House of the Dragon Season 1 Review - Ο Χορός των Δράκων πλησιάζει επικίνδυνα!

Η μάχη για τον πολυπόθητο Σιδερένιο Θρόνο κοντοζυγώνει
24 Οκτωβρίου 2022 11:27
House of the Dragon Season 1 Review - Ο Χορός των Δράκων πλησιάζει επικίνδυνα!

Όπως έχουμε αναφέρει και στον παρελθόν από εδώ μέσα, ο χώρος της φαντασίας στο τηλεοπτικό πεδίο ζει ένδοξες στιγμές. The Rings of Power και House of the Dragon, δυο σειρές με πλούσια και βαριά κληρονομιά από πίσω τους, υπήρξαν την ίδια περίοδο στην τηλεόραση, δίνοντας την δυνατότητα στους φαν του είδους να ταξιδέψουν και πάλι στο αγαπημένο τους σύμπαν, είτε αυτό είναι της Μέσης Γης, είτε το πιο σκοτεινό Westeros, είτε και στα δύο. Πριν λίγες ώρες λοιπόν, η πολυσυζητημένη prequel σειρά του Game of Thrones έκανε φινάλε και μας προετοιμάζει για την επική μάχη που πρόκειται να ακολουθήσει στην επόμενη σεζόν.

Πριν συνεχίσουμε, λίγα λόγια για το House of the Dragon, που βρίσκεται χρονικά, αλλά και σε ποιο πλαίσιο εξελίσσεται η πλοκή: Πρόκειται για το πρώτο spin-off σόου του σύμπαντος του George R.R. Martin, μέσα από το οποίο θα μεταφερθούμε 200 χρόνια πριν τα γεγονότα του "A Song of Ice and Fire", εκεί όπου ο Οίκος των Targaryen βρισκόταν στο ζενίθ του. "Θεοί. Βασιλιάδες. Φωτιά. Αίμα". Αυτές είναι οι λέξεις με τις οποίες το HBO προλογίζει τη σειρά και θα μας μεταφέρει στα γεγονότα που οδηγούν στο τέλος του άλλοτε ένδοξου αυτού Οίκου και τον εμφύλιο των Targaryen γνωστό ως τον, "Χορό των Δράκων".

Το cast απαρτίζεται από τους: Paddy Considine (The Outsider, Peaky Blinders) στον ρόλο του "Βασιλιά Viserys Targaryen", Emma D'Arcy (Truth Seekers, Hannah) ως "Πριγκίπισσα Rhaenyra Targaryen", Matt Smith (The Crown, Doctor Who) στον ρόλο του "Πρίγκιπα Daemon Targaryen", Olivia Cooke ως "Alicent Hightower", Rhys Ifans ως "Otto Hightower", Steve Toussaint ως "Lord Colrys Velaryon" ή αλλιώς γνωστός ως "Sea Snake". Μαζί τους οι: Sonoya Mizuno (Devs) ως "Mysaria, Fabien Frankel" (The Serpent) ως "Knight Ser Criston Cole" και η Eve Best (Nurse Jackie) στο ρόλο της συζύγου του "Sea Snake".

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την δημιουργία του σίριαλ είναι οι George R.R. Martin και Ryan J. Condal (Colony). Ο Condal, μαζί με τον σκηνοθέτη Miguel Sapochnik, εκτελούν χρέη showrunner και εκτελεστικών παραγωγών.

Είδαμε πολλά να συμβαίνουν μέσα σε αυτά τα 10 ωριαία επεισόδια της πρώτης σεζόν. Προδοσίες, αιμομιξίες, δολοπλοκίες, μυστηριώδεις φιγούρες να κινούνται στα “σκοτάδια” προκειμένου να εκτελέσουν τις επιθυμίες των αφεντάδων τους, πονηροί και πολυμήχανοι χαρακτήρες ικανοί για το χειρότερο. Τα πιόνια, οι χαρακτήρες-κλειδιά της πλοκής δηλαδή, τοποθετούνται προσεκτικά στην σκακιέρα, οδηγώντας έτσι τις καταστάσεις σε αδιέξοδα που μονάχα με αίμα και πόνο θα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν. Ανάμεσα στα θετικά της σειράς συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι συγγραφείς της καταφέρνουν, από τα πρώτα κιόλας επεισόδια, να επικοινωνούν στον θεατή με κρυστάλλινο τρόπο τα θέλω των βασικών χαρακτήρων, τι είναι αυτό που τους παρακινεί, την θέση τους στην ιστορία, παρουσιάζοντας παράλληλα πάθη, επιθυμίες αλλά και καταστάσεις που σιγοβράζουν.

Στον αντίποδα, υπάρχει μία συγκεκριμένη συνθήκη στην σειρά. Τα χρονικά άλματα σίγουρα βοήθησαν ώστε να “τρέξει” η πλοκή μπροστά, δεν είμαι σίγουρος όμως ότι έδωσαν τον απαραίτητο χώρο για να αναλυθούν βαθύτερα κάποιες δυναμικές μεταξύ των χαρακτήρων. Η συνθήκη αυτή, τα χρονικά άλματα δηλαδή, είναι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο αν δεν γινεί αποδεκτό από τον θεατή, σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά την συνολική του εμπειρία.

Κλείνοντας, η πρώτη σεζόν του House of the Dragon μας εισάγει σε ένα γνώριμο σύμπαν, διαφορετικών συνθηκών, τα πάντα όμως και πάλι υποκινούνται αλλά και τρέφονται από την επιθυμία κατάκτησης του ενός και μοναδικού Σιδερένιου Θρόνου. Είναι δύσκολο να μην σε πορώσουν αυτά που συμβαίνουν στην σειρά. Είναι έτσι κατασκευασμένη που σε αναγκάζει να διαλέξεις κι εσύ πλευρά στο οικογενειακό αυτό δράμα, αλλά και στον πόλεμο που έρχεται.

Μετά και το φινάλε, ο εμφύλιος μεταξύ του διαβόητου Οίκου μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Η ώρα που θα “μιλήσουν” οι δράκοι κοντοζυγώνει. Εσύ θα είσαι με τους Blacks ή με τους Greens;