To Don’t Look Up είναι η καλύτερη (μαύρη) κωμωδία της χρονιάς | Review

“Based on truly possible events”
14 Δεκεμβρίου 2021 12:00
To Don’t Look Up είναι η καλύτερη (μαύρη) κωμωδία της χρονιάς | Review

Είναι γνωστό, εδώ και αρκετά χρόνια, ότι το Hollywood έχει ξεχάσει να φτιάχνει πραγματικά απενοχοποιημένες, αστείες κωμωδίες. Σκηνοθέτες όπως ο Todd Phillips, του πρόσφατου, πολυβραβευμένου «Joker», ή ο Peter Farrelly με το οσκαρικό «Green Book», κάποτε πρωτοπορούσαν στον χώρο της κωμωδίας, με ταινίες όπως το «Hangover» ή το «Dumb and Dumber» αντίστοιχα. Δημιουργίες γεμάτες καινοτόμες ιδέες, εύστοχα σεναριακά ευρήματα, αλλά κυρίως απελευθερωμένο περιεχόμενο. Η εποχή αυτού του είδος κωμωδίας έχει πλέον ξεπεραστεί και οι εκφραστές αυτών, έχουν διαμαρτυρηθεί ουκ ολίγες φορές για την επικρατούσα κατάσταση των πραγμάτων, ρίχνοντας το φταίξιμο στην πολιτική ορθότητα, αλλά και στην γενικότερη κουλτούρα της ακύρωσης.

Ο Adam McKay, ανήκει και αυτός στους δημιουργούς που ενώ ξεκίνησαν την καριέρα τους με ανατρεπτικές φαρσοκωμωδίες, πλέον, αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί δεν ευδοκιμεί για τις ταινίες που τον έκαναν γνωστό στο χώρο, τύπου «Anchorman: The Legend of Ron Burgundy». Παρόλα αυτά, ο ευφυής αυτός σκηνοθέτης, αντί να το γυρίσει σε αποκλειστικά δραματικές ταινίες, όπως έκαναν οι προαναφερθέντες συνάδελφοί του, κατάφερε να μας δείξει ότι μπορεί ακόμα κάποιος να κάνει κωμωδίες, οι οποίες στον πυρήνα τους θα σχολιάζουν με καυστικότατο λόγο, κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικά ζητήματα, σατιρίζοντας παράλληλα πρόσωπα και καταστάσεις, με έναν απροκάλυπτο και περιπαικτικό τρόπο. Αυτό ακριβώς έκανε με το «The Big Short» το 2015, το ίδιο ακολούθησε με το «Vice» το 2018, και την ίδια ακριβώς συμπεριφορά θα συναντήσουμε στην καινούργια του ταινία «Don’t Look Up».

Με πρωταγωνιστές ένα υπέρλαμπρο καστ στο οποίο συμμετέχουν οι: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Jonah Hill, Meryl Streep, Tyler Perry, Timothée Chalamet, Ron Perlman, Ariana Grande, Scott Mescudi, Rob Morgan και Cate Blanchett, ο Adam McKay, σκηνοθετεί και γράφει το σενάριο για την ταινία, η οποία παίζει αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους, ενώ από 24 Δεκεμβρίου θα γίνει διαθέσιμη μέσω Netflix.

Στο «Don’t Look Up», λοιπόν, η σύνοψη της ταινίας σύμφωνα με το Netflix, έχει ως εξής: Kate Dibiasky, φοιτήτρια αστρονομίας και ο καθηγητής της Dr. Randall Mindy κάνουν μια εκπληκτική ανακάλυψη ενός κομήτη που περιφέρεται γύρω από το ηλιακό σύστημα. Το πρόβλημα είναι πως βρίσκεται σε πορεία άμεσης σύγκρουσης με τη Γη.

Το άλλο πρόβλημα; Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά. Αποδείχθηκε ότι η προειδοποίηση της ανθρωπότητας για έναν πλανητικό δολοφόνο στο μέγεθος του Έβερεστ αποτελεί ένα άβολο θέμα προς συζήτηση. Με τη βοήθεια του Dr Oglethorpe, η Kate και ο Randall ξεκινούν μια περιοδεία στα μέσα ενημέρωσης που τους μεταφέρει από το γραφείο της αδιάφορης Προέδρου Orlean και του συκοφαντικού γιου της και επιτελάρχη, Jason και στη συχνότητα του The Daily Rip, μια αισιόδοξη πρωινή εκπομπή που φιλοξένησαν οι Brie και Jack. Με μόλις έξι μήνες να απομένουν μέχρι ο κομήτης να προσκρούσει, η διαχείριση του κύκλου ειδήσεων 24 ωρών και η προσοχή του κοινού με τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης προτού να είναι πολύ αργά, αποδεικνύεται συγκλονιστικά κωμικοτραγική. Tι θα χρειαστεί άραγε για να κάνει τον κόσμο να κοιτάξει ψηλά;

Μία ταινία που αν την βλέπαμε στα σινεμά πριν δύο χρόνια θα μας φαινόνταν υπερβολική και “τραβηγμένη”, την δεδομένη χρονική στιγμή, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, το πιο τρομακτικό απ' όλα όμως είναι ότι τα θέματα που εντοπίζει και σχολιάζει η συγκεκριμένη ταινία, θα μείνουν διαχρονικά. Ο ρυθμός και ο τόνος της χρειάζονται λίγο χρόνο για να αναπτυχθούν πλήρως, όταν όμως καταστεί σαφές που οδηγείται όλη αυτή η ιδέα, τότε τα πάντα παίρνουν μία ξέφρενη πορεία προς τον όλεθρο, ενώ την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις μεταξύ των χαρακτήρων κλιμακώνονται συνεχώς.

Εξαιρετική δουλειά γίνεται απ' όλο το καστ, αυτοί που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους όμως είναι η Meryl Streep, στον ρόλο της αδιάφορης -χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα- προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Leonardo Di Caprio, ως τον χαμηλόβαθμο αστρονόμο που μάταια προσπαθεί να βρει τις σωστές λέξεις για να εξηγήσει στους ανωτέρους την σοβαρότητα της κατάστασης, η Jennifer Lawrence, ως την ρομαντική ιδεολόγο και ο Jonah Hill, στον ρόλο του γιού της προέδρου, οι οποίοι δείχνουν να έχουν καταλάβει ακριβώς που κρύβονται οι σημαντικότερες στιγμές της ταινίας και μας δίνουν ξεκαρδιστικές ερμηνείες και ατελείωτες ατάκες.

Το «Don’t Look Up» είναι μία ακόμη ξεκάθαρη πολιτική σάτιρα του Adam McKay, αν όχι η καλύτερη του, τότε σίγουρα μία από τις καλύτερες της φιλμογραφίας του. Είναι λίγοι οι δημιουργοί εκεί έξω που μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τόσο σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο κωμικό ύφος και ο McKay είναι ένας από αυτούς.