Η 2η σεζόν του "Russian Doll" προσπαθεί να βρει νόημα εκεί που δεν υπάρχει | Review

Η ερμηνεία της Natasha Lyonne είναι απολαυστικότατη
27 Απριλίου 2022 10:24
Η 2η σεζόν του "Russian Doll" προσπαθεί να βρει νόημα εκεί που δεν υπάρχει | Review

Οι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που ασχολούνται με ταξίδια στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα με το μοτίβο της χρονικής λούπας, συνήθως, έχουν έναν εγωκεντρικό πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και όλους τους άλλους γύρω του να λειτουργούν σαν μηχανισμοί, όχι μόνο για να προχωρήσουν την πλοκή μπροστά, αλλά και για να ικανοποιήσουν τα δικά του θέλω και τις δικές του ανάγκες. Επίσης, η εξέλιξή τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις πράξεις του κεντρικού ήρωα, διότι είναι αυτός που τελικά θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα, και είναι αυτός που θα καρπωθεί όλα τα οφέλη από την κατάληξη της ιστορίας. Τον συγκεκριμένο μηχανισμό αφήγησης τον συναντάμε αρκετά συχνά στην μικρή και μεγάλη οθόνη, καθώς αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα του sci-fi.


Στη βραβευμένη με Emmy σειρά Russian Doll που έκανε πρεμιέρα πριν 3 χρόνια στο Netflix, περισσότεροι από ένας χαρακτήρας καλούνται να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, ώστε να καταφέρουν να αποδράσουν από τον εφιάλτη της χρονικής λούπας. Στη 1η σεζόν βλέπουμε τους δυο πρωταγωνιστές μας να πεθαίνουν και να επιστρέφουν πίσω στην ζωή ξανά και ξανά, ενώ στη 2η, οι σεναριογράφοι εφαρμόζουν ένα διαφορετικό σεναριακό εύρημα για να τους γυρίζουν πίσω στον χρόνο σε διαφορετικές περιόδους, ώστε να εμβαθύνουν στο παρελθόν και τις ρίζες τους, αλλά και για να έρθουν αντιμέτωποι με ψυχικά τραύματα που πρέπει να επουλώσουν.
Λίγες μέρες πριν τα 40ά της γενέθλια, βλέπουμε τη Nadia Vulvokov να ανακαλύπτει τυχαία μία σκουληκότρυπα στο τρένο 6 που της επιτρέπει να ταξιδέψει από και προς το 1982, ενώ συνειδητοποιεί ότι είναι παγιδευμένη στο σώμα της μητέρας της, όπου την συγκεκριμένη περίοδο ήταν έγκυος σε εκείνη. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον Alan, οπού μετά την επιβίβαση στο τρένο 6, μεταφέρεται στο Ανατολικό Βερολίνο του 1962 εγκλωβισμένος στο σώμα της γιαγιάς του, ενώ βγαίνει ραντεβού με έναν άντρα που ονομάζεται Lenny. Τα γεγονότα της σειράς συμβαίνουν 4 χρόνια μετά το φινάλε της προηγούμενης σεζόν.


Η 1η σεζόν του Russian Doll έκλεισε με άψογο τρόπο την παράδοξη ιστορία της Nadia και του Alan και ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνέχειά της. Παρ' όλα αυτά, οι δημιουργοί της σειράς, Natasha Lyonne, Leslye Headland, και Amy Poehler μάς δείχνουν με τις πράξεις τους ότι έχουν ένα όραμα για τους συγκεκριμένους χαρακτήρες και αυτό το όραμα ίσως χρειαστεί μέχρι και τρεις σεζόν για να ολοκληρωθεί. Δίπλα στη Natasha Lyonne, πρωταγωνιστούν επίσης οι: Chloë Sevigny Annie Murphy, Sharlto Copley, Greta Lee, Charlie Barnett, Rebecca Henderson, Neal Mayer, Ephraim Sykes, Anoop Desai και Austin Smith.
Μία μίξη στοιχείων από τους ρόλους των Joe Pesci και της Marisa Tomei στο My Cousin Vinny αλλά και της αντισυμβατικής φιγούρας της Fran Lebowitz, η Natasha Lyonne κατάφερε να δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που είναι αδύνατον να μην σε γοητεύσει. Πνευματώδης και με καυστικό χιούμορ, αντιμετωπίζει τα παράξενα υπερφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω της με μία ζηλευτή χαλαρότητα, αλλά συγχρόνως και με ένα ύφος το οποίο ισορροπεί μεταξύ δράματος και κωμωδίας. Η ερμηνεία της στον ρόλο της Nadia, ανήκει σίγουρα στα highlights της σειράς, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η ίδια, όσο και οι υπόλοιποι της σεναριακής ομάδας με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται κάθε της δευτερόλεπτο στην οθόνη.


Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό, το οποίο ξέρουν καλά να διαχειρίζονται είναι αυτό του μυστηρίου αλλά και την τοποθέτηση των έξυπνων γρίφων που χρειάζεται να λύσει η βασική πρωταγωνίστρια που θα την φέρουν λίγο και πιο κοντά στην αλήθεια. Κάθε φορά που γυρίζει πίσω στον χρόνο ανακαλύπτει χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες την βοηθούν να κάνει το επόμενο βήμα, και εμείς μαζί της βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στην υπαρξιακή της δίνη. Το ίδιο συμβαίνει και με την ιστορία του Alan, όπου περνάμε σημαντικό χρόνο μαζί του, όπως και στην προηγούμενη σεζόν. Το πρόβλημα που προκύπτει και με τις 2 ιστορίες όμως είναι ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να γίνουν πειστικές.


Μέσα από 7 μισάωρα επεισόδια, αντιλαμβάνεσαι αρκετά νωρίς ότι η 2η σεζόν του Russian Doll προσπαθεί να βρει νόημα εκεί που δεν υπάρχει. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι έντονα την προσπάθεια των δημιουργών να συνδέσουν τυχαία γεγονότα μεταξύ τους από επεισόδιο σε επεισόδιο ώστε να προχωρήσει η πλοκή μπροστά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο σας σε αυτή, σίγουρα όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν καταφέρνει να φτάσει ποτέ τα επίπεδα της 1ης. Η Natasha Lyonne είχε δηλώσει παλαιότερα ότι η πρόθεση τους ήταν πάντα 3 σεζόν, το Netflix παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινώσει επίσημη ημερομηνία.