Ο καλύτερος τρόπος να βλέπετε σειρές: Binge-watching ή ένα επεισόδιο την εβδομάδα; (poll)

Η μεγάλη ψηφοφορία του Unboxholics.com για τα μοντέλα προβολής των σειρών στις streaming υπηρεσίες
10 Νοεμβρίου 2022 15:55
Ο καλύτερος τρόπος να βλέπετε σειρές: Binge-watching ή ένα επεισόδιο την εβδομάδα; (poll)

Οι streaming υπηρεσίες είτε είναι το Netflix, είτε το Disney Plus, είτε το Amazon Prime Video και το HBO που υποστηρίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει άρδην τις συνήθειες μας στο πώς βλέπουμε τις σειρές και στο πώς διατίθενται επίσης.

Την επανάσταση έφερε το -γνωστό σε όλους- bingewatch μοντέλο του Netflix που καθιέρωσε την κυκλοφορία όλων των επεισοδίων μιας σεζόν ή σειράς την ίδια ημέρα της πρεμιέρας της. Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση του να λιώνουμε στον καναπέ και τρία και τέσσερα και πέντε επεισόδια μεμιάς ή και για τους πιο hardcore… ολόκληρες σεζόν στη διάρκειας μιας ημέρας. Εκεί είναι που πατάει το Netflix πάνω στη δίψα του κόσμου και στο hype του εκάστοτε fan να δει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το αγαπημένο του περιεχόμενο.

Το bingewatch όμως έχει και τα αρνητικά του

Βλέπετε οι πιο… «καμμένοι» ας το πούμε που θα δουν τη σειρά καταπίνοντας τα επεισόδια σε χρόνους-ρεκόρ είναι επιρρεπής στη διάδοση των spoilers, που με τη σειρά τους τα troll στα social media λατρεύουν να εκμεταλλεύονται. Έτσι έχουν χαλάσει παρέες, φιλίες και εμπειρίες αφού καταστρέφεται το στοιχείο της έκπληξης και της προσμονής.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα όπου τα spoilers πηγαίνανε σύννεφο ήταν το House of the Dragon, που μας γύρισε πίσω στις εποχές του Game of Thrones. Κάθε Δευτέρα πρωί, για εμάς εδώ στην Ελλάδα ειδικά, το Twitter ήταν σα να παίζεις ναρκαλιευτή για να αποφεύγεις τα spoilers και το ίδιο συνέβαινε και στο Facebook και στο Instagram. Όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν ακριβώς αυτή την πάλη με τα spoilers. Και όχι τα ειδικά φίλτρα δεν είναι η λύση που δουλεύει για όλους.

Το παραδοσιακό και το…εναλλακτικό

Οι εποχές που κάθε εβδομάδα βλέπουμε και από ένα επεισόδιο επιστρέφουν σιγά-σιγά στον κόσμο της Peak TV και των εκατοντάδων νέων σειρών κάθε χρόνο. Δεν είναι για όλους πλέον το binge-watch και φαίνεται από τις συνήθειες των θεατών και των συνδρομητών των streaming υπηρεσιών. Είτε πολύ λίγες αξίζουν την εβδομαδιαία προσοχή είτε πολλές χάνονται στη σούπα του binge-watch.

Τον τελευταίο καιρό το Disney Plus έχει αγκαλιάσει το παραδοσιακό τηλεοπτικό μοντέλο κυκλοφορίας, με ένα επεισόδιο την εβδομάδα. Αυτό ήταν και ένα στοιχείο που απέδωσε στην επιτυχία του The Mandalorian άλλωστε και το συνέχισε με κάθε Marvel και Star Wars σειρά που κυκλοφόρησε.

Υπάρχει όμως και ένα πιο υβριδικό μοντέλο που ουσιαστικά δίνει τα πρώτα δύο ή τρία επεισόδια διαθέσιμα την πρώτη μέρα και τα υπόλοιπα κυκλοφορούν σε εβδομαδιαία βάση. Το είδαμε στο Obi-Wan Kenobi, τώρα στο Andor αλλά και στα Moon Knight, Ms. Marvel και She-Hulk: Attorney At Law.

Στην ίδια λογική πορεύεται και η Amazon με το Prime Video, το οποίο για παράδειγμα με το The Boys κυκλοφορεί τα πρώτα δύο ή τρία επεισόδια και το ίδιο μοντέλο ακολούθησε στο Lord of the Rings: The Rings of Power με τα πρώτα δύο από τα 8 επεισόδια.

Βέβαια, υπάρχει και η μερίδα θεατών που ναι μεν ενδιαφέρεται να δει π.χ. το House of the Dragon ή τη νέα Star Wars σειρά του Disney Plus αλλά δε θα κάτσει να τα βλέπει εβδομαδιαία και θα περιμένει να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Binge-watch ή παραδοσιακό;

Ιδού το μεγάλο ερώτημα που θέλουμε να θέσουμε με μια ψηφοφορία εδώ στο Unboxholics.com. Πώς προτιμάτε να παρακολουθείτε τις σειρές σας; Ψηφίστε την επιλογή που σας εκφράζει περισσότερο στο παρακάτω poll και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας.