τι άλλο θυμίζει σε ένα βαθμό την ευρηματικότητα του John Kramer με τις δικές του παγίδες.

Ο σωματικός πόνος και στις 2 περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο. Φυσικά, ο τρόπος που παρουσιάζεται διαφέρει, καθώς στη μία ταινία έχουμε ξεκάθαρη κωμωδία, οπότε και οι παγίδες αλλά και οι αντιδράσεις των 2 κακοποιών, παρουσιάζεται με μία πιο κωμική, σχεδόν καρτουνίστικη απεικόνιση, ενώ στην άλλη, έχουμε περισσότερο αίμα και γραφική βία.

Ωστόσο, η ευχαρίστηση που αισθάνονται οι δυο χαρακτήρες κάθε φορά που προκαλούν πόνο στους άλλους, είναι ένα ακόμη κοινό τους χαρακτηριστικό.

Θα μπορούσε τελικά ο μικρός Kevin να είναι ο σαδιστής δολοφόνος Jigsaw; Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, ακόμη και ο James Wan, ο συν-δημιουργός του Saw, πιστεύει ότι είναι μία ενδιαφέρουσα ιδέα, χωρίς βέβαια να δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση για τον αν ισχύει ή όχι κάτι τέτοιο.